Pepperrotsild

Pepperrotsild smaker friskt og godt og faller i smak hos de fleste. Om du aldri har lagd sild før, er denne fin å starte med.

8 spekesildfileter

5 dl rømme

2 ss revet pepperrot

4 syrlige epler i terninger

1 bunt finhakket gressløk

Vann ut spekesild i vann i 2 døgn. Tørk av den og del den i gaffelbiter. Bland alle ingrediensene til pepperrotsild og la det stå kaldt i minst 2 døgn før den spises.

Du finner flere spennende sildevarianter HER.

Pepperrotsild
Pepperrotsild

 

Om du vil abonnere på nyheter fra bloggen, kan du melde deg på ved å sende oss e-postadressen din her. Nyhetsbrevet er helt gratis.

Du kan også følge bloggen på Facebook.

Juledessert med sirupssnipper

Juledessert med sirupssnipper smaker godt og er en fin måte å bli kvitt litt av julekakene på. Jeg har brukt sirupssnipper, men du kan også bruke pepperkaker. Jeg har Noras eplekompott, men om du heller vil bruke en annen kompott, finnes det flere i matbutikken.

150 g sirupssnipper

50 g smør

3 dl kremfløte

200 g kremost naturell

5 ss melis

1 pose eplekompott

1 ts malt kanel

Knus kakene fint med kjøkkenmaskin, stavmikser eller ha dem i en pose, og rull over en kjevle. Smelt smør, og bland det sammen med kakesmulene. Fordel blandingen i bunnen av små porsjonsglass.

Sett glassene kaldt i en halvtime. Pisk fløte til lett krem. Pisk kremost sammen med melis i en annen bolle. Vend fløtekremen i ostekremen. Legg på eplekompotten. Fordel kremen i glassene og dryss på litt kanel.

Juledessert med sirupssnipper
Juledessert med sirupssnipper

 

Om du vil abonnere på nyheter fra bloggen, kan du melde deg på ved å sende oss e-postadressen din her. Nyhetsbrevet er helt gratis.

Du kan også følge bloggen på Facebook.

Portvinssild

Portvinssild er et velsmakende innslag til julefrokoster og er morsomt å lage. Jeg lager minst ett nytt slag sild hvert år, men portvinssild er en gjenganger. Husk å beregne tid til både utvanning og til at silden og løken skal få stå og trekke til seg de gode smakene.

6 kryddersildfileter

2 rødløk

1 ts tørket salvie

1,75 dl hvitvinseddik

0,25 dl balsamicoeddik

1,5 dl sukker

3 ss rapsolje

1 dl portvin

Vann ut sildefiletene etter anvisning på pakka.

Bland resten av ingrediensene og smak til. Skyll, tørk og del sildefiletene i passe gaffelbiter og bland dem inn i portvinslaken. La portvinssild stå kald ett par dager før du serverer den.

Portvinssild
Portvinssild

 

Om du vil abonnere på nyheter fra bloggen, kan du melde deg på ved å sende oss e-postadressen din her. Nyhetsbrevet er helt gratis.

Du kan også følge bloggen på Facebook.

Julegløggsild

Julegløggsild er kjempeenkel å lage og smaker veldig godt til julefrokosten. Husk å beregne tid til at smakene skal få satt seg.

2 glass kryddersild

1 dl julegløgg

2 ss julegløggkrydder

1 dl rosiner

1 dl hasselnøtter

Hell kryddersild inkl. laken i en bolle og bland med julegløgg, julegløggkrydder, rosiner og hasselnøtter. Hell blandingen over i glass eller krukker og sett på lokk. La julegløggsild trekke i 2 døgn i kjøleskapet før den spises.

 

Du finner mange spennende sildeoppskrifter her.

Julegløggsild
Julegløggsild

 

Om du vil abonnere på nyheter fra bloggen, kan du melde deg på ved å sende oss e-postadressen din her. Nyhetsbrevet er helt gratis.

Du kan også følge bloggen på Facebook.

Sverdfisk med gremolata og italienske bønner med småløk,

Sverdfisk er ikke det enkleste å få tak i, i Norge, men jeg har bestilt fersk, vakuumpakket hos Meny. Jeg har spist sverdfisk noen ganger i flere av landene rundt Middelhavet og synes det smaker fantastisk når den er riktig stekt.

Gremolata med granateple:

1 potte persille

1 granateple, kun kjernene

2 fedd finhakket hvitløk

1 lite glass kapers

2 finstrimlede vårløk

2 dl mangoeddik

1 dl sitronolje

1 dl olivenolje

Røre alt godt sammen og la det stå og hvile i romtemperatur mens du tilbereder resten.

Italienske bønner:

2 ss smør
10 delikatesseløk, skrelt
1 ts finhakket hvitløk
1 ts italiensk krydderblanding
1/2 kopp brødsmuler, ev. panko
1 dl parmesan, revet
1 pose ferske, grønne bønner
Salt og pepper

Brun løken i smør, på middels varme i en sautépanne. Det tar litt tid, så vær tålmodig. Tilsett hvitløk, italiensk krydder, brødsmuler og parmesan. Rør godt og stek på middels varme, til brødsmulene begynner å bli brune, ca. 3-4 minutter.
Kok opp bønnene i en kjele vann, hell av vannet og rør dem inn i blandingen i panna. Smak til med salt og pepper og server italienske bønner varme.

 

Sverdfisk før steking
Sverdfisk før steking
Sverdfisk:

Skjær sverdfisk i bifftykke stykker. Smør dem med olivenolje og krydre med salt og pepper. Brun dem på begge sider på grillen eller i stekepanna. 2 min. på hver side pleier å være passe, men det avhenger av tykkelsen.

 

Server sverdfisk med italienske bønner, gremolata, ovnsbakte tomater og valgfrie poteter, f.eks. ovnsbakte perlepoteter, som du finner oppskrift på her.

 

Om du vil abonnere på nyheter fra bloggen, kan du melde deg på ved å sende oss e-postadressen din her. Nyhetsbrevet er helt gratis.

Du kan også følge bloggen på Facebook.

Fransk pizza med kjøttboller og ratatouille

Fransk pizza med kjøttboller lages med ratatouille som pizzasaus og den blir best om du deler grønnsakene i små, jevne terninger.

Pizzabunn:

550 g mel, helst tipo 00

1 ts salt

1/2 pk pizzagjær

1 ss honning

1 ss olivenolje

Ca. 3 dl kaldt vann

Elt alt godt sammen og la den heve. Deigen er perfekt, når den er så fuktig at du akkurat klarer  kjevle eller trykke den ut, så tilsett nok vann.

Når jeg lager pizza, lar jeg deigen kose seg i lang tid, gjerne i kjøleskapet natten over. Jeg tar den ut ca. 1 time før jeg skal bruke den og lar den heve seg ferdig på benken, før jeg trykker/kjevler den ut og lar den etterheve i ca. 30 minutter. For italiensk pizza, kjevles den veldig tynn og for pizza med amerikansk bunn litt tykkere. Om du lager pizzadeigen samme dag, som du skal bruke den, kan den få stå på benken og heve i minimum 1 time. Jeg steker alltid bunnen på høy temperatur i noen få minutter, før jeg tar på fyllet.

500 g kjøttdeig

1 liten løk, finhakket

2 egg

1/2 dl fløte

2 ss strøkavring

1 ts oregano

2 fedd hvitløk, finhakket

2 ts muskatnøtt

1 ts pepper

2 ts salt

Elt alt godt sammen, form små kjøttboller og stek den i olje.

Ratatouille:

Olivenolje til steking

1 rød paprika i terninger

1 gul paprika i terninger

2 fedd hvitløk, finhakket

1 løk i terninger

1 squash i terninger

4 tomater i terninger

4 kvaster frisk timian

1 potte frisk basilikum, finhakket

1/2 dl parmesan, revet

Litt balsamico

Grønnsaksfond

Nykvernet pepper

Fres løk, paprika og hvitløk i olje i en gryte, til løken er gyllen og myk. Legg det på en tallerken mens du steker squash i samme panne. Hell løk- og paprikablandingen tilbake i gryta, sammen med tomater, timian og fond, og la det småkoke i 10 minutter.

Tilsett basilikum, balsamico og parmesanservering og smak til med salt og pepper.

Fransk pizza med kjøttboller og ratatouille:

Ratatouille

Kjøttboller

300 g reven ost, gjerne vellagret og gjerne flere slag

1 rødløk i strimler

1 lite glass sorte oliven i skiver

Dryss på litt ost og bre ratatouille utover pizzabunnen. Legg på kjøttboller, oliven og resten av osten. Stek i ovnen på 220 grader til osten er gyllen og bunnen er gjennomstekt.

Om du vil abonnere på nyheter fra bloggen, kan du melde deg på ved å sende oss e-postadressen din her. Nyhetsbrevet er helt gratis.

Du kan også følge bloggen på Facebook.

Svigermors smultringer

Svigermors smultringer er verdens beste og det er selvfølgelig hennes oppskrift som brukes her i huset. Jeg oppbevarer dem i fryseren og tar opp etter hvert som de skal brukes.

3 egg

270 g sukker

1,5 dl fløte

1,5 dl rømme

2 ts hornsalt

1 ts kardemomme

25 g smeltet smør

Ca. 500 g hvetemel

Svigermors smultringer stikkes ut
Svigermors smultringer stikkes ut

Pisk egg og sukker til eggedosis. Visp fløten til krem og rør inn rømme. Bland det tørre inn i eggedosisen, vekselvis med rømme/fløte og smør. La deigen hvile på et kaldt sted i min. 4 timer, før du kjevler den ut til en leiv, som er 1 cm tykk.

Steking av svigermors smultringer
Steking av svigermors smultringer

Stikk ut svigermors smultringer med en utstikker og stek dem gylne på begge sider i 1-1,5 kg smult (Flott matfett). Legg dem på rist over en langpanne til avrenning.

Svigermors smultringer
Svigermors smultringer

Et lite tips er å gjøre som mormoren min, nemlig å lage smultboller av deigen midt i alle smultringene. Etter steking rulles de i en blanding av sukker, kanel og kardemomme. Smultbollene er mer populære i vår familie enn smultringene.

 

Om du vil abonnere på nyheter fra bloggen, kan du melde deg på ved å sende oss e-postadressen din her.  Nyhetsbrevet er helt gratis.

Du kan også følge bloggen på Facebook.

Pynte til jul

Julepynting er noe av det hyggeligste jeg vet. Jeg har vanvittig mye julepynt, men når jeg har fått spredd det over hele huset, ser det ikke overpyntet ut. Jeg har tenkt helhet i mange år og ikke kastet meg på alle mulige trender, men heller vært opptatt av at det jeg kjøper skal passe til det jeg allerede har.

Dette koselige fatet med juletre, reinsdyr og barn som leker, pynter opp i det ene kjøkkenvinduet.

Jeg håper dette ga litt inspirasjon til egen julepynting. Uansett ønsker vi alle leserne til AperitivoMat en fin førjulstid.

 

Om du vil abonnere på nyheter fra bloggen, kan du melde deg på ved å sende oss e-postadressen din her. Nyhetsbrevet er helt gratis.

Du kan også følge bloggen på Facebook.

Møljebrød

Møljebrød er et eget flatbrød, som er spesielt beregnet til mølje, men det smaker godt til masse annet også. Bruk gjerne møljebrød til spekemat, eller til lapskausen. 

500 g hvetemel

250 g sammalt fin hvete

250 g sammalt fin rug

1 ss salt

6 dl skummet melk

Elt alt godt sammen, pakk det inn en brødpose, klem ut lufta og legg kaldt over natta.

Kjevle ut tynne leiver, stek dem på takke og legg dem på rist til avkjøling. Oppbevar møljebrød tørt og kjølig til det skal brukes.

Du finner oppskrift på mølje her.

Møljebord
Møljebord

 

Om du vil abonnere på nyheter fra bloggen, kan du melde deg på ved å sende oss e-postadressen din her. Nyhetsbrevet er helt gratis.

Du kan også følge bloggen på Facebook.

Rødkål

Rødkål smaker godt til julemat, men er også utmerket tilbehør til f.eks. Kjøttkaker, and, kalkun eller gås. Denne spesielle varianten, med deilig krydder, er min favoritt. Dersom du ikke har tilgang på ribbefett, kan du bruke andefett eller smør.

1 rødkål, finstrimlet

3 røde epler, skrelt og skåret i terninger

5 dl rødvin

2 dl rødvinseddik

4 dl appelsinjuice

1 dl solbærsaft

2 dl rosiner

2 dl tørkede fiken i små terninger

1 stjerneanis

1 ts allehånde

4 nellik

1 stk kanelstang

1 løk

100 g ribbefett

5 dl møljekraft eller vann og kyllingfond

Salt

1 dl demerasukker

Pepper

Legg rødkål, eple, rosiner, fiken, vin, eddik, juice og krydder i en bolle til marinering. La det ligge i minimum en time, men helst over natten.

Fres finhakket løk i ribbefett, tilsett rødkålblandingen og kraften. La det småkoke til kålen er ferdig kokt, ca 2 timer. Smak til med salt, pepper og sukker. Rødkål kan gjerne fryses i porsjoner og tas opp etter behov.

Rødkål
Rødkål

 

Om du vil abonnere på nyheter fra bloggen, kan du melde deg på ved å sende oss e-postadressen din her. Nyhetsbrevet er helt gratis.

Du kan også følge bloggen på Facebook.