Kavarma

Kavarma er en bulgarsk kjøttgryte lages i stekeovnen i en leirgryte og har kraftig og god smak og mørt kjøtt etter mange timers koketid. Om du ikke har leirgryte, kan du bruke en vanlig jerngryte. Du kan bruke forpart av flere typer kjøtt, f.eks. storfe, lam, vilt eller svin, men her har jeg brukt storfe. Kavarma har lange tradisjoner, har blitt laget i flere hundre år og er inspirert av det tyrkiske kjøkken. Den serveres vanligvis med brød til, men jeg har valgt å tilsette poteter i retten. Om du ønsker, kan du selvfølgelig droppe potetene og heller servere retten med ris eller godt brød til.

1 kg storfekjøtt delt i terninger

1 dl olje

2 store purrer i strimler

1 ss tomatpuré

2,5 dl rød- eller hvitvin

1 ss paprikapulver

1 ts pepper

2 løk, finhakket

1 chili, finhakket

2 gulrøtter, delt i passe biter

6 kokefaste poteter, skrelt og delt i terninger

2 laurbærblader

Litt friske urter, for eksempel bladpersille, oregano eller timian.

Brun kjøttet og løken i oljen og legg det i leirgryten sammen med poteter, gulrøtter, purre, chili og laurbærblader. Rør sammen vin, tomatpuré og krydderet og hell det over kjøttet og grønnsakene. Sett gryten, med lokket på, i ovnen på 125 grader i 3-5 timer, til kjøttet er helt mørt. Dryss over litt ferske urter og server.

 

Kavarma
Kavarma – bulgarsk kjøttgryte

 

Du finner flere spennende og velsmakende retter fra Bulgaria her og flere varierte retter fra hele verden her.

 

Om du vil abonnere på nyheter fra bloggen, kan du melde deg på ved å sende oss e-postadressen din HER. Nyhetsbrevet er helt gratis.

Du kan også følge bloggen på Facebook.

Bananmuffins

Bananmuffins er perfekt å lage om du har bananer som begynner å se litt slitne ut og det morsomme er at det er overmodne bananer, som gir den beste smaken til disse muffinsene. De egner seg dessuten godt til frysing, så du kan lage en stor porsjon og ha glede av dem senere også. Bananmuffins blir veldig saftige og om du vil, kan du pynte dem med glasur, kanskje litt strøssel eller bare et lett melisdryss, for utseendets skyld, men de er egentlig så gode at du kan spise dem som de er. Oppskriften gir 24 deilige muffins.

100 g smør, smeltet og litt avkjølt

4 bananer, moset med gaffel

2 egg, lett sammenpisket

300 g sukker

2 ts vaniljesukker

2 ts bakepulver

500 g hvetemel

Rør sammen alle ingrediensene og hell den over i en mugge eller et litermål. Sett doble muffinsformer på to stekeplater og hell røren over i formene. Stek dem midt i ovnen på 200 grader 10 minutter, avkjøl og pynt dem med det du liker.

 

Bananmuffins
Bananmuffins

 

Om du vil abonnere på nyheter fra bloggen, kan du melde deg på ved å sende oss e-postadressen din HER. Nyhetsbrevet er helt gratis.

Du kan også følge bloggen på Facebook.

Nyttårsrester?

Nyttårsrester? Da har du mange muligheter til å lage et velsmakende måltid. Her finner du noen eksempler på alt det gode du kan lage, men et raskt søk på «rester» på bloggen vil gi deg mange flere varierte og spennende forslag. Ikke la deg begrense av disse oppskriftene, bare bruk det du har for hånden og bytt gjerne ut proteinet i oppskriftene med det kjøttet eller fisken du har.

Pasta med kalkun
Pasta med kalkun og tomater

 

Baobuns med ribberester
Baobuns med ribberester

 

Rester med asiatisk vri
Rester med asiatisk vri

 

Hvit pizza med kalkun og bacon
Hvit pizza med kalkun og bacon

 

Fried rice med påleggsrester
Fried rice med påleggsrester

 

Pasta bolognese med ribberester
Pasta bolognese med ribberester

 

Morrapytt
Morrapytt

 

Plukkfisk
Plukkfisk

 

Om du vil abonnere på nyheter fra bloggen, kan du melde deg på ved å sende oss e-postadressen din her. Nyhetsbrevet er helt gratis.

Du kan også følge bloggen på Facebook.

Godt nytt år

Godt nytt år ønskes til alle AperitivoMats lesere. Da har vi kommet til den siste dagen i året og dagen for å pynte litt ekstra, for eksempel med gull, sølv og glitter, eller hva du måtte ønske. Jeg synes det er ekstra morsomt å pynte nyttårsbordet, ja for så vidt hele spisestuen, til denne kvelden.

Du finner flere forslag til borddekking HER.

Menyen vår i dag består av kamskjell med appelsin-,  fennikel- og mangokompott til forrett. Til hovedrett skal vi ha fløtekokt kalkunbryst med kantareller, en spennende rødkål og ovnsbakte minipoteter. Desserten er panna cotta med salt karamell. Om du fortsatt ikke har bestemt deg for hva du skal servere i kveld, ikke fortvil. Mange av de lekre rettene er ikke så tidkrevende å lage, for eksempel, kyllingbryst, andebryst, biff og flere av fiske- og skalldyrsrettene, du kan du finne inspirasjon her.

Da vil jeg takke for oppmerksomheten i 2024 og ønske alle en fantastisk nyttårsfeiring. Jeg håper dere fortsatt vil følge med i 2025, for jeg har mye mer å vise dere, både mat- og drikkeoppskrifter fra fjern og nær og interiør.

Godt nyttår!

Carpaccio av laks
Carpaccio av laks

Om du vil abonnere på nyheter fra bloggen, kan du melde deg på ved å sende oss e-postadressen din her.  Nyhetsbrevet er helt gratis.

Du kan også følge bloggen på Facebook.

Nyttårsaften – side med tips til mat og pynting

Nyttårsaften – side med tips til mat og pynting, du finner en egen side med masse middagstips for en vellykket nyttårsaften og forskjellige stiler for nyttårsbordet HER.

Dillpannacotta med ørret, ørretrogn og reker
Dillpannacotta med ørret, ørretrogn og reker
Hummer thermidor
Hummer thermidor

Porchetta med appelsinsaus
Porchetta med appelsinsaus

 

Crème brûlée
Crème brûlée

 

Om du vil abonnere på nyheter fra bloggen, kan du melde deg på ved å sende oss e-postadressen din her.  Nyhetsbrevet er helt gratis.

Du kan også følge bloggen på Facebook.

Ukemeny 1

Ukemeny 1 ligger klar. Du kommer inn på oppskriftene ved å følge linkene, enten i overskriftene, eller ved å trykke på bildene. Jeg håper menyen faller i smak.

Mandag: Plukkfisk
Plukkfisk
Plukkfisk
Tirsdag: Nyttårsaften

Du finner oppskrifter på disse spennende og velsmakende rettene i tillegg til mange flere for en vellykket feiring på nyttårsaften HER.

Glitrende nyttårsdrink

Carpaccio av laks

 

Ostefylt kyllingfilet med appelsinsaus  Kveitefilet med stekt bacon

 Salt karamellpanna cotta

Onsdag:  Pinnekjøttrester med coleslaw
Glasert pinnekjøtt med coleslaw
Glasert pinnekjøtt med coleslaw
Torsdag: Har du kalkunrester? Prøv pasta med kalkun og tomater

Pasta med kalkun og tomater

Fredag: Hvit pizza med kalkun, bacon og sopp
Hvit pizza med kalkun, bacon og sopp
Hvit pizza med kalkun, bacon og sopp

 

Lørdag: Ostesufflé

Ostesufflé
Ostesufflé
Dessert: Vaniljeis med pasjonsfruktsaus og sjokoladepynt
Vaniljeis med pasjonsfruktsaus og sjokoladepynt
Vaniljeis med pasjonsfruktsaus og sjokoladepynt

 

Søndag: Langtidsstekt oksestek med soppsaus

Langtidsstekt oksestek med soppsaus
Langtidsstekt oksestek med soppsaus
Dessert: Banankake – min saftige og smakfulle favoritt
Banankake – min saftige og smakfulle favoritt
Banankake – min saftige og smakfulle favoritt

 

Ukemenyen er bare et forslag og du finner masse andre spennende oppskrifter HER.

Du finner flere spennende og varierte menyer HER.

 

Om du vil abonnere på nyheter fra bloggen, kan du melde deg på ved å sende oss e-postadressen din HER. Nyhetsbrevet er helt gratis.

Du kan også følge bloggen på Facebook.

Festbord i kobberfarger

Festbord i kobberfarger passer godt både høst og vinter og gjerne på nyttårsaften. Jeg har lagt på en kobberfarget lyslenke og funnet frem gamle lysholdere og kuler fra skuffer og skap. Jeg har også kjøpt små svibler, hvor løken er dekket av kobberfarge.

Serviset er Bogstad hvitt fra Porsgrunn og glassene Sonja, fra Hadeland Glassverk. Bestikket er gammelt arvegods, som det er hyggelig å ta frem av og til.

Blomsterdekorasjonene i jordfarger, er fra Interflora og er pyntet med kobbertråder og dusjet med kobberfarget spray.

Serviettene også er i jordfarger, har fått kobberstjerner fra Hageland og gavebånd fra Panduro.

Duken er ingen duk, men en 5 metersrull med billig stoff fra Jysk, som jeg bare vasker og bruker om igjen.

 

Lyst på mer inspirasjon? Sjekk her.

 

Om du vil abonnere på nyheter fra bloggen, kan du melde deg på ved å sende oss e-postadressen din her. Nyhetsbrevet er helt gratis.

Du kan også følge bloggen på Facebook.

Glitrende nyttårsdrink

Glitrende nyttårsdrink er en lettvinn velkomstdrink, som lages av Glitter Fisk Gold, som har deilig tropisk smak og Cremant, Prosecco eller en annen musserende vin.

Fyll champagneglass 1/4 med Glitter Fisk Gold og fyll opp med musserende vin.

 

Glitrende nyttårsdrink
Glitrende nyttårsdrink

 

Du finner mange spennende drinkoppskrifter, både med og uten alkohol, HER.

 

Om du vil abonnere på nyheter fra bloggen, kan du melde deg på ved å sende oss e-postadressen din her. Nyhetsbrevet er helt gratis.

Du kan også følge bloggen på Facebook.

Fried rice med påleggsrester

Fried rice med påleggsrester er super restemat, hvis du enten har ris til overs, eller du har pålegg som nærmer seg utløpsdato. Det er godt og enkelt og raskt å lage og egner seg både til lunsj, middag og kvelds. Om du ønsker, kan du bruke ribberester, reker, kyllingterninger eller andre rester du trenger å bruke opp i stedet for påleggsrester. Her er det bare fantasien som begrenser deg og om du ønsker en vegansk variant, man du bruke cashewnøtter eller tofu som protein. Fried rice spises som gatemat over det meste av Sørøst-Asia i tillegg til flere land med kinesisk innflytelse. Fried rice er faktisk nasjonalretten i Indonesia. Oppskriften er passe til 4 personer.

650 g kokt jasmineris (eller 300 g ukokt ris, kokt etter anvisning på pakken)

2 løk i terninger

2 fedd finhakket hvitløk

150 g påleggsrester i små terninger

2 egg

100 g frosne erter

1 boks mais

1 grønn paprika i terninger

Noen små buketter med brokkoli

2 vårløk i tynne ringer

Rapsolje til steking

Saus:

4 ss soyasaus

4 ss østerssaus

2 ss sesamolje

1 ts pepper

1 ts salt

Start med å blande ingrediensene til sausen og sett den til side til den skal helles over og røres inn i maten.

Varm opp oljen i en stor panne eller wok og fres løken til den er gyllen, før du tilsetter hvitløken og freser litt til. Tilsett risen, pålegget, de frosne ertene, maisen og paprikaen, og stek videre til alt er godt og varmt. Hell over sausen og bland godt, før du skyver risen over til den ene halvdelen av pannen, slik at den andre halvdelen er tom. Hell ca. 1 ss olje på den tomme siden, og knekk inn to egg, som du rører i sirkelbevelser i ca. 1 minutt, til de er faste. Hakk og rør eggene sammen med risen og tilsett vårløken rett før servering.

Om du ønsker retten litt hot, kan du  tilsette litt Sriracha eller finhakke chili og tilsette sammen med risen.

Fried rice med påleggsrester
Fried rice med påleggsrester

 

Du finner flere spennende oppskrifter på velsmakende fried rice her.

 

Om du vil abonnere på nyheter fra bloggen, kan du melde deg på ved å sende oss e-postadressen din her. Nyhetsbrevet er helt gratis.

Du kan også følge bloggen på Facebook.

Tunfisk med eple- og karrisaus

Tunfisk med eple- og karrisaus er knallgodt. Om du ikke har smakt fersk tunfisk før, kan det virkelig anbefales. Du får kjøpt fersk tunfisk blant annet på Meny. Her serverer jeg den med min aller beste couscous, men du kan bruke ris eller for eksempel ovnsbakte båtpoteter i stedet, om du foretrekker det. Du kan også lage retten med annen fisk enn tunfisk, for eksempel laks- eller ørretfilet.

 

Eple- og karrisaus:

1 løk, finhakket

4 fedd hvitløk, finhakket

1 ts korianderpulver

3 ts karripulver

1 ts spisskummenpulver

1 ts gurkemeiepulver

1/2 ts kajennepepper

2 ss kyllingfond

2 dl eplechutney eller eplesyltetøy

1/3 ltr fløte

2 ss kyllingfond

Fres løken og hvitløken i smør til løken er blank og litt gjennomsiktig. Tilsett resten av ingrediensene og la det koke inn til passe konsistens.

Couscous:

2,5 dl couscous

1 ss olivenolje

1 ss kyllingfond, ev. grønnsaksfond

3 dl vann

1 neve rosiner

1 pk pistasjnøtter (ev. pinjekjerner)

2 vårløk i strimler

1 ss finhakket mynte

2 ss finhakket koriander

1 ss finhakket bladpersille

Fres couscousen i litt olje, hell på vann og fond og kok opp. Rør rundt og la det stå i ro til vannet har trukket inn. Rør inn resten av ingrediensene og server mens det fortsatt er varmt.

 

Tunfisken:

200 – 250 g tunfisk per person.

Salt og pepper

Krydre tunfisken med salt og pepper og stek den som en biff. Den skal være litt rosa i midten, så det holder at den stekes eller grilles 2 minutter på hver side.

 

Tunfisk med eple- og karrisaus
Tunfisk med eple- og karrisaus

 

Du finner mange spennende og varierte tunfiskoppskrifter fra fjern og nær her.

 

Om du vil abonnere på nyheter fra bloggen, kan du melde deg på ved å sende oss e-postadressen din her. Nyhetsbrevet er helt gratis.

Du kan også følge bloggen på Facebook.