Australias nasjonaldag

Australia Day har blitt feiret som en nasjonal høytidsdag siden 1994. Dagen markerer datoen i 1788 da en britisk flåte ankom landet og startet koloniseringen av landet.

Medlemmer av urbefolkningen, som tilhører en kultur med røtter 60.000 år tilbake, ser dagen som en sorgens dag – fordi landet ble tatt fram dem, forfedre ble drept av britiske nykommere og eller døde av sykdommene de brakte med seg.

Dette gjør at nasjonaldagen heller splitter enn samler befolkningen.

Uansett, mattradisjonene i Australia er hentet fra flere verdenshjørner og varierer fra urmaten, til europeisk og asiatisk mat.

Australia og New Zealand er fortsatt i diskusjon om hvem av de to som oppfant pavlova, men de er enige om at det var en av dem.

Du finner mat fra Australia HER.

 

Australias nasjonaldag

Australia Day har blitt feiret som en nasjonal høytidsdag siden 1994. Dagen markerer datoen i 1788 da en britisk flåte ankom landet og startet koloniseringen av landet.

Medlemmer av urbefolkningen, som tilhører en kultur med røtter 60.000 år tilbake, ser dagen som en sorgens dag – fordi landet ble tatt fram dem, forfedre ble drept av britiske nykommere og eller døde av sykdommene de brakte med seg.

Dette gjør at nasjonaldagen heller splitter enn samler befolkningen.

Uansett, mattradisjonene i Australia er hentet fra flere verdenshjørner og varierer fra urmaten, til europeisk og asiatisk mat.

Australia og New Zealand er fortsatt i diskusjon om hvem av de to som oppfant pavlova, men de er enige om at det var en av dem.

Du finner mat fra Australia HER.

 

Paules gjestgiveri

Paules gjestgiveri står det på et skilt på veggen i 2. etasje hos oss og selv om vi ikke driver Airbnb, er det en god grunn likevel.

Paules gjestgiveri
Paules gjestgiveri – bilde fra tidlig på 1920-tallet

Tante Ingeborg og onkel Kristoffer Paule (det var pappas tante og onkel) drev Paules gjestgiveri, eller Vestfossen Private Hotel, eller Privathotellet på folkemunne. Hotellet var egentlig en privatbolig og jeg husker godt at jeg var med dit noen ganger. Det var alltid en merkelig opplevelse, for det vandret fremmede mennesker rundt i stort sett hele huset. Jeg fikk tilsnakk en gang også, minnes jeg. Jeg gikk inn på et rom, der døren sto åpen, men det var bebodd av en gjest.

Tante Ingeborg serverte forresten en mølje på julaften, som var så kraftig at ingen orket julemiddag på kvelden.

Paules gjestgiveri
Paules gjestgiveri er det hvite huset til venstre for stasjonsbygningen

Da hotellet ble revet, hadde det stått og forfalt i mange, mange år, men jeg syntes at det var litt vemodig at det skulle erstattes av en parkeringsplass. Da mannen min hadde kjøpt skiltet med Paules gjestgiveri fra England, ble jeg skikkelig glad og selv om vi ikke driver med utleie, har vi nummerert alle soverommene i huset vårt.

Du kan se soverommene våre HER.

Paules gjestgiveri ble revet i 2007
Paules gjestgiveri ble revet i 2007

 

 

Om du vil abonnere på nyheter fra bloggen, kan du melde deg på ved å sende oss e-postadressen din her. Nyhetsbrevet er helt gratis.

Du kan også følge bloggen på Facebook.

Myanmar (Burma) feirer nasjonaldagen sin 4. januar

Myanmar (tidligere Burma) har nasjonaldagen sin i dag.

Myanmar har grense mot Bangladesh, India, Kina, Laos og Thailand. De har også en lang kystlinje mot Andamanhavet og Bengalbukta. Dette gjør at de har en spennende matkultur, preget av både nabolandene og havet.

Du finner flere matretter fra Myanmar her

HER finner du matkalenderen, med spennende og merkelige matdager fra hele verden.

Om du vil abonnere på nyheter fra bloggen, kan du melde deg på ved å sende oss e-postadressen din her. Nyhetsbrevet er helt gratis.

Du kan også følge bloggen på Facebook.

Grovt grytebrød

Grovt grytebrød er lettvint å lage, siden det ikke er noen elting, men det tar lang tid. Du setter deigen den første dagen og steker det dagen etter.

300 g hvetemel

200 g byggmel

1/2 dl linfrø

1/2 ts tørrgjær

1 ts havsalt

1 ss varm honning

4,5 dl kaldt vann

Dag 1: Rør sammen hvetemel, byggmel, linfrø, gjær, salt, honning og vann i en bolle. Deigen skal være ganske løs, men ikke flyte utover. Dekk bollen med plast, og la deigen heve i romtemperatur over natten.

Dag 2: Elt sammen deigen og la den heve igjen i minimum 2 timer. 30 minutter før du skal steke brødet, setter du gryten i ovnen på 250 grader. Når brødet er ferdig etterhevet, drysser du godt med mel i gryten og slipper deigen oppi og drysser mel over. Sett på lokket og stek brødet på nederste rille i ca. 30 minutter. Ta av lokket og stek videre i 10-15 minutter, til brødet har fått en gyllen og fin farge. Ta brødet ut av gryta. Når du banker på undersiden av brødet skal du høre en hul lyd. Virker brødet litt lite stekt, kan du legge det på en rist og steke det videre i ca. 10 minutter. Grovt grytebrød avkjøles på rist.

Om du vil abonnere på nyheter fra bloggen, kan du melde deg på ved å sende oss e-postadressen din her. Nyhetsbrevet er helt gratis.

Du kan også følge bloggen på Facebook.

Pyttikalkun

Pyttikalkun er velsmakende restemat. Når jeg har stekt en helt kalkun, blir det alltid rester de kan brukes til mange slags retter og du finner flere på bloggen.

Denne oppskriften er passe til 4 personer

2 løk  strimler

1 pk bacon i terninger

8 mellomstore, kokte poteter

1 pk. aromasopp eller sjampinjong i skiver

500 g kalkunkjøtt i terninger

4 sammenpiskede egg

Salt og pepper

Stek løken i smør til den er gyllen, før du tilsetter bacon og sopp og steker videre til alt har fått fin farge. Tilsett poteter, kalkun og stek på lav varme til alt er gjennomvarmt. Rør inn sammenpisket egg og smak til med salt og pepper.

Pyttikalkun
Pyttikalkun

Server pyttikalkun med en BBQ-saus eller ketsjup og et godt brød, f.eks. valnøttbrød, som du finner oppskrift på her.

Du finner flere forslag til bruk av kalkunrester HER.

 

Om du vil abonnere på nyheter fra bloggen, kan du melde deg på ved å sende oss e-postadressen din her. Nyhetsbrevet er helt gratis.

Du kan også følge bloggen på Facebook.

Pita – pide – pitka – pitta – pyada – lepinje – aish baladi

Pita er et flatt brød, som brukes mye i Midtøsten og landene i den østlige delen av Middelhavet. Det kalles pitta eller pide i Tyrkia, pitka i Bulgaria, pitta i Hellas, lepinje på Balkan – pyada i San Marino og aish baladi i Egypt.
Pitabrød kan fylles med mye godt. Du får kjøpt ferdig i butikken, men hjemmelaget smaker best. De er ikke vanskelige å lage. Jeg pleier å lage mange, så jeg kan legge i fryseren og ta opp ved behov.

Denne deigen gir 16 pitabrød:

1 pk tørrgjær

6 dl lunken melk

2 ts salt

6 ss rapsolje

850 g hvetemel

Elt alt godt sammen med kjøkkenmaskin, til deigen er smidig og slipper bakebollen og eltekroken. Trenger deigen mer mel så tilsett litt etter litt. Hev under plast på et lunt sted i minimum 1 time.

Del deigen i 16 like deler. Form til runde flate boller. Jeg trykker bollene flate med håndflaten. Legg 4 pita på hvert stekebrett, og hev dem i 30 minutter, før du steker på 275 grader i 4-6 minutter. Pass godt på dem, for dette går fort. Når pita har blåst seg opp og fått litt farge er de ferdige. Avkjøles på rist og fylles med det du har lyst på, f.eks. texmex eller hjemmelagd kebab.

Du finner masse retter med pita her.

 

Om du vil abonnere på nyheter fra bloggen, kan du melde deg på ved å sende oss e-postadressen din her.  Nyhetsbrevet er helt gratis.

Du kan også følge bloggen på Facebook.

Hvit pizza med kalkun, bacon og sopp

Hvit pizza er en fin avveksling med hvit saus i stedet for den tradisjonelle tomatsausen. Dette er også en fin måte å få brukt opp kalkunrester på.

Start med bunnen. Du finner oppskrift på en deilig pizzabunn her

1 boks crème fraîche

1 fedd revet hvitløk, eller hvitløk fra tube

Salt og pepper

1 rødløk i strimler

20 minitomater

Kalkunrester i terninger

1 grønn paprika

1 pk bacon, strimlet og sprøstekt i eget fett

Bland crème fraîche og hvitløk og smak til med salt og pepper. Fordel blandingen over pizzabunnen. Legg på ost og fordel resten av ingrediensene utover. Stek hvit pizza litt under midt i ovnen på full guffe til toppen er gyllen.

Hvit pizza med kalkun, bacon og sopp
Hvit pizza med kalkun, bacon og sopp

Om du vil abonnere på nyheter fra bloggen, kan du melde deg på ved å sende oss e-postadressen din her. Nyhetsbrevet er helt gratis.

Du kan også følge bloggen på Facebook.

Godt nyttår til alle Aperitivos lesere

Godt nyttår ønskes til alle Aperitivomats lesere. Da har vi kommet til den siste dagen i året og dagen for å pynte litt ekstra med sølv og glitter, eller hva du måtte ønske. Jeg synes det er ekstra morsomt å pynte nyttårsbordet, ja for så vidt hele spisestuen, til denne kvelden.

Du finner flere forslag til borddekking HER.

Menyen vår i dag består av oksecarpaccio med ruccola, balsamico, pistasjnøtter og parmesan til forrett. Til hovedrett skal vi ha kveite med mandelflak og en helt nydelig saus med en spennende kryddersmak. Desserten er dronning Maudfromasj.

Da vil jeg takke for oppmerksomheten i 2021 og ønske alle en fantastisk nyttårsfeiring. Jeg håper dere fortsatt vil følge med i 2022, for jeg har mye mer å vise dere.

Godt nyttår!

Om du vil abonnere på nyheter fra bloggen, kan du melde deg på ved å sende oss e-postadressen din her.  Nyhetsbrevet er helt gratis.

Du kan også følge bloggen på Facebook.

 

Nyttårsaften i hvitt og sølv

Jeg koser meg skikkelig når jeg pynter til nyttårsselskap. Jeg liker godt å pynte med hvitt og sølv, denne dagen og sier i fra om dette på den lokale Interflorabutikken min. Denne gangen har jeg også levert en vakker, gammel pressglassbolle på stett, som de har laget dekorasjonen min i.

For at bordet skal skinne, sender jeg alle glassene, som er fra Hadeland, en tur i oppvaskmaskinen og pusser sølvtøyet.

Jeg har brukt to slag servietter, en stor i sølvfarge og en mindre med en krans, som tar igjen sølvet. Løperne er fra Black Design. Når bordet er pyntet, velkomstdrikken er klar og maten står og putrer, kan gjestene bare komme.

Velkommen til nyttårsaften i hvitt og sølv, og godt nyttår!

Om du vil abonnere på nyheter fra bloggen, kan du melde deg på ved å sende oss e-postadressen din her.  Nyhetsbrevet er helt gratis.

Du kan også følge bloggen på Facebook.