Rotgrønnsaker med potet, bakt i ovnen, er en vinner hos oss. Den passer til både kjøtt og fisk.
Skrell og del ønskede rotgrønnsaker i terninger, på ca 2 x 2 cm. Del poteter i 2 x 2 cm. Du trenger ikke å skrelle dem, dersom de er pene i skallet. Bland alt i en langpanne, med olivenolje, salt og peppermiks. Stekes i ovnen på 200 grader til de får fin farge.
Rotgrønnsaker med potet, bakt i ovnen
Om du vil abonnere på nyheter fra bloggen, kan du melde deg på ved å sende oss e-postadressen din her. Nyhetsbrevet er helt gratis.
Grønnsakstuing smaker nydelig til både kjøtt- og fiskeretter. Her har jeg laget en variant av rotgrønnsaker.
1 gulrot
1 nepe
1/4 sellerirot
1 persillerot
1 vårløk eller 1 bunt gressløk
2 ss smør
2 ss hvetemel
Kokekraften fra grønnsakene
Skvett fløte
Skrell og del alle grønnsakene i små terninger bortsett fra vårløken.
Kok grønnsakene, bortsett fra vårløken, møre i litt vann, tilsatt litt grønnsaksfond. Når grønnsakene er kokt, lages sausen til stuingen. Smelt smør i en kjele, rør inn melet og spe med kokevannet, til den er en litt tykk saus. Tilsett en skvett fløte. Smak til med muskat, salt og pepper. Rør inn grønnsakene inkludert strimlet vårløk/gressløk. Pynt med litt gressløk og server.
Stuing av rotgrønnsaker
Om du vil abonnere på nyheter fra bloggen, kan du melde deg på ved å sende oss e-postadressen din her. Nyhetsbrevet er helt gratis.
Syltetøyfylte horn er alt-i-ett-mat, som kan lages i store mengder og fryses ned. De kan også være greie å ha med seg på tur i skogen, for eksempel.
60 g smør
3 dl melk
1 pk gjær
400 g hvetemel
1 ss sukker
1 ts malt kardemomme
Syltetøy etter eget ønske
1 stk sammenvispet egg til pensling
1 ss valmuefrø eller sesamfrø til pynt
Smelt smør, tilsett melk og varm blandingen til den er 37°C. Rør ut gjær i blandingen.
Bland mel, sukker og kardemomme. Bland inn den lunkne melkeblandingen og elt deigen til den er smidig. Tilsett mer mel til deigen er glatt, ikke kleber, og slipper kanten av bakebollen. La deigen heve under plast på et lunt sted ca. 1 time.
Del deigen i to og kjevle runde leiver. Del hver leiv i passe store spisser, legg på litt syltetøy på hver spiss, rull hver spiss til horn og legg dem på stekebrett. Etterhev under et klede på et lunt sted i ca. 30 minutter.
Pensle med sammenvispet egg og dryss på valmue- eller sesamfrø. Stek hornene midt i ovnen ved 220 grader i 10-15 minutter. Avkjøl på rist.
Syltetøyfylte horn
Om du vil abonnere på nyheter fra bloggen, kan du melde deg på ved å sende oss e-postadressen din HER. Nyhetsbrevet er helt gratis.
Ovnsbakte potetskiver smaker godt til retter av både kjøtt og fisk.
Skjær småpoteter i 1 cm tykke skiver. Legg dem i en ildfast form, som er rislet med nøytral olje. Dryss over ønsket krydder (alt fra salt og pepper til diverse krydder eller tørkede urter) Risle mer olje over potetene og bland godt. Stekes i ovnen på 200 grader til potetene er gylne. Rør av og til, så de blir jevnt stekt.
Bollefrikassé er en gammel og god matrett med farseboller og grønnsaker. Denne oppskriften er passe til 4 personer.
500 g farse
5 gulrøtter
250 gram sellerirot
2 never bladpersille
1 purre
2 persillerøtter
1 ltr. god kraft eller bruk vann og kyllingfond
Maisenna
1 dl fløte
salt
pepper
karri
Del opp alle grønnsaker i terninger, finhakk persillen og strimle purren og kok dem opp i kraften. Bruk en skje og form boller av farsen, som du legger forsiktig i den kokende kraften. Tilsett karri og la det koke til grønnsakene er møre og bollene er kokt (ca. 10-15 minutter). Tilsett 1 dl fløte og maisennajevner, til det får passe sauskonsistens. Smak til med salt og pepper. Serveres med poteter. Om du vil lage alt i en kjele, kan du dele potene i terninger og tilsette dem samtidig som grønnsakene.
Bollefrikassé
Om du vil abonnere på nyheter fra bloggen, kan du melde deg på ved å sende oss e-postadressen din her. Nyhetsbrevet er helt gratis.
Ovnsbakte betestrimler passer til både kjøtt- og fiskeretter. Det har blitt så enkelt og du får kjøpt revne strimler av beter i min matbutikk nå. Det gjør denne deilige oppskriften til en virkelig fastfoodrett, som lager seg selv mens du lager poteter og kjøtt eller fisk. Jeg vil si at disse grønnsakene nesten passer til alt. 1 pose revne beter er passe til 4 personer.
1 pose revne beter
4 ss rapsolje
1/2 ts peppermix
1 ts salt
Risle en form med litt olje. Hell i grønnsakene, krydre med litt peppermix og salt. Rør rundt, så du får olje og krydder over alt. Sett i ovnen på 200 grader i 20 minutter.
Ovnsbakte betestrimler
Om du vil abonnere på nyheter fra bloggen, kan du melde deg på ved å sende oss e-postadressen din her. Nyhetsbrevet er helt gratis.
Kalvefilet med blåskimmelsaus er en fin kombinasjon. Kalv er et fantastisk mørt og godt kjøtt og har jeg helstekt fileten og laget en deilig blåskimmelsaus til. Denne oppskriften er passe til 4 personer
Sausen:
2 finhakkede løk
2 ss smør
3 dl chablis
2 laurbærblader
2 ss kyllingfond
150 g blåskimmelost
2 ss finhakket gressløk
5 dl fløte
1 ss konjakk
Løken blankes mør i smør. Tilsett hvitvin og laurbærblader og la det koke inn til grøtkonsistens. Tilsett fløte, kyllingfond, konjakk, gressløken og osten. Kok i noen minutter, til sausen får fin konsistens.
Kalven:
Kalvefileten bør ha ligget i romtemperatur i ca. 30 minutter før steking. Dette er for at panna ikke skal avkjøles og gjøre at kjøttet koker istedenfor steker. Krydre med salt og pepper rett før steking. Brun fileten raskt i panna. Legg fileten over i et ildfast fat. Stikk inn et steketermometer og sett i stekeovnen på 125 grader.
Fileten er rød når fileten har en kjernetemperatur på 55-60 grader og rosa når steketermometeret viser 60-65 grader. La fileten hvile i ca. 15-20 minutter før den skjæres opp og serveres.
Om du heller vil tilberede kalven i sous vide:
Krydre med timian, hvitløk og pepper. Legg fileten i en sous videpose og vakuumer den. Legges i sous viden på 52 grader i tre timer, før du tar den ut av posen og gir den en runde på grillen, så den blir gyllen og får en fin stekeskorpe. La den hvile i noen minutter, før du deler den opp. Resultatet blir helt fantastisk.
Servering:
Serveres med grønnsaker etter egen smak. Her har jeg brukt potetmos og blomkål.
Kalvefilet med blåskimmelsaus
Du finner flere spennende og varierte oppskrifter med kalvefilet her.
Om du vil abonnere på nyheter fra bloggen, kan du melde deg på ved å sende oss e-postadressen din her. Nyhetsbrevet er helt gratis.
Pepper Jackost har kommet i butikken min. Jeg synes den har veldig god smak, med litt sting av jalapeno. Omelett med pepper Jackost smaker nydelig, men du kan selvfølgelig bruke en annen ost, om du vil.
4 egg
4 ss fløte
2 ss finhakket gressløk
1/4 finhakket paprika
1 pk finhakket bacon
2 finhakkede sjampinjonger
Stek bacon og sopp i litt smør i stekepanna. Visp sammen egg, fløte, gressløk og paprika og hell blandingen over baconet og soppen. Når omeletten har satt seg litt, legges skiver av pepper jack ost over. Legg på lokk og la omeletten steke seg ferdig.
Serveres med tomat, agurk og godt brød.
Omelett med pepper Jackost
Om du vil abonnere på nyheter fra bloggen, kan du melde deg på ved å sende oss e-postadressen din her. Nyhetsbrevet er helt gratis.
Raita er en selvfølgelig del av måltidet om du skal servere mat fra India, Pakistan, Nepal eller Bangladesh. Den er enkel å lage og kan gjerne lages dagen før, om du skal ha gjester.
3 dl yoghurt naturell
1 reven agurk
1/2 ts salt
1/2 ts cayennepepper
1 ts malt spisskummen
1/2 ts kvernet sort pepper
2 ss myntesaus, ev. litt finhakket mynte.
Rør alle ingrediensene sammen og la det stå kaldt til det skal brukes. Pyntes med litt koriander.
Raita
Om du vil abonnere på nyheter fra bloggen, kan du melde deg på ved å sende oss e-postadressen din her. Nyhetsbrevet er helt gratis.
Kryddersmør smaker godt til bakt potet, men kan også brukes i stedet for saus til f.eks grillmat. Hjemmelaget kryddersmør smaker selvfølgelig best og du kan tilpasse det din egen gane.
250 g smør, romtemperert
2 ss finhakket gressløk
2 ss finhakket kruspersille
2 finhakkede chili
2 ts kryddersmørkrydder
2 finhakkede fedd hvitløk
Alt blandes godt og settes kaldt.
Kryddersmør
Om du vil abonnere på nyheter fra bloggen, kan du melde deg på ved å sende oss e-postadressen din her. Nyhetsbrevet er helt gratis.