Pai med biff og bearnaise

Pai med biff og bearnaise er ikke spesielt vanlig, men det smaker kjempegodt. Jeg bruker Jacobs ferdige bearnaise og biffkjøtt som er ferdig stekt, for eksempel rester etter helstekt filet av storfe. Om du har dårlig tid, får du kjøpt ferdig utkjevlet paideig, som er klar til bruk.

Mørdeig:

125 g smør
250 g mel
Ca. 1 dl vann

Visp sammen mel og smør med en mikser til smøret er godt fordelt i melet. Tilsett litt og litt vann og videre til du får en fin deig. Pakk den inn i plastfolie og la den hvile i kjøleskapet minimum en time.

Kjevle ut deigen, så den passer i paiformen. Press den godt inntil sidene og litt over kanten på formen, så du kan skjære det bort og få en fin, rett kant på paien. Legg et bakepapir på paibunnen og fyll med tørka erter, så den holder seg flat under første steking. Stek den på 200 grader i 15 minutter, før du løfter ut ertene og lager fyllet. Ertene kan du bruke om og om igjen, når du lager pai.

 

Pai med biff og bearnaise
Pai med biff og bearnaise på gang
Fyll:

100 g sopp i skiver, f.eks. sjampinjong

1 løk i strimler

100 g bacon i terninger

1 rød paprika i strimler

1/2 liten purre i strimler

2 grønne asparges i skiver

1 liten boks mais

300 g biff i skiver

100 g revet ost

3 store egg

1 boks Jacobs bearnaise

Brun baconet og deretter soppen i smør. Tilsett løken og stek til den er blank. Bland inn paprika, purrestrimler, asparges og mais og hell alt sammen over i det halvstekte paiskallet. Legg biffen på toppen, visp sammen eggene og rør dem sammen med bearnaisen. Hell blandingen over biffen, dryss over revet ost og sett  paien i ovnen på 200 grader i ca. 30 minutter, til fyllet har stivnet.

 

Pai med biff og bearnaise
Pai med biff og bearnaise klar til servering

 

Du finner flere velsmakende paier her.

Om du vil abonnere på nyheter fra bloggen, kan du melde deg på ved å sende oss e-postadressen din her.  Nyhetsbrevet er helt gratis.

Du kan også følge bloggen på Facebook.

 

Ukemeny 16

Ukemeny 16 ligger klar. Du kommer inn på oppskriftene ved å følge linkene, enten i overskriftene eller ved å trykke på bildene. Jeg håper menyen faller i smak.

Mandag: Elgekoklemos
Elgekoklemos
Elgekoklemos
Tirsdag: Tomatisert fiskesuppe
Tomatisert fiskesuppe
Tomatisert fiskesuppe
Onsdag: Vietnamesiske kjøttboller i peanøttsaus
Vietnamesiske kjøttboller i peanøttsaus
Vietnamesiske kjøttboller i peanøttsaus
Torsdag: Tapas på norsk
Tapas på norsk
Tapas på norsk
Fredag: Lasagne med pancetta – sønnen min sier den er verdens beste lasagne
Lasagne med pancetta – sønnen min sier den er verdens beste lasagne
Lasagne med pancetta – sønnen min sier den er verdens beste lasagne
Lørdag:
Forrett: Couscoussalat med mango- og karridressing
Couscoussalat med mango- og karridressing
Couscoussalat med mango- og karridressing
Hovedrett:
Hovedrett: Begersvingenlam – eller kampen om den grønne gørra
Begersvingenlam
Begersvingenlam
Dessert: Påskekake
Påskekake
Påskekake
Søndag:
Forrett: Spinatsuppe
Spinatsuppe
Spinatsuppe
Hovedrett: Potetklubb med duppe
Potetklubb med duppe
Potetklubb med duppe
Dessert: Fruktsalat
Fruktsalat
Fruktsalat

Ukemeny for uke 16 er bare et forslag og du finner masse andre spennende oppskrifter HER.

Du finner flere menyer HER.

 

Om du vil abonnere på nyheter fra bloggen, kan du melde deg på ved å sende oss e-postadressen din HER. Nyhetsbrevet er helt gratis.

Du kan også følge bloggen på Facebook.

Appelsinsild

Appelsinsild er lekkert å se på i tillegg til at det smaker godt og den passer ekstra godt på frokostbordet både i julen og i påsken. Appelsinsild er en av mine favoritter på sildebordet.

8 kryddersild, utvannet

½ purre i strimler

1 rødløk i tynne skiver

8 hele peppermikskorn

5 sorte pepperkorn

5 nellikspiker

Strimlet skall av 1 nyvasket appelsin

½ appelsin i skiver

3 ss finhakket gressløk

Lake:

1 dl eddik 5 %

1,5 dl vann

Saften av 1,5 appelsin

2 dl sukker

Bland ingrediensene til laken i en kjele, kok opp og skum godt av. Ta laken av platen og la den avkjøles.

Del silden i gaffelbiter, legg alle ingrediensene lagvis i en krukke og hell den kalde laken over. La silden hvile i 2 døgn, før du spiser den.

Appelsinsild
Appelsinsild

Du finner flere inspirerende sildeoppskrifter her.

 

Om du vil abonnere på nyheter fra bloggen, kan du melde deg på ved å sende oss e-postadressen din her. Nyhetsbrevet er helt gratis.

Du kan også følge bloggen på Facebook.

Livvakt

Livvakt eller bodyguard er en drink, som er utviklet av Roar Hildonen. Jeg synes den er ganske perfekt og den er også lett å gjøre syrligere eller søtere, for å tilpasses enhver smak. Galliano er en vanlijelikør fra Italia og Pisang Ambon er en bananlikør fra Nederland.

2 cl Galliano

2 cl Pisang Ambon

2 cl sitronsaft

Cluc soda

Sprite

Rist sammen Galliano, Pisang Ambon og sitronsaft i en cocktailshaker og sil over i et glass med isbiter. Fyll opp 50/50 med club soda og sprite.

Livvakt
Livvakt

 

Du finner mange spennende drinker, både med og uten alkohol her.

 

Om du vil abonnere på nyheter fra bloggen, kan du melde deg på ved å sende oss e-postadressen din her.  Nyhetsbrevet er helt gratis.

Du kan også følge bloggen på Facebook.

Indrefilet med rødvinssaus og råstekte poteter

Indrefilet med rødvinssaus og råstekte poteter er deilig mat, som gjerne kan serveres gjester. Sausen kan lages klar i forveien og du kan servere med de grønnsakene du liker. Jeg har brukt blomkål.

Råstekte poteter:

Skjær potetene i ganske tynne skiver. Risle langpanna med litt olivenolje. Fordel potetene utover. De må ikke ligge oppa hverandre. Risle over litt mer olivenolje og stek dem på 250 grader til de er gylne og lekre. Gi dem et dryss med salt og pepper før servering. Du kan gjerne bruke flaksalt.

Rødvinssaus:

1 finhakket løk

2 fedd finhakket hvitløk

2 dl rødvin

1 ss smør

2 ss god balsamico

2 laurbærblader

kokes inn

100 g smør

1 dl oksekraft (ev. vann og fond)

ev. brun maisennajevner

salt og pepper

Brun løken i smøret. Tilsett hvitløken og la den surre med i noen minutter. Tilsett rødvin, balsamico og laurbærblader. La det koke inn til det nesten ikke er væske igjen. Tilsett kraft og smør. Om sausen er for tynn, tilsettes litt maisenna. Smak til med salt og pepper.

Indrefilet:

Beregne 200 – 250 g kjøtt per person.

Krydre den med salt og pepper, brun den på alle kanter, enten i stekepanne eller på grillen. Sett fileten i ovnen på 125 grader, med steketermometer, til den har en kjernetemperatur på 54 grader. La den hvile i noen minutter før den skjæres opp.

Om du vil tilberede indrefileten i sous vide, krydrer du kjøttet med salt og pepper og vakuumerer det i posen, sammen med knust hvitløk, timian og 100 g smør. La det kose seg i sous viden i 1 time på 54 grader, før du tar det ut og gir det en rask bruning på alle side i stekepannen.

La indrefileten hvile i noen minutter, før du deler den opp.

 

Indrefilet med rødvinssaus
Indrefilet med rødvinssaus

 

Du finner flere spennende oppskrifter med storfe her.

Om du vil abonnere på nyheter fra bloggen, kan du melde deg på ved å sende oss e-posten din her. Det er helt gratis.

Du kan også følge bloggen på Facebook.

I dag kan du feire fonduedagen

I dag kan du feire fonduedagen og selv om fondue er en matrett fra Sveits, er det USA som feirer en egen fonduedag. Fondue er et samlebegrep for flere matretter tilberedt på bordet i en kjele over en flamme. Jeg har vokst opp med fondue og føler meg nostalgisk hver gang jeg tar frem fonduegryta.

Du finner oppskrift på fondue her.

 

 

Om du vil abonnere på nyheter fra bloggen, kan du melde deg på ved å sende oss e-postadressen din her. Nyhetsbrevet er helt gratis.

Du kan også følge bloggen på Facebook.

 

 

Grovt og saftig grytebrød

Grovt og saftig grytebrød er lettvint å lage, siden det ikke er noen elting, men det tar lang tid. Du setter deigen den første dagen og steker det dagen etter.

300 g hvetemel

200 g byggmel

1/2 dl linfrø

1/2 ts tørrgjær

1 ts havsalt

1 ss varm honning

4,5 dl kaldt vann

Dag 1: Rør sammen hvetemel, byggmel, linfrø, gjær, salt, honning og vann i en bolle. Deigen skal være ganske løs, men ikke flyte utover. Dekk bollen med plast, og la deigen heve i romtemperatur over natten.

Dag 2: Elt sammen deigen og la den heve igjen i minimum 2 timer. 30 minutter før du skal steke brødet, setter du gryten i ovnen på 250 grader. Når brødet er ferdig etterhevet, drysser du godt med mel i gryten og slipper deigen oppi og drysser mel over. Sett på lokket og stek brødet på nederste rille i ca. 30 minutter. Ta av lokket og stek videre i 10-15 minutter, til brødet har fått en gyllen og fin farge. Ta brødet ut av gryta. Når du banker på undersiden av brødet skal du høre en hul lyd. Virker brødet litt lite stekt, kan du legge det på en rist og steke det videre i ca. 10 minutter. Grovt grytebrød avkjøles på rist.

Om du vil abonnere på nyheter fra bloggen, kan du melde deg på ved å sende oss e-postadressen din her. Nyhetsbrevet er helt gratis.

Du kan også følge bloggen på Facebook.

Pizzasnurrer med kjøttboller

Pizzasnurrer med kjøttboller smaker godt til både liten og stor og kan brukes til middag, kveldskosen, barnebursdag eller som turmat. De smaker godt både nystekte, oppvarmet, lunkne og kalde. Om du har dårlig tid, kan du bruke ferdig pizzabunn og ferdig saus, men hjemmelaget smaker best.

Bunnen: 

6 dl tipo 00 mel

2 ss olivenolje

1 ts salt

1 ts sukker

1/2 pose tørrgjær

Ca. 2,5 dl lunkent vann

Elt alt godt sammen. Pass på at deigen ikke blir for fast, men heller nesten litt for våt (sånn at den akkurat kan trykkes ut). La den heve i minimum 1 time. Du kan også lage deigen dagen i forveien og la den heve langsomt i kjøleskapet.

Pizzasaus:

1 boks hakkede tomater fra Mutti

1 finhakket løk

1/2 ts pepper

1 laurbærblad

1 ss tørket oregano

2 finhakkede fedd hvitløk

1 ss tørket basilikum

1 ts knust fennikel

Alt blandes i en kjele og kokes lenge, gjerne en time eller mer.

Kjevle deigen flat. Den skal være ca. 30 x 50 cm. Smør pizzasausen utover, men unngå de siste 2 cm og legg på det fyllet du ønsker.

Jeg har brukt: 

1 finhakket rødløk

1/2 finstrimlet purre

200 g små kjøttboller

100 g pepperoni

1 ts oregano

200 g ost

Det er viktig at du ikke legger på for mye fyll, for da blir det vanskelig å rulle sammen.

Når du er fornøyd med fyllet, rulles deigen sammen til en lang pølse, som skjæres i ca. 1,5 cm tykke skiver. Legg snurrene på et stekebrett kledt med bakepapir og dryss på ekstra ost. Etterhev pizzasnurrene i ca. 30 minutter. Stek på 225 °C i ca. 15 minutter.

 

 

 

Om du vil abonnere på nyheter fra bloggen, kan du melde deg på ved å sende oss e-postadressen din her. Nyhetsbrevet er helt gratis.

Du kan også følge bloggen på Facebook.

Plokkfiskur

Plokkfiskur er tradisjonsmat på Island, det smaker godt og er en fin måte å bruke opp fiskerester på. I tillegg er det en rett barn lett kan like.

600 g kokt fisk
8 poteter
1 purre, i strimler
3 gulrøtter, i små terninger
4 dl frosne erter
2 ss smør

Plukk fiskekjøttet fri fra skinn og bein og del i biter med en gaffel. Kok potetene møre i lettsaltet vann eller bruk kokte poteter fra dagen før. Del potetene i biter.

Fres purre og gulrøtter i smør i en panne på høy varme i ca. 5 minutter. Tilsett i erter og stek videre i 3 minutter.

Hvit saus:
2 ss smør
2 ss hvetemel
5 dl melk
1/2 ts salt
1/4 ts pepper
1/4 ts malt muskat

Smelt smør i en tykkbunnet kjele på middels varme. Rør inn mel og spe med melk i flere omganger. Rør ut klumpene og la det koke opp mellom hver gang.

Plukkfisk - plokkfiskur
Plokkfiskur

Mos potetene lett i den hvite sausen, vend inn grønnsaker og fisk og smak til med salt og pepper.

Gratiner gjerne i ovnen med strøkavring på 200 grader, til toppen er gyllen og sprø eller server med sprøstekt bacon og finhakket persille på toppen.

 

Om du vil abonnere på nyheter fra bloggen, kan du melde deg på ved å sende oss e-postadressen din HER. Nyhetsbrevet er helt gratis.

Du kan også følge bloggen på Facebook.

Ukemeny 15

Ukemeny 15 ligger klar. Du kommer inn på oppskriftene ved å følge linkene, enten i overskriftene, eller ved å trykke på bildene. Jeg håper menyen faller i smak.

Mandag: Koreansk svinenakke
Koreansk svinenakke
Koreansk svinenakke
Tirsdag: Potetmosfisk – lettvint og godt
Potetmosfisk
Potetmosfisk

 

Onsdag: Hjemmelagde karbonader med ertestuing
Hjemmelagde karbonader med ertestuing
Hjemmelagde karbonader med ertestuing

 

Torsdag: Elgfrikadeller med nøtter
Elgfrikadeller med nøtter
Elgfrikadeller med nøtter
Fredag: Pizza med salami
Pizza med salami
Pizza med salami
Lørdag:
Forrett: Kremet laksesuppe
Kremet laksesuppe
Kremet laksesuppe
Hovedrett: Kalvefilet med kantareller, fløtegratinerte poteter og rødvin- og portvinsaus
Kalvefilet med kantareller, fløtegratinerte poteter og rødvin- og portvinsaus
Kalvefilet med kantareller, fløtegratinerte poteter og rødvin- og portvinsaus

 

Dessert: Crème brûlée
Crème brûlée
Crème brûlée

 

Søndag:
Forrett: Laksemousse
Laksemousse
Laksemousse
Hovedrett: Kjøttkaker på topp
Kjøttkaker på topp
Kjøttkaker på topp
Dessert: Semulepudding med bringebærcoulis
Semulepudding med bringebærcoulis
Semulepudding med bringebærcoulis

 

Ukemeny for uke 15 er bare et forslag og du finner masse andre spennende oppskrifter HER.

Du finner flere menyer HER.

 

Om du vil abonnere på nyheter fra bloggen, kan du melde deg på ved å sende oss e-postadressen din her. Nyhetsbrevet er helt gratis.

Du kan også følge bloggen på Facebook