Advent – litt inspirasjon

Advent er en fin tid, synes jeg. Jeg starter med matforberedelser tidlig og legger surkål, rødkål, medisterkaker, julepølser og kaker i fryseren. Julegavene er jeg også ferdig med tidlig hvert år, så jeg kan nyte førjulen og ikke stresse rundt. Jeg koser meg når jeg pynter til advent. Det er mye hyggelig man kan gjøre, både inne og ute. Jeg er en av dem som fortsatt bruker lilla.

Nypyntet bord
Nypyntet bord

Her har jeg dekket et adventsbord og bordets midtpunkt, er selvfølgelig den vakre blomsten fra Interflora.

Advent- nypyntet bord
Advent- nypyntet bord

På den ene kjøkkenbenken har jeg satt et sølvfat med en flaske av en av yndlingsvinene mine med litt pynt rundt.

Advent på kjøkkenet
Advent på kjøkkenet

Under trappa har en koselig lykt og en krans fått plass.

Advent på kjøkkenet
Advent på kjøkkenet

Adventspynten ute er så nøytral at den også passer hele jula bare ved å bytte til røde duker og lys.

Advent på trappa
Advent på trappa
Julepyntet urne på trappa
Julepyntet urne på trappa

Det lille juletreet har jeg fått av faren min og samboeren hans.

Jul på trappa
Jul på trappa

Drageren i loungen ved boblebadet er pynta med avklippede furukvister, utelys og uknuselig juletrepynt.

Advent i loungen
Advent i loungen

Om du vil abonnere på nyheter fra bloggen, kan du melde deg på ved å sende oss e-postadressen din her.  Nyhetsbrevet er helt gratis.

Du kan også følge bloggen på Facebook.

Pad thai med kylling

Pad thai med kylling er en rask og lettvint rett, som serveres som fastfood i Thailand. Jeg bruker vel ca. 20 minutter på å lage den. Du kan bruke bønnespirer fra boks, men de friske smaker veldig mye bedre.

Denne oppskriften er passe til 4 personer.

Du starter med sausen, som består av:

4 ss tamarindpaste

12 ss vann

8 ss fishsaus

8 ss brunt sukker

4 ss soyasaus

Alt røres sammen og settes til side.

 

Det neste du må gjøre er å koke opp en kjele vann til 1 pakke glassnudler (til 4 pers.). La dem trekke i vannet i 5 minutter, før du skyller dem i kaldt vann og sette dem til side.

4 finstrimlede kyllingfileter

5 ss rapsolje

4 fedd finhakket hvitløk

2 egg

100 g bønnespirer

6 finstrimlede vårløk

100 g peanøtter eller cashewnøtter

2 ts chiliflak

Varm rapsoljen i en wok på middels varme. Tilsett kyllingfilet og hvitløk og la det surre i oljen til kyllingfileten er nesten gjennomstekt, før du tilsetter egg og rører til det begynner å ligne eggerøre.

Tilsett bønnespirer, nudler, saus, vårløk, peanøtter/cashewnøtter og chiliflak. La det koke i 5 minutter, mens du rører hele tiden.

Pad thai med kylling
Pad thai med kylling

Du finner masse spennende og velsmakende matretter, fra fjern og nær her og om du har lyst på flere wokretter, finner du dem her.

Om du vil abonnere på nyheter fra bloggen, kan du melde deg på ved å sende oss e-postadressen din her. Nyhetsbrevet er helt gratis.

Du kan også følge bloggen på Facebook.

 

 

 

Rødkål i ovnen

Rødkål i ovnen smaker litt annerledes enn den vi pleier å bruke til julemiddagen og kålen har fortsatt litt tyggemotstand. Jeg synes den smaker ekstra godt til and, kalkun og vilt.

1 vaniljestang

1 finsnittet rødkål

3 epler i terninger

150 g bringebærsyltetøy

100 g fikensyltetøy

2 dl rødvin

1 dl god balsamicoeddik

1/2 ts salt

Rødkål i ovnen
Rødkål i ovnen

Del vaniljestangen, skrap ut frøene og bland alle ingrediensene i en ildfast bolle. Dekk formen med aluminiumsfolie og sett den i stekeovn på 180 grader i ca. 1,5 time. Smak til om det behøves mer salt eller ev. litt sukker.

Du finner flere oppskrifter på julemat her.

Om du vil abonnere på nyheter fra bloggen, kan du melde deg på ved å sende oss e-postadressen din her. Nyhetsbrevet er helt gratis.

Du kan også følge bloggen på Facebook.

Lam pilav (pilaff, pilau, plov)

Lam pilav (pilaff, pilau) er laget med langkornet ris, safran, rosiner, svisker og lam. Om du ikke får tak i lammedeig, kan du bruke vanlig kjøttdeig.  Oppskriften er passe til 6 personer.

1 ss sitronsaft

50 g rosiner

100 g svisker

1 god klatt smør

1 stor løk (finhakket)

450 g benfritt lam i terninger på ca 1×1 cm eller lammeskav

225 g lammedeig

2 hvitløksfedd (finhakket)

6 dl lammekraft/grønnsakskraft eller fond og vann

350 g langkornet ris

1 stor klype safran

Salt og pepper

Bladpersille

Legg rosiner og svisker i en liten bolle og hell over vann så det dekker. Tilsett sitronsaft og la det trekke i minst 1 time. Hell av vannet, la det tørke og hakk sviskene grovt.

Varm smøret i en stor langpanne, tilsett løken og la den koke i 5 minutter. Tilsett lam og hvitløk og la det brunes, mens du rører av og til.

Hell over kraften, kok opp, sett på lokk og la det småkoke i 1 time, eller mer, til lammet er mørt.

Tilsett ris og safran. Rør så alt blir blandet, sett på lokk og la det småkoke til risen er mør ( se på rispakken ca. hvor lang tid det vil ta). Om retten blir for tørr før risen er klar, tilsettes mer kraft eller litt vann og fond.

Tilsett rosiner og svisker og smak til med salt og pepper. La alt trekke i noen minutter før det serveres. Pynt lam pilav (pilaff) med litt finhakket persille.

 

Om du vil abonnere på nyheter fra bloggen, kan du melde deg på ved å sende oss e-postadressen din her. Nyhetsbrevet er helt gratis.

Du kan også følge bloggen på Facebook.

Butter chicken

Butter chicken, også kalt Murgh Makhani, er en nydelig rett, som serveres i India og Pakistan. Den er ikke vanskelig å lage heller. Opprinnelig  brukes ghee, som er klarnet smør, men det går helt fint å bruke vanlig smør også. 700 g kyllingfilet 2 ss tandoori masala 2 ss nøytral olje (f.eks raps) 1 finhakket løk Ghee eller smør til steking 2 dl ghee i en kjele 1 boks hakkede tomater (helst Mutti) 2 fedd finhakket hvitløk 7 dl kremfløte 2 ts salt 1 ts kajennepepper 1 ss garam masala Del kyllingfileten i terninger og legg den i en marinade av tandoori masala og olje. La det marinere i minimum 2 timer, men gjerne over natten. Stek løken i ghee eller smør på middels varme til den er karamellisert. Samtidig smeltes 2 dl ghee i en kjele, sammen med hakkede tomater, hvitløk, kremfløte, salt, kajennepepper, og garam masala. La det koke på lav varme i 30 minutter under lokk. Rør av og til, så det ikke legger seg ved. Tilsett den karamelliserte løken. Mens sausen koker, legges kyllingbrystterningene ut over en bakeplate og stekes på 200 grader, midt i ovnen, i ca. 15 minutter. Legg kyllingen i sausen og la det småkoke i 5 minutter før servering. Jeg serverer butter chicken med ris, nanbrød og raita. Du kan selvfølgelig kjøpe halvstekte nanbrød i butikken, men hjemmelaget smaker bedre og du finner flere spennende oppskrifter på nanbrød her. Om du vil abonnere på nyheter fra bloggen, kan du melde deg på ved å sende oss e-postadressen din her. Nyhetsbrevet er helt gratis. Du kan også følge bloggen på Facebook.

Den internasjonale gulrotdagen

Den internasjonale gulrotdagen ble etablert i 2003 og har spredt seg over hele verden til alle stedene gulrot er kjent. Det er 22 gulrotarter, de finnes i alle verdensdeler, men du finner flesteparten rundt Middelhavet og sørvest-Asia. Gulrot har vært dyrket i over 2000 år og i Norge fra ca. 1660. Gulrot er næringsrik og har vært brukt som medisin.

Hvorfor ikke feire den internasjonale gulrotdagen med en deilig gulrotsuppe? Du finner oppskrift her. Om du har lyst på noe annet, finner du masse masse oppskrifter med gulrot her.

 

Om du vil abonnere på nyheter fra bloggen, kan du melde deg på ved å sende oss e-postadressen din her. Nyhetsbrevet er helt gratis.

Du kan også følge bloggen på Facebook.

Den internasjonale gulrotdagen

Den internasjonale gulrotdagen ble etablert i 2003 og har spredt seg over hele verden til alle stedene gulrot er kjent. Det er 22 gulrotarter, de finnes i alle verdensdeler, men du finner flesteparten rundt Middelhavet og sørvest-Asia. Gulrot har vært dyrket i over 2000 år og i Norge fra ca. 1660. Gulrot er næringsrik og har vært brukt som medisin.

Hvorfor ikke feire den internasjonale gulrotdagen med en deilig gulrotsuppe? Du finner oppskrift her. Om du har lyst på noe annet, finner du masse masse oppskrifter med gulrot her.

 

Om du vil abonnere på nyheter fra bloggen, kan du melde deg på ved å sende oss e-postadressen din her. Nyhetsbrevet er helt gratis.

Du kan også følge bloggen på Facebook.

Den internasjonale gulrotdagen

Den internasjonale gulrotdagen ble etablert i 2003 og har spredt seg over hele verden til alle stedene gulrot er kjent. Det er 22 gulrotarter, de finnes i alle verdensdeler, men du finner flesteparten rundt Middelhavet og sørvest-Asia. Gulrot har vært dyrket i over 2000 år og i Norge fra ca. 1660. Gulrot er næringsrik og har vært brukt som medisin.

Hvorfor ikke feire den internasjonale gulrotdagen med en deilig gulrotsuppe? Du finner oppskrift her. Om du har lyst på noe annet, finner du masse masse oppskrifter med gulrot her.

 

Om du vil abonnere på nyheter fra bloggen, kan du melde deg på ved å sende oss e-postadressen din her. Nyhetsbrevet er helt gratis.

Du kan også følge bloggen på Facebook.

Franske kjøttboller med ratatouille og perlepoteter

Franske kjøttboller med ratatouille og perlepoteter er en velsmakende rett fra Provence. Jeg har tatt perlepotetene i airfryer, men du kan ta dem i vanlig stekeovn også.

Franske kjøttboller:

500 g kjøttdeig

1 liten løk, finhakket

2 egg

1/2 dl fløte

2 ss strøkavring

1 ts oregano

2 fedd hvitløk, finhakket

2 ts muskatnøtt

1 ts pepper

2 ts salt

Elt alt godt sammen og form små kjøttboller som du steker i olje.

Ratatouille:

Ratatouille er klassisk og fargerikt grønnsakstilbehør som opprinnelig kommer fra Provence i Frankrike. Kjempegodt som tilbehør til både kjøtt, fisk og pasta, eller som en egen rett.

Olivenolje til steking

1 rød paprika i terninger

1 gul paprika i terninger

2 fedd hvitløk, finhakket

1 løk i terninger

1 squash i terninger

4 tomater i terninger

4 kvaster frisk timian

1 potte frisk basilikum, finhakket

1/2 dl parmesan, revet

Litt balsamico

Grønnsaksfond

Nykvernet pepper

Fres løk, paprika og hvitløk i olje i en gryte, til løken er gyllen og myk. Legg det på en tallerken mens du steker squash i samme panne. Hell løk- og paprikablandingen tilbake i gryta, sammen med tomater, timian og fond, og la det småkoke i 10 minutter.

Tilsett basilikum, balsamico og parmesan rett før servering. Smak til med salt og pepper.

Perlepoteter i airfryer:

Velg «Forvarme» på Cosori airfryer, juster temperaturen til 195 grader, og trykk «Start/Pause». Bland perlepotetene med olivenolje og salt. Legg potetene i matkurven til airfryeren. Velg «Pommes frites», juster tiden til 30 minutter, og trykk «Start/Pause». Rist kurven halvveis i tilberedningen (Shake Reminder-funksjonen vil gi deg beskjed om når).

Perlepoteter i ovnen:

Risle litt olje i langpanna og legg i perlepotetene. De kan krydres med det du ønsker av både krydder og urter. Her har jeg brukt kun salt. Rull potetene i oljen, så de blir dekket rundt hele og stek dem på 220 grader til de er møre. Sjekk med en spiss kniv.

Franske kjøttboller med ratatouille og perlepoteter trenger ingen saus, men server gjerne med et dryss parmesan.

Om du vil abonnere på nyheter fra bloggen, kan du melde deg på ved å sende oss e-postadressen din her. Nyhetsbrevet er helt gratis.

Du kan også følge bloggen på Facebook.

 

Hasselbackkylling

Hasselbackkylling Er lagd på manne måte hasselbackpoteter. Du kan bruke ferdig pesto til denne retten, men om du vil lage din egen, finner du oppskrift HER.

2 dl pesto

1 pose reven ost, gjerne vellagret

1 dl reven parmesan

Saften av 1/2 lime

2 finstrimlede vårløk

1/2 ts pepper

4 kyllingfileter

1 dl panko eller strøkavring

Bland alt unntatt kylling og panko. Skjær snitt i kyllingen med ca. 1 cm mellomrom, men bare halvveis ned. Fyll lommene med urte- og osteblandingen. Pensle med litt olivenolje og strø over panko.

Legg kyllingbrystene i en grillform, og grill under lokk i 15-20 minutter. Legg kyllingfiletene over på grillen et par minutter for å gi dem litt grillmerker. Ikke snu filetene, da vil fyllet renne ut.

Har du ikke grill kan du legge kyllingfiletene i en ildfast form og steke i stekeovnen ved 180 grader i 15-20 minutter. Bruk gjerne grillelementet de siste par minuttene for å få en fin stekeskorpe.

Hasselbackkylling kan serveres med stekt sopp, båtpoteter og en god salat.

Båtpoteter:

Risle litt olivenolje i en langpanne, del potetene i båter, legg dem i langpanna, ta på salt og pepper, risle over litt mer olje og sette dem i ovnen på full guffe. Når de begynner å få litt farge, skrus varmen ned til 200 grader og la dem steke til de er sprø utenpå og myke inni.

Om du vil abonnere på nyheter fra bloggen, kan du melde deg på ved å sende oss e-postadressen din her.  Nyhetsbrevet er helt gratis.

Du kan også følge bloggen på Facebook.

Oppskrift på en spennende salat, finner du HER.