Bordpynting i svart og gull

Bordpynting i svart og gull blir veldig delikat og nesten litt mystisk.

Den svarte duken er stoff jeg har kjøpt i metervis på Jysk. Den koster nesten ingen ting i forhold til å kjøpe ferdige duker.

Blomsten er satt opp av Interflora og serviettene er kjøpt på StepIn i Hokksund. Jeg har brukt tre størrelser utenpå hverandre.

Bordpynting i svart og gull
Bordpynting i svart og gull – detalj

Jeg liker å dekke bordet i god tid, så når vi i tillegg har kontroll på maten, har vi tid til å ta et glass vin eller en drink, før gjestene kommer.

Om du vil abonnere på nyheter fra bloggen, kan du melde deg på ved å sende oss e-postadressen din her.  Nyhetsbrevet er helt gratis.

Du kan også følge bloggen på Facebook.

Nyttårsaften – dekking og pynting i sort, hvitt og sølv

Det er vel ingen hemmelighet, for de som kjenner meg, at jeg elsker å dekke bord. Jeg bruker litt tid på å planlegge, kikke i skuffer og skap og handle inn det som måtte mangle.

Nyttårsaften - dekking og pynting i sort, hvitt og sølv
Nyttårsaften – dekking og pynting i sort, hvitt og sølv

For nyttårsfeiringen denne gangen, har jeg brukt svart, hvitt og sølv. Jeg har noen meter med svart stoff, som jeg har kjøpt for en billig penge tidligere, så den er gjenbruk. Det samme er nyttårsløperne i hvitt og sølv.

Dekketallerkenene er fra Hageland. Jeg passet på da de var på tilbud for ett år siden.

Nyttårsaften - dekking og pynting i sort, hvitt og sølv
Nyttårsaften – dekking og pynting i sort, hvitt og sølv

Sølvet, som er opphøyd rose, er nypusset til jul. Glassene heter Sonja og er fra Hadeland. Tallerkenene er fra Porsgrunn Porselen og er mange år gamle.

Blomstene er fra den lokale Interflorabutikken min og jeg synes de er vakre. Et tips når du skal dekke bord, er å ta med serviettpakka til blomsterdekoratøren, så det blir match i farger og stil.

Jeg bruker ofte en stor og en litt mindre serviett for at det skal se lekkert og luksuriøst ut.

De små søte sølvfigurene og telysholderne fant jeg i skuffen.

Nyttårsaften - dekking og pynting i sort, hvitt og sølv
Nyttårsaften – dekking og pynting i sort, hvitt og sølv – detalj

Jeg dekker alltid bordet noen timer før gjestene skal komme, så jeg har tid til en dusj og et glass vin, før de kommer.

Nå kan gjestene komme og jeg ønsker AperitivoMats lesere en hyggelig nyttårsfeiring.

 

Om du vil abonnere på nyheter fra bloggen, kan du melde deg på ved å sende oss e-postadressen din her.  Nyhetsbrevet er helt gratis.

Du kan også følge bloggen på Facebook.

Andebryst sous vide med portvinssaus

Andebryst sous vide gir et perfekt resultat. Beregn 1/2 andebryst eller ca.150 – 200 g per person. Oppskriften er beregnet til 4 personer.

Lake:

2,5 dl vann + 7,5 dl vann

50 g salt

100 g sukker

2 g knuste korianderfrø

10 g knuste pepperkorn

1 laurbærblad

2 fedd hvitløk

Bland 2,5 dl vann og resten av ingrediensene i en kjele og kok opp. Når alt sukkeret og saltet er løst opp, tar du det av plata, heller i 7,5 dl vann til og setter det kaldt.
Når laken er helt kald, legger du i andebrystene og lar dem kose seg der i 4 timer, før du tar dem opp og ruter et fint mønster i skinnet. Vakumér brystene og legg dem i sous viden på 58 grader i 1,5 time.

Ta dem opp og gi dem en tur på grillen, så de blir lekkert brune og får knasende sprøtt skinn. La anda hvile litt før du skjærer den i skiver.

Andebryst sous vide
Andebryst sous vide

Jeg serverer anda med bønner, rødløkskompott og portvinssaus, som jeg lager mens anda er i sous viden.

Saus:

1 løk, finhakket

2 fedd hvitløk, finhakket

1 gulrot i små terninger

1 ss smør

2 dl portvin

1/4 fl. kalvefond

5 dl fløte

1-2 ss smør

Fres løk, hvitløk og gulrot i smør, til løken er blank, før du tilsetter portvin og lar det koke litt inn. Deretter tilsetter jeg kalvefond og fløte. La det koke til det tykner, sil vekk grønnsakene, smak til med salt og pepper og tilsett litt smør, for at den skal være ekstra blank når du serverer. Ikke la sausen koke etterdu har tilsatt smøret.

Oppskriften på rødløkskompott finner du her.

Selv om du ikke har sous vide, kan du bruke den samme laken. Når anda har kost seg i lake i 4 timer, tar du den opp, tørker godt av den, ruter skinnet og bruner den på alle kanter i en stekepanne med smør, før du legger den i ildfast form og steker den i ovnen på 180 grader til den har fått en kjernetemperatur på 62 grader.

Andebryst sous vide
Andebryst sous vide med tilbehør

Om du vil abonnere på nyheter fra bloggen, kan du melde deg på ved å sende oss e-postadressen din her.  Nyhetsbrevet er helt gratis.

Du kan også følge bloggen på Facebook.

Laksemousse

Laksemousse både ser lekkert ut og smaker godt. Jeg synes den passer fint som festmat og gjøres klar i forveien, så det ikke blir så mye å gjøre når middagen skal serveres.

500 g kokt laks i terninger

1 løk, grovhakket

1 ts salt

1/2 ts papper

1 ss frisk dill, finhakket

1 plater gelatin

1,5 dl fløte

Kjør laksen og løken helt glatt i foodprosessor og bland inn salt, pepper og urter. Legg gelatinen noen minutter i kaldt vann, før du rører den ut i bittelitt kokende vann og avkjøler den i noen få minutter, men ikke så lenge at den stivner. Pisk fløten halvveis til krem og bland både den og gelatinen inn i fiskefarsen. Fordel laksemoussen i porsjonsformer, dekk med plast og sett kaldt til de skal pyntes og serveres.

Pynt laksemousse etter eget ønske, f.eks. med ferske reker, litt rogn og en kvast dill.

Laksemousse med reker, rogn og dill
Laksemousse med reker, rogn og dill

 

Om du vil abonnere på nyheter fra bloggen, kan du melde deg på ved å sende oss e-postadressen din her.  Nyhetsbrevet er helt gratis.

Du kan også følge bloggen på Facebook.

Første juledag – julefrokost fra kl. 12 og til vi legger oss

Første juledag er en fin dag. Alle juleforberedelsene er over og det er tid for å kose seg. Vi har tradisjon for å spise lang, lang julefrokost med øl og dram, første juledag. Denne avslappende og fredelige tradisjonen gjør at første juledag er favoritt dagen min i jula.

Ribbe, medisterkaker og julepølser er alltid en del av julefrokosten på første juledag
Ribbe, medisterkaker og julepølser

Disse bildene er fra mammas julefrokost og vi har noen hyggelige timer sammen på morgenen, når vi dekker bordet og legger maten på fat.

Sild i det grønne og multesyltetøy på første juledag
Sild i det grønne og multesyltetøy
Saltet fårelår med kålrot er alltid en del av julefrokosten
Saltet fårelår med kålrot er alltid en del av julefrokosten

På bordet denne gangen, står kald ribbe og medister, saltet fårelår, flere slag sild, flere slag ost, syltetøy, egg, rakfisk, sylta laks, spekehjort, spekepølse, rull og pepperlaks. Vi serverer sild med pumpernikkel og resten av maten med flere slag brød og lefse.

Første juledag og ferdig dekket bord
Første juledag og ferdig dekket bord

 

Når bordet er klart og familie og venner samlet, er det bare å nyte resten av første juledag.

Du finner juleoppskriftene min HER.

Camembert og blå Stilton hører med første juledag
Camembert og blå Stilton

Om du vil abonnere på nyheter fra bloggen, kan du melde deg på ved å sende oss e-postadressen din her. Nyhetsbrevet er helt gratis.

Du kan også følge bloggen på Facebook.

God jul til alle lesere av Aperitivomat

God jul til alle lesere av Aperitivomat. Nå begynner julefølelsen virkelig å sige innover oss. Vi starter, som mange andre med å se tradisjonsfilmer på TV. Jeg for min del, må se tre nøtter til Askepott og oppdaget litt brått for noen år siden at jeg begynte å bli godt voksen, da prinsen var blitt et barn og at kongen var blitt den kjekke.

Klokken 12.00 spiser vi mølje. I løpet av årene jeg har levd, tror jeg at jeg kun har vært to ganger uten mølje. Den første gangen var jeg baby og livnærte meg på melk. Den andre gangen husker jeg godt. Jeg ble kjempeskuffa da vi ble servert risgrøt. Ikke at det er noe galt med grøt, men det blir helt feil på julaften, når du allerede har en fin tradisjon og mandelen hjalp heller ikke.

Hos oss starter julepyntinga ute. Jeg synes det er så koselig å møte dette synet når jeg kommer hjem. Det er ikke så store trappa, men vi har plass til to stoler og et lite bord. Jeg har pyntet med noen koselige nisseputer og en juleduk.

De søte snømennene kjøpte jeg for mange år siden og de har fast plass ute, for å ønske god jul til alle som kommer på besøk.

Det søte, lille juletreet har jeg fått av stemoren min og brikken er hjemmeheklet.

I gangen står et par nissetøfler og en kurv med julete hodeplagg. Alle som kommer på romjulsbesøk til oss, kan få låne, så de kommer i julestemning.

I gangen står også maten til julebukkene klar. Den fine godtebollen har jeg arvet etter mormoren min og hun brukte den til nøtter. Jeg er like lykkelig hver gang det kommer noen julebukker på besøk.

Den gamle, vedfyrte komfyren må selvfølgelig også julepyntes.

På den ene kjøkkenbenken har jeg lagt noen kokebøker med juleoppskrifter og vinflaskene har fått juleantrekk.

Borddekking:

Jeg har valgt å bruke grønne duker i dag. De passer perfekt til de vakre blomstene som Kari i den lokale Interflorabutikken min har satt opp.  Jeg gleder meg til å dekke bordet senere i dag.

Jeg gikk litt amok i skattholdet i går, så pyntingen to litt overhånd. Vi pleier å sette velkomstdrinken her.

 

Stua i første er stort sett pyntet med grått, hvitt, sølv og litt gull. Jeg synes det skaper en deilig ro.

      

Denne julekrybba har jeg hatt i mange år. Jeg synes den er så sjarmerende, med de lubne figurene. Jeg fikk den billig, siden den tilhørende engelen var forsvunnet.

Julelykten og de koselige nissene har fast plass i trappa opp til andre etasje.

Julematen:

 

Lyst på litt inspirasjon til julematen? Du finner mange spennende og tradisjonsrike juleretter, både til selve julemiddagen, julefrokosten, kaker og måltider de andre dagene i jula HER.

Med dette vil jeg ønske en god jul til alle AperitivoMats lesere!

Om du vil abonnere på nyheter fra bloggen, kan du melde deg på ved å sende oss e-postadressen din her. Nyhetsbrevet er helt gratis.

Du kan også følge bloggen på Facebook.

Oldebestas sild i det grønne

Oldebestas sild i det grønne er en gammel familieoppskrift og min absolutte yndlingssild.

8 spekesildfileter

2 dl majones

2 dl rømme

4 ss agurkmiks

1 lite glass kapers

4 ss finhakket persille

4 ss finhakket dill

Fisken vannes ut, som det står på pakken. Når den smaker passe salt, deles den i passe biter og blandes med majones, rømme, kapers, agurkmiks, finhakket persille og finhakket dill.

La oldebestas sild i det grønne stå i kjøleskapet i 2 døgn før du spiser av den.

Du finner flere sildeoppskrifter her.

Oldebestas sild i det grønne

Om du vil abonnere på nyheter fra bloggen, kan du melde deg på ved å sende oss e-postadressen din her.  Nyhetsbrevet er helt gratis.

Du kan også følge bloggen på Facebook.

Indrefilet med båtpoteter, rosettkål og sherrysaus

Indrefilet med båtpoteter, rosettkål og sherrysaus kan gjerne brukes som selskapsmat. Sausen kan lages klar i forveien og bare varmes når den skal brukes. Om du ikke får tak i rosettkål, kan du bruke andre grønnsaker, f.eks. blomkål eller brokkoli.

Beregn 200 – 250 g indrefilet per person.

Indrefilet:

Fileten bør ha ligget i romtemperatur i ca. 30 minutter før steking. Dette er for at panna ikke skal avkjøles og gjøre at kjøttet koker istedenfor steker. Krydre med salt og pepper rett før steking. Brun fileten raskt i panna. Legg fileten over i et ildfast fat. Stikk inn et steketermometer og sett i stekeovnen på 125 grader.

Fileten er rød når fileten har en kjernetemperatur på 55-60 grader og rosa når steketermometeret viser 60-65 grader. La fileten hvile i ca. 15-20 minutter før den skjæres opp og serveres.

Sherrysaus:

6 sjalottløk, finhakket

2 ss smør

1 fedd finhakket hvitløk

3 ss sjalottløkfond (eller oksefond)

1 laurbærblad

3 dl søt sherry

3 dl fløte

Fres løken i smør. Tilsett hvitløk, laurbærblad, fond og sherry. Kok til det halve, tilsett 3 dl fløte og la det koke til det tykner litt.

Båtpoteter: 

Risle litt olivenolje i en langpanne, del potenene i båter, legge dem i langpanna, ta på salt og pepper, risle over litt mer olje og sett dem i ovnen på full guffe. Når de begynner å få litt farge, skrur du ned til 200 grader og lar dem steke til de er sprø utenpå og myke inni.

Rosettkål:

Rosettkålen smørdampes i 2-3 minutter i 2 dl vann, tilsatt 4 ss smør og 1 ts salt.

Om du vil abonnere på nyheter fra bloggen, kan du melde deg på ved å sende oss e-postadressen din her. Nyhetsbrevet er helt gratis.

Du kan også følge bloggen på Facebook.

Hjemmelagde karbonader med ertestuing

Hjemmelagde karbonader er så godt og så enkelt at det ikke finnes en eneste god grunn til å kjøpe ferdig.

Jeg starter med løken og strimler 1 løk per person, som jeg steker i panne med 1 ss smør per person på middels varme. Løken blir nesten bedre jo lenger den får steke. Jeg rører med jevne mellomrom, til den har blitt søtlig og passe brun.

Mens løken koser seg, lager jeg karbonadedeigen. Til 4 personer, bruker jeg 600 g karbonadedeig. Om du bruker kjøttdeig, må du ha mer, for den krymper på mystisk vis.

600 g karbonadedeig

1 egg

1 dl vann

2 ts salt

1 ts pepper

Du kan også bruke andre krydder, for en mer spennende smak, men her har jeg laget de tradisjonelle karbonadene. Jeg elter det sammen i kjøkkenmaskinen til det blir en seig, formbar masse. Du kan selvfølgelig elte det sammen for hånd, det tar bare litt lenger tid. Jeg prøvesteker alltid en liten klump, for å sjekke om det er passe krydret og tilsetter evt. mer.

Når jeg er fornøyd med smaken, legger jeg kakene i pannen med en skje og lager rutemønster med en kniv. Jeg steker dem pent brune på begge sider, før jeg legger dem på toppen av løken og lar dem ligge der, til de er gjennomstekte.

Jeg har servert dem med båtpoteter og ertestuing.

Båtpoteter:

Risle litt olivenolje i en langpanne, del potetene i båter, legg dem i langpanna, ta på salt og pepper, risle over litt mer olje og sette dem i ovnen på full guffe. Når de begynner å få litt farge, skrus varmen ned til 200 grader og la dem steke til de er sprø utenpå og myke inni.

Ertestuing:

1 boks hermetiske erter

1 ss smør

1,5 ss hvetemel

Salt og pepper

Hell alt i en kjele. Rør det sammen mens du koker opp og la det koke litt. Om nødvendig, kan du bruke stavmikseren litt, men min erfaring er at de fleste slag bokseerter koker litt i stykker av seg selv (det skal være stuing, ikke puré).

Hjemmelagde karbonader med ertestuing kan også serveres på brødskiva, som trønderne gjør det. 

 

Om du vil abonnere på nyheter fra bloggen, kan du melde deg på ved å sende oss e-postadressen din her. Nyhetsbrevet er helt gratis.

Du kan også følge bloggen på Facebook.

Møljebord

Møljebordet dekkes julaften hvert år hos oss, for mølje er en juletradisjon, som vi setter veldig stor pris på. Vi spiser alltid mølje klokken 12.00 på julaften og den serveres med øl og akevitt for de som liker det.

Møljebordet, ferdig dekket
Møljebordet, ferdig dekket

Her har jeg dekket klar møljebordet, med julebrikker, røde lys og en vakker blomst fra den lokale Interflorabutikken min. Et tips når du bestiller blomster, er å ta med serviettpakka til butikken, så de kan tilpasse blomstene til dem, med matchende fargetoner. Når bordet er dekket, er det bare å sette møljekrafta på oppvarming og vente på gjestene.

Om du vil vite hvordan jeg lager mølje, finner du oppskrift her.

Du finner flere bilder av borddekking her.

Om du vil abonnere på nyheter fra bloggen, kan du melde deg på ved å sende oss e-postadressen din her. Nyhetsbrevet er helt gratis.

Du kan også følge bloggen på Facebook.