Noe av det jeg virkelig synes er hyggelig, når jeg skal ha middagsgjester, er å dekke bordet. Her har jeg levert ned en arvet pressglass stettebolle til den lokale Interflorabutikken min. De har fått inn servietter der nå, så jeg valgte meg en pakke og ba dem lage blomster som passet til. Jeg hadde allerede lys i samme fargenyanse fra Lene Bjerre og løpere fra Step In i Hokksund, som passet til.
Glassene er Sonja, fra Hadeland.
Tallerkene heter «Anytime» og bestikket er fra Hardangerbestikk og heter Lykke.
Når bordet er dekket, er det bare å glede seg til gjestene kommer.
Vakkert sommerbord med søstrene med ektefeller på besøk
Om du vil abonnere på nyheter fra bloggen, kan du melde deg på ved å sende oss e-postadressen din her. Nyhetsbrevet er helt gratis.
Vi var ganske spente når vi skulle steke pizza for første gang i den nye pizzaovnen og lagde deig etter alle kunstens regler. Det var litt ekstra spennende, siden vi hadde gjester, men resultatet ble over all forventning. Pizzaene var med hjemmelaget pizzasaus, fire slag ost, løk, aromasopp, spekeskinke og basilikum.
Pizzabunn:
Pizzabunnen lager jeg kvelden i forveien, formet den til 4 emner og setter den, tildekket, på kjølerommet til neste dag. Denne oppskriften gir 4 bunner tilpasset pizzaovnen.
12 dl tipo 00 mel
4 ss olivenolje
2 ts salt
2 ts honning eller sukker
1 pose tørrgjær til pizza.
Ca. 5 dl lunkent vann
Bland tipo 00 mel med olivenolje, salt, honning og gjær. Rør inn lunkent vann og elt det godt sammen. Pass på at deigen ikke blir for fast, men heller nesten litt for våt (sånn at den akkurat kan trykkes ut). La den heve i minimum 1 time. Du kan også lage deigen dagen i forveien og la den heve langsomt i kjøleskapet. Del deigen i fire og trykk hver bunn runde og flate.
Trykk ut hvert emne, så det blir skikkelig tynne bunner.
Første pizza i den nye pizzaovnen – kjempespennende og helt fantastisk godt
Sausen:
1 boks hakkede tomater fra Mutti
1 finhakket løk
1/2 ts pepper
1 laurbærblad
1 ss tørket oregano
2 finhakkede fedd hvitløk
1 ss tørket basilikum
Noen dråper tabasco
1 ts knust fennikel
Bland alt i en kjele og la det koke lenge, gjerne en time eller mer.
Når du har lagt på sausen, er det bare fantasien som begrenser hva du kan ha på, men husk at italienerne dynger ikke ned pizzaen med masse fyll.
Steking:
Temperaturen på ovnen under stekingen er 430 grader. Selve stekingen går veldig fort (ca. 1 min.), så her må det følges med, så du ikke ender med kull.
Pizzaovnen er fra Forno og finnes i flere varianter.
Om du ikke har pizzaovn, kan du kjøpe pizzastein og lage den på grillen. Det blir også veldig godt.
Om du vil abonnere på nyheter fra bloggen, kan du melde deg på ved å sende oss e-postadressen din her. Nyhetsbrevet er helt gratis.
Jeg har akkurat vært på Gladmatfestivaen i Stavanger. Det var, som alltid, en fantastisk opplevelse. Konseptet er masse småboder med mat, der alle bodene skal ha minst én Gladmatrett til 30 kr. Vi som er på besøk, kan smake oss rundt for en billig penge, og for de som vil, er det mulig å få kjøpt et glass vin til. Du finner både norsk mat og spennende retter fra andre deler av verden.
Selv om dere ikke får smakt på disse rettene, er de fortsatt et vakkert syn, jeg har lyst til å dele med dere.
Norge: Gladmat i Stavanger
Norge: Gladmat i StavangerNorge: Gladmat i Stavanger
Om du etter dette får lyst til å besøke Gladmat, er det mulig i juli, hvert eneste år.
Om du vil abonnere på nyheter fra bloggen, kan du melde deg på ved å sende oss e-postadressen din her. Nyhetsbrevet er helt gratis.
Perfekt potetpuré er en litt finere potetmos. Til vanlig bruker jeg ikke oppskrift på potetpuré, men noen ganger, når jeg vil at alle ingredienser i et måltid skal være helt perfekt, bruker jeg denne oppskriften. Det er passe til 4 personer, dersom det skal være et tre retters måltid.
500 g mandelpoteter
150 g smør
6 ss fløte
Salt og pepper
Skrell mandelpoteter og kok dem møre i usaltet vann. Hell av kokevannet og la potetene dampe av seg uten lokk, slik at de blir tørre på overflaten.
Mos potetene, og rør inn smeltet smør og fløte. Pisk til du får en jevn og luftig puré. Smak til med salt og pepper.
Estragonsmør smaker deilig i bakt potet og spesielt godt sammen med kylling, svin eller en biff.
1 bunt estragon
2 ss mild eddik
100 g smør (romtemperert)
Salt og pepper
Plukk bladene av estragonen og kjør dem finhakket i blender fint. Rør sammen eddik, estragon og smør. Smak til med pepper. Sett smøret kaldt til det skal brukes. Kan gjerne lages dagen før du skal bruke det.
Estragonsmør
Om du vil abonnere på nyheter fra bloggen, kan du melde deg på ved å sende oss e-postadressen din her. Nyhetsbrevet er helt gratis.
Hjemmelaget béarnaisesaus smaker fantastisk, men kan kanskje være litt avskrekkende å lage. Det er kjempegøy å sette hjemmelaget béarnaisesaus på bordet, for det er ingen tvil om at den er hjemmeprodusert. Denne oppskriften skal være nok til 4 personer, men det pleier å gå masse av den, så jeg dobler den vanligvis.
3 romtempererte eggeplommer
150 gram smør
2 ts tørket estragon
4 ss vann
2 ss hvitvinseddik
1 finhakket sjalottløk
Salt og pepper
La smøret smelte sakte på lav varme i en liten kjele uten å røre. Til sausen skal vi kun bruke klaret smør, som er den gjennomsiktige blanke delen som blir liggende på toppen.
Ha en liten klatt smør (ikke det smøret vi klaret i forrige punkt) i en annen (liten) kjele. Tilsett sjalottløken, og la dette surre til løken er blank. Tilsett vann, hvitvinseddik og estragon og la det koke inn til halv mengde.
Du har nå tre komponenter som skal blandes, eggeplommene, sjalottløk-, eddik- og estragonblandingen og klaret smør.
Den sikreste måten å få dette til på, er å blande komponentene over vannbad. Finn frem en kjele som er stor nok til at kjelen med sjalottløk-, eddik- og estragonblandingen får plass oppi og fyll den med varmt vann. Sett den lille kjelen oppi. Tilsett eggeplommene og bland godt.
Tilsett forsiktig litt og litt av det klarede smøret mens du rører godt (pass på slik at melkestoffene på bunnen ikke blir med).
Smak til med salt og pepper. Ønsker du en tynnere saus, kan du røre inn noen ekstra skjeer med vann på slutten. Pynt med litt frisk estragon.
Béarnaisesaus
Om du vil abonnere på nyheter fra bloggen, kan du melde deg på ved å sende oss e-postadressen din her. Nyhetsbrevet er helt gratis.
Horn er alltid greit å ha i fryseren. De er svært anvendelige, både med pålegg inni, og som tilbehør til gryteretter og supper.
1 pk gjær
60 g smør
3 dl melk
1 ss sukker
1 ts malt kardemomme
400 g hvetemel
1 sammenvispet egg til pensling
1 ss valmuefrø eller sesamfrø til pynt
Smelt smør, tilsett melk og varm blandingen til den er 37°C. Rør ut gjær i blandingen.
Bland mel, sukker og kardemomme. Bland inn den lunkne melkeblandingen og elt deigen til den er smidig. Tilsett mer mel til deigen er glatt, ikke kleber, og slipper kanten av bakebollen. La deigen heve under plast på et lunt sted ca. 1 time.
Del deigen i to og kjevle runde leiver. Del hver leiv i passe store spisser, rull hver spiss til horn og legg dem på stekebrett. Etterhev under et klede på et lunt sted i ca. 30 minutter.
Pensle med sammenvispet egg og dryss på valmue- eller sesamfrø. Stek hornene midt i ovnen ved 220 grader i 10-15 minutter. Avkjøl på rist.
Om du vil abonnere på nyheter fra bloggen, kan du melde deg på ved å sende oss e-postadressen din her. Nyhetsbrevet er helt gratis.
Crumble med rabarbra og jordbær passer ekstra godt når det er ny rabarbra og ferske, norske jordbær. Du kan også velge om du vil servere den i porsjonsformer eller i en stor form, som jeg har gjort her.
Crumbelen:
200 g sukker
200 g smør
200 g mel
Bland sukker, smør og mel med en håndmikser, til det får en smulete konsistens.
Rabarbrakompotten:
500 rabarbra, i 1 cm biter
1 1/2 dl sukker
2 ss smør
1 ts vaniljesukker
1 ts kanel
Smelt sukkeret og smøret på middels temperatur i en ren stekepanne. Tilsett vanilje, kanel og rabarbra. Stek på lav temperatur til rabarbraen er mør og fin. Smak om det behøves mer sukker. Hell blandingen over i en ildfast form.
1 kurv jordbær, delt i fire
Hell over jordbærene og trykk dem ned i rabarbraen. Strø crumbelen over og stek på 200 grader i ovnen til crumbelen er gyllen.
Server crumble med rabarbra og jordbær med f.eks. vaniljeis.
Crumble med rabarbra og jordbær
Om du vil abonnere på nyheter fra bloggen, kan du melde deg på ved å sende oss e-postadressen din her. Nyhetsbrevet er helt gratis.
Cacık – jajik – jajeek – tarator – ταλαττούρι (talattour) – mast o khiar – ovdukh er samme rett, men navnet er forskjellig ut i fra hvilket land som serverer den. For å få litt variasjon, kan du tilsette andre ingredienser, som f.eks. valnøtter, fetaost, revet gulrot, eller variere urtene med f.eks. persille eller koriander. Retten er velegnet som dip, eller til meze, som er østlige og sørlige Middelhavs svar på tapas, eller som tilbehør til stekte eller grillede retter av kjøtt eller fisk. Noen land bytter yoghurt med kefir eller blander den også ut med litt vann og bruker den som kald suppe, eller drikker den.
1/2 hvitløksfedd
250 ml yoghurt
1 ts tørket mynte
150 g agurk, skrelt og finhakket
salt
Mos hvitløksfedd med litt salt i en morter. Bland yoghurt, hvitløk og mynte i en bolle. Vend inn agurken og smak til med salt.
Da var vidunderet klart til bruk i hagen – en nyanskaffet pizzaovn (som jeg også kan bake brød i)
Vi har pratet om pizzaovn i noen år, men siden kjæresten min fyller 50 i sommer, ble dette en hyggelig overraselse. Jeg bestilte den og trodde det var noen ukers leveringstid, men i løpet av fire dager sto den i gårdsplassen. Vi hadde bestemt oss for hvor den skulle stå, så da var det bare å svinge seg rundt og støpe en plate den kunne stå på og bestille kranbil.
Her er ovnen, klar til bruk. Vi kommer til å kjøpe en skiferplate, som vi skal legge foran ovnen.
Nå er det bare å fyre opp og starte pizzaproduksjonen.