Pulled pork med coleslaw

Pulled pork med coleslaw er en rett vi har oppdaget de siste årene. Pulled pork er en amerikansk rett fra sydstatene i USA. Den består egentlig av svinenakke, som er langtidsgrillet over trekull. Pulled pork grilles normalt i 12-15 timer på lav temperatur og blir så mørt at det kan trekkes fra hverandre med to gafler. Jeg lager den i stekovnen. Det vanligste tilbehøret er burgerbrød og coleslaw, som jeg bruker her.

Jeg starter dagen før vi skal spise den:

1 svinenakke

2 ss brunt sukker

1 ss dijonsennep

1 ts paprikapulver

1/2 ts chilipulver

2 ts liquid smoke

salt og nykvernet pepper

Svinenakken smøres inn med en blanding av brunt sukker, dijonsennep, paprikapulver, chilipulver, liquid smoke, litt salt og nykvernet pepper.

Legg svinenakken i en ildfast form og sett den i ovnen på 220 grader i 30 minutter. Hell på 2 dl vann, dekk formen med aluminiumsfolie og skru ned ovnen til 100 grader. La nakken stå i ovnen til neste dag.

Før servering rives kjøttet fra hverandre med to gafler og blandes med kraften fra stekingen og en god barbequesaus.

Coleslaw:

Coleslawlager du enkelt ved å blande:

1 pose majones

1 boks creme fraiche

1/2 lime, kun saften

2 ss sukker

2 ss HP saus

4 ss agurkmiks

1 ss eplesidereddik

salt og pepper

1 pose med ferdigrevet gulrot og kål

Om du har lyst på litt mer jobb, kan du rive gulroten og finsnitte kålen selv.

Pulled pork med coleslaw
Pulled pork med coleslaw

Server pulled pork med coleslaw og burgerbrød. Du kan kjøpe ferdige burgerbrød, men du finner oppskrift på nydelige, hjemmebakte burgerbrød her.

Du finner flere spennende og varierte oppskrifter med coleslaw HER.

Om du vil abonnere på nyheter fra bloggen, kan du melde deg på ved å sende oss e-postadressen din her. Nyhetsbrevet er helt gratis.

Du kan også følge bloggen på Facebook.

Ostekakedessert med syltetøy

Ostekakedessert med syltetøy er en lettvint og velsmakende dessert, som er enkel å servere til mange. Mesteparten kan lages klart dagen i forveien og settes kaldt.

Bunn:
250 gram digestivekjeks
50 gram smør

Krem:
1 boks Snøfrisk
3 dl kremfløte (1 liten kartong)
2 spiseskjeer sukker
1 ts vaniljepulver, ev. vaniljeekstrakt

Fyll:
8 ss jordbærsyltetøy eller annet syltetøy du liker

Hakkede, brente mandler

Legg kjeksen i dobbel brødpose og knus den med en kjevle eller biffbanker. Bland kjeksen med smeltet smør. Pisk fløten og bland den med ost, sukker og frøene fra vaniljestangen.

Fordel kjeksen i bunnen av 8 glass og trykk den forsiktig ned, så det blir flatt. Legg på syltetøy og fordel kremen på toppen.

Dryss over hakkede, brente mandler rett før du serverer ostekakedessert.

Ostekakedessert med syltetøy
Ostekakedessert med syltetøy

Du finner masse oppskrifter på deilige desserter, både tradisjonelle og mer spennende varianter HER.

Om du vil abonnere på nyheter fra bloggen, kan du melde deg på ved å sende oss e-postadressen din her.  Nyhetsbrevet er helt gratis.

Du kan også følge bloggen på Facebook.

Bidos – samenes nasjonalrett

Bidos er samenes nasjonalrett. Det smaker kjempegodt og vi bruker det ofte som søndagsmiddag. Denne porsjonen er passe til 4, men jeg lager ofte dobbel porsjon, så har vi restemiddag på mandag. Om du ikke får tak i margbein av rein, kan du bruke margbein av okse eller viltfond, som du smaker til med på slutten av koketiden. Det blir ikke helt det samme, men smaker fortsatt nydelig.

500 g reinsdyrskav

300 g margbein av rein

1.2 l vann

1 løk i strimler

3 gulrøtter i terninger

10 poteter i terninger

1 kålrot i terninger

1/2 purre i strimler

1 kvast frisk timian

1 laurbærblad

1/2 ts reven muskatnøtt

Salt og pepper

Fres løken i litt olje eller smør til den blir blank og myk i en stor gryte. 

Legg i reinsdyrskav og margbein, hell over vann og kok opp sammen med laurbærblad og timiankvast. Skum av (fjern grumset som legger seg på toppen med en spiseskje) og la gryten trekke på svak varme til kjøttet er mørt, ca. 1 time.

Tilsett poteter, purre, gulrot, kålrot og revet muskatnøtt. Kok suppen videre til grønnsakene er møre. Smak til med salt og pepper og server  bidos med godt brød eller flatbrød.

Om du vil abonnere på nyheter fra bloggen, kan du melde deg på ved å sende oss e-postadressen din her. Nyhetsbrevet er helt gratis.

Du kan også følge bloggen på Facebook.

Kanelsnurrer med epler

Kanelsnurrer med epler smaker friskt og godt med epleterninger til alt det søte. De kan gjerne lages med pæreterninger også, om du foretrekker det.

7 dl lunken melk

140 g smeltet smør

100 g gjær

2 sammenpiskede egg

160 g sukker

2 ts kardemomme

2 ts salt

1,2 kg mel

1/2 ts bakepulver

Alt eltes sammen og heves lenge, gjerne et par timer.

Fyll:

100 g smør – romtemperert

1 dl sukker

3 ss kanel

4 store epler, skrelt og delt i terninger

Del deigen i to deler. Kjevle hver del til en rektangulær leiv. Smør på smøret, legg på epler, dryss over sukker og kanel. Rull sammen og skjær i skiver, som legges på brett, kledd med bakepapir. La dem heve under klede i 1 time til. Stekes på 200 grader til de er gylne og fine (ca. 10 – 12 minutter). Pensle med sammenpisket egg og dryss på perlesukker.

Kanelsnurrer med epler kan gjerne stekes litt lyse, fryses ned og stekes ferdige når du tar dem opp igjen. Da smaker de helt som nybakte.

Du finner oppskrifter på deilig og fristende gjærbakst HER.

Om du vil abonnere på nyheter fra bloggen, kan du melde deg på ved å sende oss e-postadressen din her. Nyhetsbrevet er helt gratis.

Du kan også følge bloggen på Facebook.

Pizza med 6 oster og oliven

Pizza med 6 oster og oliven er den perfekte pizzaen for osteelskere. Jeg synes pizza med fire oster, eller pizza quattro formaggi er en av de beste pizzaene, men noen ganger liker jeg å gjøre litt mer med den. Denne varianten har i tillegg til seks oster og grønne olivenskiver, fått rødløk og tomatbåter. Du finner oppskrift på pizzabunn her. Om vi planlegger at vi skal lage pizza, lager jeg ofte bunnen med kaldt vann dagen i forveien og setter bollen i kjøleskapet over natta. Jeg tar den ut på morgenen, så den får god tid til å heve. Sausen: 1 boks hakkede tomater (helst Mutti) 1 finhakket løk 2 finhakkede fedd hvitløk 1 laurbærblad 1/2 ts pepper 1 ss tørket oregano 1 ss tørket basilikum Noen dråper tabasko 1 ts knuste fennikelfrø Bland alt i en kjele og la det koke lenge, gjerne en time eller mer. Legg sausen på pizzabunnen og legg på ost, f.eks. cheddar, jarlsberg, østavind, parmesan, mozzarella og en blåskimmelost. Legg på olivenskiver, minitomatbåter og rødløk i strimler. Stek på så høy varme du har i ovnen, til pizzaen er gyllen.
Pizza med 6 oster og oliven
Pizza med 6 oster og oliven før steking
Du finner masse, både velkjente og spennende pizzaoppskrifter HER.  
Pizza med 6 oster og oliven
Pizza med 6 oster og oliven
Om du vil abonnere på nyheter fra bloggen, kan du melde deg på ved å sende oss e-postadressen din her. Nyhetsbrevet er helt gratis. Du kan også følge bloggen på Facebook.

Dillpannacotta med laks og lakserogn

Dillpannacotta med laks og lakserogn er en lekker og velsmakende forrett. Den kan med fordel gjøres nesten klar dagen i forveien og bare pyntes med laks, rogn og dill rett før den skal serveres. Oppskriften er passe til 4 personer.

2 ark gelatin

3 dl fløte

2 dl crème fraiche

2 ss revet pepperrot (fås på tube)

1 ss finhakket rødløk

2 ss hakket dill

Salt

100 g røykelaks (eller ørret)

1 ss lakserogn

1 neve fersk dill

Legg gelatinen i kaldt vann i 10 minutter. Varm 1/2 dl av fløten i en kjele, klem vannet ut av gelatinen og løs den opp i den varme fløten. Fjern fra platen så snart gelatinen har løst seg opp. Bland den varme fløteblandingen med resten av fløten, crème fraiche, pepperrot, dill og rødløk. Smak til med salt. Fordel blandingen i glass og sett kaldt i noen timer. Skjær laksen i små biter og topp glassene med den og rogn. Pynt dillpannacotta med laks og lakserogn med litt fersk dill.

Dillpannacotta med laks og lakserogn
Dillpannacotta med laks og lakserogn

Du finner masse oppskrifter på velsmakende, både spennende og mer tradisjonelle forretter HER.

Om du vil abonnere på nyheter fra bloggen, kan du melde deg på ved å sende oss e-postadressen din her. Nyhetsbrevet er helt gratis.

Du kan også følge bloggen på Facebook.

Nachos med biff

Nachos med biff lager jeg ofte om jeg har rester fra f.eks. helstekt oksefilet, men du kan bruke mørbrad eller annet mørt biffkjøtt. Oppskriften er passe til 4 pers.

600 g biff i tynne strimler og lett brunet i olje, ev. rester fra en biffmiddag
2 poser smoky chipotlesaus eller annen tacosaus du liker
600 g nachochips
400 g reven ost, gjerne blanding av flere slag
2 store avocado i terninger
1 rødløk i strimler
20 minitomater, delt i 4
Finhakket, frisk koriander
Rømme
2 lime i båter

Legg biffen i sausen og la den marinere, gjerne i en time eller mer, om du har tid. Legg nachochips, løk, biff og ost lagvis i en vid form og avslutt med reven ost. Stek midt i ovnen på 230 grader i ca. 10 minutter. Pass på, så ikke chipsen blir brent.
Ta formen ut av ovnen, lagg på tomater og avocado.
Putt rømme i kakesprøyte og lag rutemønster. Dryss over koriander, legg på limebåter og server. Server nachos med biff med resten av rømmen i en bolle ved siden av. 

Om du vil abonnere på nyheter fra bloggen, kan du melde deg på ved å sende oss e-postadressen din her. Nyhetsbrevet er helt gratis.

Du kan også følge bloggen på Facebook.

 

 

Karamellsaus med salt

Karamellsaus med salt passer til is og flere andre desserter. Den er også deilig til f.eks. eplekake. Den smaker aller best lunken, men den er deilig når den er kald også.

150 g sukker

75 g romtemperert smør

3 dl varm fløte

2 klyper maldonsalt

Smelt sukker i en sautépanne (stekepanne med høye kanter) på middels varme. Sukkeret skal nå bli til karamell. Ikke rør i sukkeret før det har smeltet (da vil sukkeret krystaliseres). Hvis du føler du må røre, så vend heller på kjelen. Når sukkeret har blitt til karamell tar du kjelen av den varme platen og tilsetter smør. Nå kan du røre. Sett kjelen tilbake på varmen og rør til smøret har smeltet. Det er ikke sikkert smøret vil blande seg skikkelig med karamellen, men ikke få panikk, når du tilsetter fløten og rører vil alt bli bra.

Tilsett fløte, litt av gangen. Når all fløten er tilsatt lar du karamellsausenen småkoke i 3-4 minutter mens du rører. Tilsett maldonsalt og smak til. Sil karamellsausen, slik av eventuelle harde klumper blir fanget opp. Karamellsaus med salt kan brukes lunken på isen, men du kan også la den avkjøles i kjøleskapet, den vil da bli tykkere.

 

Om du vil abonnere på nyheter fra bloggen, kan du melde deg på ved å sende oss e-postadressen din her. Nyhetsbrevet er helt gratis.

Du kan også følge bloggen på Facebook.

Piggvar med sennepssaus

Piggvar er en nydelig fisk. Her har jeg brukt fileter, som jeg har krydret med salt og pepper og stekt dem raskt i smør i en grillpanne.

Sausen:

3 finhakkede sjalottløk

1 ss smør

3 dl hvitvin

1 appelsin, kun saften

3 dl fiskekraft

3 ss grov sennep

Salt og pepper

Stek sjalottløken gyllen i smør. Tilsett hvitvin og la det redusere til en tredjedel. Tilsett appelsinsaft, fiskekraft og sennep. Smak til med salt og pepper. Piggvar med sennepssaus smaker godt med røde linser og smørdampede grønnsaker.

Jeg har pyntet fisken med reddikspirer.

Piggvar med sennepssaus
Piggvar med sennepssaus

 

Om du vil abonnere på nyheter fra bloggen, kan du melde deg på ved å sende oss e-postadressen din her. Nyhetsbrevet er helt gratis.

Du kan også følge bloggen på Facebook.

Parmesanpanert kylling med salsa og grønn saus

Parmesanpanert kylling med salsa og grønn saus er inspirert av en grønn urtesaus som brukes mye i Frankfurt. Jeg har oppskrift på den originale urtesausen, men det er ikke mulig å skaffe alle slagene med urter, så jeg har laget min egen variant.

4 store kyllingfileter

3 eggeplommer

2 dl revet parmesan

1 ts paprikapulver

1/2 ts kajennepepper

3 ss vann

3 ss hvetemel

1/2 ts salt

1/1 ts pepper

Rør sammen eggeplomme, parmesan, paprikapulver, kajennepepper og vann. Bland melet med salt og pepper. Snu først kyllingfiletene i melblandingen og deretter i eggeblandingen. Legg filetene i en ildfast form, som er rislet med olje. Bak i ovnen på 225 grader i ca. 30 minutter. Sjekk at de ikke er rosa.

Tomatsalsa:

4 tomater i små terninger

1/2 slangeagurk i små terninger

1/4 finhakket rødløk

2 ss finhakket bladpersille

Bland alle ingrediensene til salsaen og smak til med salt og pepper

Basilikumsaus:

2 dl kesam

2 dl finhakket basilikum

1 fedd finhakket hvitløk

Rør sammen sausen og smak til med salt.

 

Server parmesanpanert kylling med salsa og grønn saus med valgfrie poteter, f.eks. båtpoteter.

Båtpoteter:

Risle litt olivenolje i en langpanne, del potetene i båter, legg dem i langpanna, ta på salt og pepper, risle over litt mer olje og sette dem i ovnen på full guffe. Når de begynner å få litt farge, skrus varmen ned til 200 grader og la dem steke til de er sprø utenpå og myke inni.

Om du vil abonnere på nyheter fra bloggen, kan du melde deg på ved å sende oss e-postadressen din her. Nyhetsbrevet er helt gratis.

Du kan også følge bloggen på Facebook.