Krabber smaker nydelig og kan både spises naturell og i forskjellige matretter. Jeg vokste opp med en far som alltid spiste alt og lærte oss at alt skulle smakes på. Siden jeg har vokst opp i innlandet, hadde vi ikke tilgang på ferske krabber og jeg lærte å spise både blåskjell og krabbe fra boks, på brødskiva, med majones på. Det gledelige sjokket ble stort, da jeg endelig fikk smake disse fantastiske delikatessene fra havet som ferske.
Jeg husker spesielt godt en gang vi var ute i båt og store, flotte krabber, krabbet opp på land, så vi bare kunne plukke dem med oss, hive dem i kjelen, rense og spise.
Levende krabbe må kokes i rikelig med vann og salt, om lag 50 gram per liter.
Legg de levende krabbene i det fosskokende vannet, la vannet koke opp mellom hver krabbe, så de dør fort. Krabbene skal trekke i 15-25 minutter og er klare når de små klørne lett kan trekkes av.
Ta krabben opp av kokevannet og la den ligge på ryggen til avkjøling. Før den spise fjernes paven (krabbens magesekk) og gjellene. Vi deler dem som du kan se på bildene, med skallet, klørne og fotstø for seg.
Vi serverer krabbene med loff, smør, eddik, pepper og majones.
Kokt krabbe bør spises nykokt eller avkjøles og oppbevares i kjøleskap. Den bør ikke oppbevares lenger enn 1 døgn før den enten spises eller fryses.
Krabber
Om du vil abonnere på nyheter fra bloggen, kan du melde deg på ved å sende oss e-postadressen din her. Nyhetsbrevet er helt gratis.
Linsesuppe er deilig som forrett eller som lunsj, med godt brød til, men den er også super å helle på termos og ta med som turmat.
300 ferdigkokte linser
200 g gulrot
200 g løk
4 hvitløksfedd
200 g sellerirot
4 ts karri
1 ts sambal oelek
2 bokser tomater (helst Mutti)
4 ss grønnsaksfond (ev. 2 grønnsaksbuljongterninger)
8 dl vann
4 dl melk eller fløte ev. kokosmelk
1 ss olivenolje
Salt og pepper
Skjær løk, gulrot, sellerirot og hvitløk i små biter og la det frese i noen minutter i olivenolje i en kjele. Rør inn karri og sambal oelek, hell i vann og fond og la det småkoke i 20 minutter. Skyll linsene under kaldt vann og la dem renne godt av seg i dørslaget.
Når linsesuppen er ferdig kokt, kjører du den glatt med stavmikser, tilsetter linsene og melk eller fløte. Smak til med salt og pepper og gi den et oppkok.
Pyntes med frisk koriander og yoghurt. Server linsesuppen med godt brød, f.eks. nan. som du finner oppskrift på flere enkle og mer spennende varianter av HER.
Du finner flere varierte og velsmakende supper, fra alle verdenshjørner HER.
Linsesuppe
Om du vil abonnere på nyheter fra bloggen, kan du melde deg på ved å sende oss e-postadressen din her. Nyhetsbrevet er helt gratis.
Karamellsaus smaker godt på desserter, som f.eks. iskrem og flere typer kaker. Saltet i sausen er med på å fremheve den gode smaken.
300 g sukker
3 ss vann
3 dl kremfløte
125 g smør i terninger
0,5 ts maldonsalt
Hell sukker og vann i en gryte. La blandingen koke uten å røre. Blandingen vil først tørke inn etter hvert som vannet fordamper. Deretter vil sukkeret smelte og bli flytende og lysebrunt. Det tar 10 -15 min.
Tilsett smøret og rør så smøret smelter. Ta gryten av platen.
Kok opp fløten i en kjele og hell den litt etter litt over karamellen. Karamellen vil begynne å fosskoke, så hell i fløten litt av gangen. Rør mens karamellen småkoker i 5 min. Tilsett salt, ta gryten av platen og la karamellen avkjøles til dagen etter.
Urtesaus til grillmat smaker nydelig i sommervarmen. Den passer både til kjøtt, skalldyr og fisk og kan gjerne lages dagen i forveien om du skal ha gjester.
1 boks creme fraiche
1 pose majones
2 ss sennep med pepperrot
1 neve finhakket persille
1 neve finhakket mynte
2 ts Sweet Baby Ray’s Hickory & Brown sugar sauce
1 ts pepper
Alt røres sammen og settes kaldt til den skal brukes.
Smørdampede rotgrønnsaker er deilig tilbehør til både kjøtt- og fiskeretter. Jeg liker å dele dem i veldig små teringer og servere dem med litt tyggemotstand. Om du skal servere gjester, kan de gjøres helt klare i god tid og smørdampes rett før serving. Denne porsjonen er passe til 4 – 6 personer.
2 gulrøtter
1 persillerot
1/2 purre
4 ss smør
1,5 dl vann
½ ts salt
½ ts pepper
Skrell og del grønnsakene i små terninger og purren i strimler. La dem koke lett møre i en kjele med smør, vann, salt og pepper, ca. 5-10 min. avhengig av hvor små du har kuttet dem. De smaker best om de får ha litt tyggemotstand.
Smørdampede rotgrønnsaker
Om du vil abonnere på nyheter fra bloggen, kan du melde deg på ved å sende oss e-postadressen din her. Nyhetsbrevet er helt gratis.
Tradisjonell spansk paella smaker fantastisk, regnes som Spanias nasjonalrett og er en av mine favorittretter derfra. Denne oppskriften er passe til 8 personer
Urteblanding:
2,5 dl finhakket bladpersille
1/2 dl nypresset sitronsaft
1 ss olivenolje
2 store, finhakkede hvitløksfedd
Kjør alt i en foodprosessor eller stavmikser og sett til side til den skal brukes.
Paella:
2,5 dl vann
1 ts safran
5 dl kyllingkraft
8 scampi
1 ss olivenolje
8 kyllingklubber
4 kyllingbryst
2 dl spansk chorizo i små terninger
1 dl prosciutto eller bacon i små terninger
5 dl finhakket løk
2,5 dl finhakket, syltet paprika
2,5 dl hakkede tomater (helst Mutti)
1 ts paprikakrydder
3 store, finhakkede hvitløksfedd
7 dl arborioris eller annen kortkornet ris
2,5 dl frosne, grønne erter
1 nett blåskjell
0,5 dl nypresset sitronsaft
1 sitron i båter
Fremgangsmåte:
Bland vann, safran og kyllingkraft i en kjele, la det bli varmt (ikke koke) og hold det varmt til det skal brukes. Skrell rekene og sett dem kaldt til de skal brukes.
Varm 1 ss olje i en stor paellapanne eller en sautepanne over middels høy varme og legg kyllingfilet i terninger klubber, dersom de er rå. Stek i ca. 2 minutter på hver side og ta dem ut av pannen. Legg pølse og prosciutto (baconterninger) i den samme pannen, stek i 2 minutter og ta dem ut.
Reduser varmen litt, tilsett løk og paprikakrydder og stek i 15 minutter, mens du rører av og til. Tilsett tomater, syltet paprika og hvitløken og kok i 5 minutter, før du tilsetter risen og koker i 1 minutt til, mens du rører hele tiden. Rør inn urteblandingen, kraften, kyllingen, pølseblandingen og erter. Kok på lav varme i 10-20 minutter, rør jevnlig (sjekk om risen ev. trenger mye mer koketid).
Tilsett blåskjellene, sett på lokk og kok i 5 minutter eller til skjellene åpnes. Kast eventuelle uåpnede skall. Legg på reker og kok til de er gjennomkokte. Hell over sitronsaft, fjern paellaen fra varmen og dekk den med et håndkle. La den hvile i 10 minutter, før du serverer med sitronskiver.
Om du vil abonnere på nyheter fra bloggen, kan du melde deg på ved å sende oss e-postadressen din her. Nyhetsbrevet er helt gratis.
Kryddernøtter smaker godt og er morsomt å lage selv. Jeg anbefaler denne, som smaker spennende av Nord-Afrika.
500 g nøtter etter eget ønske, f.eks. en blanding av paranøtter, mandler, hasselnøtter, valnøtter, cashewnøtter, pistasjnøtter
½ dl vann
150 g sukker
½ ts chilipulver
½ ts spisskummen
1 ts vaniljesukker
½ ts kanel
½ ts salt
1 ss smør
2 ts maldonsalt
Fordel alle nøttene i en langpanne, kledd med bakepapir og stek dem midt i ovnen på 200 grader i 5 minutter.
Ha resten av ingrediensene, unntatt smøret og maldonsaltet, i en stor, tykkbunnet kasserolle eller stekepanne med høye kanter, og kok opp. La sukkerlaken koke i 2-3 minutter, til alt sukkeret er oppløst, før du har i de ristede nøttene.
Rør hele tiden helt til sukkeret krystalliseres og nøttene blir grå og triste. Etter hvert vil sukkeret begynne å smelte igjen, så fortsett å røre. Det tar noen minutter før sukkeret smelter, et sted mellom 15-25 minutter. Ikke ha det så travelt at du bruker for sterk varme, for da kan sukkeret fort brenne seg.
Når alt sukkeret har smeltet, tilsetter du smøret. Rør rundt til alt har smeltet og ha det over på stekebrettet. La dem avkjøles i noen minutter før du knuser Maldonsaltet lett mellom fingrene og drysser det over nøttene. Når nøttene har blitt kalde nok til at du kan ta på dem, brekker du dem fra hverandre med hendene. Det er klissete, så bruk gjerne engangshansker. La dem avkjøles helt. Oppbevart i en tett boks holder nøttene seg gode i mange uker.
Appelsinkylling lager vi ofte på sommeren, siden den skal friteres, så vi kan gjøre det på utekjøkkenet og slippe lukten inne. Den smaker så nydelig, at vi lager den resten av året også. Denne oppskriften er passe til 4 personer.
1 kg kyllingfilet
9,5 dl hvetemel
1 ss salt
1 ts pepper
2 dl maismel
1 egg
3,5 dl vann
2 ss nøytral olje
Kyllingen deles i terninger. Bland resten av ingrediensene og legg i kyllingen og la det hvile i 30 minutter. Varm frityrolje og legg i litt og litt av kyllingen. Friteres til det få gyllen fin farge.
Sausen:
2 ss nøytral olje
1 ts fersk, malt ingefær
2 ss hvitløk
1 dl sukker
1 dl brunt sukker
1/2 ts chiliflak
1 dl appelsinjuice
1 dl eddik
4 ss soyasaus
4 ss vann + 4 ss maismel til jevning
Bland alle ingrediensene (utenom jevningen) til sausen i en sautepanne eller gryte. La det koke i noen minutter, før jevningen røres sammen og tilsettes under røring. La det koke et par minutter til, før kyllingen tilsettes.
Serveres appelsinkylling med ris eller nudler og en deilig salat.
Om du vil abonnere på nyheter fra bloggen, kan du melde deg på ved å sende oss e-postadressen din her. Nyhetsbrevet er helt gratis.
Matmuffins er deilige, saftige inni og sprø utenpå. og i tillegg metter de godt.
2 egg
150 g cottage cheese
100 g kesam
150 g havregryn
100 g havremel
2 ts bakepulver
1/2 ts salt
100-150 g revet ost
150-200 g skinke i små terninger
4 vårløk i strimler
1/2 ts oregano
Visp sammen egg, cottage cheese og kesam. Tilsett bakepulver, salt, oregano, havregryn, havremel, ost, skinke og vårløk. La deigen hvile i noen minutter, før du fordeler den i 8-10 muffinsformer.
Stekes midt i ovnen på 180 grader i 15-20 minutter, til de har fått en gyllen fin farge. Avkjøl. Matmuffinsene holder seg ferske et par dager i kjøleskap, og de smaker aller best om de blir varmet litt før servering. Kan fryses og tines opp igjen senere.
Matmuffins
Om du vil abonnere på nyheter fra bloggen, kan du melde deg på ved å sende oss e-postadressen din her. Nyhetsbrevet er helt gratis.