Salte kjekspinner

Salte kjekspinner kan være godt til både supper og andre forretter. De kan varieres med å tilsette forskjellige urter, som passer til det de skal brukes sammen med. De er raske å lage og holder seg godt, om de oppbevares tørt i en brødpose.

2 dl sammalt hvete, fin

2 dl hvetemel

0.5 ts bakepulver

0.5 ts salt

3 ss smør

1 egg

1 dl melk

0.25 ts flaksalt

0.25 ts kvernet pepper

Kjør mel, bakepulver og salt i en kjøkkenmaskin med smøret i biter til det er smuldret. Tilsett egg og melk og kjør til en smidig deig. La deigen gjerne ligge litt i kjøleskapet før den kjevles tynt på et melet bord. Dryss over flaksalt og grovkvernet pepper og kjevle det ned i deigen.

Kjær strimler med pizzarulle og legg over på et stekebrett dekket med bakepapir. Prikk alle kjeksene godt med en gaffel så de ikke blåser seg for nye opp under stekingen. Stek i ovnen på 200 grader, til de er sprø og gylne (ca 10 minutter).

Salte kjekspinner
Salte kjekspinner

Om du vil abonnere på nyheter fra bloggen, kan du melde deg på ved å sende oss e-postadressen din her. Nyhetsbrevet er helt gratis.

Du kan også følge bloggen på Facebook.

Grove rundstykker med müsli

Grove rundstykker med müsli er mettende og smaker godt både med pålegg på og som tilbehør til f.eks. supper, salater og gryteretter.

4 dl kefir

5 dl vann

2 ss rapsolje

50 g gjær

1 ts salt

350 g hvetemel

350 g sammalt hvete grovt

3 dl havregryn lettkokte

200 g sammalt rug grovt

50 g linfrø

150 g hakkede hasselnøtter

100 g tørket aprikos

150 g rosiner

Elt godt sammen. Om deigen er før tørr eller våt, justeres dette med vann eller mer hvetemel.

La deigen hvile tildekket i minimum 2 timer. Bak ut rundstykker og la dem hvile under håndkle i 1 time til.

Stekes på 200 grader i 12-15 minutter. Smaker nydelig med syltetøy, prim eller smør og brunost. Kan gjerne fryses.

Grove rundstykker med müsli
Grove rundstykker med müsli

Du finner oppskrifter på gjærbakst fra fjern og nær her.

 

Om du vil abonnere på nyheter fra bloggen, kan du melde deg på ved å sende oss e-postadressen din her. Nyhetsbrevet er helt gratis.

Du kan også følge bloggen på Facebook.

Tomatsalsa med chili

Tomatsalsa med chili smaker godt og kan lages klar i forveien, om du skal ha gjester. Den er et friskt innslag til både fiske- og kjøttretter. Den smaker også godt som topping på ferdigstekt pizza.

5 klasetomater, frøene tatt ut og delt i små terninger 

1 finhakket rødløk

1 rød paprika i små terninger

4 ss olivenolje

salt og nykvernet pepper

Saften av 1 lime

1 rød chili, finhakket

1 neve finhakket koriander

Del alt i terninger, bland sammen, sett kaldt og dekk til tomatsalsa med chili, til den skal brukes.

Tomatsalsa
Tomatsalsa med chili

Du finner flere oppskrifter på og med salsa her og flere spennende oppskrifter fra hele verden her.

 

Om du vil abonnere på nyheter fra bloggen, kan du melde deg på ved å sende oss e-postadressen din her. Nyhetsbrevet er helt gratis.

Du kan også følge bloggen på Facebook.

Kylling med mangosalsa og tortilla

Kylling med mangosalsa er en deilig rett med smak av Malaysia og Thailand, kan det meste forberedes i god tid før gjestene kommer og er enkel å servere til mange. Denne oppskriften er passe til 4 personer.

650 g kyllingfilet

Marinade:

4 dl sweet chili dipping sauce

1 finhakket chili

3 fedd finhakket hvitløk

2 cm finrevet ingefær

Salt og pepper

Bland alle ingrediensene til marinaden. Skjær kyllingen i strimler og rør dem  inn i marinaden og la det marineres i kjøleskapet i minimum to timer, men gjerne over natten. Kyllingen kan enten tres på grillspyd og grilles til de er gjennomstekte, eller legges utover en stekeplate, rislet med olje og stekes i ovnen på 200 grader til de er klare.

Limedipp:

Saften av 1 lime

3 dl tyrkisk eller gresk yoghurt

2 ts honning

1/2 ts salt

1 ts malt, svart pepper

Alle ingrediensene til limedippen blandes og settes kaldt til den skal serveres.

Mangosalsa:

1 mango i terninger

1 finstrimlet vårløk

1/2 rød paprika i små terninger

1/2 agurk i små terninger

Saften av 1 lime

1 neve finhakket koriander

1/2 ts salt

1 ts pepper

Alt blandes og settes kaldt til den skal serveres.

Til servering:

8 tortillalefser, varmet i folie i ovnen på 150 grader i ca. 10 minutter.

1 potte frisk koriander

2 lime i båter

Server kylling med mangosalsa og resten av tilbehøret hver for seg og la gjestene sette sammen sine egne varianter.

Kylling med mangosalsa og tortilla
Kylling med mangosalsa og tortilla

Om du vil abonnere på nyheter fra bloggen, kan du melde deg på ved å sende oss e-postadressen din her. Nyhetsbrevet er helt gratis.

Du kan også følge bloggen på Facebook.

Pastis- og kjørvelsaus

Pastis- og kjørvelsaus er en av mine favoritter til rød fisk. Du får kjøpt Pastis (eller tilsvarende) på vinmonopolet. Det er en vin med lakrissmak, som gir en nydelig smak til sausen.

6 sjalottløk

2 dl Pastis

5 dl fløte

4 ss grønnsaksfond

1 potte kjørvel

Salt og pepper

Finhakk sjalottløken og fres den blank i 2 ss smør

Tilsett Pastis og la det koke inn, til det nesten ikke er væske igjen, før du tilsetter fløte og fond og la det koke til det får passe sauskonsistens.

Tilsett kjørvel og la det koke et par minutter. Smak til med salt og pepper og server.

Pastis- og kjørvelsaus
Pastis- og kjørvelsaus

Du finner flere spennende sausoppskrifter her.

Om du vil abonnere på nyheter fra bloggen, kan du melde deg på ved å sende oss e-postadressen din HER. Nyhetsbrevet er helt gratis.

Du kan også følge bloggen på Facebook.

 

 

Karamellbrownies

Karamellbrownies er veldig mektig, så jeg bruker den kun til dessert. Den smaker ekstra godt sammen med vaniljeis.

Brownies:

275 g smør

125 g mørk kokesjokolade 70% kakaoinnhold

4 egg

500 g sukker

40 g kakaopulver

250 g hvetemel

125 g lys kokesjokolade

Smelt smøret i en kjele, ta kjelen av platen og tilsett oppdelt mørk sjokolade. La sjokoladen smelte i det varme smøret og rør blandingen jevn. Visp eggene lett sammen med sukkeret og bland inn sjokoladesmøret. Sikt sammen kakaopulver og hvetemel og rør det inn i sjokoladeblandingen, så du får en tykk, glatt sjokoladedeig. Hakk lys kokesjokolade i grove biter og bland inn i deigen til slutt.

Hell deigen i en liten, bakepapirkledd langpanne (cirka 20 x 30 cm) og smør den jevnt utover. Stek kaken midt i ovnen ved 175 grader i 30-35 minutter, til kaken fortsatt er litt bløt i konsistensen. La den avkjøles i langpannen og sett den i kjøleskapet til dagen etter.

Salt karamell: 

300 g sukker

3 ss vann

3 dl kremfløte

125 g smør i små terninger

0.5 ts maldonsalt

Bland sukker og vann i en tykkbunnet kjele. La blandingen koke uten noen som helst form røring. Du vil se at blandingen først tørker inn etterhvert som vannet fordamper, og at sukkeret deretter sakte smelter og blir flytende og lysebrunt. Tilsett smøret og rør rundt, så smøret smelter. Ta kjelen av platen og tilsett fløten litt om gangen, så ikke det bruser over. Rør godt og la det småkoke i 10 minutter under stadig omrøring. Ta kjelen av platen og la karamellen avkjøles i kjøleskapet til neste dag.

Neste dag:

Ta både kake og karamell ut av kjøleskapet et par timer før servering. Løft kaken ut av langpannen, dra av bakepapiret fra undersiden og legg den på et fat. Smør karamellen utover kaken, dryss over litt maldonsalt og del kaken i firkanter.

Karamellbrownies
Karamellbrownies

Du finner flere spennende og varierte kakeoppskrifter fra fjern og nær her og desserter her.

Om du vil abonnere på nyheter fra bloggen, kan du melde deg på ved å sende oss e-postadressen din her. Nyhetsbrevet er helt gratis.

Du kan også følge bloggen på Facebook.

Mungobønner

Du kan gjerne bruke mungobønner i stedet for ris eller poteter til mange middagsretter. Jeg synes de smaker litt kjedelig om de bare kokes i vann, så derfor bruker jeg både kraft, løk og urter. Denne oppskriften er passe til 4 personer

300 g mungobønner

1/2 finhakket løk

2 fedd finhakket hvitløk

1 ts timian

2 ss olivenolje

1 l hønsebuljong eller grønnsakbuljong

Salt og pepper

2 ss smør

Skyll godt av mungobønnene og la dem renne godt av. Finhakk løk og surr den blank i olje, tilsett finhakket hvitløk og timian. La alt surre i olje i ca. 30 sek, tilsett godt avrente bønner og buljong. Kok opp og la trekke i ca. 30 min til bønnene er myke. Smaker deilig til fiskeretter.

Mungobønner
Mungobønner

 

Om du vil abonnere på nyheter fra bloggen, kan du melde deg på ved å sende oss e-postadressen din HER. Nyhetsbrevet er helt gratis.

Du kan også følge bloggen på Facebook.

Potetpuré til fiskeretter

Potetpuré til fiskeretter smakes til med gressløk eller vårløk, muskat og sitron, som passer perfekt til fisken.

500 g mandelpoteter

150 g smør

6 ss fløte

Gressløk eller vårløk

Muskat

Sitron

Salt og pepper

Skrell mandelpoteter og kok dem møre i usaltet vann. Hell av kokevannet og la potetene dampe av seg uten lokk, slik at de blir tørre på overflaten.

Mos potetene, og rør inn smeltet smør og fløte. Pisk til du får en jevn og luftig puré. Tilsett finhakket gressløk eller finhakket vårløk.

Smak til med muskat, sitron, salt og pepper.

Potetpuré til fiskeretter
Potetpuré til fiskeretter

 

Du finner flere spennende potetvarianter HER.

 

Om du vil abonnere på nyheter fra bloggen, kan du melde deg på ved å sende oss e-postadressen din her. Nyhetsbrevet er helt gratis.

Du kan også følge bloggen på Facebook.

 

Viltkrydder

Viltkrydder kan kjøpes ferdig, men denne hjemmelagde varianten smaker mye bedre.

20 stilker rosmarin

20 stilker timian

5 tørkede laurbærblader

20 tørkede einebær

1/2 ts anisfrø

5 hele pepperkorn

Knus alt godt sammen i en morter. Oppbevares tørt til det skal brukes.

Viltkrydder
Viltkrydder

 

Om du vil abonnere på nyheter fra bloggen, kan du melde deg på ved å sende oss e-postadressen din her. Nyhetsbrevet er helt gratis.

Du kan også følge bloggen på Facebook.

Estragonkylling

Estragonkylling smaker veldig godt. Kylling og estragon er en nydelig kombinasjon, som jeg har lagt ut i mange varianter på bloggen. Denne er med hvitvin- og fløtesaus og oppskriften er passe til 4 personer.

2 ss smør

6 kyllingfilet delt i 2

1 pk aromasopp i skiver

1 pk sjampinjong i skiver

2 store løk i båter

4 fedd hvitløk, finhakket

4 dl hvitvin

½ dl kyllingfond

2 laurbærblader

1 potte estragonblader

7 dl fløte

Lys maisennajevner

1 neve finhakket kruspersille

 

Brun kyllingfilet, sopp, løk og hvitløk i smør. Tilsett hvitvin, fond, laurbær og estragon. La det koke inn til halv væskemengde. Tilsett fløte og la det koke i noen minutter. Jevn med maisenna og rør inn persille.

Sever estragonkylling med valgfrie grønnsaker og poteter. Jeg har brukt potetmos her, men båtpoteter smaker også nydelig til. Du finner spennende oppskrifter på poteter her og grønnsaker i mange varianter her.

Estragonkylling
Estragonkylling

Du finner mange varierte kyllingoppskrifter fra fjern og nær her.

Om du vil abonnere på nyheter fra bloggen, kan du melde deg på ved å sende oss e-postadressen din her. Nyhetsbrevet er helt gratis.

Du kan også følge bloggen på Facebook.