Baklava med valnøtter

Baklava med valnøtter er en deilig og veldig søt dessert/kake/søtsak som lages i Hellas, Tyrkia, Malta, Midt-Østen og i Nord-Afrika. Den smaker godt med en kopp sterk kaffe og en kule vaniljeis ved siden av. Oppskriften fyller langpannen, ca. 30 x 40 cm. Du kan gjerne halvere oppskriften og størrelsen på formen, om du synes det blir for mye av det gode. Det spesielle med å lage baklava, er at du deler den opp, før den stekes og heller på sirupen etter steking. Du får kjøpt ferdige flak med filodeig i de fleste velassorterte butikker i tillegg til asiatiske butikker.

Valnøttfyll:

500 g valnøtter

2 ss sukker

1 ts kanel

1 ts malt nellik

Kjør valnøtter i en foodprosessor, eller om du ikke har det, legg dem i dobbel brødpose og bank dem til de er grovhakket. Bland nøttene med sukker, nellik og kanel og sett til side.

Baklava:

2 pakker filodeig
300 g smør

Del hver pakke med filodeig i to, så det blir 4 stabler. Smelt smøret og pensle bunnen av formen med smeltet smør. Pensle et ark filodeig med smør og legg det i bunnen av formen. Pensle alle arkene i den første stablen og legg dem på hverandre.

Fordel 1/3 av valnøttfyllet over det øverte laget, før du legger på neste runde med smurt filodeig på samme måte. Fordel halvparten av valnøttfyllet og gjenta til du har lagt på den siste stablen med filodeig.

Bruk en skarp kniv og kutt baklavaen i ruter, trekanter, eller som jeg har gjort, i diamantfasong, Stek baklavaen midt i ovnen på 190 grader i ca. 40 minutter. Baklavaen skal være gyllen og lekker.

Sirup:

2 dl sukker

1,5 dl vann

1 dl honning

2 ts sitronsaft

Mens baklavaen steker, koker du opp sukker, vann og honning i en kjele, til sukkeret er oppløst. Tilsett sitronsaften, hell sirupen over baklavaen og la den stå og trekke i minimum 1 time på benken.

Den kan oppbevares i inntil 1 uke på benken, med rent koppehåndkle over og den kan fryses.

Baklava med valnøtter
Baklava med valnøtter

 

Om du vil abonnere på nyheter fra bloggen, kan du melde deg på ved å sende oss e-postadressen din her. Nyhetsbrevet er helt gratis.

Du kan også følge bloggen på Facebook.

 

Porchetta med appelsinsaus og bønner

Porchetta med appelsinsaus og bønner er en nydelig variant av det italienske svaret på ribbe. Det er litt jobb med den, men resultatet er fantastisk. Jeg kjøper tynnribbe med hel svor og får den beinet ut i kjøttdisken, men du kan ev. ta ut beina selv.

2 kg ferdig utbeinet tynnribbe
4 ts salt
2 ts grovkvernet pepper

Fyll:

1 pk bladpersille, finhakket
10 fedd hvitløk, finhakket
1 løk, finhakket
10 blader frisk salvie, finhakket
1 appelsin, saften + revet skall (NB! Kun det gule)
2 ts fennikelfrø

Bland alle ingrediensene til fyllet i en bolle.

Porchetta:

Del ribben i tre lag, som henger sammen, legg den med svorsiden ned, gni den inn med salt og pepper og fordel fyllet over hele kjøttstykket. Rull sammen ribben fra motsatt side av der svoren er, så at svoren kommer ytterst når du er ferdig. Surr porchettaen med en bomullstråd, så den holder seg sammen. Legg den i ildfast form, sett i steketermometer fra siden, så du ikke ødelegger svoren. Sett den i ovnen på 75 grader til kjernetemperaturen er 65 grader. Skru opp til 230 grader og stek videre til kjernetemperaturen er 73 graden og svoren sprø. Pass på så ikke svoren blir brent. La porchetta hvile i 15-20 minutter før du skjærer den i skiver.

Sausen:

Skall og saft av 4 appelsiner

1,5 dl sukker

3 ss vann

3 ss eplesidereddik

2 ss soyasaus

1 ss kalve- eller kyllingfond

2 ss brun maisennajevner

75 g smør

Skyll appelsinene i lunkent vann. Skrell dem med ostehøvel eller potetskreller, nb! kun det gule. Del skallet i tynne strimler. Kok sukker og vann på lav varme til det er nesten karamellisert. Tilsett eddiken og la det koke i noen minutter, før du tilsetter appelsinsaften og skallet og lar det koke i noen minutter. Siles av, tilsett soyasaus og fond, visp inn maisenna og la det koke i min. 1 minutt. Tilsett smøret, rør til det er oppløst og server.

Tilbehør:

12 småløk, f.eks. delikatesseløk

100 g grovhakkede hasselnøtter

2 ss smør til steking

5 ss flytende honning

Salt og pepper

1 pk brekkbønner

1 håndfull salvieblader og syre til pynt

Skrell løken og bønnene. Fres løk og hasselnøtter i en panne med smør til løken er mør og gyllen. Tilsett honning og bønner og krydre med salt og pepper.

Servering:

Server skiver av porchetta med appelsinsausen, den deilige grønnsaksblandingen og valgfrie poteter. Jeg har brukt ovnsbakte perlepoteter, som du finner oppskrift på her.

 

Tips:

Porchettarester smaker godt som pålegg.

 

 

 

 

Om du vil abonnere på nyheter fra bloggen, kan du melde deg på ved å sende oss e-postadressen din her. Nyhetsbrevet er helt gratis.

Du kan også følge bloggen på Facebook

Eggnog

Eggnog er en gammel tradisjonsdrink, som gjerne blir servert fra Thanksgiving og helt fram til over jul i Australia, USA og Canada. Jeg synes den også passer godt til påske og kan like gjerne serveres kald. Sett den i tilfelle kaldt i minimum 3 timer eller over natten. Noen rører også litt krem rett før servering og da kan den gjerne erstatte en dessert.

4 egg
4 ss sukker
5 dl melk
1 ts vaniljesukker
1 dl brandy
1/4 ts revet muskatnøtt

Visp sammen egg, vaniljesukker og sukker i en kjele. Tilsett melk og varm opp på middels varme under konstant omrøring til den er så tykk at den henger litt igjen på skjeen. Ta kjelen av platen og tilsett brandy.

Hell eggnog over i pene glass og dryss over litt revet muskatnøtt.

Eggnog
Eggnog

Du finner mange spennende drinker, både med og uten alkohol her.

Om du vil abonnere på nyheter fra bloggen, kan du melde deg på ved å sende oss e-postadressen din her.  Nyhetsbrevet er helt gratis.

Du kan også følge bloggen på Facebook.

 

 

 

Lammelår som i Midt-Østen

Lammelår som i Midt-Østen er godt, saftig og får kose seg i ovnen i mange timer, mens du kan gjøre noe helt annet. Ideelt sett bør lammekjøttet marineres over natten i kjøleskapet, eller i minst 4–6 timer for best resultat.

3,5-5 kg lammelår
4 hvitløksfedd, skrelt og delt i 2 på langs
Salt og pepper

Skyll lammelåret og tørk det, før du legger det i en dyp, ildfast form. Lag 8 dype snitt i lammelåret og dytt 1/2  hvitløksfedd i hvert snitt. Krydre lammelåret med salt og pepper.

Rub:

1 ss allehånde
1/2 ss hvitløkspulver
1/2 ss løkpulver
1/2 ss røkt paprika
1/4 ts gurkemeie
1/2 ts kanel
1 ts spisskummen
1 ts salt
1/2 ts sort pepper

Bland sammen ingrediensene til ruben og spar 1 ss av den til den våte marinaden. Gli lammelåret inn med resten og klapp den godt inn i kjøttet.

Lam med rub
Lam med rub
Marinade:

6 hvitløksfedd, grovhakket
1 gul løk, grovhakket
1/2 tomat, delt i terninger
1/2 paprika, delt i terninger
2 ss tomatpuré
1 dl olivenolje
1 ss rub fra ovenstående

Kjør alt sammen i en foodprosessor i noen sekunder, eller bruk stavmikser. Hell marinaden over lammelåret og kjøttet med den. Eventuell gjenværende marinade kan blandes med 3 dl vann og helles i bunnen av pannen. Det skal være ca. 2,5 cm væske i bunnen.

Marinade
Marinade
Annet:

6 laurbærblad
6 kardemommefrø

Topp det marinerte lammelåret med biter av kardemomme og laurbærblader.

Lam med marinade, laurbærblader og kardemommekjerner
Lam med marinade, laurbærblader og kardemommekjerner
Steking:

Pakk inn lammelåret, legg først et stykke bakepapir over det og pakk deretter inn hele pannen med aluminiumsfolie tre ganger.

Forvarm ovnen til 230 grader, sett inn lammelåret og stek lammelåret i 1 time. Skru deretter ned til 80 grader og la det steke i fra 8-10 timer til 30 timer.

Nå er lammekjøttet skikkelig mørt. Løft folien fra et hjørne av formen og ta en gaffel. Når du berører den, skal den lett falle fra hverandre. Fjern laurbærbladene og kardemommen fra toppen av lammekjøttet og legg det på toppen av nykokt ris. Drypp eventuell gjenværende konsentrert væske fra formen over lammet.

Pynt:

1 neve finhakket persille

1 dl ristede mandelspon eller pinjekjerner

Granateplekjerner

Dryss over hakket persille og ristede mandler eller pinjekjerner.

Lammelår som i Midt-Østen
Lammelår som i Midt-Østen
Arabisk salat:

2 hoder romanosalat, finhakket
2 finhakkede tomater
1/2 rødløk, finhakket
2 finhakkede persiagarker

Dressing:

3 ss olivenolje
1 fersk sitronsaft
1 ss granateplemelasse
1 ss sumak
1 ss tørket mynte
Salt og pepper

Rør sammen alle ingrediensene til dressingen i en liten bolle. Smak til med salt og pepper.
Bland alle de hakkede grønnsakene i en stor bolle, og bland dem med dressingen rett før servering, slik at salaten ikke visner.

Server lammelår som i Midt-Østen med nykokt ris og arabisk salat.

Lammelår som i Midt-Østen med ris, salat og agurksalat
Lammelår som i Midt-Østen med ris, salat og agurksalat

Om du vil abonnere på nyheter fra bloggen, kan du melde deg på ved å sende oss e-postadressen din her.  Nyhetsbrevet er helt gratis.

Du kan også følge bloggen på Facebook.

Hyggelig påske med god mat og drikke

Hyggelig påske med god mat og drikke er et mål, samme om vi er på hyttetur eller en avslappende hjemmepåske.

Porchetta med appelsinsaus
Porchetta med appelsinsaus

Det er en myte at nesten alle nordmenn er på påskefjellet. I virkeligheten er det kun 3-5 % som tar turen til fjellet. De fleste av oss holder oss hjemme, ca. 20 % reiser utenlands og mange må også jobbe. Det er også en økende trend å reise til kysten i påsken. Uansett er det koselig å lage noe ekstra godt disse dagene.

Hvit KvikkLunsjkake
Hvit KvikkLunsjkake

Vi har en egen side, hvor du finner både tips til pynting, velsmakende påskemat og spennende påskedrikke. Du finner den HER.

Mimosa sunrise
Mimosa sunrise

AperitivoMat ønsker alle sine lesere en hyggelig påske 🐣

Om du vil abonnere på nyheter fra bloggen, kan du melde deg på ved å sende oss e-postadressen din her. Nyhetsbrevet er helt gratis.

Du kan også følge bloggen på Facebook.

Gul påskekake

Gul påskekake smaker godt, både til kaffen og som dessert. Den er laget med mandelbunn og eggekrem og jeg synes det er morsomt å pynte den.

300 g malte mandler

300 g melis

8 eggehviter

Visp eggehvitene litt og bland alle ingrediensene samme. Fordel i 2 små, smurte kakeformer og stek på 180 grader, litt nedenfor midten av ovnen i 30 minutter.

Eggekrem:

8 eggeplommer

2 dl fløte

4 ts vaniljesukker

200 g sukker

200 g smør

Bland eggeplommer, fløte, vaniljesukker  og sukker i en kjele. Kok opp under stadig omrøring og la det koke i noen få minutter, så det tykner litt.

Avkjøl litt og rør inn kaldt smør.

Sjokoladepynten:

100 g mørk kokesjokolade

100 g hvit kokesjokolade

Gul kakestrøssel/pynt

Smelt kokesjokoladen over vannbad. Hell den utover en stekeplate kledd med bakepapir. Dryss over strøssel og sett kaldt, så det er skikkelig stivnet, før du løsner forsiktig og brekker i ønskede stykker

Montering:

Legg den første bunnen på fat, legg på ca. 1/3 av kremen. Legg på den andre bunnen og fordel resten av kremen oppa og rundt kanten. Legg marsipanegg og mandelegg på toppen. Sett sjokoladepynten rundt kanten og trykk den lett fast.

Påskekake
Påskekake

 

Du finner mange spennende oppskrifter på en vellykket påske og velsmakende påskmat her.

Om du vil abonnere på nyheter fra bloggen, kan du melde deg på ved å sende oss e-postadressen din her. Nyhetsbrevet er helt gratis.

Du kan også følge bloggen på Facebook.

 

Zimbabwes nasjonaldag

Zimbabwes nasjonaldag feires som en markering av frigjøringen fra Stor-Britannia i 1980. Dagen symboliserer frihet, samhold og styrke. Zimbabwe har ingen kystlinje og det spiller selvfølgelig en rolle for matkulturen.

Maismel er en viktig del av Zimbabwes kosthold. Den brukes til å lage bota, som er smaksatt med peanøttsmør og de spiser til frokost. Sadza inneholder også maismel og spises til lunsj eller middag. Ellers spiser de kjøtt, som lages til  stuing, stekes, grilles eller soltørkes. Boerewors, som er en svine- eller oksekjøttpølse, spises ofte. De spiser også mye kylling og ris. De er fortsatt påvirket av den britiske koloniseringen og drikker te flere ganger daglig.

Du finner deilig mat fra Zimbabwe her.

 

Om du vil abonnere på nyheter fra bloggen, kan du melde deg på ved å sende oss e-postadressen din her. Nyhetsbrevet er helt gratis.

Du kan også følge bloggen på Facebook.

Kyllinglår med mangosalat og mango- karridressing

Kyllinglår med mangosalat og mango- karridressing er aller best når du steker kyllinglårene selv, men du kan bruke ferdiggrillede lår om du har dårlig tid. Oppskriften er passe til 4 personer som lunsj.

Mangosalaten:

Salatblader, f.eks. isberg

1 mango, strimlet

1/2 agurk

Bland ingrediensene til salaten i en bolle.

Dressingen:

1/2 beger creme fraiche

1 dl majones

1 ss karri

2 ss mangoeddik

Salt og pepper

Bland alt sammen, smak til med salt og pepper og sett kaldt til den skal brukes.

Kyllinglårene:

4 kyllinglår

1/2 beger yoghurt naturell eller lettrømme

1 ss hvitløk fra tube, ev. finhakket hvitløk

1 ss malt ingefær

2 ts røkt paprika

2 ts harissa

Salt og pepper

Bland yoghurt naturell eller lettrømme med hvitløk, ingefær, 1 ts røkt paprika og harissa. Smak til med salt og pepper og fordel blandingen over kyllinglårene. De kan gjerne få marinere i blandingen over natten om du har tid.

Risle en form med litt nøytral olje, legg i kyllinglårene og sett i ovnen på 210 grader i 30-40 min. Lårene skal være saftige, men gjennomstekte, så sjekk med en spiss kniv.

Server kyllinglår med mangosalat og mango- karridressing og pynt gjerne med litt frisk koriander. Det smaker godt med hvitløksbaguetter til.

 

Kyllinglår med mangosalat og mango- karridressing
Kyllinglår med mangosalat og mango- karridressing

 

Du finner flere spennende og velsmakende retter med kylling her.

Om du vil abonnere på nyheter fra bloggen, kan du melde deg på ved å sende oss e-postadressen din her. Nyhetsbrevet er helt gratis.

Du kan også følge bloggen på Facebook.

Påske og lam hører sammen

Påske og lam hører sammen og her finner du oppskrifter til enhver anledning, inkludert forslag til hva du kan bruke restene til. Du finner alle oppskriftene og mange flere spennende varianter HER. Hvorfor ikke prøve en eller flere av disse spennende variantene av påskelammet:

Begersvingenlam eller kampen om den grønne gørra:

Dette lammet har en italiensk vri og er vår absolutte lammefavoritt.

 

Pinnekjøtt med kålrabistappe og en nydelig saus:

Tradisjonsrikt og godt og sausen er en skikkelig vinner.

 

Nordafrikansk Lammelår:

Lammelår med varme kryddere, mye smak men ikke sterkt.

 

Lammecaré med potet og løkstabler:

Godt og saftig lam med deilig tilbehør.

 

Kokos- og currymarinerte lammelår i skiver:

En mer sør-østasiatisk variant av lam og skikkelig nam.

Lam i tortilla:

Perfekt restematrett, eller du kan kjøpe ferdige lammestrimler.

 


Indrefilet av lam med potetmos, betemiks og gremolata:

Det møreste lammekjøttet med deilig og litt uvanlig tilbehør.

Lam sous vide med hasselbackpoteter og mammas deilige saus:

Deilig, sous vide-behandlet lam, men du kan ta det i ovnen i stedet, om du vil.

 


Hjemmelaget lammekebab:

Restemat igjen, eller du kan kjøpe ferdige lammestrimler i butikken.

Du finner alle oppskriftene og mange flere spennende varianter HER.

Om du vil abonnere på nyheter fra bloggen, kan du melde deg på ved å sende oss e-postadressen din her. Nyhetsbrevet er helt gratis.

Du kan også følge bloggen på Facebook.