Rekecocktail med sting og avokadokrem

Rekecocktail med sting og avokadokrem er en super forrett og en av mine favoritter. Om du synes den blir litt for sterk, kan du redusere mengden chili, men avokadokremen runder godt av stinget fra chilien.

1/2 finhakket paprika

1 finhakket vårløk

1 mango i små terninger

2 finhakkede røde chili

1 lime, kun saften

1 neve finhakket koriander

200 g pillede reker

Bland sammen paprika, chili, vårløk, mango, limesaft, koriander og reker. Fordel blandingen i 4 porsjonsformer.

Avokadokrem:

1 avokado

1 lime, kun saften

2 ts honning

2 ss fløte

Alt blandes og kjøres jevnt i stavmikser, helles over i spumaflaske og sprøytes på toppen av hver skål. Om du ikke har spuma, kan du legge den på med en spiseskje.

Strø over litt knust spelt- og honningknekkebrød fra Sigdal Bakeri eller noe annet sprøtt og godt. Rekecocktail med sting og avokadokrem Pyntes med frisk koriander og et par gressløkstrå.

Rekecocktail med sting og avokadokrem
Rekecocktail med sting og avokadokrem

Du finner flere spennende oppskrifter med reker her.

Om du vil abonnere på nyheter fra bloggen, kan du melde deg på ved å sende oss e-postadressen din her. 

Nyhetsbrevet er helt gratis.

Du kan også følge bloggen på Facebook.

Høne i vin – skulle vært coq au vin

Høne i vin smaker deilig og er enda bedre neste dag, når smakene har satt seg.
Jeg ville lage egentlig lage coq au vin, som uttales «kokk å væ», men det er helt umulig å få tak i hane, så jeg tenkte i disse likestilingsdager, at høne er minst like bra – og det ble det. Vinen jeg brukte er en fruktig pinot noir, men du kan bruke en annen grei drikkevin også.

1 høne på 2 kg

300 g bacon i terninger

1 dl mel

Salt og pepper

2 dl cognac

2 fl. rødvin

8 strimlede sjalottløk

4 fedd finhakket hvitløk

3 laurbærblader

14 hele pepperkorn

2 kvister timian

200 g sopp i skiver

2 persillerøtter i terninger

4 gulrøtter i terninger

1 strimlet purre

1 liten boks tomatpuré

Del høna i biter:

Skjær av lårene og vingene, del lårene i to og skjær  resten av høna i seks biter. Kjøttet skal sitte på beina.

Høne i vin elle coq au vin:

Brun bacon i smør i en stekepanne, legg det over i en stor gryte, men la smøret ligge igjen i panna.

Bland mel, salt og pepper på en tallerken. Snu hønebitene i melet og stek dem så de får god farge i smørrestene etter baconet. Legg hønebitene over i gryta. Kok ut stekepanna med cognac og hell dette også over i gryta, sammen med rødvin. Tilsett sjalottløk, hvitløk, laurbærblader, pepperkorn, timian, sopp, persillerot, gulrøtter, 1 purre og tomatpuré.

La det koke i minst 3 timer og server høne i vin med godt brød eller potetmos.

Du finner oppskrift på baguetter her

og en perfekt potetmos her

 

Du finner flere fristende og velsmakende, både velkjente og mer spennende matretter fra Frankrike her.

 

Om du vil abonnere på nyheter fra bloggen, kan du melde deg på ved å sende oss e-postadressen din her. Nyhetsbrevet er helt gratis.

Du kan også følge bloggen på Facebook.

Velkommen inn i rom 202 – Det ene gjesterommet

Velkommen inn i rom 202. Etter at sønnene mine flyttet hjemmefra, har vi pusset opp 2. etasje. Her er en liten titt inn i ett av gjesterommene – 202.

Jeg liker å male nøytrale vegger og er heller ikke spesielt opptatt av hva som er moderne farger, men vil heller sette mitt eget preg.  Jeg bruker også gamle og nye elementer om hverandre. Det hvite sengeteppet er et gammelt,  hjemmeheklet familiearvestykke.

Bildene har jeg fått tak i på auksjon.

 

Skapet er fra Ikea, men vi har byttet ut de triste knottene med noen gamle vi hadde liggende. Jeg har mye bøker og trolig litt i overkant mange kokebøker. Jeg ga opp å telle da jeg passerte 1000 kokebøker.

Den gamle oldemora mi, Karen Fernanda som jeg var så heldig å ha til jeg fylte 21, har fått plass i en gullramme inni skapet. Resten av nipsen i skapet, er stort sett enten fått, arvet eller minner fra reiser vi har vært på.

Siden vi vil at gjestene skal ha det hyggelig hos oss, har vi satt litt praktiske småsaker på nattbordet. I tillegg ligger det sjokoladehjerter, pakket inn i gullpapir, i en bolle på sjenken.

 

Jeg har lært at Buddha ikke skal stå på soverommet, i tilfelle han får se «syndige» aktiviteter. De som overnatter på 202 kan ev. dekke ham til.

 

 

Speilet fant jeg på finn, kleshengerne på Clas Ohlson og de fine knaggene på en interiørbutikk i nærheten.

Velkommen inn i rom 202 😍

 

Om du vil abonnere på nyheter fra bloggen, kan du melde deg på ved å sende oss e-postadressen din her. Nyhetsbrevet er helt gratis.

Du kan også følge bloggen på Facebook.

Oksefilet med Guropoteter og saus full av godsaker

Oksefilet med Guropoteter er vel noe av det bedre jeg kan servere kjærsten til sønnen min. Sausen er proppet med godsaker og kan gjerne serveres til svin og kylling også.

Potetene:

6 bakepoteter

4 finstrimlede vårløk

2 cm hvitløk fra tube

200 g stekte baconterninger

1 boks creme fraiche

1/2 dl fløte

Salt og pepper

1 pk revet ost, gjerne vellagret

Skyll og vask bakepotetene og skjær dem over på langs. Legg dem med skjæreflaten ned, på et bakepapir rislet med olje, salt og pepper. Stek på 200 grader i ca. 1 time. De er ferdig bakt, når innmaten er myk. Ta ut innmaten fyllet med en skje og bland den med finstrimlede vårløk, hvitløk, baconterninger, creme fraiche fløte. Smak til med salt og pepper. Legg fyllet tilbake i potetskallene og dryss over revet ost. Gratineres på 200 grader i ca. 15 min, til osten er gyllen på toppen.

Oksefilet med Guropoteter og en saus full av godsaker 😍
Oksefilet med Guropoteter og en saus full av godsaker 😍

Sausen:

2 strimlede løk

1 pk skivet sjampinjong

Pepper

Grillkrydder

Paprikakrydder

3 paprika i terninger, du kan gjerne blande flere farger

1/2 ltr. fløte

1 dl soyasaus

Stek løken i smør og hell den over i en kjele. Stek sjampinjongen i det samme smøret og hell den over i den samme kjelen. Krydre godt med pepper, grillkrydder og paprikakrydder. Tilsett paprika, fløte og soyasaus. Kok til sausen har passe konsistens. Smak til om den trenger mer krydder.

Indrefileten:

Indrefiletenhar fått kose seg i en marinade over natten og er deretter brunet på alle kanter, før den er satt i ovnen på 125 grader, med steketermometer, til den har en kjernetemperatur på 56 grader. Om du ikke har tid til å marinere den, kan du krydre den med krydder du liker, før du bruner den.

Du finner flere velsmakende og varierte oppskrifter med storfe HER.

Om du vil abonnere på nyheter fra bloggen, kan du melde deg på ved å sende oss e-postadressen din her. Nyhetsbrevet er helt gratis.

Du kan også følge bloggen på Facebook.

Lettvint kyllingform

Lettvint kyllingform er en super rett i en hektisk hverdag, hvor kjøtt, grønnsaker og saus lages i samme form. Oppskriften er passe til 4 personer.

800 g kyllingfilet

20 minitomater, delt i to

8 vårløk i strimler

1 bunt finhakket bladpersille

7,5 dl fløte

4 fedd finhakket hvitløk

1 pose reven parmesan

4 ts kyllingkrydder

1 ts pepper

Ev. salt

Lettvint kyllingform før fløteblandingen helles over
Lettvint kyllingform før fløteblandingen helles over

Smør bunnen i en ildfast form med smør eller olje. Legg i kyllingfiletene og tomatene oppa. Dryss over vårløk og persille.

Bland fløte, hvitløk, parmesan, kyllingkrydder og pepper. Smak til om det behøves mer salt enn det som finnes i kyllingkrydderet. Hell blandingen over og sett i ovnen på 200 grader. Stekes lettvint kyllingform til kyllingen er gjennomkokt. Om du bruker steketermometer, skal den være 68 grader.

Server lettvint kyllingform med valgfrie poteter eller ris. Om du ønsker, kan du drysse litt reven ost over før steking.

Om du vil abonnere på nyheter fra bloggen, kan du melde deg på ved å sende oss e-postadressen din her. Nyhetsbrevet er helt gratis.

Du kan også følge bloggen på Facebook.

Salat med bønner, mais og reddikspirer

Salat med bønner, mais og reddikspirer smaker godt og passer til mange slags retter av både kjøtt og fisk. Jeg pleier kun å gi den saften av 1 lime og litt olivenolje, men du kan også lage f.eks. rømmedressing til den. Jeg legger vanligvis salaten på fat i stedet for bolle, for at alle ingrediensene skal komme til sin rett. Du får kjøpt reddikspirer på Meny. Jeg kan anbefale dem på det varmeste. De smaker godt og holder en god stund i kjøleskapet.

Valgfri salat i strimler

1 boks mais

1 boks bønner (pass på å skylle dem godt)

4 vårløk i strimler

1/2 mango i terninger

1/2 agurk i terninger

Olivenolje av god kvalitet

Bland alt forsiktig og dryss over litt reddikspirer. Salat med bønner, mais og reddikspirer kan serveres med litt god olivenolje og saften av 1 lime.

Salat med bønner, mais og reddikspirer
Salat med bønner, mais og reddikspirer

 

Om du vil abonnere på nyheter fra bloggen, kan du melde deg på ved å sende oss e-postadressen din her. Nyhetsbrevet er helt gratis.

Du kan også følge bloggen på Facebook.

Fiskesuppe med fiskepudding

Fiskesuppe med fiskepudding er en ganske billig rett. Jeg synes ikke fiskepudding er så spennende, men den smaker godt i denne suppa. Fiskepuddingen tar litt farge av safranen, men det synes jeg bare ser lekkert og innbydende ut.

1 finhakket løk

2 ss smør

1 fedd finhakket hvitløk

2 store gulrøtter i bittesmå terninger

1 persillerot i bittesmå terninger

2 dl hvitvin, litt søt, f.eks. Riesling

Saften av 1/2 lime

3 dl god fiskekraft

1/2 fennikel i bittesmå terninger

1/2 finhakket purre

1 kvast finhakket dill

1/2 fiskepudding

1/2 ts safran

1 ts fiskekrydder

7 dl fløte

200 g laks eller ørret i terninger

200 g pillede reker

Stek løken og hvitløken blank i smør. Tilsett hvitvin og kok inn til det halve, før du tilsetter krydder, lime, fiskekraft og fløte.  Tilsett grønnsakene og la det trekke til de er møre. Legg i fisken og fiskepuddingen og la det trekke til fisken er kokt. Tilsett dill og reker helt til slutt og smak til med salt og pepper.

 

Om du vil ha en lettere suppe, kan du erstatte fløten med melk, men da kan det være greit å jevne den med litt maisenna, så den ikke blir så tynn.

Fiskesuppe med fiskepudding
Fiskesuppe med fiskepudding og deilige, ferske grønnsaker

 

Om du vil abonnere på nyheter fra bloggen, kan du melde deg på ved å sende oss e-postadressen din her. Nyhetsbrevet er helt gratis.

Du kan også følge bloggen på Facebook.

Kje på rotgrønnsaker

Kje på rotgrønnsaker smaker helt nydelig og jeg synes det er trist at kje ikke er så lett tilgjengelig, men jeg anbefaler å spørre etter det på nærmeste Menybutikk. Jeg kjøper mitt ferdigmarinerte kje på Meny ved Lillesand. Det ligger i en deilig urte- og hvitløksmarinade fra slakter Eide. Om du ikke får tak i kje, kan du bruke lammelår også.

Denne gangen vil jeg tilberede kjeet på en rotgrønnsaksseng. Nå om dagen får du ferdige pakker i grønnsaksdisken med div. rotgrønnsaker, så det er bare å fiske med seg en sånn.

2 kjelår

4 løk

2 pk sopp i skiver

1/2 sellerirot

1 hvitbete

2 persillerøtter

1 polkabete

1 rødbete i terninger

4 ss lammefond

2 dl vann

3 ts pepper

2 ts tørket timian

4 fedd finhakket hvitløk

Smør en stor langpanne, legg i skivet sopp og løk i strimler. Skrell og del sellerirot, persillerøtter og beter i terninger og fordel det utover langpanna.  Bland lammefond med vann, pepper, timian og hvitløk og fordel utover blandingen. Legg på kjelårene og stek i ovnen på 180 grader i 3 timer.

Pynt med litt frisk timian og server med potetmos.

Kje på rotgrønnsaker
Kje på rotgrønnsaker

Om du vil abonnere på nyheter fra bloggen, kan du melde deg på ved å sende oss e-postadressen din her. Nyhetsbrevet er helt gratis.

Du kan også følge bloggen på Facebook.

Pasta all’ arrabbiata med karbonadedeig

Pasta all’ arrabbiata betyr sint pasta og denne retten er litt småsint pga. chilien den inneholder. Om du ønsker den sintere eller snillere kan dette gjøres ved  justere chilimengden.

500 g karbonadedeig

1 finhakket, rød chili

1 finhakket løk

2 finhakkede hvitløksfedd

1 ts chilipulver

2 ss olivenolje

2 ss tomatpuré

1 flaske hermetiske tomater, helst Mutti (eller 2 bokser)

2 laurbærblader

4 ss kyllingfond eller 2 buljongterninger

½ ts salt

¼ ts pepper

75 g parmesan

Pasta etter eget ønske

Stek karbonadedeig, chili, løk, hvitløk og chilikrydder i en gryte med olje på middels sterk varme til kjøttdeigen får fin farge. Tilsett tomatpuré, hermetiske tomater, laurbær, fond og kok opp. La det småkoke i 1 time eller mer. Smak til med salt og pepper. Strø på rikelig med parmesan før servering.

Kok pastaen etter anvisning på pakka.

Pasta all’ arrabiata med karbonadedeig Smaker godt med litt reven parmesan over.

Pasta all'arrabiata med karbonadedeig
Pasta all’arrabbiata med karbonadedeig

Om du vil abonnere på nyheter fra bloggen, kan du melde deg på ved å sende oss e-postadressen din her. Nyhetsbrevet er helt gratis.

Du kan også følge bloggen på Facebook.

Verdens beste med peanøtter

Verdens beste eller Kvæfjordkake er kjent for mange. Siden salt og søtt smaker godt sammen og har vi laget en variant med peanøtter. Det smaker veldig godt og kan trygt anbefales.

Bunn:

150 g smør

150 g sukker

5 eggeplommer

4 ss melk

150 g hvetemel

1 ts vaniljesukker

1 ts bakepulver

Marengs:

5 eggehviter

180 g sukker

100 g salte peanøtter

Verdens beste med peanøtter
Verdens beste med peanøtter

Fyll:

2 dl kremfløte

2 ts vaniljesukker

5 dl ferdig vaniljekrem eller romkrem

Sett stekeovnen på 175 °C.

Rør smør og sukker til det er lyst og luftig. Rør inn eggeplommene og melken. Tilsett hvetemel, vaniljesukker og bakepulver. Dekk en langpanne med bakepapir og fordel deigen jevnt utover.

Pisk eggehvitene nesten stive med en mikser, tilsett sukkeret i en tynn stråle under visping og pisk til du får en stiv og blank marengs. Fordel marengsen over deigen og dryss på peanøttene. Stek kaken midt i ovnen i 15 – 20 minutter og avkjøl den.

Del kaken i to like deler. Legg den ene delen på fatet med marengsen ned.

Bland krem og vaniljesukker med vanilje/romkremen og bre kremen over bunnen.

Legg den andre kakedelen oppå med marengsen opp og server.

Om du vil abonnere på nyheter fra bloggen, kan du melde deg på ved å sende oss e-postadressen din her. Nyhetsbrevet er helt gratis.

Du kan også følge bloggen på Facebook.