


Mat, drikke, reiser og interiør
Biff med konjakk- og peppersaus, råstekte poteter og ovnsbakte beter er en skikkelig hyggelig rett, både om dere er to, eller om du får gjester. Konjakk- og peppersaus er min absolutte favorittsaus. Den er morsom å lage også, bare pass på luggen når du setter fyr på konjakken. Oppskriften er passe til 4 personer.
20 svarte pepperkorn
1/2 dl konjakk (eller brandy)
1/2 l fløte
2 ss oksefond
1 ss karamellsaus fra flaske
Noen hele, syltede rosépepperkorn (etter hvor sterk du vil ha sausen)
2 ss smør
Knus de svarte pepperkorn grovt i en morter. Ha pepperkornene i en tørr stekepanne på middels varme til det begynner å lukte pepper. Tilsett Cognac, ta en tur på verandaen og tenn på (pass fingrene og luggen). La det brenne ut før du går inn igjen. Tilsett fløte, oksefond, karamellsaus og rosépepperkorn. La det koke til det blir tykt og rør inn smør rett før servering. Sausen skal ikke koke etter smøret er tilsatt.
Skjær potetene i ganske tynne skiver. Risle langpanna med litt olivenolje. Fordel potetene utover. De må ikke ligge oppa hverandre. Risle over litt mer olivenolje og stek dem på 250 grader til de er gylne og lekre. Gi dem et dryss med salt og pepper før servering. Du kan gjerne bruke flaksalt.
3 beter, f.eks. rødbeter, polkabeter, gulbeter, enten ett slag, eller flere
Litt rapsolje
Peppermix
Salt
Skrell og del betene i små terninger. Risle en form med litt olje og legg i betene. Krydre med litt peppermix og salt. Rør rundt, så du får olje og krydder over alt. Sett i ovnen på 200 grader i 20 minutter, og rør etter halve tiden.
2 løk brunes i smør og legges til side.
4 biffstykker på 180 – 300 g avhengig av hvor sultne gjestene er i ønsket kvalitet:
Krydre biffene med salt og pepper på begge sider og la de ligge tildekket i romtemperatur i 30 min. Brun dem raskt på begge sider i smør i en stekepanne. Sett panna i ovnen, eller flytt biffene over i en ildfast form (ta med den brunede løken også) og sett dem på 200 grader. Putt inn steketermometer i en av biffene og stek til ønsket temperatur:
La biffene hvile i noen minutter før servering, så kjøttsaften får satt seg og ikke forsvinner ut, når dere begynner å spise.
Om du vil abonnere på nyheter fra bloggen, kan du melde deg på ved å sende oss e-postadressen din her. Nyhetsbrevet er helt gratis.
Du kan også følge bloggen på Facebook.
New York Cheesecake smaker friskt og nydelig. Jeg bruker den både som dessert og som friskt tilbehør til kaffen.
Bunnen
170 g smeltet smør
280 g finknust digestivekjeks
1 ss sukker
Bland alt godt sammen og press det flatt utover en stor springform, kledd med bakepapir. Stekes midt i ovnen på 160 grader i 10 minutter. La bunnen avkjøles på rist, mens du lager ostemassen.
Ostefyllet
900 g Philadelphiaost
250 g melis
3 ss hvetemel
1 1/2 ts vaniljeekstrakt
1 klype salt
Revet skall av 1 sitron
1 1/2 ts sitronsaft
3 store egg, pluss 1 eggeplomme
2 dl rømme
Visp osten i ca. 2 minutter. Tilsett saltet, melisen og melet litt etter litt, mens du visper forsiktig. Tilsett egg, rømme, sitronsaft og skall, mens du visper lett, så alt blandes godt. Fyllet skal være litt luftig, når det er klart. Smør sidene av springformen med litt smør eller formfett og hell i ostemassen. Stek midt i ovnen på 200 grader i 10 minutter. Skru deretter ned til 90 grader og stek videre i 25 minutter. Rist forsiktig på formen. Kaken er klar, dersom det er litt bevegelse i den. Skru av ovnen og la kaken stå der til langsom avkjøling i 2 timer, før den settes kaldt.
Rømmetopping
1,5 dl rømme
1 ss sukker
2 ts sitronsaft
Alt blandes og smøres over kaken, når den er avkjølt.
La New York Cheesecake stå kaldt i formen i minimum 8 timer, før du løsner den fra kanten med en kniv og legger den på fat. New York Cheesecake kan gjerne serveres med en bærcoulis eller friske bær.
Om du vil abonnere på nyheter fra bloggen, kan du melde deg på ved å sende oss e-postadressen din her. Nyhetsbrevet er helt gratis.
Du kan også følge bloggen på Facebook.
Salat med kylling og peanøttsaus er en lun og smaksrik salat, der kyllingen fremdeles er varm, når du serverer.
4 store eller 6 små kyllingfileter i store terninger
2 løk i store terninger
2 grønne paprika i store terninger
1 dl Ketjap Manis
2 ts hvitløk fra tube
1 ts Sambal Olek
1 ss sesamolje
2 ss nøytral olje
1 ss ingefær fra tube
1 neve frisk, finhakket koriander
Jeg starter med å lage marinaden til kyllingfileten. Bland Ketjap Manis, hvitløk, Sambal Olek, olje, sesamolje, ingefær og koriander godt sammen. Tre kylling, paprika og løk på grillspyd, legg dem i en ildfast form og hell marinaden over. La den ligge i marinade i minimum 30 minutter, gjerne over natten. Grilles eller stekes i den ildfaste formen, til kyllingen er gjennomstekt, men ikke tørr.
Peanøttsausen:
1/2 glass peanøttsmør
Marinaden fra kyllingen
Bland sammen i en kjele og kok opp. Spe med vann til det er passe tykt.
Salaten:
1/2 agurk i små terninger
1 reven gulrot
1/2 strimlet salathode
2 finhakkede vårløk
1 finhakket, rød paprika
2 finhakkede chili
Saften av 2 lime
1 potte finhakket koriander
1 pose cashewnøtter, ristet i tørr stekepanne
Salat med kylling og peanøttsaus serveres som den er, eller med nykokt ris.
Om du vil abonnere på nyheter fra bloggen, kan du melde deg på ved å sende oss e-postadressen din her. Nyhetsbrevet er helt gratis.
Du kan også følge bloggen på Facebook.
Lammecarré med sennep er en deilig og litt uvanlig variasjon av lam. Det smaker aller best, om kjøttet får marinere over natten, men om du ikke har tid til det, smaker lammecarré med sennep godt uansett.
2 lammecarréer
2 ss sennep
1/2 ts pepper
2 finmalte fedd hvitløk
Salt
Smør lammecarréene inn med en blanding av sennep, pepper og hvitløk. La kjøttet hvile i noen timer i kjøleskapet, om du har tid til det. Dryss på salt etter eget ønske og legg dem på varm grill eller i grillpanne i noen minutter, for å få fin stekeskorpe. Sett dem deretter i stekeovnen på 180 grader til steketermometeret viser 50 grader. Det tar ca 20 minutter. La kjøttet hvile i noen minutter, før du deler det opp.
Serveres med ovnsbakt løk, ovnsbakte rotgrønnsaker og karri- og sennepssaus.
Du finner oppskriften på sausen her.
Oppskriften på grønnsakene finner du her.
Oppskriften på den ovnsbakte løken finner du her.
Om du vil abonnere på nyheter fra bloggen, kan du melde deg på ved å sende oss e-postadressen din her. Nyhetsbrevet er helt gratis.
Du kan også følge bloggen på Facebook.
Potetsalat en en av de ferdigrettene jeg synes smaker mest syntetisk. Det er enkelt å lage selv. Du lager rømmeblandingen mens potetene koker og om du bruker fine poteter, trenger du ikke engang å skrelle dem.
1 kg poteter
4 ss agurkmix
1 boks rømme
1 pose majones
2 finstrimlede vårløk
2 ss sitronsaft
Salt og pepper
Kok poteter. Avkjøl dem så mye at du klarer å holde i dem, før du skreller og deler dem i terninger. Bland rømme, majones, agurkmix og vårløk. Smak til med salt og pepper. Tilsett potetterrningene, dryss over finhakket gressløk og server potetsalat sammen med f.eks. grillmat, spekemat, karbonader, kylling, stekt svin eller storfe.
Om du vil abonnere på nyheter fra bloggen, kan du melde deg på ved å sende oss e-postadressen din her. Nyhetsbrevet er helt gratis.
Du kan også følge bloggen på Facebook.
Rødløkskompott til fjærkre og julemat passer godt til jul, men er også deilig til mange kjøttretter resten av året. Den smaker et fantastisk til andebryst, gås og kalkun.
2 rødløk
1 ss smør
2,5 dl rødvin
1 bit kanelbark
2,5 ss sukker
1 laurbærblad
1 stjerneanis
Del rødløk i båter og fres dem i litt smør. Tilsett rødvin, sukker, laurbærblad, stjerneanis og kanelbark. La det koke uten lokk til det er igjen 1/3 og det har blitt tyktflytende. Fjern kanelen, stjerneanisen og laurbærbladet før servering.
Om du vil abonnere på nyheter fra bloggen, kan du melde deg på ved å sende oss e-postadressen din her. Nyhetsbrevet er helt gratis.
Du kan også følge bloggen på Facebook.
Something on a Stick Day er en av de rarere matdagene i USA. Det er mye som kan tres på en pinne. Kjærlighet og iskrem er vel noe av det første man tenker på, men kebab og andre grillspyd er jo også vanlig. De siste årene har cake pops også blitt populært, det er rett og slett kaker på pinne.
Om du har lyst til å lage noe på en pinne i dag, finner du masse godt her.
Og vi ønsker alle en god Something on a Stick Day 🥳
Om du vil abonnere på nyheter fra bloggen, kan du melde deg på ved å sende oss e-postadressen din her. Nyhetsbrevet er helt gratis.
Du kan også følge bloggen på Facebook.
Something on a Stick Day er en av de rarere matdagene i USA. Det er mye som kan tres på en pinne. Kjærlighet og iskrem er vel noe av det første man tenker på, men kebab og andre grillspyd er jo også vanlig. De siste årene har cake pops også blitt populært, det er rett og slett kaker på pinne.
Om du har lyst til å lage noe på en pinne i dag, finner du masse godt her.
Og vi ønsker alle en god Something on a Stick Day 🥳
Om du vil abonnere på nyheter fra bloggen, kan du melde deg på ved å sende oss e-postadressen din her. Nyhetsbrevet er helt gratis.
Du kan også følge bloggen på Facebook.
Blomster på bordet er virkelig en av dagliglivets små gleder. Jeg er veldig glad i å ha blomster på bordet, og har det nesten bestandig.
Jeg er fast kunde hos Interflora, og må si at jeg har fått mange vakre kreasjoner i løpet av alle årene jeg har handlet der.
Et besøk i blomsterbutikken er alltid hyggelig.
Jentene i blomsterbutikken kan mer enn buketter…
Om du vil abonnere på nyheter fra bloggen, kan du melde deg på ved å sende oss e-postadressen din her. Nyhetsbrevet er helt gratis.
Du kan også følge bloggen på Facebook.