Nanbrød med chili

Nanbrød med chili er nanbrødet for den litt tøffere ganen og spises over nesten hele verden. Denne oppskriften gir 8 flotte nanbrød som har en nydelig smak av chili.


600 g mel

1 ts salt

2 ts sukker

2 dl melk

1/2 pakke gjær

3 dl yoghurt

4 ss olivenolje

2 ss løkfrø

Knust, tørket chili (mengde tilpasset egen gane)

Elt alt, bortsett fra chilien godt sammen og tilsett mer mel om nødvendig.

La deigen heve i 1 time, eller mer, før du deler deigen i 8 like deler, form dem til boller og la dem heve i 30 minutter under et klede.

Trykk dem ut til oval fasong, gjerne ganske tynne. Legg dem på stekebrett med bakepapir og strø på knust, tørket chili. Press chilien litt ned i deigen og la dem heve i 30 minutter til. Sett ovnen på full varme, hos meg er det 300 grader.


Stek nanbrødene høyt oppe i ovnen i 6 – 8 minutter. De skal få fin farge, men pass på at ikke de svir seg, for dette går fort.

Når de er ferdige smører du dem med ghee eller smør og serverer.

Et lite tips: Stek noen av brødene halvveis og legg dem i fryseren. Når du skal bruke dem, tar du dem opp av fryseren, de tiner raskt, og steker dem ferdig, før du smører dem med ghee (eller smør).

Om du vil abonnere på nyheter fra bloggen, kan du melde deg på ved å sende oss e-postadressen din her. Nyhetsbrevet er helt gratis.

Du kan også følge bloggen på Facebook.

Sjokoladepynt til kaker eller desserter

Sjokoladepynt ser mer avansert ut enn det er. Jeg pleier å lage opp litt, når jeg først er i gang og oppbevarer det i tett boks i kjøleskapet til jeg skal bruke dem.

Smelt ønsket sjokolade i en bolle over varmt vannbad. Hell sjokoladen utover et bakepapir, bre den litt ut med slikkepotten og dryss på ønsket pynt. Jeg har brukt pistasjnøtter, kakestrøssel og rasberry crumble. Sett sjokoladepynten kaldt til den har stivnet helt, før du brekker det i passe stykker.

Vaniljeis med pasjonsfruktsaus og sjokoladepynt
Vaniljeis med pasjonsfruktsaus og sjokoladepynt

Om du vil abonnere på nyheter fra bloggen, kan du melde deg på ved å sende oss e-postadressen din her. Nyhetsbrevet er helt gratis.

Du kan også følge bloggen på Facebook.

Sjokoladepynt
Sjokoladepynt

Nøttestek

Nøttestek er festmat for mange veganere og her er min variant. Tilbehøret kan varieres etter hva den skal brukes til, f.eks. en frisk salat på sommeren eller rødkål og poteter til jul.

1 dl quinoa

2,5 dl vann

4 ss grønnsaksfond

4 fedd hvitløk, finhakket

125 g shitakesopp, fersk ev. aromasopp, finhakket

80 g spinat grovhakket

1 bunt fersk persille, finhakket

160 g (1 boks) røde linser ferdigkokte og skylt i dørslag.

150 g vegansk smøreost, valgfri smak

50 g tørkede tranebær

100 g valnøtter, finhakket

2 ts chilikrydder

2 ss balsamicoeddik

1 ss frisk salvie, finhakket

2 ss soyasaus

2 ss fungi

Salt og pepper

Kok quinoa i vann, tilsatt hvitløk og grønnsaksfond, til vannet er fordampet, og sett blandingen til side.

Stek soppen i en tørr stekepanne i ca. 5 min. på middels varme, rør av og til. Soppen skal bli ganske tørr, før du tilsetter spinat og rører til all spinaten har falt sammen. Tilsett quinoablandingen og resten av ingrediensene. Bland godt og smak til med salt og pepper. Sjekk at blandingen er tørr nok til å kunne klemmes sammen og at det ikke ligger overskuddsvæske i panna.

Smør en ildfast form med litt olivenolje, legg over nøttedeigen og press den godt sammen.

Stek nøttesteken på 200 grader i 40-45 minutter til den har fått fin farge. La den hvile i 10 minutter før du snur den over på et fat og serverer.

 

Om du vil abonnere på nyheter fra bloggen, kan du melde deg på ved å sende oss e-postadressen din her. Nyhetsbrevet er helt gratis.

Du kan også følge bloggen på Facebook.

Pasta med kylling, sopp og tomater

Pasta med kylling, sopp og tomater er enkel, sunn og full av smak. Oppskriften er passe til 4 personer.

Pasta (hvilken variant du ønsker) til 4 pers.

3 kyllingfileter i biter

1 pk aromasopp eller sjampinjong

1/2 ts kyllingkrydder

1 løk, finhakket

20 minitomater, delt i båter

1 dl vann

1 ts kyllingfond

Reven parmesan

Persille

Brun kyllingfiletene, soppen og løken i litt olje, krydre med kyllingkrydder. Tilsett tomater og la det surre i noen minutter, så tomatene slipper fuktigheten. Tilsett vann og fond og la det surre i noen minutter til, mens du koker pastaen.

Legg pastaen på tallerkener, fordel kyllingblandingen over og gi retten et dryss med salt, pepper og parmesan. Pasta med kylling, sopp og tomater pyntes med persille.

 

Du finner masse spennende oppskrifter med kylling her.

 

Pasta med kylling, sopp og tomater
Pasta med kylling, sopp og tomater

 

Om du vil abonnere på nyheter fra bloggen, kan du melde deg på ved å sende oss e-postadressen din her. Nyhetsbrevet er helt gratis.

Du kan også følge bloggen på Facebook.

Kjötsúpa (islandsk kjøttsuppe)

Kjötsúpa (islandsk kjøttsuppe) lages av saue- eller lammekjøtt i tillegg til rotgrønnsaker. Suppeurter kjøpes i alle dagligvarebutikker på Island, men er ikke så lett å få tak i her jeg bor, så jeg har erstattet det med tørkede urter og grønnsaksfond.

3 liter vann

1,2 kg lammeskank eller fårikålkjøtt

2 ts salt

1 ts pepper

4 gulrøtter

8 poteter

1 kålrabi

1/4 kålhode

2 løk

1 dl islandske suppeurter (ev. 1 ss tørket purre, 1/2 ss Santa Maria urtegårsdskrydder og 4 ss grønnsaksfond)

Skyll av kjøttet med vann, del det i terninger, legg det i en kjele med vann, sammen med beina og kok opp. Et brunt skum vil vises på toppen, og må fjernes med en skje (skummes av), så ikke suppa blir grumsete.

Tilsett suppeurter (ev. fond og tørkede urter) og kok suppen i minst 2 timer for å være sikker på at kjøttet er mørt og kraften er god.

Mens kjøttet koker, skreller du grønnsakene og deler dem i terninger som passer i en skje. Kålen deles i strimler. Når kjøttet har kokt i 1 time, tilsettes alle grønnsakene, bortsett fra kålen, i gryten. La suppen koke i minst 1 time til, til kjøttet er helt mørt. Når det gjenstår ca 20 min. av koketiden, tilsettes kålen. Smak til med salt og pepper, før du serverer kjötsúpa.

Kjötsúpa smaker enda bedre neste dag og kan også fryses, så jeg lager alltid nok til flere dager.

Kjötsúpa (islandsk kjøttsuppe)
Kjötsúpa (islandsk kjøttsuppe)

 

Om du vil abonnere på nyheter fra bloggen, kan du melde deg på ved å sende oss e-postadressen din her.  Nyhetsbrevet er helt gratis.

Du kan også følge bloggen på Facebook.

Reinsdyrbiff med rødvinssaus og gulrot- og sellerirotpuré

Reinsdyrbiff med rødvinssaus og gulrot- og sellerirotpuré Er en nydelig rett, som gjerne kan serveres i selskap. Vilt smaker alltid godt og det vanligste er å lage viltsaus til. Her har jeg laget en litt annen sausvariant til reisdyrbiffen. Den smaker nydelig til og føles heller ikke så tung, som ofte viltsauser kan gjøre.

Sausen: 

300 g sopp (kantareller, aromasopp eller sjampinjong)

3 fedd hvitløk

4 store eller 8 små sjalottløk

1 dl rødvin

2 dl viltkraft

3 dl fløte

Salt og pepper

Bladpersille

Brun sopp i smør i ei gryte. Finhakk hvitløk og sjalottløk, og la det surre med i panna i 1 minutt etter at soppen har begynt å få brunfarge. Tilsett rødvin, viltkraft og fløte. Kok inn til det tykner. Smak til med salt og pepper, og vend inn litt finhakket bladpersille.

Reinsdyrbiffen:

Beregn 200 g reinsdyrbiff per pers. Krydre biffen med salt og nykvernet pepper. Brun den i 2 minutter på hver side i smør i ei panne. Steik den videre i ovnen i 6 minutter på 200 grader. Ta den ut og la den hvile i 5 minutter.

Server med små nypoteter og de grønnsakene du har lyst på. Her har jeg brukt en gulrot- og sellerirotpuré, som du finner oppskrift på her.

Reinsdyrbiff med rødvinssaus og gulrot- og sellerirotpuré
Reinsdyrbiff med rødvinssaus og gulrot- og sellerirotpuré

Vinforslag: Denne maten fortjener en bedre vin. Det smaker godt med en rik og moden rødvin, fra øverste hylle, og gjerne en godt lagret utgave. Vi brukte denne nydelige baroloen fra Josetta Saffirio – en vinprodusent vi har besøkt flere ganger. Du kan lese mer om det siste besøket vi hadde der her.

 

Om du vil abonnere på nyheter fra bloggen, kan du melde deg på ved å sende oss e-postadressen din her. Nyhetsbrevet er helt gratis.

Du kan også følge bloggen på Facebook.

Guacamole

Guacamole er viktig tilbehør til tex/mexmat. Om du vil ha den sterkere, tilsetter du bare mer chili. Denne oppskriften er passe til 4 personer.

2 avokado  

Saften av 1/2 lime

1 ss veldig finhakket løk

2 ts finhakket rød chili

1 fedd finhakket hvitløk

Alt moses med stavmikser. Smak til med salt og pepper.

Guacamole
Guacamole

 

Om du vil abonnere på nyheter fra bloggen, kan du melde deg på ved å sende oss e-postadressen din her.  Nyhetsbrevet er helt gratis.

Du kan også følge bloggen på Facebook.