Piri piri-kylling med ovnspoteter og yoghurtsalat

Piri piri-kylling serveres i Angola, Mosambik og Portugal. Den har litt sting, men du kan bruke mer chili hvis du vil ha den sterkere.

1 hel kylling med skinn

Marinade:

3 ss sitronsaft

4 fedd hvitløk, hakket

2 ts salt

Bland ingrediensene til marinaden og gni kyllingen inn med den. La den ligge i marinade i minimum 1 time, gjerne lenger.

Piri Piri-saus:

2 til 3 røde thailandske chili

2 fedd hvitløk

Saft av 1 sitron

Salt og pepper

2 ts paprikakrydder, gjerne røkt

1 dl olivenolje

Kjør ingrediensene til sausen i en blender eller med stavmikser.

Kyllingen:

Om du har rotisserie, kan du tre på kyllingen og steke i ovnen på 200 grader eller i grillen på middels varme. Om du ikke har rotisserie, kan du legge kyllingen i ildfast form og steke den på 200 grader og snu den etter halve tiden. Smør kyllingen med sausen hvert kvarter, til du er tom for saus. Kyllingen er klar når du kan stikke en spiss kniv inn i lårfestet og kraften som kommer ut er gjennomsiktig.

Pynt med sitronbåter.

Potetene:

Hell litt nøytral olje i en ildfast form, legg i poteter. Rull dem rundt, så de får olje på alle kanter. Krydre dem med salt og pepper og sett dem i ovnen på 200 grader til de er møre. Snu litt på dem, så de får litt farge på alle kanter.

1 boks mais
1/2 agurk i små terninger
4 vårløk, finstrimlet
1 neve finhakket mynte
4 dl gresk yoghurt
Salt og pepper
Rør alt sammen og smak til med mynte

Piri piri-kylling med ovnspoteter og yoghurtsalat
Piri piri-kylling med ovnspoteter og yoghurtsalat

Om du vil abonnere på nyheter fra bloggen, kan du melde deg på ved å sende oss e-postadressen din her. Nyhetsbrevet er helt gratis.

Du kan også følge bloggen på Facebook.

Ravioli med ricotta, sopp og bacon

Ravioli eller pastaputer kan fylles med det du ønsker. Ravioli med sopp og bacon er en av mine favoritter. Oppskriften er passe til 4 personer til hovedrett. Om den skal brukes til forrett, er det passe med 2-3 pastaputer til hver.

Du finner oppskrift på pasta HER.

Jeg lager  dobbel porsjon med pasta. Mens pastadeigen hviler, lages fyllet.

Fyll til raviolien:

1 rødløk, finhakket

1 løk, finhakket

1/2 pk skivet aromasopp, finhakket

1 cm hvitløk fra tube

100 g sprøstekt bacon, knust

1 pk ricotta

1 neve finhakket persille

1/2 ts pepper

1 neve finhakket salvie

1 ss reven parmesan

Legg baconskiver på bakepapir i ovnen på 200 grader, til de blir sprø. Knus dem med hendene.

Brun sopp og løk i en kjele. Tilsett resten av ingrediensene, kok opp og smak til med salt og pepper.

Rull ut pastadeigen i ca. 10 cm brede leiver med pastamaskin eller kjevle. Legg fyllet med teskje med litt avstand på pastaen.Legg neste lag med pasta over og klem godt rundt hver fyll med hendene. Jeg har kjøpt et hjerte i Italia, som forsegler pastaen ekstra godt, men du kan gjerne bruke et kjøkkenglass til å trykke ut raviolien med.

Kokes i vann tilsatt godt med salt i ca 5 minutter. Serveres med valgfri saus, eller med reven parmesan og litt deilig olivenolje.

Om du vil abonnere på nyheter fra bloggen, kan du melde deg på ved å sende oss e-postadressen din her. Nyhetsbrevet er helt gratis.

Du kan også følge bloggen på Facebook.

Flettet fisk med deilig pastissaus

Flettet fisk ser ganske stilig ut. Her har jeg brukt laks og torsk, men du kan også bruke annen fisk. Jeg anbefaler at du uansett  bruker en blanding av hvit og rød, slik at flettingen blir godt synlig.

Beregn ca. 200 g fisk per porsjon. Start med å dele fisken i strimler på 2 x 2 cm. Legg 3 strimler på hverandre og stikk igjennom en tannpirker. Flett fisken og sett en ny tannpirker i den andre enden. Du kan gjøre som meg, at du lager porsjonsfletter, eller du kan lage fletter i hele fiskens lengde.

Legg flettene i smurt, ildfast form, sett inn steketermometer i en av flettene og bak den i ovnen på 180 g til steketermometeret viser 57 grader. Det tar ca. 10-15 minutter.

Her har jeg servert flettefisken med ovnsbakte perlepoteter, agurksalat og Pastissaus.

Pastissausen:

2 finhakkede løk

3 gulrøtter i terninger

1 fedd finhakket hvitløk

1/2 fennikel i terninger

100 g smør

2 fiskebuljongterninger

1 dl hvitvin

1 dl Pastis (eller et annet anisbrennevin)

1/3 ltr fløte

1 boks crème fraîche

1 god neve finhakket kjørvel

Fres løk, gulrøtter, hvitløk og fennikel i smør, til løken er mør. Tilsett buljongterninger og hvitvin og kok til fuktigheten nesten er borte. Tilsett Pastis (eller et annet anisbrennevin), fløte og crème fraîche. Kok opp og tilsett en god neve finhakket kjørvel.

Pastissaus
Pastissaus

Perlepotene har jeg kun delt i 2, lagt dem i litt olje i en ildfast form, krydret dem med litt salt og pepper og stekt dem på 250 grader i 30 minutter.

Du finner oppskrift på flere varianter av agurksalat HER.

Flettet fisk med deilig pastissaus
Flettet fisk med deilig pastissaus

Om du vil abonnere på nyheter fra bloggen, kan du melde deg på ved å sende oss e-postadressen din her. Nyhetsbrevet er helt gratis.

Du kan også følge bloggen på Facebook.

Baguettepizza – lettvint og godt

Baguettepizza er en kjapp lunsj-, kvelds- eller middagsrett, som kan varieres i det uendelige og om nødvendig tilpasses hver enkelt av de som skal spise. Denne oppskriften er passe til 4 personer.

Baguettepizza før steking
Baguettepizza før steking

2 baguetter

1 boks pizzasaus fra Mutti

1 pakke salami, spekeskinke eller annet kjøttpålegg.

Ost etter eget ønske

1 boks ananas

Del baguettene på midten og deretter på langs, så hver baguett blir det i fire. Smør på pizzasaus. Legg på ost, pålegg og ananas. Om du vil ha på ekstra krydder, kan du gjerne det. Stekes midt i ovnen på 225 grader til osten er gyllen.

Baguettepizza klar til servering
Baguettepizza klar til servering

Baguettepizza smaker godt både varm og kald og er super til turmat. Den kan også med stort hell serveres i barnebursdag, eller som nattmat.

 


Om du vil abonnere på nyheter fra bloggen, kan du melde deg på ved å sende oss e-postadressen din her. Nyhetsbrevet er helt gratis.

Du kan også følge bloggen på Facebook.

Brennende kjærlighet – et gufs fra 80-tallet

Brennende kjærlighet er en rett fra 80-tallet, som jeg nesten hadde glemt. Jeg satt og kikket i gamle kokebøker og tenkte det var på tide å trekke den frem fra glemselen. Potetmosen: Skrell og kok poteter møre. Hell av vannet, mos potetene og tilsett smør og fløte eller melk. Rør det sammen og smak til med salt og pepper. Det smaker godt med finhakket gressløk eller vårløk i også. Kjøttet: 1 finhakket løk 1 fedd finhakket hvitløk 500 g karbonade- eller kjøttdeig 1 boks hakkede tomater (helst Mutti) 2 ss tomatpuré 1 laurbærblad 2 ts salt 1 ts oregano 2 ts basilikum 1 ts pepper 200 g reven ost etter eget ønske Brun karbonadedeigen sammen med løk og hvitløk i smør eller olje. Tilsett hakkede tomater, tomatpuré, laurbærblad, oregano, basilikum, salt og pepper. La det koke i minimum 30 minutter. Hell kjøttblandingen over i en ildfast form, bre potetmosen utover og strø ost på toppen. Stek brennende kjærlighet midt i ovnen på 200 grader, i ca. 30 minutter, til osten har fått fin farge. Jeg serverer brennende kjærlighet med en frisk salat til. Om du vil abonnere på nyheter fra bloggen, kan du melde deg på ved å sende oss e-postadressen din her. Nyhetsbrevet er helt gratis. Du kan også følge bloggen på Facebook.

Grovbrød med økologisk svedjerugmel

Grovbrød med økologisk svedjerugmel er sunt og metter lenge. Jeg lager ofte flere, som jeg deler i to og fryser, til senere bruk.

1 kg svedjerugmel

1,5 kg hvetemel

4 egg

1 pk gjær

1 ss salt

4 ss honning

1 ltr melk

Grovbrød med økologisk svedjerugmel
Grovbrød med økologisk svedjerugmel

Elt alt godt sammen og la det heve i min. 1 time. Fordel deigen i 2 brødformer og la det heve i 1 time til. Stekes på 200 grader i ca 1 time. Ta dem ut av formen det siste kvarteret. Brødet er ferdig når det blir en hul lyd når du banker på det fra bunnen.

Server grovbrød med økologisk svedjerugmel til f.eks. suppe eller med godt pålegg.

Om du vil abonnere på nyheter fra bloggen, kan du melde deg på ved å sende oss e-postadressen din her. Nyhetsbrevet er helt gratis.

Du kan også følge bloggen på Facebook.

Gulrotraita

Gulrotraita er den litt ukjente broren til raita med agurk. Den er vanlig å servere som tilbehør til mat fra India, Pakistan, Myanmar, Nepal og Bangladesh.

1 beger yoghurt

1 gulrot, skrelt og revet

2 fedd hvitløk, finhakket

1 ss myntesaus

1 ss spisskummen

1/2 ss garam masala

Alt blandes, men spar litt av gulroten til pynt. Settes gulrotraitaen kaldt til det skal brukes.

Gulrotraita
Gulrotraita

Om du vil abonnere på nyheter fra bloggen, kan du melde deg på ved å sende oss e-postadressen din her. Nyhetsbrevet er helt gratis.

Du kan også følge bloggen på Facebook.

Ovnsbakt løk

Ovnsbakt løk er så godt, at du nesten kan spise bare det, men jeg pleier å bruke det som tilbehør til kjøttretter, som f.eks. biff eller lammekoteletter. Den smaker perfekt til grillmaten og kan gjerne brukes til tapas.

Skjær av toppen og bunnen på løken. Fjern løst skall, resten skal sitte på. Sett løkene i en passende ildfast form. Hell over olivenolje med sitron. Dryss over litt timian, salt og pepper. Bak løken i stekeovnen ved 150 grader i ca. 2 timer, eller til løken er helt myk når du klemmer forsiktig på den. Den blir nesten bedre, jo lenger den får stå. Server ovnsbakt løk med noen kvister frisk timian til pynt..

Ovnsbakt løk
Ovnsbakt løk

Om du vil abonnere på nyheter fra bloggen, kan du melde deg på ved å sende oss e-postadressen din her. Nyhetsbrevet er helt gratis.

Du kan også følge bloggen på Facebook.

Hot cajunsuppe med kylling

Hot cajunsuppe med kylling varmer godt, med sin cajunsmak og finhakket chili. Jeg har brukt syltet chili, men du kan også bruke fersk eller tørket.

3 kyllingfileter

2 skrelte epler i terninger

2 finhakkede løk

Litt smør til steking

1 ts kajennepepper

3 ss cajunkrydder

1 finhakket hvitløk

1 glass (eller 2 bokser) hakkede tomater (helst Mutti)

2 dl vann

2 grønnsaksbuljongterninger

3 dl fløte

3 finhakkede, syltede chili. La det koke i 10 minutter

Sukker, salt og pepper

1 neve finhakket persille eller koriander 

Sprøstekt bacon

Ev. en klatt rømme

Stek kyllingfileter, epler  og løk i litt smør. Tilsett cajunkrydder, kajennepepper, hvitløk, hakkede tomater, vann, grønnsaksbuljongterninger, fløte og chili. La det koke i 10 minutter. Smak til med sukker, salt og pepper. Rør inn persille eller koriander ved servering.

Hot cajunsuppe med kylling serveres med godt brød, sprøstekt bacon og ev. en klatt rømme.

Hot cajunsuppe med kylling
Hot cajunsuppe med kylling

Du finner flere spennende matoppskrifter fra USA her.


Om du vil abonnere på nyheter fra bloggen, kan du melde deg på ved å sende oss e-postadressen din her. Nyhetsbrevet er helt gratis.

Du kan også følge bloggen på Facebook.

Røkt og kokt svineknoke med kålrabistappe og nydelig saus

Røkt og kokt svineknoke med kålrabistappe er en tradisjonsrett i Trøndelag og noen deler i tillegg knoken i biter, blander den med kålrabistappen og kaller det kålgraut.

Røkt og kokt svineknoke med kålrabistappe er godt med bare poteter til, men jeg lager i tillegg en nydelig saus, som passer perfekt til det salte kjøttet.

Oppskriften er passe til 4-6 personer, avhengig av størrelsen på svineknokene.

Svineknokene:

2 svineknoker, saltet og røkt

4 gulrøtter i skiver

2 løk 1 grove terninger

2 laurbærblad

20 hele pepperkorn

Vann så det akkurat dekker

Skyll av svineknokene under rennende vann og legg dem i en kjele med  grønnsakene og krydderet. Kok opp, skum av og la det småkoke i 2 timer, til kjøttet enkelt kan løsnes fra beinet. Legg kjøttet til side og la kraften koke inn litt, så den blir saltere.

Røkt og kokt svineknoke med kålrabistappe
Røkt og kokt svineknoke

Kålrabistappe:

1 stor kålrot i terninger

2 gulrøtter i terninger

1 øse knokekraft

1 god klatt smør

1/2 ts malt muskatnøtt

Fløte

Pepper

Kok kålrot og gulrot møre i vann. Hell av vannet, mos kålrot og gulrot og tilsett kraft, en god klatt smør, muskatnøtt og fløte, til den er passe tykk. Smak til med pepper.

Saus:

Kok opp 1 boks fløte og tilsett 1/2 fløteboks med knokekraft. Deretter tilsetter du sukker, til det smaker passe søtt. Om knokekraften ikke er så salt, kan du bruke buljongterning eller fond i tillegg.  Smak til med litt pepper og jevn med lys maisennajevner, til den får passe sauskonsistens.

Røkt og kokt svineknoke med kålrabistappe og nydelig saus
Røkt og kokt svineknoke med kålrabistappe og nydelig saus

Røkt og kokt svineknoke med kålrabistappe serveres med kokte poteter og den nydelige sausen.

Du finner flere oppskrifter på varierte og velsmakende tradisjonsretter HER.

Om du vil abonnere på nyheter fra bloggen, kan du melde deg på ved å sende oss e-postadressen din her. Nyhetsbrevet er helt gratis.

Du kan også følge bloggen på Facebook.