Baobuns med ribberester er en fin måte å bruke resten av ribba på. Vi lager det ofte på kvelden på første juledag, mot slutten av julefrokosten. Du får kjøpt bao buns eller steam buns i de asiatiske hyllene i de fleste matbutikkene nå. Om du ikke finner ketjap manis, srirachasaus, sesamolje, østerssaus og hoisinsaus i matbutikken, finner du det i asiatiske butikker og flere nettbutikker.
Ribba:
Del ribberestene i små terninger og brun dem i litt olje.
Svineribbe i nydelig saus, klar til servering
Saus:
4 ss ketjap manis
3 ss soyasaus
1 ts srirachasaus
2 ts sesamolje
3 ss østerssaus
3 ss hoisinsaus
1 ts finhakket hvitløk
1 ts finmalt ingefær
Saft av 1 lime
Rør alle ingrediensene til sausen sammen og hell over den varme ribba. La det koke i noen minutter, mens du varmer bao buns i dampkoker.
Bao buns eller steambuns
Server baobuns med ribberester med ønskede grønnsaker og et dryss hakkede peanøtter over.
Baobuns med ribberester
Om du vil abonnere på nyheter fra bloggen, kan du melde deg på ved å sende oss e-postadressen din her. Nyhetsbrevet er helt gratis.
Min favorittdag i julen er 1. juledag, selv om julaften også er hyggelig. Vi spiser julefrokost fra klokken 12, og den varer helt til klokken 24. Det fine med denne dagen, er at jeg dekker border og legger all maten på fat. Det er litt jobb, men når det er gjort, er det bare å kose seg med den deilige maten, øl og dram, eller vin eller brus, for de som foretrekker det.
Begge sønnene mine gjør det de kan, for å få med seg denne frokosten. Denne gangen trodde jeg vi skulle bli sju til bords og hadde dekket på til det, men klokka 11.30 ramlet det inn tre overnattingsgjester fra Sørlandet, så da ommøblerte vi litt og fikk plass til alle. Jeg beregner heldigvis alltid godt med mat og er forberedt på overraskelser.
Maten:
Noen av rettene til julefrokosten er «hellige», mens andre retter varierer jeg litt fra år til år. Det er alltid sild, men jeg bytter alltid ut minst en av slagene, for å få litt variasjon.
Fisk:
I år lagde jeg akevittsild, sild i det grønne, som er min favoritt, tabascosild, som er favoritten til mannen min og nyheten thaisild.
Akevittsild må jeg lage hvert år. Det er pappas yndlingssild og han får alltid med seg et glass når vi bytter julegaver.
Thaisild er årets nyhet. Den smaker godt av kokos og ingefær og er verdt et forsøk.
Syltet laks har vært en del av julefrokosten siden jeg smakte det første gang, for ca. 5 år siden.
Jeg har alltid et fat med røyket og gravet fisk, f.eks. røkt ål, varmrøkt pepperlaks, gravet laks, røkt ørret og rakfisk. Sammen med fisken serverer jeg egg og hjemmelaget hovmestersaus.
Den neste retten lager jeg etter ønske fra mannen i huset, nemlig cabaret med hjemmelaget remulade eller tartarsaus.
Kjøtt:
Leverpostei hører med og denne gangen har jeg ikke laget den selv. Jeg steker litt baconterninger og heller over, så blir den veldig fristende.
Jeg steker kalkunbryst på morgenen. Det er enkelt, siden jeg krydrer det med Cemo kyllingkrydder og setter det i ovnen på 125 grader, med steketermometer, så det ikke skal bli tørt. Kjernetemperaturen skal være 65 grader. Leverpostei hører også med.
Som tilbehør til kalkunen liker vi godt hjemmelaget waldorfsalat.
I tillegg har vi alltid litt forskjellig kjøttpålegg, som for eksempel lammerull, tunge, sylte, ribberull og bayonneskinke.
Vi har alltid med rester fra gårsdagens julemiddag. Her er julepølse, ribbe og medisterkaker. Mange foretrekker ribbefett på brødskiva i stedet for smør, så det setter jeg i egen bolle.
Det siste fatet inneholder alltid ost av forskjellig slag. Jeg bruker alltid julebrunost, vellagret edamer og min favoritt, blå Stilton med portvin. Sammen med ostene, severer jeg god kjeks, pepperkaker og syltetøy.
Farfalle med elgkjøttsaus er deilig hverdagsmat og lett å like for både liten og stor. Farfalle er en sløyfe- eller sommerfuglformet pasta, som finnes i alle matbutikker. Kjøttsaus heter bolognese på italiensk, så dette er en elgbolognese. Om du ønsker, kan du lage denne retten med vanlig kjøttdeig eller lammedeig også. Kjøttsausen blir nesten bedre jo lenger den får koke, for kokingen gjør at den naturlige sødmen i tomatene kommer frem. Om du ikke har tid til å koke lenge, kan du tilsette bittelitt sukker. Gulrøttene og stangsellerien merkes ikke når sausen er ferdig, men blir en integrert del av smaken, som et slags krydder, i tillegg til at retten blir mye sunnere.
Oppskriften er passe til 4 personer.
3 ss olivenolje
2 finhakkede løk
100 g bacon i terninger
2 finhakkede hvitløksfedd
2 gulrøtter i små terninger
1 stangselleristilk i små terninger
4 laurbærblad
2 stjerneanis
600 g karbonadedeig
2 stilker frisk timian
2 ss tørket oregano
1 flaske hakkede tomater (helst Mutti) eller 2 bokser
3 dl kalve- eller oksekraft, ev. vann og fond
2 dl rødvin
Salt og pepper
Farfalle, kokt etter anvisning på pakken
Parmesan
Noen friske basilikumblader til pynt
Fremgangsmåte:
Varm oljen på middels varme i en stor stekepanne med høye kanter, og fres bacon til det begynner å bli sprøtt. Tilsett løk og hvitløk og la det frese i et par minutter. Løken skal ikke bli brun, men gyllen og myk. Tilsett gulrøtter, stangselleri, laurbærblader, stjerneanis, timian og oregano.
Brun elgkjøttdeigen i en annen panne med litt olje og hell den over i pannen med grønnsakene.
Tilsett hakkede tomater, kalve- eller oksekraft og rødvin og la det småkoke under lokk i hvert fall en time, gjerne enda lenger! Smak til med salt og pepper.
Server bolognese med nykokt farfalle og kanskje et dryss nyrevet parmesan. Pynt med friske basilikumblader og server med parmesanflak.
Farfalle med elgkjøttsaus
Du finner flere spennende og velsmakende pastaretter fra fjern og nær her og flere, både tradisjonelle og utradisjonelle retter med vilt her.
Om du vil abonnere på nyheter fra bloggen, kan du melde deg på ved å sende oss e-postadressen din her. Nyhetsbrevet er helt gratis.
Ukemeny 52 ligger klar. Du kommer inn på oppskriftene ved å følge linkene, enten her, i overskriftene eller ved å trykke på bildene. Jeg håper menyen faller i smak.
Tomatsild er vanlig på norske frokostbord og veldig populært til jul, men den smaker like godt resten av året også. Denne oppskriften er fra oldebesta og min favoritttomatsild.
8 kryddersildfileter
1/2 dl rapsolje
1/2 dl 7 % eddik
1,5 dl sukker
1/2 dl tomatpure
1 knivsodd pepper
1 løk, finhakket
2 ss vann
1 laurbærblad
1 neve finhakket dill
Vann ut silden etter anvisning på pakken. Skyld og tørk av den og del den i gaffelstore biter. Rør sammen resten av ingrediensene og smak til, før du rører inn silden. La den stå kaldt i min. ett døgn før du smaker.
Gløgg tonic er en frisk juledrink og lages av din favorittgløgg. Om du ønsker en alkoholfri variant, kan du sløyfe cointreau og doble mengden appelsinjuice.
1/2 dl gløgg, ublandet
4 cl appelsinjuice, ferskpresset
4 cl cointreau
Isbiter
1 dl tonic
Granateplekjerner og frisk rosmarin til pynt
Rist sammen gløgg, cointreau og juice i en shaker. Hell blandingen over i glass og hell på tonic. Pynt med granateplekjerner og frisk rosmarin.
Gløgg tonic
Du finner mange spennende drinker, både med og uten alkohol her.
Om du vil abonnere på nyheter fra bloggen, kan du melde deg på ved å sende oss e-postadressen din her. Nyhetsbrevet er helt gratis.
Julemiddag er en viktig tradisjon for de fleste og den tuller man ikke så mye med. Julemiddagen smaker selvfølgelig aller best når den er helt hjemmelaget. Vår julemiddagtradisjon er ribbe, medisterkaker, julepølse, sosisser, surkål og rødkål. Til dessert har vi både riskrem og karamellpudding. Forberedelsene starter jeg alltid tidlig, for å få god tid til å nyte julen.
Ribbe er en sak for seg hos oss. Jeg MÅ koke ribba, for å få mølje og mannen min MÅ ha sprø svor. Du finner oppskrift begge variantene på bloggen og jeg kan vel innrømme at mannen min sin smaker best på julaften og min ribbe er best, servert kald på første juledag.
Julepølser kan kjøpes ferdig og legges sammen med ribba mot slutten av steketiden. Jeg lager dem selv og det er faktisk veldig morsomt og i tillegg bestemmer jeg smaken helt selv.
Julerødkål er spesielt tilpasset julens måltider, med et hint av julekrydder. Den er super til ribbe, and, kalkun og andre retter du bruker rødkål til i julen. Julerødkål kan lages i god tid før den skal brukes og fryses ned.
Du finner alle oppskriftene på julemat her og med dette håper jeg alle får en perfekt julemiddag, med god mat, hyggelig selskap og besøk av julenissen.
Om du vil abonnere på nyheter fra bloggen, kan du melde deg på ved å sende oss e-postadressen din her. Nyhetsbrevet er helt gratis.
Vepsebol eller måkeskitt er fine å lage hvis du har eggehviter til overs. Måkeskitt smaker godt til kaffen, men er også god som tilbehør til dessert, f or eksempel iskrem.
3 eggehviter
200 g sukker
2 ts vaniljesukker
200 g kokesjokolade
200 g mandler
Pisk eggehvitene stive. Tilsett vaniljesukker og sukker litt og litt under kraftig pisking. Pisk videre til du får en tykk og glatt marengs. Hakk mandler og kokesjokolade grovt. Vend inn mandlene og sjokoladen forsiktig inn i marengsen.
Bruk to teskjeer og sett små topper med måkeskitt på en bakepapirkledd stekeplate. Stek kakene midt i ovnen ved 180 grader i ca. 10 min. La kakene avkjøles helt på platen før de forsiktig flyttes over på rist med en stekespade.
Oppbevar måkeskitt i kakeboks med matpapir mellom lagene.
Vepsebol eller måkeskitt
Om du vil abonnere på nyheter fra bloggen, kan du melde deg på ved å sende oss e-postadressen din her. Nyhetsbrevet er helt gratis.
Bakt torsk med eple- og karrisaus smaker godt med råstekte poteter og ertepuré, men du kan bruke annet tilbehør, om du foretrekker det. Denne retten smaker så godt, at den gjerne kan serveres selskap. Oppskriften er passe til 4 personer.
Eple- og karrisaus:
1 løk, finhakket
4 fedd hvitløk, finhakket
1 ts korianderpulver
3 ts karripulver
1 ts spisskummenpulver
1 ts gurkemeiepulver
1/2 ts kajennepepper
2 ss kyllingfond
2 dl eplechutney eller eplesyltetøy
1/3 ltr fløte
2 ss kyllingfond
Fres løken og hvitløken i smør til løken er blank og litt gjennomsiktig. Tilsett resten av ingrediensene og la det koke inn til passe konsistens.
Råstekte poteter:
Skjær potetene i ganske tynne skiver. Risle langpanna med litt olivenolje. Fordel potetene utover. De må ikke ligge oppa hverandre. Risle over litt mer olivenolje og stek dem på 250 grader til de er gylne og lekre. Gi dem et dryss med salt og pepper før servering. Du kan gjerne bruke flaksalt.
Ertepuré:
1 pose frosne erter
100 g smør
1 fedd hvitløk
Kok ertene i smør og finhakket hvitløk til de er møre. Kjør blandingen jevn med en blender. Smak til med salt og pepper.
Bakt torsk:
800 g torsk person
Salt og pepper
100 g smør
Del torsken i porsjonsstykker, krydre den med salt og pepper og sett den kaldt i 30 minutter. Smelt smøret i en ildfast form og legg i torsken. Bak den i ovnen på 180 grader i ca. 20-25 min.
Server bakt torsk med eple- og karrisaus, råstekte poteter og ertepuré.
Bakt torsk med eple- og karrisaus
Om du vil abonnere på nyheter fra bloggen, kan du melde deg på ved å sende oss e-postadressen din her. Nyhetsbrevet er helt gratis.
Oppskriftene du trenger til en vellykket julefeiring finner du her, samme om du foretrekker ribbe, pinnekjøtt, torsk, kalkun, lutefisk eller vegetar, inkludert det deilige tilbehøret til hver av julemiddagene. Noe av tilbehøret kan du lage allerede nå, om du vil og legge i fryseren.
Tradisjonelle og noen nye julekaker, julegodteri og juledesserter finner du også oppskrifter på her. De fleste julekakene kan lages nå og legges i tett boks, frem til de skal spises.
Her finner du også oppskriftene du trenger for en vellykket julefrokost, for eksempel kabaret, waldorfsalat, hjemmelaget kjøttpålegg og mange spennende varianter av sild og masse annet godt.
Cabaret
Du finner alle oppskriftene på deilige julemat her.
Om du vil abonnere på nyheter fra bloggen, kan du melde deg på ved å sende oss e-postadressen din her. Nyhetsbrevet er helt gratis.