Lasagnen til sønnen i huset er nok mer for den viderekomne, med sin nydelige smak av trøffel og rødvin.
Start med kjøttsausen:
2 finhakkede løk
1 pk sopp i skiver
600 g karbonadedeig
4 laurbærblader
1 ss tørket oregano
1 ss tørket timian
3 finhakkede fedd hvitløk
2 ts trøffelolje
Rødvin til det akkurat dekker karbonadedeigen
1/2 fl. kalvefond
1 boks hakkede tomater (helst Mutti)
1/2 glass finhakkede, soltørkede tomater
Salt og pepper
Brun løk og sopp. Tilsett karbonadedeig, laurbærblader, oregano og timian. Stek videre til karbonadedeigen er brun. Tilsett hvitløk, trøffelolje. rødvin og kalvefond. La de koke uten lokk i ca. 30 minutter, til rødvinen har fordampet. Tilsett hakkede tomater og soltørkede tomater. La det koke i ca. 15 minutter, til den får en fin konsistens. Smak til med salt, pepper og ev. mer urter.
Den hvite sausen lages slik:
2 ss smør
2 ss hvetemel
4 dl melk
100 g reven parmesan
100 g reven ost, gjerne vellagret og gjerne flere slag
Smelt smør i en kjele og rør inn mel. Spe med melk. Kok opp og la sausen småkoke i ca. 5 minutter. Rør av og til så det ikke brenner seg fast. Rør inn parmesan og smak til med salt og pepper.
Legg kjøttsaus, hvit saus og lasagneplater lagvis i en ildfast form og fordel reven ost på toppen.
Stek den i ovnen i på 175 grader i ca. 45 minutter. Server lasagnen til sønnen i huset med en god salat.
Om du vil abonnere på nyheter fra bloggen, kan du melde deg på ved å sende oss e-postadressen din her. Nyhetsbrevet er helt gratis.
Pommes frites kan kjøpes ferdig i frysedisken, men ikke noe kan måle seg med hjemmelaget og det tar ikke lang tid. Om potetene har fint skall, trenger du ikke å skrelle dem heller.
Del 250 g poteter per pers. i staver. Om potetene er fine, trenger du ikke engang å skrelle dem. Kok dem opp i en kjele vann og la dem stå i kokevannet i 4 minutter. Hell av vannet og la dem tørke godt før de friteres til de er gylne i 15 minutter på 170 grader. Legg dem på et papir, så det meste fettet forsvinner. Dryss på salt eller det krydderet du ønsker.
Pommes frites
Om du vil abonnere på nyheter fra bloggen, kan du melde deg på ved å sende oss e-postadressen din her. Nyhetsbrevet er helt gratis.
Potetsalat med sennep passer til mye forskjellig og smaker godt, både lun og kald. Denne varianten passer til både spekemat, grillmat og fisk.
Kok 1 kg poteter. Avkjøl dem så mye at du klarer å holde i dem, før du deler dem i terninger.
Bland 1 boks rømme, 1 pose majones, 4 ss agurkmix, 1 ss sennep (helst grov) og 2 finstrimlede vårløk. Smak til med salt og pepper. Tilsett potetterningene og server.
Thai kylling- og paprikawok er veldig populært hos oss. Du kan gjøre denne oppskriften sterkere eller svakere, ved å justere chilimengden. Denne oppskriften passer til 4 personer.
4 kyllingfileter i strimler
Litt nøytral olje
1 finhakket løk
2 finhakkede hvitløk
1 finhakket chili
1 glass rød currypaste
2 ss kyllingfond (eller 1 buljongterning)
1 ss revet ingefær
1 boks kokosmelk
2 ss fishsaus
1 lime, kun saften
1 rød paprika i strimler
Littfersk, finhakket koriander
Varm olje i en stekepanne eller wok på middels sterk varme, og stek kyllingfilet til den begynner å få en gyllen farge. Tilsett løk, hvitløk, chili, currypaste og ingefær. Hell på kokosmelk og kyllingfond. Kok opp, og tilsett fishsaus, limesaft og paprika. La det koke i ca. 5 minutter. Rør inn finhakket koriander og server med ris.
Thai kylling- og paprikawok
Om du vil abonnere på nyheter fra bloggen, kan du melde deg på ved å sende oss e-postadressen din her. Nyhetsbrevet er helt gratis.
Syltede grønnsaker er ikke så vanlig, med det smaker nydelig til fisk og kan gjerne lages dagen i forveien. Siden det har kommet gulrøtter i flere spenstige farger, har jeg brukt tre varianter her.
2 gulrøtter
1/2 purre
3 dl vann
2 dl eddik
2 dl sukker
Skjær lange, tynne strimler av gulrøtter, bruk mandolin eller ostehøvel. Skjær purren i strimler.
Kok opp vann, eddik og sukker. Tilsett gulrot og purre, og la det trekke i 5 minutter. Sil av laken når det er ferdig.
Om du vil abonnere på nyheter fra bloggen, kan du melde deg på ved å sende oss e-postadressen din her. Nyhetsbrevet er helt gratis.
Vi var spente før denne dagen i Goa. Siden matinteressen er litt mer enn middels, hadde vi meldt oss på en tur til en krydderplantasje.
Til ære for turistene, hadde de laget et lite område, hvor de hadde plantet mange forskjellige krydderplanter- og trær sammen.
Det er fascinerende å gå rundt og se hvordan kjente krydder vokser på planter og trær vi ikke har visst hvordan ser ut.
Vi fikk se hvordan sort pepper, kardemomme, muskatnøtt, vanilje, kanel, nellik, chili, coriander, cashew og betelnøtt, for å nevne noen vokser.
Noe av det mest kuriose, var at de hadde importert vanilje. Siden vaniljen blir befruktet via kolibrier og de ikke finnes i India, må de gjøre jobben selv.
Vi avsluttet dagen i krydderplantasjen med fantastiske indiske småretter. Her er et lite utvalg. Tallerkenene var laget av tørkede palmeblader og var engangs.
Bakte perlepoteter er små og sexy og en pryd for tallerkenen.
Jeg risler litt olje i langpanna og legger dem i hele. De kan krydres med det du ønsker av både krydder og urter. Her har jeg brukt kun salt og pepper. Jeg ruller potetene i oljen, så de blir dekket rundt hele og steker dem på 220 grader til de er møre. Sjekk med en spiss kniv.
Kyllingciabatta er en velsmakende og lettlagd lunsjrett. Du kan bake ciabatta, men du får også kjøpt halvstekte, som smaker helt ok.
Varm ciabattaene i ovnen og del dem deretter i to. Smør på pesto (du kan lage selv, men om du kjøper, anbefaler jeg at du sjekker på glasset at det er pinjekjerner i den). Legg på mozzarellaost i skiver. Krydre og stek kyllingfileten og legg dem på ciabattabunnen. Legg på halve småtomater og basilikumblader. Risle over god balsamico og legg på ciabattalokket.
Om du vil abonnere på nyheter fra bloggen, kan du melde deg på ved å sende oss e-postadressen din her. Nyhetsbrevet er helt gratis.
Chocolate chip cookies med hvit sjokolade er deilig, både alene og som tilbehør til f.eks. iskrem. Jeg liker den hvite sjokoladen bedre enn den mørke og synes derfor at denne oppskriften på chocolate chip cookies er en vinner.
1,25 dl smeltet smør
1 egg
1,25 dl brunt sukker
1,25 dl sukker
1 ts vaniljeekstrakt
3 dl hvetemel
1 ts bakepulver
1 dl hakkede valnøtter
2,5 dl grovhakket hvit kokesjokolade
Alt blandes og legges med spiseskje på brett, dekket med bakepapir og stekes midt i ovnen på 190 grader i 15 minutter.
Om du vil abonnere på nyheter fra bloggen, kan du melde deg på ved å sende oss e-postadressen din her. Nyhetsbrevet er helt gratis.