Matchaterrin

Matchaterrin er en slags pudding, med smak av grønn te. Den er enkel å lage og holder seg flere dager i kjøleskapet.

100 g hvit sjokolade

0,6 dl fløte

10 g matchapulver

3 g maisenna

2 egg

30 g sukker

35 g smør

 

Smelt sjokoladen over vannbad. Tilsett fløten, matchapulveret og maisenna.

Visp sammen eggene i en egen bolle. Visp inn sukkeret. Sil eggeblandingen over i sjokoladeblandingen. Tilsett smøret og bland godt. Hell blandingen over i en brødform, dekket med bakepapir. Sett i ovnen i vannbad på 150 grader i 25 minutter.

Matchaterrin
Matchaterrin

 

Om du vil abonnere på nyheter fra bloggen, kan du melde deg på ved å sende oss e-postadressen din her. Nyhetsbrevet er helt gratis.

Du kan også følge bloggen på Facebook.

Tortillas

Det er morsomt å lage sine egne tacolomper, eller tortillas.

240 g masa harina (maismel)

3 1/2dl vann

1/4 ts salt

Bland alt i en bolle og elt deigen har blitt en fin jevn masse. Den skal ikke være klissete, så om den er det, tilsett mer mel. Når deigen er klar dekkes den med et koppehåndkle frem til den skal stekes.

Del deigen i 16 like store deler og form runde baller. Legg hver ball i  tortillapressen (NB! må ha plast i mellom. Om du ikke har tortillapresse kan deigen kjevles i stedet.

Stek tortillaen i 1 min. på hver side, i en varm, tørr stekepanne.

Oppbevares mellom lett fuktige koppehåndkler eller tett pose til de skal serveres.

Tortillas
Tortillas

Om du vil abonnere på nyheter fra bloggen, kan du melde deg på ved å sende oss e-postadressen din her.  Nyhetsbrevet er helt gratis.

Du kan også følge bloggen på Facebook.

 

Hummus

Hummus er en viktig del av et libanesisk måltid. Det er også enkelt å lage.

2,4 dl kokte eller hermetiske kikerter

1/2 ts salt

2 hvitløksfedd, gnidd inn med salt

0,6 dl sitronsaft

2 ss tahini

2 ss finhakket persille

1/2 ts malt spisskummen

Hell vannet av kikertene og kjør dem i en food processor eller med stavmikser. Bland inn tahini, sitronsaft og knust hvitløk og kjør til det blir en jevn puré. Smak til med sitronsaft og salt hvis nødvendig. Hummus skal være tykk og glatt.

Om du vil abonnere på nyheter fra bloggen, kan du melde deg på ved å sende oss e-postadressen din her.  Nyhetsbrevet er helt gratis.

Du kan også følge bloggen på Facebook.

Frankrike: Matmarked i Antibes

Jeg passer alltid på å besøke matmarkeder når jeg er ute og reiser, dersom det er mulig. Jeg blir både lykkelig og deppa av det. Lykkelig pga. utvalget og mulighet for å smake nye ting, men deppa fordi vi ikke har noe lignende i Norge.

Matmarkedet i Antibes er bugnende av deilig krydder, faktastiske grønnsaker og lekker frukt.

I tillegg er det flotte ferskvaredisker med fristende kjøtt og spennende varianter av pålegg.

 

           

Det er bare å velge og vrake i spennende oljer og eddiker. For meg som elsker ost med mye smak er dette også et eldorado.


Om det skulle friste med småretter til lunsj eller middag, er utvalget enormt av fristelser.

Er det noe franskmennene er gode på, er det bakverk. Det er bare å nyte synet av søtsaker som ser ut som kunstverk og som smaker fantastisk i tillegg.


Siden jeg er spesielt glad i franske makroner, kjøpte jeg en av hvert slag av alle jeg fant. Jeg lager også dette hjemme. Du finner flere oppskrifter på bloggen.

 

 

Du finner flere av mine reiser og restaurantbesøk HER.

Om du vil abonnere på nyheter fra bloggen, kan du melde deg på ved å sende oss e-postadressen din her. Nyhetsbrevet er helt gratis.

Du kan også følge bloggen på Facebook.

Pizzabunn

550 g mel, helst tipo 00

1 ts salt

1/2 pk pizzagjær

1 ss honning

1 ss olivenolje 

Ca. 3 dl kaldt vann

Elt alt godt sammen og la den heve. Deigen er perfekt, når den er så fuktig at du akkurat klarer  kjevle eller trykke den ut, så tilsett nok vann.

Når jeg lager pizza, lar jeg deigen kose seg i lang tid, gjerne i kjøleskapet natten over. Jeg tar den ut ca. 1 time før jeg skal bruke den og lar den heve seg ferdig på benken, før jeg trykker/kjevler den ut og lar den etterheve i ca. 30 minutter. For italiensk pizza, kjevles den veldig tynn og for pizza med amerikansk bunn litt tykkere. Om du lager pizzadeigen samme dag, som du skal bruke den, kan den få stå på benken og heve i minimum 1 time. Jeg steker alltid bunnen på høy temperatur i noen få minutter, før jeg tar på fyllet.

 

Du finner mange spennende pizzavarianter HER.

 

Om du vil abonnere på nyheter fra bloggen, kan du melde deg på ved å sende oss e-postadressen din her.  Nyhetsbrevet er helt gratis.

Du kan også følge bloggen på Facebook.

Quinoa

Quinoa passer til både kjøtt- og fiskeretter. Det finnes mange oppskrifter på quinoa på nettet, men jeg har ikke funnet en som ligner på min, eller smaker like godt.

1 finhakket løk

2 dl quinoa

1 ss smør

1 ss olje

4 dl vann

1 ss fond (grønnsak el. kylling)

Skyll quinoaen godt i et dørslag. Fres løken og quinoaen på høy varme i smør/olje i 5 min. Rør hele tiden. Tilsett vann og fond og la det koke under lokk til vannet er borte. Det tar ca. 20 minutter. Smak om quinoaen er gjennomkokt. Om ikke, tilsett litt vann og kok til dette vannet også er trukket inn.

Quinoa
Quinoa

 

Om du vil abonnere på nyheter fra bloggen, kan du melde deg på ved å sende oss e-postadressen din her. Nyhetsbrevet er helt gratis.

Du kan også følge bloggen på Facebook.

Smørdampede rotstrimler

Smørdampede rotstrimler passer til både kjøtt- og fiskeretter. Rotstrimler fås kjøpt ferdig i poser, men du kan også skrelle og strimle selv. I denne blandingen er det gulrøtter, rød- og hvitbeter.

1 pose ferdig revne rotgrønnsaker

4 ss smør

Salt og pepper

Smelt smøret. Tilsett rotgrønnsakene og bland godt. Kokes i 2 min. Rør av og til. Smak til med salt og pepper.

Smørdampede rotstrimler
Smørdampede rotstrimler

 

Om du vil abonnere på nyheter fra bloggen, kan du melde deg på ved å sende oss e-postadressen din her. Nyhetsbrevet er helt gratis.

Du kan også følge bloggen på Facebook.

Frankrike: Lunsj på Le 44 i Antibes

Dette stedet i Antibes så innbydende ut og da vi så menyen, fant vi ut at vi ville spise en 3-retters lunsj, siden maten så så spennende ut og at vi heller fikk ta en lett middag til kvelden.

Den 3-retters lunsjen ble mye mer enn det, med flere ekstraretter inkludert i prisen. Servicen var helt fantastisk og vi forlot restauranten mette og lykkelige.

   

Frankrike: Lunsj på Le 44 i Antibes
Frankrike: Lunsj på Le 44 i Antibes

Om du er i Antibes, kan jeg virkelig anbefale dette stedet.

   

 

Du finner flere av mine reiser og restaurantbesøk HER.

Om du vil abonnere på nyheter fra bloggen, kan du melde deg på ved å sende oss e-postadressen din her. Nyhetsbrevet er helt gratis.

Du kan også følge bloggen på Facebook.

 

Lam sous vide med mammas deilige saus og hasselbackpoteter

Lam sous vide med mammas deilige saus og hasselbackpoteter er en super rett, om du skal servere mange gjester. På hytta i sommer, var det kjøpt inn en sous videsirkualtor og en stor plastboks med lokk. Boksen var så stor at det var mulighet for å sousvidebehandle et helt lammelår. Vi kjøpte ferdig marinert og vakumpakket lammelår fra Slakter Eide, fylte boksen med vann. Lagde hull i lokket, for å få strøm til sirkulatoren og la lammet i boksen på 60 grader i 6 timer.

Da lammet hadde ligget og godgjort seg lenge nok, tok vi av plasten og la det på grillen, så det fikk fin brunfarge på alle kanter og en kjernetemperatur på 65 grader. Vi lot det deretter hvile, så kjøttsaften fikk satt seg. Lammet ble helt nydelig og vi serverte det med blomkål, brokkoli og mammas deilige saus.

Sausen:

1/2 liter fløte

1/2 beger seterrømme

1/4 flaske oksefond

1 terning kyllingbuljong

Ca. 4 ss soyasaus (smak til)

En god skvett solbærsirup (smak til)

Nykvernet pepper

Litt maizenajevner

Halvparten av kraften fra stekeposen

Sukkerkulør

La alt koke i minimum 10 minutter, gjerne lenger.

I tillegg hadde vi hasselbackpoteter, som du finner oppskrift på HER.

 

Lam sous vide med mammas deilige saus og hasselbackpoteter
Lam sous vide med mammas deilige saus og hasselbackpoteter

 

Om du vil abonnere på nyheter fra bloggen, kan du melde deg på ved å sende oss e-postadressen din her. Nyhetsbrevet er helt gratis.

Du kan også følge bloggen på Facebook.

Hjortekarbonader med potetpuré

Hjortekarbonader er enkelt å lage og smaker godt. Når jeg først lager, pleier jeg å lage mange, så jeg kan putte i fryseren og ta opp senere.

Her har jeg servert dem med potetpuré, erter, stekt løk, sylteagurk og tyttebær.

1 kg malt hjortekjøtt

2 ss potetmel

1 ss salt

2 ts pepper

1,5 dl fløte

1 ts muskat

2 ts timian

0,5 dl Farris

Elt alt sammen. Stekes som vanlige karbonader, men pass på at de ikke steker for lenge, så de blir tørre.

Du finner oppskrift på en perfekt potetpuré her.

Hjortekarbonader med potetpuré
Hjortekarbonader med potetpuré

 

Om du vil abonnere på nyheter fra bloggen, kan du melde deg på ved å sende oss e-postadressen din her.  Nyhetsbrevet er helt gratis.

Du kan også følge bloggen på Facebook.