Pão de Queijo (Brasiliansk ostebrød)

Pão de Queijo er kanskje favorittbrødet mitt. Melet kjøpes i asiatiske butikker. I Brasil serveres brødet varmt til frokost, men det smaker like godt til lunsj eller som tilbehør til supper og gryteretter.

2,5 dl H-melk

1,25 dl nøytral olje, f.eks. raps

1 ts salt

3 dl tapiokamel (fås kjøpt i asiatiske butikker)

2 store egg

3 dl revet parmesanost

Sett ovnen på 230 grader.

Kok opp melk og olje i en gryte over middels varme, rør av og til. Ta gryten av varmen, tilsett tapiokalmelet og rør godt. Deigen vil være kornete dette tidspunktet.

Hell deigen over i en kjøkkenmaskin og la den avkjøles. Elt deigen i noen minutter med middels hastighet til den blir glatt ut og er kald nok til at du kan ta på den. Tilsett eggene, ett av gangen, mens du elter. Tilsett osten og elt videre til alt er godt blandet. Deigen skal nå være veldig klebrig, elastisk og myk med konsistens som en litt løs bolledeig.

Nå skal deigen deles i fine brød. Bruk en bolle med vann og en isskje. Dypp skjeen i vannet, ta biter av deigen med skjeen og sett den med litt mellomrom på bakepapir, kledd med bakepapir (ca. 12 per stekebrett). Dypp skjeen i vannet før du tar en ny bit av deigen.

Sett brettet i ovnen og senk varmen til 175 grader. Stek i 15 minutter til brødene har hevet seg, er tørre på utsiden og de begynner å bli gyllenbrune under. Avkjøl i noen minutter før de spises varme.

Tips:

Om du vil fryse dem, gjøres det når de er ustekte, etter de er lagt på stekebrett. Når de er frosne, kan de legges over i en pose og settes på stekebrettet igjen når de skal brukes. Steketemperaturen og tiden blir den samme som om de blir stekt med en gang.

Om du vil abonnere på nyheter fra bloggen, kan du melde deg på ved å sende oss e-postadressen din her. Nyhetsbrevet er helt gratis.

Du kan også følge bloggen på Facebook.

Hvitvinssaus til fisk

Hvitvinssaus til fisk passer både til stekt, kokt, varmrøkt og grillet, både rød og hvit fisk.

4 finhakkede sjalottløk

3 dl hvitvin

2 dl fløte

1 ss fiskefond

100 g smør i klatter

1 neve finhakket gressløk

Løk og vin kokes til det er igjen ca. 1 ss væske. Tilsett fløte og kok til det tykner. Tilsett fiskefond og smør. Varm opp til kokepunktet, tilsett gressløk og server.

Du finner flere spennende sausoppskrifter her.

Om du vil abonnere på nyheter fra bloggen, kan du melde deg på ved å sende oss e-postadressen din HER. Nyhetsbrevet er helt gratis.

Du kan også følge bloggen på Facebook.

 

 

Libanesisk 7-krydder

Libanesisk 7-krydder brukes til mat fra Midtøsten. Den er full av det vi i Norge kaller julekrydder, men det passer perfekt til denne typen mat.

1 ss finmalt svart pepper

1 ss allehånde

1 ss malt kanel

1 ts malt muskatnøtt

1 ts malt korander

1 ts malt nellik

1 ts malt ingefær

Alt blandes sammen og helles i en tett beholder.

Du finner spennende matretter fra Libanon her.

Libanesisk 7-krydder
Libanesisk 7-krydder

Om du vil abonnere på nyheter fra bloggen, kan du melde deg på ved å sende oss e-postadressen din her.  Nyhetsbrevet er helt gratis.

Du kan også følge bloggen på Facebook.

Tomatsalsa

Tomatsalsa som er hjemmelaget blir mye bedre og friskere enn ferdigkjøpt på glass. Vi liker denne enkle varianten, som er passe til 4 personer:

2 tomater, frøene fjernet og i små terninger

1 neve hakket koriander

1/2 finhakket løk

1 finhakket chili

1 ss limesaft

Bland alt sammen og smak til med salt. Server tomatsalsa sammen med mat fra Mellom-Amerika, eller det meste av grillmat.

Tomatsalsa
Tomatsalsa

Om du vil abonnere på nyheter fra bloggen, kan du melde deg på ved å sende oss e-postadressen din her. Nyhetsbrevet er helt gratis.

Du kan også følge bloggen på Facebook.

Franske makroner med lakris – uten fargestoffer

Franske makroner med lakris – uten fargestoffer smaker kjempegodt. Denne oppskriften gir ca. 40 makroner.

Makronene:

160 g eggehvite (3-4 egg)

110 g mandelmel (ikke fettredusert)

200 g melis

4 ss sukker

2 ts lakrispulver (salt eller søtt)

Sikt mandelmel, lakrispulver og melis i en bolle. Pisk eggehvitene stive. Tilsett litt sukker av gangen mens du visper, fortsett å vispe til marengsen er fast og blank. Vend inn det tørre slikepott. Rør til røren renner av slikkepotten når du løfter litt av røren over bollen. Legg bakeark på et stekebrett. Fyll en prøytepose, med rund tupp, med røren. Sprøyt ut rundinger på størrelse med 20-kroninger. Ha litt mellomrom mellom, for de flyter litt ut. Dunk brettet forsiktig mot benkeplata for å få ut ev. luftbobler i røren. La makronene stå i romtemperatur i 1 time, til de har fått et skall på toppen. Stek makronene i 12-14 minutter på 150 grader. Følg med mot slutten, så de ikke blir stående for lenge. La makronene avkjøles helt på stekeplaten.

Franske makroner med lakris - uten fargestoffer
Franske makroner med lakris – uten fargestoffer
Fyll:

200 g romtemperert smør

1 dl melis

4 ts lakrispulver (salt eller søtt)

2 eggeplommer

2 ts lakrissirup (salt eller søt)

Pisk smøret og tilsett de øvrige ingrediensene mens du visper. Finn to og to makroner som passer sammen i størrelse. Legg smørkremen i en sprøytepose og sprøyt på den ene av makronene. Legg den annen makronen oppa, så det blir en hel makron.

Kan oppbevares i en tett boks i kjøleskap i opptil 5 dager. De kan også fryses i en tett beholder.

 

Du finner flere makronoppskrifter her.

 

Om du vil abonnere på nyheter fra bloggen, kan du melde deg på ved å sende oss e-postadressen din her.  Nyhetsbrevet er helt gratis.

Du kan også følge bloggen på Facebook.

Libanesisk lam og ris

Libanon har nydelig, smaksrik mat, med mange spennende krydder og masse urter. Denne retten er veldig enkel å lage. Lompene og krydderblandingen får du i asiatiske butikker. Om du ikke finner lompene, kan du bruke tacolomper – ikke det samme, men blir godt likevel. Dersom du ikke finner krydderet, kan du lage det selv.

Kjøttblandingen:

500 g kjøttdeig av lam

3 ss olje

2 finhakket løk

4 fedd finhakket hvitløk

4 ss libanesisk 7-krydder (se eget bilde nedenfor)

1 ts salt

1 ts pepper

3 dl jasminris

6-7 dl hønse- eller lammekraft

2,5 dl gresk yoghurt

50 g pistasjnøtter

2 ss finhakket frisk mynte

2 ss finhakket frisk persille

Stek kjøttdeigen i en dyp panne eller gryte. Tilsett 7-krydder, salt, pepper, løk og hvitløk. Fres videre til løken er myk og blank.

Tilsett risen og fres i et minutt under omrøring. Tilsett kraft og kok opp. Senk varmen og la det koke under lokk. Rør om av og til og la alt småkoke til risen er gjennomkokt og all væske er borte. Det tar ca. 20 minutter.  Vend inn grovhakkede pistasjnøtter, persille og mynte.

 

Agurksalat:

1 agurk

1/2 ts salt

1/2 ts pepper

Saften av 1/2 sitron

2,5 ss olivenolje

Del agurken i små terninger og bland den med resten av ingrediensene.

 

Serveres som taco, med libanesisk lompe, smør på youghurt. Legg på kjøtt og agurk. Rull sammen og kos deg.

Libanesisk lam og ris
Libanesisk lam og ris

Om du vil abonnere på nyheter fra bloggen, kan du melde deg på ved å sende oss e-postadressen din her. Nyhetsbrevet er helt gratis.

Du kan også følge bloggen på Facebook.

Rødbetepuré

Rødbetepuré smaker godt til både vilt og til fiskeretter av hvit fisk.

3 rødbeter

Fløte, så det nesten dekker betene

1 ss grønnsaksfond

Salt og pepper

Skrell og del rødbeter i terninger. Legg dem i en kjele og hell over fløte, så det nesten dekker. Tilsett fond. Kokes forsiktig til betene er møre og fløten tykner. Kjøres til en fin puré med stavmikser og smakes til med salt og pepper.

Rødbetepuré
Rødbetepuré

Om du vil abonnere på nyheter fra bloggen, kan du melde deg på ved å sende oss e-postadressen din HER. Nyhetsbrevet er helt gratis.

Du kan også følge bloggen på Facebook.

Gulrotpuré

Gulrotpuré maker godt til mange retter og kanskje spesielt godt til hvit fisk. Denne oppskriften er passe til 4 personer.

8 gulrøtter  

2 ss smør

2 ts frisk, reven ingefær

sitronsaft

salt og pepper

Kok gulrøttene møre i saltet vann. Hell ut nesten alt kokevannet, så du har litt vann igjen på bunnen av kjelen. Mos gulrøttene med smør og revet ingefær. Smak til med sitronsaft, salt og pepper.

Gulrotpuré
Gulrotpuré

Om du vil abonnere på nyheter fra bloggen, kan du melde deg på ved å sende oss e-postadressen din her.  Nyhetsbrevet er helt gratis.

Du kan også følge bloggen på Facebook.

Bakt sjalottløk

Bakt sjalottløk smaker nydelig til stekte kjøttretter. Prøv den gjerne som tilbehør til grillmaten, eller til en deilig biff.

4 store sjalottløk, med skallet på.

1/4 dl grovt havsalt

1/4 dl solsikke- eller raps

En kvast frisk rosmarin

Bland salt og olje i en liten, ildfast form. Legg på rosmarin og sett løken oppa. Dekk formen med folie og bak løken i ovn ved 180 grader i ca. 1 time. Løken skal bli helt myk. Klem løken ut av skallet ved servering.

Bakt sjalottløk
Bakt sjalottløk

Om du vil abonnere på nyheter fra bloggen, kan du melde deg på ved å sende oss e-postadressen din HER. Nyhetsbrevet er helt gratis.

Du kan også følge bloggen på Facebook.

 

Tyttebærsaus

Tyttebærsaus lages på de deilige stekerestene etter f.eks. filet av vilt. Det er viktig at viltet har fått steke i smør. Sausen er så rask å lage, at du gjør det mens kjøttet hviler.

 3 dl fløte

2 ts fungi soppsaus eller soyasaus

4 ss tyttebær, rørte

1 ts frisk timian (ev halve så mye tørket)

salt

pepper

Kok ut stekepannen med fløte etter du har stekt biff av vilt i den (elg, hjort, rådyr etc.).

Tilsett resten av ingrediensene, kok opp og la trekke i 5-7 min. Smak til med salt og pepper.

Tyttebærsaus
Tyttebærsaus

Du finner flere spennende sausoppskrifter her.

Om du vil abonnere på nyheter fra bloggen, kan du melde deg på ved å sende oss e-postadressen din HER. Nyhetsbrevet er helt gratis.

Du kan også følge bloggen på Facebook.