Valentinsdagen – Italienske kjøttboller med hjertepasta

Valentinsdagen, også kalt alle hjerters dag og kjærlighetsdagen, feires 14. februar, hvert år. Det er en feiring av kjærligheten og har lange tradisjoner i England. Dagen har vært brukt til å uttrykke kjærlighet ved å gi blomster, konfekt og valentinskort. Jeg har ikke noe spesielt forhold til denne dagen, men uansett, hva er vel mer romantisk enn Lady og landstrykeren i bakgården, som deler en tallerken med pasta og kjøttboller. Siden jeg fant hjertepasta hos Claras i Hokksund, ble valget enkelt. Det måtte bli hjertepasta og ikke spagetti til kjøttbollene.

Kjøttboller:

3 ss strøkavring

2 egg

2 fedd hvitløk

1 ts oregano

1 ts basilikun

1/2 revet løk

1 neve finhakket persille

600 g karbonadedeig

1 pose revet parmesan

1 ts salt

Alt eltes godt sammen, formes til runde boller og brunes med smør eller olje i en stekepanne.

Kjøttboller
Steking av kjøttboller

Tomatsaus:

1 strimlet løk

2 fedd finhakket hvitløk

1 ss tørket basilikum

1 laurbærblad

1,5 boks hakkede tomater, helst Mutti

1 kanelbark

1 klype kajennepapper

Salt og pepper

Brun løk og hvitløk i smør. Tilsett resten av ingrediensene og la det koke lenge. Gjerne 1 time eller mer, om du har tid. Smak til med salt og pepper.

Kok pastaen etter anvisning på pakka. Server med parmesan og en dusk bladpersille.

Happy Valentine’s Day til alle romantikere der ute!

Valentinsdagen - Italienske kjøttboller med hjertepasta
Valentinsdagen – Italienske kjøttboller med hjertepasta

Om du vil abonnere på nyheter fra bloggen, kan du melde deg på ved å sende oss e-postadressen din her. Nyhetsbrevet er helt gratis.

Du kan også følge bloggen på Facebook.

Morsdag

Morsdag er en gammel tradisjon i store deler av verden. I starten var det religiøse organisasjoner som arrangerte den, men i 1918 klarte noen ideelle organisasjoner, en del forretningsfolk og massemedia å få etablert morsdagen som en årlig begivenhet. Dagen har etter hvert blitt veldig kommersiell, med markedsføring av morsdagskake, blomster og gaver.

Siden det er morsdag, kan vel mor ønske seg noe annet en frokost på sengen, siden ikke alle mødre er superentusiastiske for smuler i sengetøyet.

Denne moren (jeg) er veldig glad i mat fra østen og derfor står denne menyen som førstevalg:

Forretten er salma med litt smak av østen – en nydelig og lettlagd forrett.

Forrett - morsdag

Du finner oppskriften HER.

Til hovedrett ønsker jeg meg tunfisktataki, som du finner oppskrift på HER.

Hovedrett - morsdag
Hovedrett – morsdag

Desserten må bli kulfi, som er en indisk iskrem.

Dessert - morsdag
Dessert – morsdag

Den finner du oppskrift på HER.

Etter denne deilige middagen er det bare å nyte resten av dagen og kanskje toppe det med en nydelig, færøysk eplekake, som du finner oppskrift på HER.

Aperitivo ønsker alle sine lesere en fin morsdag.

Om du vil abonnere på nyheter fra bloggen, kan du melde deg på ved å sende oss e-postadressen din her. Nyhetsbrevet er helt gratis.

Du kan også følge bloggen på Facebook.

Twixiskake

Twixiskake er ikke vanlig å få servert, men de fleste har vel smakt Twixsjokolade. Om du synes den er god, vil du garantert like denne iskaka, som består av en kjeksbunn, en karamellis og sjokolade rislet over toppen.

Om du ikke får tak i dulce de leche, kan du kjøpe søt kondensert melk og koke hele boksen i vann i 3 timer. Du finner oppskrift på den HER.

Denne oppskriften passer til 8-12 personer, avhengig av hvor storspiste dere er.

Kjeksbunn:

200 g Digestivekjeks

100 g smør

Knus kjeksen fint. Smelt smøret og bland det godt sammen. Trykk blandingen ut i en springform, dekket med bakepapir. Settes i fryseren til isen skal oppi.

Karmellis:

400 dulce de leche

1 dl kremfløte

5 dl melk

1 god klype salt

Varm dulche de leche og fløte langsomt i en kjele, til karamellen har smeltet. Ta kjelen av plata, tilsett melk og salt og sett blandingen kaldt. Kjør blandingen i ismaskin, eller sett den i fryseren og rør hver halvtime, til den er halvstiv, før du heller den over kjeksblandingen. Sett i fryseren igjen og la isen ble helt frossen.

Sjokoladen:

100 g melkesjokolade

Smelt sjokoladen i vannbad. Bruk en teskje til å risle det over isen. Fyll teskjeen med sjokolade og slipp den fra litt høyde, mens du beveger hånden frem og tilbake over isen.

Sett twixiskaken tilbake i fryseren, ta den opp noen minutter før den skal spises, løsne den fra formen og legg den på fat.

 

 

Om du vil abonnere på nyheter fra bloggen, kan du melde deg på ved å sende oss e-postadressen din her. Nyhetsbrevet er helt gratis.

Du kan også følge bloggen på Facebook.

 

Biff teriyaki – deilig mat fra Japan

Biff teriyaki er en av mine japanske favoritter. Du får kjøpt ferdig teriyakisaus i butikken, som du kan bruke til denne retten, men hjemmelaget smaker bedre.

Start  med å lage teriyakisausen:

2 dl soyasaus

2 ss vann

1 ss sesamolje

2 ss riseddik

3 ss brunt sukker

3 ss honning

1 revet hvitløksfedd

1 ss revet ingefær

Bland alt i en kjele. Kok opp og la den koke i 10 minutter. For at sausen skal bli tykkere, kan du røre inn litt bakepulver i en liten del av sausen, og så blande det inn igjen i sausen og la det stå på kjøkkenbenken for å bli tykkere.

Mens sausen koker, kan du skjære shiitakesoppen i strimler og brune den lett i smør. Legg soppen over på en tallerk, mens du bruner kjøttet. Her kan du bruke indrefilet, ytrefilet eller entrecote i ett stykke. Når kjøttet har fått fin farge på alle kanter, settes steketermometeret i og soppen legges rundt. Hell litt teryiakisaus over kjøttet. Stekes i ovnen på 125 grader til kjøttet har fått en kjernetemperatur på 55 – 60 grader, avhengig av hvor rødt du vil ha det. For hver 3. grad under stekingen, helles mer teryiakisaus over kjøttet. Når kjøttet har fått ønsket temperatur, er det viktig at det får hvile i noen minutter, slik at ikke saften renner ut av det under oppskjæringen.
Biff teriyaki i ovnen
Biff teriyaki i ovnen

Server kjøttet i sausen, sammen med soppen, ris og en god salat, kun tilsatt litt limesaft.

Biff teriyaki Klar til servering
Biff teriyaki Klar til servering

Japan har masse annet spennende å by på også, sjekk HER.

 

Om du vil abonnere på nyheter fra bloggen, kan du melde deg på ved å sende oss e-postadressen din her. Nyhetsbrevet er helt gratis.

Du kan også følge bloggen på Facebook.

Kylling karaage i wrap med chilimajones

Kylling karaage i wrap med chilimajones er en av spesialitetene til sønnen min og vi synes denne retten er helt nydelig og et supert alternativ til fredagstacoen.

Kylling karaage:

900 g kylling i store terninger

2 ss sake

2 ss mørk soya saus

6 ss maismel

2 ts sesamolje

3 ts revet hvitløk

2 ss revet ingefær

2 egg

Salt og pepper

Alt blandes og får trekke mens du lager en salatblanding og chilimajones (1 pose majones, blandes med sriracha (eller annen chilisaus) til du synes den er passe sterk.

 

Wraps varmes i folie i ovnen, mens du steker karaagen i frityrolje, til den får fin farge.

Alt rulles i tortillawraps og chilimajonesen risles over.

Kylling karaage i wrap med chilimajones
Kylling karaage i wrap med chilimajones

 

Om du vil abonnere på nyheter fra bloggen, kan du melde deg på ved å sende oss e-postadressen din her. Nyhetsbrevet er helt gratis.

Du kan også følge bloggen på Facebook.

Maistortilla

Maistortilla smaker godt til taco og de er ikke vanskelige å lage selv. Vi har et tortillajern, men du kan gjerne klemme dem flate i plast, under en kjele. Du får kjøpt masa harinamelet i velassorterte butikker og på nettet. Det blå melet er ikke så vanlig i Norge, men anses som mer eksklusivt i tortillaens hjemland.

300 g masa harina

Ca. 3 dl vann

1/4 ts salt

1 ts potetmel

Bland mel og salt ut med vann til du har en jevn, fin masse som hverken klisser eller er for tørr. Den er riktig når du kan forme en deigklump til en ball mellom hendene uten at den sprekker opp. La deigen stå i noen minutter og juster med vann om nødvendig. Mengden vann er avhengig av hvor tørt melet er.

Trill små baller av hele deigen, cirka 50 gram per stykk gir ti centimeter store tortillas.

Legg ballene under et fuktig håndkle. Varm en stekepannen eller en takke til rett under maks varme.  Press ballene så tynt som mulig ut mellom to lag plast eller bakepapir i tortillapresse eller under en tung kjele.

Maistortilla stekes raskt på hver side. De vil blåse seg litt opp og da er de ferdige.

Stable tortillaene i et kjøkkenhåndkle, så de holder varmen. De kan fryses og legges i aluminiumsfolie om du vil lage opp mange og bruke en annen gang.

Om du vil abonnere på nyheter fra bloggen, kan du melde deg på ved å sende oss e-postadressen din her. Nyhetsbrevet er helt gratis.

Du kan også følge bloggen på Facebook.

Thailandsk fiskewok med reker

Thailandsk fiskewok med reker er rask å lage og er sunn i tillegg. Vi synes den er grei å lage når vi har kommet hjem fra jobben og ikke vil lage mat i lange tider.

2 finstrimlede løk

3 finhakkede fedd hvitløk

Litt nøytral olje

2 dl fiskekraft

8 ss soyasaus

4 ss østerssaus

2 ts brunt sukker

1 ts revet ingefær

1 ts finhakket chili

600 g fisk i terninger, gjerne en blanding av rød og hvit

Litt friske bønnespirer

1 finstrimlet paprika

1 finstrimlet purre

100 g pillede reker

Litt sesamfrø

1 neve finhakket koriander

Fres løk og hvitløk i litt olje i en wok eller stekepanne med høye kanter. Rør sammen fiskekraft, soyasaus, østerssaus, sukker, ingefær og chili.Hell blandingen over løken og legg i fisk. La fisken trekke i sausen til den er nesten klar. Tilsett friske bønnespirer, paprika og purre, rør om og la det trekke i noen minutter til. Strø over reker, litt sesamfrø og koriander rett før servering.

Thailandsk fiskewok med reker serveres med nudler eller ris.

Du finner masse spennende og velsmakende matretter, fra fjern og nær her og om du har lyst på flere wokretter, finner du dem her.

Om du vil abonnere på nyheter fra bloggen, kan du melde deg på ved å sende oss e-postadressen din her. Nyhetsbrevet er helt gratis.

Du kan også følge bloggen på Facebook.

Sør-afrikansk gryte

Sør-afrikansk gryte har litt uvant smak, men er veldig god. Den består av flere elementer, en peanøttsaus, harissa-ajvar, maisris og yoghurt. Harissa-ajvar er veldig sterkt, så det er fint at den lages i en egen bolle, slik at alle kan røre inn den mengden som passer til sine smaksløker.
Peanøttsausen:
300 g grovhakkede peanøtter 1 glass sataysaus 1 dl ananasjuice Alt blandes sammen, helles i en bolle og pyntes med litt peanøtter og litt knust, tørket chili.
Harissa-ajvar:
25 g harissa 150 g mild ajvar relish 1 finstrimlet vårløk Alt blandes sammen, helles i en bolle og pyntes med litt finstrimlet vårløk.
Maisris:
1 finhakket løk Litt smør 3 dl basmatiris 1/4 ts pepper 1/4 ts salt 1 liten boks mais Vann iht. anvisningen på rispakken Fres løken i litt smør, tilsett basmatiris, pepper, salt og fres blandingen litt til, før vannet tilsettes. Kokes til risen er klar og vannet fordampet. Bland den ferdige risen med mais, før servering.
Sør-afrikansk gryte
Sør-afrikansk gryte
Gryta:
1/2 kg oksekjøtt i terninger 1/2 kg kyllingfilet i terninger 2 finhakkede fedd hvitløk 2 gulrøtter i terninger 1 finhakket løk 3 ss tomatpuré 8 dl oksekraft (ev. fond eller buljongterning og vann) 1 kanelbark 4 knuste kardemommekapsler (eller 1 ts malt) 1 ts pepper 2 laurbærblader Litt hvetemel til jevning 1 strimlet, rød paprika 1 boks kikerter Revet skall av 2 lime 1 pk. rensede sukkererter, delt i 2 2 finstrimlede vårløk Brun kjøttet i smør i en gryte, før du tilsetter hvitløk, 2 gulrøtter og løk. Brun det videre i noen minutter. Tilsett tomatpuré, kraft, kanelbark, kardemomme, pepper og laurbærblader og la det koke under lokk i 1 time. Ta litt av kraften over i en kopp, rør den sammen med litt hvetemel, for å tykne sausen, og hell den tilbake i gryten. Kok opp for å sjekke om sausen er passe tykk og gjenta ev. prosessen. Tilsett paprika, kikerter, limeskall og sukkererter. Dryss over vårløk ved servering. Sør-afrikansk gryte serveres med elementene i hver sin bolle, så hver enkelt kan blande sammen den mengden av hvert element som passer til seg. Harissa-ajvar er veldig sterkt, så det er lurt å si fra om det, så man smaker på det, før man blander det med resten av maten.
Du finner flere spennende matretter fra Sør-Afrika HER.
Om du vil abonnere på nyheter fra bloggen, kan du melde deg på ved å sende oss e-postadressen din her. Nyhetsbrevet er helt gratis. Du kan også følge bloggen på Facebook.