Potetomelett eller tortilla

Potetomelett eller tortilla kan spises som selvstendig rett, til f.eks. lunsj, eller du kan servere den til tapas.

2 løk

2-3 rå poteter

4 egg

4 ss fløte

2 fedd hvitløk, finhakket

Salt og pepper

100 g reven ost

10 minitomater, delt i to

Start med å skjære løk og rå poteter i skiver. Stek det på svak varme i olivenolje, til potetene er gjennomstekte. Snu på blandingen av og til, så den ikke brenner seg.

Visp sammen egg, fløte (du kan bruke melk eller vann), hvitløk, salt og pepper og heller den over potetblandingen.

Sett på lokk og la det stå noen minutter for å stivne litt, før du strør over reven ost og tomater.

Sett på lokket igjen og lar det stå på svak varme til tortillaen er stivnet og osten smeltet.

Server potetomelett med godt brød, for eksempel landbrød eller olivenbrød, som du finner oppskrift på HER.

Spansk potetomelett eller tortilla
Potetomelett eller tortilla

Om du vil abonnere på nyheter fra bloggen, kan du melde deg på ved å sende oss e-postadressen din her. Nyhetsbrevet er helt gratis.

Du kan også følge bloggen på Facebook.

 

 

Surkål

Surkål passer godt til mange norske tradisjonsretter, som f.eks. kjøttkaker, koteletter og den er en viktig del av julemiddagen, om du spiser ribbe. Surkål er, som det meste annet, best når du lager den selv og det er enkelt å få til. Jeg lager alltid en stor porsjon og fryser ned i poser, så har jeg til senere. Denne oppskriften er passe til 10 personer.

1 stort kålhode (ca 1,2 kg), finstrimlet

4 grønne epler i små terninger

2 ss salt

4 ss karve

4 dl kraft eller vann og grønnsaksfond

2 dl eplesidereddik

80 g sukker

2 ts pepper

Ribbefett, om du har

Bland alt, bortsett fra ribbefett i en kjele og la det koke under lokk til det har fått riktig konsistens. Det tar en time eller to. Om det blir for lite fuktighet underveis, fyll på med litt vann.

Surkål smakes til med salt, pepper, sukker og ev. ribbefett.

Surkål
Surkål

Om du vil abonnere på nyheter fra bloggen, kan du melde deg på ved å sende oss e-postadressen din her. Nyhetsbrevet er helt gratis.

Du kan også følge bloggen på Facebook.

Måkeskitt

Måkeskitt eller vepsebol er fine å lage hvis du har eggehviter til overs. Måkeskitt smaker godt til kaffen, men er også god som tilbehør til dessert, f.eks. iskrem.

3 eggehviter

200 g sukker

2 ts vaniljesukker

200 g kokesjokolade

200 g mandler

Pisk eggehvitene stive. Tilsett vaniljesukker og sukker litt og litt under kraftig pisking. Pisk videre til du får en tykk og glatt marengs. Hakk mandler og kokesjokolade grovt. Vend inn mandlene og sjokoladen forsiktig inn i marengsen.

Bruk to teskjeer og sett små topper med måkeskitt på en bakepapirkledd stekeplate. Stek kakene midt i ovnen ved 180 grader i ca. 10 min. La kakene avkjøles helt på platen før de forsiktig flyttes over på rist med en stekespade.

Oppbevar måkeskitt i kakeboks med matpapir mellom lagene.

Måkeskitt eller vepsebol
Måkeskitt eller vepsebol

Om du vil abonnere på nyheter fra bloggen, kan du melde deg på ved å sende oss e-postadressen din her. Nyhetsbrevet er helt gratis.

Du kan også følge bloggen på Facebook.

Naturlig og nordisk bord

Naturlig og nordisk bord er vakkert, synes jeg. Borddekking en en av de hyggelige forberedelsene, når jeg skal ha selskap. Jeg liker å variere stilen etter årstid, hva slags selskap det er og etter hva slags mat jeg skal servere.

I dag skal jeg ha de voksne barna på middag og jeg vil dekke bordet i en avslappet og naturlig, nordisk stil.

Jeg har valgt vakre, dusgrønne løpere og servietter, som heter Trine, fra BGA fotobutikk. De passer perfekt til denne stilen og de finnes i naturfarget også, om du foretrekker det. Serviettene har jeg lagt litt “tilfeldig” og bundet på gammeldagse pakkelapper med hyssing av hamp, som bordkort.

Om du har lyst til å forsøke deg på denne stilen, finner du tekstilene jeg har brukt her:

Stilsikker innredning i Skandinavisk design – BGA (bgafotobutikk.no)

De har også masse annet lekkert, til alle rommene i huset og i mange stilarter, så det bør være noe for enhver smak.

Jeg sparer på fine kvister fra hagen og naturen rundt meg, så de har jeg tatt frem og fordelt utover midten av bordet. Jeg har også vært i blomsterbutikken og kjøpt en julerose, som jeg har klippet blomster og blader av. De har jeg satt i små vaser rundt på bordet. Jeg fikk også noen svibler billig, fordi de nærmest seg slutten av blomstringen. De har jeg vasket rene for jord og lagt på med løken og alt. Til slutt har jeg satt inn små telysholdere her og der.

Om du vil abonnere på nyheter fra bloggen, kan du melde deg på ved å sende oss e-postadressen din her.  Nyhetsbrevet er helt gratis.

Du kan også følge bloggen på Facebook.

Tabascosild

Tabascosild er morsomt, raskt og enkelt å lage. Det eneste som tar tid er ventingen, men denne tiden kan brukes til masse annet. Mange av sildeoppskriftene mine er arvet og laget i flere generasjoner, men denne er komponert her i huset for noen år siden, og er veldig populær hos oss.

16 kryddersildfileter

1 dl rapsolje

1 dl 7 % eddik

4 ss vann

1 dl tomatpuré

3 dl sukker

2 knivsodd pepper

1 løk i skiver

1 rødløk i skiver

2 laurbærblader

1 glass soltørket tomat i biter inkludert oljen

1 ts tørket dill

Noen dråper tabasco

Det er viktig å lese på pakken, for å sjekke om silden må vannes ut før bruk, for noen av dem er veldig salte. Når silden er klar til bruk, deles den i passe biter og blandes med rapsolje, eddik, vann, tomatpuré, sukker, pepper, løk, rødløk, soltørket tomat inkludert oljen, laurbærblader og litt tørket dill. Smak til med tabasco, slik at det blir litt sting i sausen.

La tabascosilden stå kaldt i minimum 2 døgn, slik at smakene får satt seg.

Om du vil abonnere på nyheter fra bloggen, kan du melde deg på ved å sende oss e-postadressen din her.  Nyhetsbrevet er helt gratis.

Du kan også følge bloggen på Facebook.

Vaniljefromasj med eplekompott og sirupssnipp

Vaniljefromasj med eplekompott og sirupssnipp er en super dessert med julekakerester. Jeg har brukt epler fra fruktfatet og knuste sirupssnipper, men du kan bruke andre julekaker også. Oppskriften er passe til 8 porsjoner.

Eplekompott:

6 epler

2 ss vann

100 g sukker

1 vaniljestang, delt på langs, skrap ut frøene og bruk både stang og frø

1 bit kanelbark

Skrell og skjær eplene i små terninger. Legg alle ingrediensene i en kjele og kok til eplene er myke, avkjøl og oppbevar kaldt til den skal brukes.

Eplekompott
Eplekompott

 

Siripssnippene:

16 sirupssnipper

Legg halvparten av sirupssnippene i en pose og knus med en kjevle og spar resten til serveringen.

Vaniljefromasj:

2 dl kremfløte

2 dl helmelk

1 vaniljestang av god kvalitet, delt på langs

4 eggeplomme

1 dl sukker

4 gelatinplater

4 dl lettpisket kremfløte

Legg gelatinplatene i kaldt vann i 5 minutter. Kok opp melk, fløte og vaniljestangen. Visp eggeplommer og sukker lett sammen. Spe den varme melken i eggeplommene og varm opp til det begynner å tykne uten at den koker.

Sil blandingen, rør inn gelatinplatene og avkjøl kremen til den er litt lunken. Pisk fløten lett, uten at den blir helt stiv og rør det sammen.

Montering:

Fordel eplekompotten i 8 dessertskåler, fordel de knuste sirupssnippene over og  til slutt fromasjen. Sett desserten kaldt til den skal serveres. Server vaniljefromasj med 1/4 fiken, friske bær, et mynteblad og en sirupssnipp.

 

 

Om du vil abonnere på nyheter fra bloggen, kan du melde deg på ved å sende oss e-postadressen din her. Nyhetsbrevet er helt gratis.

Du kan også følge bloggen på Facebook.

Romrosinis med karamelliserte mandelflak og masse annet godt

Romrosinis var favorittisen min i barndommen og den smaker enda bedre nå når jeg lager den selv. Her har jeg pyntet med ekstra romrosiner, karamelliserte mandelflak, pikekyss, physalis, blåbær, bringebær og mynte. Jeg serverer en liten bit med biscotti til også.

Romrosinis:

2 dl rosiner

Litt god rom

2 vaniljestenger av god kvalitet (f.eks. Tahiti)

5 dl melk

3 dl fløte

6 eggeplommer

200 g sukker

1 plate sjokolade etter smak

Rosiner kokes i god rom i noen minutter. Romen skal akkurat dekke rosinene i en liten kjele og nesten kokes helt inn før de avkjøles.

Del vaniljestengene på langs og skrap ut frøene. Kok langsomt opp melk og fløte med vaniljestengene inkludert frø. Ta kjelen til side og la det trekke i 20 minutter under lokk. Pisk eggeplommer og sukker til eggedosis. Tilsett melk og vaniljeblandingen i eggedosisen under omrøring. Ta denne blandingen tilbake i kjelen og varm opp til 80 grader under omrøring til det tykner. Sil blandingen over i en bolle og avkjøl. Kjør i iskremmaskin. Når isen nærmer seg ferdig, tilsettes rosinene. Spar noen til å pynte med.

Mens isen stivner, smeltes sjokoladen i vannbad og helles i former. Jeg har en fantastisk silikonform med tolv små porsjoner, fra Mette Blomsterberg. Når isen har stivnet akkurat så mye at den fortsatt kan formes, fordeles den i småformene.

Om du ikke har ismaskin, kan du sette det i fryseren i en vanlig bolle og røre hver halvtime, til den er stiv. Resultatet blir nesten like bra som med maskin.

Karamelliserte mandelflak:

125 g mandelflak

1 dl vann

100 g sukker

Mandelflak, vann og sukker kokes på middels varme til det er karamellisert. Helles deretter ut på et bakebrett med papir, som er smurt med nøytral olje f.eks. raps. Når de har blitt kalde, er de enkle å knekke fra hverandre.

Romrosinis med karamelliserte mandelflak og masse annet godt
Romrosinis med karamelliserte mandelflak og masse annet godt

Om du vil abonnere på nyheter fra bloggen, kan du melde deg på ved å sende oss e-postadressen din her.  Nyhetsbrevet er helt gratis.

Du kan også følge bloggen på Facebook.

Hjemmelaget baconburger med coleslaw

Hjemmelaget baconburger med coleslaw er perfekt, så både om du er glad i burger, og om du ikke er det, burde du lage denne. Du har kontroll på hva den inneholder og om du passer på steketiden, blir den saftig og smakfull.

600 g karbonadedeig

1/2 dl fløte

4 dråper tabasco

1 ss Worcestershiresaus

1 ts salt

1/2 ts pepper

Bland alt godt i en bolle. Form fine burgere og stek dem i smør i stekepanne eller på grillen, til de har fin brunfarge på begge sider, men ikke så lenge at de blir tørre.

8 skiver cheddar

4 skiver bacon

4 burgerbrød

Legg bacon utover et stekebrett og sett dem i ovnen på 200 grader til de er crispy. Pass på at de ikke blir brent. Del dem i to.

Del burgerbrødene i to, legg cheddarost i begge snittflatene og varm dem i ovnen, til osten har smeltet.

Server gjerne hjemmelaget baconburger med coleslaw, som du finner oppskrift på her


Du kan kjøpe ferdige burgerbrød, men om du har lyst på hjemmelagde, finner oppskrift på nydelige burgerbrød her

Om du vil abonnere på nyheter fra bloggen, kan du melde deg på ved å sende oss e-postadressen din her.  Nyhetsbrevet er helt gratis.

Du kan også følge bloggen på Facebook.

Jul på do

Jul på do høres sikkert litt merkelig ut, men hvorfor skal vi ikke julepynte litt på do også? Jeg synes det er en hyggelig overraskelse for gjestene, så jeg pynter og tenner telys på do. Om du er redd for brann, det finnes telys som går på batteri.

Jul på do med en blomsterdekorasjon

Den gamle dukken er arvet etter svigermor. juletreet, lysestakene og blomsten, kommer fra den lokale Interflorabutikken min.

Jul på do med juletre og telys
Jul på do med juletre og telys

Du finner flere interiør- og juletips her.

Om du vil abonnere på nyheter fra bloggen, kan du melde deg på ved å sende oss e-postadressen din her.  Nyhetsbrevet er helt gratis.

Du kan også følge bloggen på Facebook.

Breiflabb med quinoa, revne, ovnsbakte beter og en deilig saus med pepperrot og sennep

Breiflabb med quinoa, revne, ovnsbakte beter, sammen med sausen med pepperrot og sennep, er en nydelig, balansert rett. Retten er velegnet som selskapsmat.

Sausen:

50 g smør

1 finhakket løk

1 finhakket fedd hvitløk

3 dl riesling (hvitvin)

4 brune sukkerbiter

2 ss fiskefond

1 ss finhakket pepperrot

1 ss grov sennep

2 laurbærblader

4 dl fløte

Fres løken og hvitløken i smør, til løken er blank. Tilsett vinen og la det koke inn til 1/3. Tilsett sukker, fond, pepperrot, sennep, laurbærblader og fløte. La det koke til det får fin sausekonsistens. Smak til om det trenger pepper og salt.

 

Breiflabben: 

Del breiflabben i porsjonsstykker, salte og pepre og legg den i smurt, ildfast form, som du setter i ovnen på 180 grader i 12-15 minutter. Om du heller vil tilberede breiflabben i sous vide, kan du krydre den med salt og pepper og vakuumere den med litt smør eller olje og legge den i sous viden på 54 grader i 30 minutter.

 

Ovnsbakte betestrimler finner du oppskrift på HER.

 

Quinoaen:

Til 4 personer bruker du

2 dl quinoa

4 dl vann

2 ss smør

1 finhakket løk

2 ss grønnsaksfond

Skyll quinoaen og legg den i en tørr, brennvarm kjele, til den skifter farge. Det går ganske fort. Tilsett litt smør og finhakket løk, rør rundt i et par minutter og hell på vann og grønnsaksfond og kok som forklart på quinoapakken.

Server breiflabb med quinoa, revne, ovnsbakte beter og den deilig sausen med pepperrot og sennep. Pynt gjerne med en persilledusk.

Breiflabb med quinoa, revne, ovnsbakte beter og en deilig saus med pepperrot og sennep
Breiflabb med quinoa, revne, ovnsbakte beter og en deilig saus med pepperrot og sennep