I dag kan du feire maiskolbedagen. Mais ble introdusert i Europa allerede i 1534. Mais er rik på vitaminer, fiber og antioksidanter, så den fortjener sin egen dag. I tillegg kan den brukes til mye, og det lages til og med mel av den. Mais finnes for øvrig i hvit, rosa, rød, blå og svart i tillegg til gul.
I dag kan du feire maiskolbedagen. Mais ble introdusert i Europa allerede i 1534. Mais er rik på vitaminer, fiber og antioksidanter, så den fortjener sin egen dag. I tillegg kan den brukes til mye, og det lages til og med mel av den. Mais finnes for øvrig i hvit, rosa, rød, blå og svart i tillegg til gul.
I dag kan du feire maiskolbedagen. Mais ble introdusert i Europa allerede i 1534. Mais er rik på vitaminer, fiber og antioksidanter, så den fortjener sin egen dag. I tillegg kan den brukes til mye, og det lages til og med mel av den. Mais finnes for øvrig i hvit, rosa, rød, blå og svart i tillegg til gul.
Spagetti vongole er noe av det beste jeg vet og jeg spiser den alltid når vi er i Italia. Meny har ofte vongoleskjell, men det går fint å bruke hjerteskjell også.
Oppskriften er til 4 personer.
1 kg vongoleskjell, ev. hjerteskjell
1 løk
2 hvitløksfedd
1 knust, tørket chili
6 ss olivenolje
3 dl hvitvin
Salt og pepper
500 g spagetti
1 bunt finhakket bladpersille
Parmesan
Skyll skjellene i kaldt vann og kast de som er ødelagt eller ikke lukker seg.
Finhakk løk, hvitløksfedd og chili og fres det i olivenolje. Tilsett hvitvin og skjellene. Legg på lokk og la det dampe til skjellene åpner seg. Åpne lokket en gang underveis og rør før du setter på lokket igjen. Smak til kraften med salt og pepper.
Kok spagetti etter anvisningen på pakken. Hell av kokevannet og rør spagettien inn i hjerteskjellblandingen. Dryss over finhakket bladpersille og høvlet parmesan og server.
Skjell som ikke har åpnet seg skal ikke spises.
Den kule høvelen har vi kjøpt i Italia. Den er egentlig til riving av trøffel, men fungerer like godt til riving av parmesan.
Om du vil abonnere på nyheter fra bloggen, kan du melde deg på ved å sende oss e-postadressen din her. Nyhetsbrevet er helt gratis.
Kremet fiskesuppe smaker godt og passer både som lunsj, forrett, hovedrett og kveldskos. Denne er laget med laks, men du kan gjerne bruke andre slag fisk og gjere en kombinasjon av flere slag. Du kan også gjøre som finnene og tilsette litt potet i terninger samtidig som gulrøttene, for å gjøre den enda mer mettende.
1 løk i terninger
2 fedd hvitløk, finhakket
Litt smør
2 dl hvitvin ev. eplemost
2 dl fiskekraft (ev. litt fiskefond og vann)
1/2 ltr melk
1/2 ltr fløte
2 gulrøtter i skiver (gjerne både oransje og gul)
1/2 finhakket fennikel
10 cherrytomater, delt i to
200 g laks eller annen fisk i terninger
1 neve finhakkede urter, jeg har brukt persille og det grønne fra fennikelen
Salt og pepper
Ev. litt sitron eller lime
Løk og hvitløk blankes i litt smør. Tilsett hvitvin og la det koke litt inn, før du tilsetter fiskekraft, melk, fløte og litt nykvernet pepper.
Tilsett i gulrot og fennikel og la det koke i ca 10 minutter, før du tilsetter cherrytomater, delt i to og laks eller annen fisk i terninger. La suppen trekke i noen få minutter, til fisken er klar. Tilsett urter. Smak til om det trenger salt og mer pepper. Om suppen trenger mer syre enn fra hvitvinen, kan du tilsette litt sitron eller lime.
Jeg serverer med hjemmelagde baguetter. Du finner oppskrift her
Kremet fiskesuppe.
Om du vil abonnere på nyheter fra bloggen, kan du melde deg på ved å sende oss e-postadressen din her. Nyhetsbrevet er helt gratis.
Couscous er østlige Middelhavs og Nord- og Østafrikas svar på ris, og er gryn fremstilt av semule av durumhvete. Den brukes gjerne som tilbehør til gryteretter, tagin og andre middagsretter. Du kan koke den etter anvisning på pakken og servere, men jeg synes det smaker godt å gjøre litt ekstra ut av den. Oppskriften er passe til 4 personer.
Couscous til 4 personer, laget etter anvisning på pakken
50 g pinjekjerner
50 g pistasjnøtter
2 vårløk finstrimlet
1/2 agurk, i små terninger
50 g rosiner
1 neve frisk mynte, finhakket
1 neve frisk koriander, finhakket
Bland alt med couscousen, pynt med friske korianderblader og servér. Om du vil servere couscous mer som en salat, kan du lage dressing av olivenolje og sitron og helle over.
Couscous
Om du vil abonnere på nyheter fra bloggen, kan du melde deg på ved å sende oss e-postadressen din her. Nyhetsbrevet er helt gratis.
Cajunbiff eller kylling med salat er fra Louisiana i USA. Cajuner er etterkommere av utvist befolkning fra Nova Scotia og New Brunswick og har sine helt særegne mattradisjoner.
Cajunmat smaker mye og spennende og nå har Santa Maria gjort det enklere for den som har lyst til å prøve, med et eget cajunkrydder.
Start med å marinere kjøttet:
1 dl nøytral olje (mais/raps)
2 finhakkede hvitløksfedd
1 tørket, knust chili
3 ss cajunkrydder og
1/2 ts pepper
Bland alt i en brødpose. Det kjøttet i mindre biter og bland det med marinaden. Knyt posen og la den ligge i kjøleskapet til neste dag, før du legger det i ildfast form og setter det i ovnen på 200 grader i 20 minutter.
Salaten:
Isbergsalat, finstrimlet
Paprika, finstrimler
Vårløk, finstrimlet
Minitomater delt i 4
Mais
1 pk bønner som er kokt raskt opp, kjølet ned i isvann og delt i 2 cm biter. Friske urter ved servering og her har jeg brukt koriander
Serveres med yoghurt (og hot chipotlesaus til de modige).
Om du vil abonnere på nyheter fra bloggen, kan du melde deg på ved å sende oss e-postadressen din her. Nyhetsbrevet er helt gratis.
Red curry fiskesuppe kommer fra Sørøst-Asia. Om du ønsker den sterkere, kan du tilsette chili. Denne oppskriften er passe til 2-3 personer, som lunsj.
2 løk i strimler
1 ss nøytral olje
2 gulrøtter skiver, delt i to
100 g shitakesopp
4 fedd hvitløk, finhakket
2 ss fiskefond
1 ts fishsauce
5 dl vann
1 ss finhakka koriander
1 ts malt sitrongress
2 ts malt, fersk ingefær
1 ss rød currypaste
1 ts sesamolje
4 dl kokoskrem
1, 5 ss brunt sukker
300 g laks i porsjonsstykker
100 g nudler
Red curry fiskesuppe
Fres løken i olje i noen minutter. Tilsett soppen og la det frese i 5 min. Tilsett hvitløk, vann, fond, fishsauce, koriander, sitrongress, ingefær, sesamolje, kokoskrem, rød currypaste og sukker. La det koke i noen minutter til, mens du stek laksen i litt olje i en stekepanne og koker ønskede nudler etter anvisning på pakka. Tilsett paprika og vårløk i suppe, rør rund og server.
Legg nudler på bunnen av dype tallerkener, hell på suppa og legg laksen på toppen. Pynt gjerne red curry fiskesuppe med friske urter, gjerne koriander.
Om du vil abonnere på nyheter fra bloggen, kan du melde deg på ved å sende oss e-postadressen din her. Nyhetsbrevet er helt gratis.
Grillet tunfisk med nudler og thaisalat med mango er både sunt og godt. Jeg er så heldig at jeg får tak i fersk tunfisk i Menybutikken min i helgene.
Salaten:
1 mango, skrelt og delt i små terninger
1/2 agurk i små terninger
1 paprika i små terninger
1 rød chili, finhakket
2 vårløk i fine strilmler
1 hvitløksfedd, finhakket
1 plante koriander, finhakket
Saften av 1 lime
Bland alt sammen i en bolle. La blandingen hvile, mens du koker nudler etter anvisning på pakken og griller tunfisken.
Dressing:
Grillet tunfisk med nudler og thaisalat med mango serveres med enten litt nypresset limesaft, soyasaus, sweet chili saus, hoisinsaus eller en annen dressing du synes frister.
Tunfisken:
180-220 g fersk tunfisk per person
Litt nøytral olje
Salt og pepper
Sesamfrø
Tunfisken smøres med nøytral olje, saltes og pepres før grillingen. Grill tunfisken i 2 minutter på hver side. Dryss over litt sesamfrø mot slutten av steketiden. Legg nudlene på tallerkenen med tunfisken oppa og salaten øverst.
Grillet tunfisk med nudler og thaisalat med mango
Om du vil abonnere på nyheter fra bloggen, kan du melde deg på ved å sende oss e-postadressen din her. Nyhetsbrevet er helt gratis.
Syltet rødløk er både godt, holdbart og anvendelig. Den smaker godt til f.eks. svinestek, burger og div. pålegg, som leverpostei og andre kjøttpålegg.
1 dl rødvinseddik 2 dl sukker 1 pose sursildkrydder 3 dl vann 1 laurbærblad 1 stjerneanis 3 rødløk i tynne ringer Kok opp eddik, sukker, krydder og vann og la det koke til sukkeret har løst seg opp. Legg løken i et Norgesglass eller lignende, hell laken over løken og pass på at alt er dekket. Sett kaldt til det skal brukes.
Syltet rødløk kan spises etter et par timer, men blir bare bedre om den får stå kaldt i noen dager.
Syltet rødløk
Om du vil abonnere på nyheter fra bloggen, kan du melde deg på ved å sende oss e-postadressen din her. Nyhetsbrevet er helt gratis.