Fløtegratinerte rotgrønnsaker

Fløtegratinerte rotgrønnsaker smaker godt til det meste av kjøtt- og fiskeretter. Det kan minne om fløtegratinerte poteter, men det kjekke er at du egentlig har poteter, grønnsaker og en slags saus i ett, så det blir ganske lettvint å servere.

400 g poteter

200 g sellerirot

300 g gulrot

2 persillerøtter

5 dl fløte

2 hvitløksfedd, finhakket

2 stilker frisk timian

1 ts salt

1 ts pepper

Revet ost

Skrell og skjær alle grønnsakene i jevne tynne skiver og legg dem i en ildfast form. Bland fløte, hvitløk, timian, salt og pepper og hell blandingen over potetene. Gratiner grønnsakene ved 180 grader i ca. 30 minutter, før du drysser over reven ost, gjerne vellagret og gratinerer videre til de fløtegratinerte rotgrønnsakene er møre. Tiden vil variere noe etter størrelsen på grønnsaksskivene.

Om du vil abonnere på nyheter fra bloggen, kan du melde deg på ved å sende oss e-postadressen din her. Nyhetsbrevet er helt gratis.

Du kan også følge bloggen på Facebook.

Chimichurri

Chimichurri brukes som saus og dip til mange slags retter i Mellom- og Sør-Amerika. Den passer til både fiske- og kjøttretter.

3 ss rødvinseddik

2 dl god olivenolje

2 fedd hvitløk

2 sjalottløk

1 fersk rød chili

2 pk fersk bladpersille

1 potte fersk koriander

1 ss tørket oregano

Salt og pepper

Alt finhakkes og smakes til med salt og pepper. Dekk til og la chimichurri hvile i romtemperatur til den skal brukes.

Chimichurri
Chimichurri

 

Om du vil abonnere på nyheter fra bloggen, kan du melde deg på ved å sende oss e-postadressen din her. Nyhetsbrevet er helt gratis.

Du kan også følge bloggen på Facebook.

Italienske bønner med delikatesseløk

Italienske bønner med delikatesseløk er perfekt tilbehør til mange slags kjøtt og fiskeretter. I tillegg til løken, får du en diskret smak av hvitløk og sprøheten fra brødbiter eller panko.

2 ss smør
10 delikatesseløk, skrelt
1 ts finhakket hvitløk
1 ts italiensk krydderblanding
1/2 kopp brødsmuler, ev. panko
1 dl parmesan, revet
1 pose ferske, grønne bønner
Salt og pepper

Brun løken i smør, på middels varme i en sautépanne. Det tar litt tid, så vær tålmodig. Tilsett hvitløk, italiensk krydder, brødsmuler og parmesan. Rør godt og stek på middels varme, til brødsmulene begynner å bli brune, ca. 3-4 minutter.
Kok opp bønnene i en kjele vann, hell av vannet og rør dem inn i blandingen i panna. Smak til med salt og pepper og server italienske bønner varme.

Italienske bønner med delikatesseløk
Italienske bønner med delikatesseløk

Om du vil abonnere på nyheter fra bloggen, kan du melde deg på ved å sende oss e-postadressen din her. Nyhetsbrevet er helt gratis.

Du kan også følge bloggen på Facebook.

Kozanikylling

Kozanikylling er en nydelig rett kommer fra Hellas, nærmere bestemt Thessaloniki. Denne oppskriften er passe til ca. 4 personer, avhengig av størrelsen på kyllinglårene.

8 kyllinglår med bein, uten skinn

1 klype safran

1 ltr. vann

4 ss olivenolje

3 røde løk i tynne skiver

1,5 ss paprikapulver

20 svisker

Salt og pepper

Kozanikylling
Kozanikylling

Legg kyllinglårene i en stor gryte med vann og safranen. Kok opp, reduser deretter varmen og la dem ligge rett under kokepunktet i 10 – 15 minutter. Ta ut lårene, tørk av dem og spar på vannet.

Varm oljen i en stor gryte og brun løken forsiktig til den blir myk, ca. 10 minutter.

Tilsett paprika og brun videre i 2 minutter. Tilsett kyllinglårene, ca. 7 dl av kokevannet og sviskene. Krydre med salt og pepper og la det surre i ca. 20 minutter, til de er gjennomkokte.

Hvis sausen er veldig flytende, fjern kylling, svisker og løk og hold det varmt mens du reduserer sausen, slik at du har igjen en liten mengde til hver porsjon.

Pilafris:

1 løk, finhakket

1 ss smør

350 g langkornet ris

6dl kyllingkraft

1 klype safran

1 ts salt

50 g pinjekjerner, ristet

100 g rosiner

Fres løken i smøret, tilsett resten av ingrediensene og la det koke til risen er mør (30 – 45 min).

 

Om du vil abonnere på nyheter fra bloggen, kan du melde deg på ved å sende oss e-posten din her. Det er helt gratis.

Du kan også følge bloggen på Facebook.

Blomkålsuppe med kylling og sprøstekt bacon

Blomkålsuppe kan kjøpes i poser, men det er like enkelt å lage selv. Det smaker dessuten mye bedre. Denne oppskriften med kylling er god og mettende og er passe til 4 personer.

2 kyllingfileter i strimler

1 blomkål

1⁄2 finhakket løk

8 dl melk

2 hønsebuljongterning

2 dl fløte

1⁄2 ts salt

1⁄4 ts pepper

Litt frisk, finhakket persille

 

Blomkålsuppe med kylling og sprøstekt bacon
Blomkålsuppe med kylling og sprøstekt bacon

Fres kyllingstrimlene i litt smør i en stekepanne og la det småsteke til det er gjennomstekt.

Rens blomkål og del den i buketter. Ha blomkålbuketter, løk, vann og buljong i en kjele. Kok opp og la det koke til grønnsakene er møre.

Ta ut noen blomkålbuketter fra suppen og kjør resten av suppen jevn med en stavmikser. Tilsett fløte og smak til med salt og pepper. Legg i kylling, blomkål og persille.

Blomkåksuppe serveres med godt brød og kanskje litt sprøstekt bacon på toppen.

Du finner oppskrift på deilige baguetter her

Om du vil abonnere på nyheter fra bloggen, kan du melde deg på ved å sende oss e-posten din her. Det er helt gratis.

Du kan også følge bloggen på Facebook.

Dansk smørrebrød med leverpostei

Dansk smørrebrød er rugbrød eller annet grovt brød som er smurt med smør og dekket med pålegg. Smørrebrød kalles gjerne Danmarks nasjonalrett og ble til for å dekke behovet for å spise utenfor hjemmet. Danske smørrebrød er rause og smaksrike. Dette smørrebrødet er rugbrød med hjemmelaget leverpostei, bacon, aromasopp, reddikspirer, syltet rødløk og granateple.

Dansk smørrebrød passer godt som en lunsjrett. Halv porsjon passer også godt som forrett, men da er det godt å lune brødet med leverpostei, sopp og bacon i ovnen, før du legger på resten.

Du kan bruke grov, dansk leverpostei fra butikken, eller om du vil lage selv, finner oppskrift på leverposteien min HER.

Syltet rødløk finner du oppskrift på HER.

Til 1 porsjon trenger du:

1 skive rugbrød, f.eks. pumpernikkel, delt i to

2 rause skiver leverpostei

2 skiver bacon, sprøstekt

4 skiver aromasopp, brunet i smør

2 klyper reddikspirer

2 gaffelfangster rødløk

1 ss granateplekjerner

Legg leverposteien på skiva og dander resten oppa etter eget ønske.

Dansk smørrebrød med leverpostei
Dansk smørrebrød med leverpostei

 

Du finner flere deilige matoppskrifter fra Danmark HER.

 

Om du vil abonnere på nyheter fra bloggen, kan du melde deg på ved å sende oss e-postadressen din her. Nyhetsbrevet er helt gratis.

Du kan også følge bloggen på Facebook.

 

Meksikansk kebab med svin, storfe og kylling

Meksikansk kebab med svin, storfe og kylling er morsomt å lage og gøy å servere. Du kan bruke det samme tilbehøret, som du bruker til taco, i tillegg til grønnsakene fra stekingen.

900 g kjøtt, f.eks. 1/3 av hver av skinn og benfrie kyllinglår, biff, f.eks. mørbrad og svin ytrefilet

1 ss spisskummen

1/2 ss salt

1/2 ss svart pepper

1 ss paprikapulver

1 ss chilipulver

2 fedd finhakket hvitløk

1/2 dl limesaft

2 lime til servering

2 store rødløk delt i to (4 halve)

1 rødløk i skiver

2 røde paprika i skiver, eller bland flere farger

2 ss olivenolje

Maistortillas

Guacamole

Rømme

Pico de gallo

3 grillspyd i tre

Skjær kjøttet i omtrent 3 cm tykke skiver. Legg bitene i hver sin bolle (en for hvert kjøttslag).

Bland godt sammen salt, pepper, paprikapulver, chilipulver, spisskmmen, hvitløk og limejuice. Fordel blandingen i de 3 bollene med kylling, biff og svinekjøtt og bland godt.

La kjøttet marinere i minimum 1 time, gjerne natten over.

Smør med olje eller legg bakepapir i langpanna. Legg 3 rødløkløkhalvdeler med kuttsiden ned, midt i panna i en trekant, stikk deretter et spyd midt i hver løk, så de står opp, slakt mot hverandre. Tre på et stykke kylling på et spyd, deretter et stykke biff på det andre, og et stykke svinekjøtt på det tredje. Gjenta med resten av kjøttet. Fest den siste løkhalvdelen på toppen av spydene, så den holder tårnene sammen.

Bake langt ned i ovnen på 150 grader i ca. 1½ time, til kjøttet er litt brunt på kantene.

Øk ovnstemperaturen til 230 grader. Legg resten av grønnsakene rundt kjøttet og risle over litt salt, pepper og olje. La alt bake i ca. 15 minutter til, så alt får fin farge.

Servering:

Varm tortillaene som beskrevet på pakken.

Skjær kjøttet i strimler og legg det i tortillaen, legg på grønnsaker og topp med guacamole, rømme, lime og ev. pico de gallo.

Du finner oppskrift på guacamole og annet godt tilbehør HER.

Om du vil abonnere på nyheter fra bloggen, kan du melde deg på ved å sende oss e-postadressen din her. Nyhetsbrevet er helt gratis.

Du kan også følge bloggen på Facebook.

Ossobuco med potetmos

Ossobuco er en deilig italiensk tradisjonsrett med kalveskank. Det er smart å lage litt ekstra, for den smaker enda bedre oppvarmet, neste dag. Jeg serverer den med potetmos.

2 løk

4 gulrøtter

2 ss smør

2 ss olivenolje

Salt og pepper

2 finhakkede hvitløksfedd

1 ss revet sitronskall

6 ss olivenolje

8 kalveskankstykker

Litt hvetemel

5 dl tørr hvitvin

2,5 dl kalvekraft (ev. litt fond og vann)

1 flaske hakkede tomater (fra Mutti)

3 kvaster timian

4 laurbærblader

4 ss finhakket persille

Godt med pepper og litt salt

Gremolata:

4 ts revet sitronskall

5 fedd finhakket hvitløk

2 ss finhakket persille

Fres løk og gulrøtter i smør og olivenolje i en jerngryte på middels varme. Tilsett salt, pepper, hvitløk og sitronskall og fres videre i 3 minutter. Ta gryten vekk fra kokeplaten.

Hell olivenolje i en stor stekepanne og varm opp. Bind hyssing rundt kalveskankene, så ikke beina faller ut under tilberedingen og vend dem i hvetemel. Brun dem godt i stekepannen, et par om gangen, på begge sider. Legg skankene over i gryten med grønnsakene. Når alle skankene er brunet, kokes stekepannen ut med hvitvin. Tilsett  kalvekraft og kok opp. Hell kraften over skankene og grønnsakene. Tilsett hakkede tomater, timian, laurbærblader, persille, godt med pepper og litt salt. Væsken i gryten bør stå nesten helt opp på skankene. Tilsett litt vann hvis nødvendig.

Sett gryten på kokeplaten og kok opp, ha på lokk, og sett gryten i stekeovnen på 170 C.

Stek i minimum 2 timer (til kjøttet er helt mørt) og sausen har fått en kremaktig konsistens. Du må snu skankene hver halvtime og dytte dem litt ned i sausen. Hvis det blir for lite væske i gryten, kan du tilsette bitte litt vann.

Et par minutter før servering, tilsettes gremolata, som lages av sitronskall, hvitløk og finhakket persille.

Potetene:

Potetene er kokt og moset med smør og fløte, tilsatt litt finhakket gressløk og smakt til med salt og pepper.

 

Om du vil abonnere på nyheter fra bloggen, kan du melde deg på ved å sende oss e-postadressen din her. Nyhetsbrevet er helt gratis.

Du kan også følge bloggen på Facebook.

Nudelsuppe med biff

Nudelsuppe med biff er varmende og godt på kalde høst- og vinterkvelder. Red chilisaus finnes i flere varianter i asiatiske butikker. Jeg har brukt høyrygg, men om du vil lage denne retten på rekordtid, kan du bruke biffkjøtt, som ikke trenger å koke i timevis.

1 kg høyrygg av okse i strimler (ev. biffkjøtt)

1 løk, finhakket

6 fedd hvitløk, finhakket

2 ss red chilisaus eller chinese red oil (f.eks. Sichuan Doubanjiang Chili Sauce)

1 ss korianderfrø

1 stjerneanis

2 laurbærblad

2 ss soyasaus

1 ss sesamolje

1,5 liter oksekraft, ev. fond og vann eller terning og vann

Rapsolje

Salt og pepper

1 gul paprika

Tilbehør:

4 vårløk

Nudler til 4 pers.

Brun litt og litt av kjøttet godt på alle kanter i oljen i en gryte og legg det over på en tallerken. Tilsett litt mer olje og stek løken gyllen. Tilsett chili, hvitløk og krydder og fres i et par minutter til.
Legg kjøttet tilbake i gryta og hell over kraft, soyasaus og sesamolje. La det småkoke i min. 3 timer, sjekk at kjøttet er mørt og om det ikke er det, kok litt til. Tilsett strimlet paprika og server med nudler kokt etter anvisning på pakken og strimlet vårløk.

Fordel nudler i hver tallerken, hell på suppe og dryss over litt vårløk.

Nudelsuppe med biff
Nudelsuppe med biff

 

Om du vil abonnere på nyheter fra bloggen, kan du melde deg på ved å sende oss e-postadressen din her.  Nyhetsbrevet er helt gratis.

Du kan også følge bloggen på Facebook.

Tarte flambée

Tarte flambée er en spesialitet fra Alsace, i Frankrike, men den spises mye i flere av nabolandene også. Den er god alene, men passer godt til et tapasmåltid, eller som tilbehør til suppe.

1 pizzabunn

1/2 beger crème fraiche

1 eggeplomme

1 ts salt

1/2 ts hvit pepper

2 dl reven guryere (ev annen smaksrik ost

2 løk i strimler

300 g strimlet bacon

Lag pizzadeig på vanlig måte. Du finner oppskrift her.

Kjevle ut degen, la den heve litt og forstek den i 5 minutter på høy temperatur.  Smør på en blanding av crème fraiche, eggeplomme, salt, pepper og guryere. 

På toppen legger du løk og bacon. Stek tarte flambée på høy temperatur i ovnen til bunnen er gjennomstekt og den er gyllen og fin.

Om du vil abonnere på nyheter fra bloggen, kan du melde deg på ved å sende oss e-postadressen din her. Nyhetsbrevet er helt gratis.

Du kan også følge bloggen på Facebook.