Duchessepoteter

Duchessepoteter passer godt som tilbehør til både kjøtt og fisk. Denne oppskriften er passe til 6 personer.

750 g mandelpoteter

2 ss smør

2 dl melk

1/2 ts pepper

2 eggeplommer

Kok/trekk mandelpotetene i lettsaltet vann. Pass på at de ikke koker i stykker. Hell av vannet og mos dem. Tilsett smør, melk, eggeplommer og pepper. Legg blandingen over i en sprøytepose og lag rosetter på et bakepapir. Stek duchessepoteter i ovnen på 250 grader i 10 minutter.

Duchessepoteter
Duchessepoteter

 

Om du vil abonnere på nyheter fra bloggen, kan du melde deg på ved å sende oss e-postadressen din her. Nyhetsbrevet er helt gratis.

Du kan også følge bloggen på Facebook.

Estragonkylling på potet- og grønnsaksseng

Estragonkylling på potet- og grønnsaksseng er en videreutvikling av en jeg fant i en kokebok fra begynnelsen av 80-tallet. Den skal smake godt av estragon og jeg bruker nesten et helt glass.

1 ss olje

12 poteter i skiver

1 sellerirot i terninger

1 persillerot i terninger

4 fedd finhakket hvitløk

3 løk i skiver

1 pk aromasopp i skiver

Estragon, salt og pepper

2 dl. kyllingkraft, ev. vann og kyllingfond

1 potte finhakket persille

Smør en langpanne. Legg i potetskiver, terninger av sellerirot og persillerot, finhakket hvitløk, løk i skiver og aromasopp i skiver. Krydre med estragon, pepper og salt. Hell over kyllingkraft og dryss over finhakket persille.


1 kylling

1/2 potte estragon

1/2 potte persille

200 g smør

Estragon (tørket), salt og pepper

Estragonkylling på potet- og grønnsaksseng
Estragonkylling på potet- og grønnsaksseng

Fyll kyllingen med frisk estragon og persille. Bind den opp og legg den på en rist over langpanna. Stekes ved 200 grader, langt ned i ovnen. Smelt smør og rør inn masse estragon, salt og pepper. Kyllingen smøres med denne blandingen hvert kvarter hele steketiden. Snu kyllingen når den har fått fin farge på oversiden. Når den har fått fin farge under også, er den trolig klar. Sjekk om det kommer klar kraft ut, ved å stikke en spiss kniv inn ved låret. Om det kommer blod, må den stå litt til. Det tar ca. 1-1,5 time, avhengig av størrelsen på kyllingen.

Om du vil abonnere på nyheter fra bloggen, kan du melde deg på ved å sende oss e-postadressen din her. Nyhetsbrevet er helt gratis.

Du kan også følge bloggen på Facebook.

 

Potetvafler

Potetvafler er lettvint og mettende. Prøv dem til lunsj eller kveldsmat.

4 egg

4 dl melk

3 dl hvetemel

1 dl potetmel

1 ts salt

3 ss smeltet smør

1 ts pepper

1 ts bakepulver

5 revne middels store poteter

1 finstrimlet vårløk

Rør sammen egg, melk, hvetemel, potetmel, salt, pepper, bakepulver, smør, poteter og vårløk. La det svelle i ca 1/2 time før du steker dem på middels varme i vaffeljernet og serverer dem med ønsket tilbehør.

Jeg har servert mine potetvafler med salat, finhakket rødløk, mais, rømme og bacon.

Potetvafler
Potetvafler

Du finner oppskrifter på flere småretter her.

Om du vil abonnere på nyheter fra bloggen, kan du melde deg på ved å sende oss e-postadressen din her. Nyhetsbrevet er helt gratis.

Du kan også følge bloggen på Facebook.

Brennsnute med vossakorv

Brennsnute med vossakorv er en variasjon på den tradisjonsrike matretten fra Sunnmøre. Jeg synes den smaker ekstra godt en kald høst- eller vinterkveld og oppskriften er passe til 4 personer.

1 kg poteter

1 purre

4 gulrøtter

1 sellerirot

1 persillerot

1/2 kålrot

1 l kjøttkraft (eller vann + okse- og grønnsaksfond)

2 laurbærblader

1 vossakorv

1 neve bladpersille

Salt og pepper

Skjær purren i ringer. Skrell og del opp resten av grønnsakene i terninger.

Kok opp kraften. Tilsett alle grønnsakene, bortsett fra purren og la det småkoke til grønnsakene er møre. Del opp vossakorven i terninger. Når grønnsakene er møre tilsettes purren og pølsa. La det småputre i 5 minutter. Tilsett finhakket persille og smak til med salt og pepper.

Brennsnute med vossakorv
Brennsnute med vossakorv

Server brennsnute med vossakorv sammen med flatbrød, eller annet godt brød og smør.

Du finner flere oppskrifter på tradisjonsmat HER.

Om du vil abonnere på nyheter fra bloggen, kan du melde deg på ved å sende oss e-postadressen din her. Nyhetsbrevet er helt gratis.

Du kan også følge bloggen på Facebook.

Västerbottenpai med bacon, purre og løk

Västerbottenpai med bacon, purre og løk er en svensk klassiker og kan varieres med f.eks. laks i stedet for bacon. Västerbottenpai med bacon og løk  passer godt på koldtbordet eller til forrett, eller lunsj eller som litt kveldskos. Västerbottenost minner litt om parmesan i smaken, men den er mykere og du får kjøpt den på Meny. Denne oppskriften er passe til 4 personer som lunsj eller 8 personer som forrett.

Paibunn:

100 g smør

3 dl hvetemel

2 ss vann

1 klype salt

Elt sammen ingrediensene til bunnen. Kjevle den ut til en sirkel som dekker en form ca. 26 cm i diameter og legg den oppi. Trykk godt opp på kanten. Prikk bunnen med en gaffel. Sett formen kjølig minst 30 minutter. Forstek paibunnen midt i ovnen på 200 grader i ca. 10-15 minutter. Avkjøl.

Paifyll:

2 store løk, finhakket og stekt myk i litt smør

1 pk baconterninger, sprøstekt

1/2 purre, finstrimlet

4 dl revet västerbottenost

Bland løk, purre og bacon og fordel det utover paibunnen. Dryss over osten.

Eggestand:

3 egg

3 dl fløte

Salt og pepper

Visp sammen ingrediensene til eggestanden og hell blandingen over paifyllet

Stek paien på rist, langt ned i ovnen på 225 grader i 20–25 minutter, til den har stivnet. La västerbottenpai stå noen minutter i romtemperatur, før den deles opp og serveres.

 

Om du vil abonnere på nyheter fra bloggen, kan du melde deg på ved å sende oss e-postadressen din her. Nyhetsbrevet er helt gratis.

Du kan også følge bloggen på Facebook.

6. mars feirer vi fiskens dag

6. mars feirer vi fiskens dag og det er ikke uten grunn at vi feirer fisken med en egen dag. I flere hundre år var fisk Norges viktigste eksportartikkel, og det er trolig fisken som skapte grunnlaget for landet Norge.

I bloggen min har jeg en egen kategori om fisk og i anledning dagen, legger jeg ut noen smakebiter, som jeg håper vil inspirere deg.


6. mars feirer vi fiskens dag og om du også vil feire, finner du masse spennende, noen enkle og noen mer avanserte, fiskeoppskrifter her.

Du finner masse, både spennende og merkelige matdager HER.

Om du vil abonnere på nyheter fra bloggen, kan du melde deg på ved å sende oss e-postadressen din her. Nyhetsbrevet er helt gratis.

Du kan også følge bloggen på Facebook.

Babka – cozonac med nøtte og mandelspon

Babka – cozonac med nøtte er gjærbakst, med opprinnelse i jødiske befolkninger i flere land. Du kan fylle den med nesten hva du vil, som f.eks. syltetøy eller eple og kanel, men jeg synes nøtte er en vinner.

3,5 dl lunken melk

70 g smeltet smør

50 g gjær

1 sammenpisket egg

80 g sukker

1 ts kardemomme

1 ts salt

1/2 kg mel

1/4 ts bakepulver

1 boks nøtte

1 god neve mandelspon

Alt eltes sammen og heves lenge, gjerne et par timer.

Smør 2 brødformer med smør eller bakefett. Kjevle ut deigen til et stort rektangel, smør på nøtte og rull sammen.

Del rullen på langs, brett dobbelt og rull hver del sammen, så de får plass i hver sin brødform.

Babka med nøtte
Babka med nøtte og mandelspon, før steking

Sett formene tildekket, på et lunt sted med til babkaene har doblet seg, før du steker dem nestnederst i ovnen på 180 grader i ca. 35 min.

Jeg pensler babka med nøtte etter jeg tar den ut av ovnen. Da gir jeg den et strøk med en blanding av sammenpisket egg og melk. Dette gir en fin og blank overflate.

Babka med nøtte
Babka – cozonac med nøtte og mandelspon

 

Om du vil abonnere på nyheter fra bloggen, kan du melde deg på ved å sende oss e-postadressen din her. Nyhetsbrevet er helt gratis.

Du kan også følge bloggen på Facebook.

 

Sex on the beach

Sex on the beach ble oppfunnet av en bartender på Confetti’s Bar i Florida. Han kalte opp drinken etter det han trodde var grunnen til at turistene kom til strendene i området.

3 cl vodka

1 cl ferskenlikør

4 cl appelsinjuice

4 cl tranebærjuice

Legg isbiter i glasset. Bland alle ingrediensene til drinken og hell over i glasset.

Pynt sex on the beach med det du har lyst på, f.eks. en appelsinskive eller lime og mynte som vi har gjort.

Sex on the beach

Du finner flere drinkoppskrifter her.

Om du vil abonnere på nyheter fra bloggen, kan du melde deg på ved å sende oss e-postadressen din her. Nyhetsbrevet er helt gratis.

Du kan også følge bloggen på Facebook.

BBQ-pizza med kylling

BBQ-pizza med kylling smaker litt anderledes, siden jeg bruker BBQ-saus i stedet for vanlig pizzasaus. Jeg liker å bruke Baby Ray’s, men du kan bruke hvilken du vil.

1 stor pizzabunn

200 g stekt, strimlet kyllingfilet

BBQ-saus

1 boks mais

1 rødløk i tynne skiver

2 vårløk i fine strimler

1 pk aromasopp eller sjampinjong i skiver

Reven ost, gjerne flere varianter

100 g mozzarellaputer i biter

Lag pizzabunn på vanlig måte. Ikke kjevle den tynn, som i Italia, men den skal være som de bruker den i USA. Du lager den slik:

12 dl tipo 00 mel

4 ss olivenolje

2 ts salt

1 ss honning

1 pose tørrgjær

Ca. 5 dl lunkent vann

Bland alle ingrediensene og elt det godt sammen. Pass på at deigen ikke blir for fast, men heller nesten litt for våt (sånn at den akkurat kan trykkes ut). La den heve i minimum 1 time. Du kan også lage deigen med kaldt vann, dagen i forveien og la den heve langsomt i kjøleskapet. Kjevle den ut og la den etterheve til dobbel tykkelse, før du legger på fyll og steker den.

Smør på BBQ-saus og legg på resten av ingrediensene, med mozarellaen og soppen på toppen. Stekes på 200 grader til den er gyllen.

BBQ-pizza med kylling
BBQ-pizza med kylling

Om du vil abonnere på nyheter fra bloggen, kan du melde deg på ved å sende oss e-postadressen din her. Nyhetsbrevet er helt gratis.

Du kan også følge bloggen på Facebook.

Texmexpizza med kylling

Texmexpizza med kylling er en fin måte å variere fredagstacoen på og denne, med kylling, smaker godt for både barn og voksne.

Bunnen:

550 g mel, helst tipo 00

1 ts salt

1/2 pk pizzagjær

1 ts sukker

1 ss olivenolje 

Ca. 3 dl kaldt vann

Elt alt godt sammen og la den heve. Deigen er perfekt, når den er så fuktig at du akkurat klarer å kjevle eller trykke den ut, så tilsett nok vann, ev. juster med mel.

Når jeg lager pizza, lar jeg deigen kose seg i lang tid, gjerne i kjøleskapet natten over. Jeg tar den ut ca. 1 time før jeg skal bruke den og lar den heve seg ferdig på benken, før jeg trykker/kjevler den ut og lar den etterheve i ca. 30 minutter. For italiensk pizza, kjevles den veldig tynn og for pizza med amerikansk bunn litt tykkere. Om du lager pizzadeigen samme dag, som du skal bruke den, kan den få stå på benken og heve i minimum 1 time. Jeg steker alltid bunnen på høy temperatur i noen få minutter, før jeg legger på fyllet.

Fyllet:
400 g kyllingstrimler
1 finhakket løk
2 ss hjemmelaget tacokrydder, ev. 1 pose ferdigkjøpt
1 glass tacosaus, etter eget ønske
Jalapeño fra glass (om du vil ha pizzaen hot)
1 pk reven ost, gjerne vellagret 
Tortillachips
Stek kylling og løk i litt olje til det har fått en fin brunfarge. Tilsett krydder og tacosaus og rør gods sammen. Bre blandingen utover pizzabunnen. Legg på ost, tomater og jalapeño. Stek midt i ovnen på 200 grader. Når det begynner så vidt å få litt farge, stikkes tortillachipsen ned i pizzaen. De smaker ekstra godt når de får bli litt lune.
Etter steking:
Lime i båter
Koriander
Legg på limebåter og koriander rett før servering. Jeg serverer texmexpizza med kylling sammen med guacamole eller rømme.

Om du vil abonnere på nyheter fra bloggen, kan du melde deg på ved å sende oss e-postadressen din her. Nyhetsbrevet er helt gratis.

Du kan også følge bloggen på Facebook.