Ny stol i kosekroken og pyntet med vårtoner i huset

Endelig vår. Terrassen er ryddet for snø og kostet etter alle kunstens regner.

Jeg har vært på Kalma og kjøpt ny stol til kosekroken. Puta og duken er fra Step In og den søte lille blomsterbuketten er laget på Interflora i Hokksund.

Alt sammen gir en deilig vårfølelse og det er bare å nyte tanken på at det blir varmere fremover.

Spisestuen har også fått vårpynt. Denne duken er også fra Step In og blomsten fra Interflora i Hokksund. Serviettene er fra Karjolen og lykten er kjøpt på en interiørbutikk på Gulskogen.

Om du vil abonnere på nyheter fra bloggen, kan du melde deg på ved å sende oss e-postadressen din her. Nyhetsbrevet er helt gratis.

Du kan også følge bloggen på Facebook.

Enkel coleslaw

Enkel coleslaw er kjapt og greit å røre sammen. Særlig om du kjøper ferdig blanding med snittet kål og gulrøtter.

1/2 kopp majones

2 ss sukker

1,5 ss sitronsaft

1 ss eddik

1/2 ts pepper

1/4 ts salt

Bland alt i en stor bolle til den er glatt.

Reven gulrot

Finsnittet kål

Tilsett gulrot og kål (du får det ferdig i poser i matbutikken, om du vil ha det ekstra lettvint). La det stå og trekke litt før bruk.

Enkel coleslaw
Enkel coleslaw

Om du vil abonnere på nyheter fra bloggen, kan du melde deg på ved å sende oss e-postadressen din her. Nyhetsbrevet er helt gratis.

Du kan også følge bloggen på Facebook.

 

Kjøttboller av lam

Kjøttboller av lam er kjempegodt både til pasta og til meze (det greske navnet på tapas). Om du ikke har kjøttdeig av lam, kan du bruke vanlig kjøttdeig også, det blir nesten like godt.

Jeg starter med tomatsausen, siden den bør koke lenge for å bli skikkelig sødmefylt og god.

Saus:

2 bokser hakkede tomater (helst Mutti)

2 rødløk, strimlet

3 fedd finhakket hvitløk

2 ts oregano

salt og pepper.

Alt legges i en kjele og kokes på lav varme til det blir søtlig.

Kjøttboller av lam
Kjøttboller av lam
Bollene:

650 gr lammekjøttdeig

1 ss tzatzikimiks

1/2 ts pepper

1 sammenpisket egg

2 dl fløte

1 finhakket løk

1 ss paprikapulver

Litt finhakket bladpersille

1 ts tørket oregano

Alt eltes sammen. Jeg pleier å steke en prøvebolle og smake om det trengs mer krydder. Form små boller. Legg dem på stekebrett med litt olje og stek dem på 200 grader til de får litt farge, før du legger dem i sausen og koker i 5 minutter.

Kjøttboller av lam
Kjøttboller av lam

Om du vil abonnere på nyheter fra bloggen, kan du melde deg på ved å sende oss e-postadressen din her. Nyhetsbrevet er helt gratis.

Du kan også følge bloggen på Facebook.

Kantarellduchesse

Kantarellduchesse er en potetvariant som smaker fantastisk og passer spesielt godt til vilt eller storfe. Det er litt jobb, men det er virkelig verd det.

750 g mandelpoteter

2 ss smør

300 g tørkede kantareller

2 dl melk

2 eggeplommer

1/2 ts pepper

Legg kantarellene i vann, så de blir gjennommyke. Ta dem ut av vannet og finhakk dem med en kniv. Bitene må være bittesmå, for at du skal få sprøytet dem ut etterpå. 

Kok/trekk mandelpotetene i lettsaltet vann. Pass på at de ikke koker i stykker. Hell av vannet og mos dem. Tilsett smør, melk, eggeplommer, pepper og den finhakkede kantarellen. Legg blandingen over i en sprøytepose og lag rosetter på et bakepapir. Stekes i ovnen på 250 grader i 10 minutter.

Om du vil abonnere på nyheter fra bloggen, kan du melde deg på ved å sende oss e-postadressen din her. Nyhetsbrevet er helt gratis.

Du kan også følge bloggen på Facebook.

Stekte, strimlede rotgrønnsaker

Stekte, strimlede rotgrønnsaker passer til både fisk og kjøttretter. Det har blitt ekstra lettvint å lage, siden du går kjøpt ferdige pakker med rødbetemiks i butikken for tiden. Den består av revne rødbeter, gulrot og pastinakk. Om du ikke får tak i denne miksen, kan du fint skrelle og rive dem selv.

Jeg smelter smør i en ildfast form, legger i grønnsakene, krydrer med salt og pepper og lar dem steke på 200 grader i 20 minutter. Smaker nydelig.

Om du vil abonnere på nyheter fra bloggen, kan du melde deg på ved å sende oss e-postadressen din her. Nyhetsbrevet er helt gratis.

Du kan også følge bloggen på Facebook.

 

Kveite med linser og rødvinssaus

Kveite med linser og rødvinssaus smaker nydelig. Her har jeg servert den med gulrot- og sellerirotpuré og ertepuré.

Sausen:

300 g aromasopp eller sjampinjong

Smør til steking

3 fedd hvitløk

4 store eller 8 små sjalottløk

1 dl rødvin

2 dl kyllingkraft (ev. fond og vann)

3 dl fløte

Litt honning

Salt og pepper

Brun soppen i smør i ei panne. Det tar 3-4 minutter. Finhakk hvitløken og sjalottløken, og la det surre med i panna i 1 minutt etter at soppen har begynt å få brunfarge. Tilsett rødvin, kyllingkraft og fløte. Kok inn til det tykner. Smak til med honning, salt og pepper.

Linsene kokes etter anvisning på pakken.

Baconet legges på bakepapir i en langpanne i stekeovnen på 200 grader til det er perfekt crispy. Dette er en smart måte å steke bacon på, som ikke spruter ned halve kjøkkenet. Du bruker dessuten mindre fett.

Gi kveita et dryss med salt og pepper, før den stekes i ildfast form med litt smør i stekeovnen på 180 grader i ca. 12 minutter. Om du bruker steketermometer kan du ta ut formen når termometeret viser 48 grader.

Oppskrift på ertepuré finner du HER.

og oppskrift på gulrot- og sellerirotpuré, finner du HER.

Du finner masse spennende fiskeretter her.

Om du vil abonnere på nyheter fra bloggen, kan du melde deg på ved å sende oss e-postadressen din her. Nyhetsbrevet er helt gratis.

Du kan også følge bloggen på Facebook.

 

Fruktdessert med vaniljekesam og hjemmelaget sjokoladeknekk

Fruktdessert med vaniljekesam og hjemmelaget sjokoladeknekk er praktisk når du skal ha gjester, siden den kan gjøres nesten klar på forhånd og kun strø over sjokoladeknekken ved servering.

Sjokoladeknekk:

1 plate valgfri sjokolade . Jeg har brukt Cappucino Organic fra Vivani, som jeg fant på nettet

1 ts kanel

1 knust helsprøtt knekkebrød med urter og havsalt fra Sigdal Bakeri

Litt knust, tørket chili

Smelt sjokoladen i vannbad. Tilsett 1 ts kanel og knekkebrød . Smak til med chili. Hell blandingen utover et bakepapir og la den bli kald, før den deles i passe biter.

Montering:

Legg ønskede bær i en skål. Jeg har brukt bjørnebær, blåbær og halve blå druer. Bland bærene med vaniljekesam og fyll over i porsjonsformer. Dryss over sjokoladeknekken og legg gjerne på minimarshmallows.

Om du vil abonnere på nyheter fra bloggen, kan du melde deg på ved å sende oss e-postadressen din her. Nyhetsbrevet er helt gratis.

Du kan også følge bloggen på Facebook.

 

Karri- og sennepssaus til lam, kylling og svin

Karri- og sennepssaus ble til en gang vi hadde lyst på lammekarré, men ikke ønsket en helt standard lammerett. Den ble skikkelig god og egner seg også til både svin og kylling.

3 store, finhakkede sjalottløk

1 finhakket hvitløk

1 eple i små terninger

Smør til steking

1 ts honning

2 ts karri

1 ss grov sennep

1 ss lammefond

3 dl fløte

Salt og pepper

2 ss finhakket gressløk

Fres sjalottløk, hvitløk og eple i smør til det er mykt og blankt. Tilsett honning, karri, sennep, lammefond og fløte. La det koke 10 minutter, før alt kjøres sammen til en jevn saus, med en stavmikser. Smak til karri- og sennepssaus med salt og pepper og tilsett gressløk rett før servering.

Karri- og sennepssaus
Karri- og sennepssaus


Om du vil abonnere på nyheter fra bloggen, kan du melde deg på ved å sende oss e-postadressen din her. Nyhetsbrevet er helt gratis.

Du kan også følge bloggen på Facebook.

Smørdampede sukkererter, minigulrøtter og vårløk

Smørdampede sukkererter, minigulrøtter og vårløk smaker godt og man heller ikke masse næring i vasken, sammen med kokevannet. Denne blandingen med gulrøtter, sukkererter og vårløk, passer ekstra godt til fiskeretter.

Start med å smelte 2 ss smør i en kjele. Legg i gulrøttene, rensede sukkererter (fjern strengen, ved å ta tak med kniven i den ene enden og dra den av) og litt salt. La det dampe under lokk i 5 minutter, mens du rører av og til. Tilsett strimlet vårløk og la den dampe med i 1 minutt. Hell blandingen over i en bolle og server.  

Smørdampede sukkererter, minigulrøtter og vårløk
Smørdampede sukkererter, minigulrøtter og vårløk

Om du vil abonnere på nyheter fra bloggen, kan du melde deg på ved å sende oss e-postadressen din her. Nyhetsbrevet er helt gratis.

Du kan også følge bloggen på Facebook.

Hjemmelaget fiskekraft

Hjemmelaget fiskekraft er enkelt og billig å lage selv. Når jeg kjøper fisk i fiskedisken og de skjærer ut filetene for meg, tar jeg alltid med avskjæret. Dette legger jeg i en kjele når jeg kommer hjem, heller på vann og legger i grovhakket løk, hele pepperkorn og laurbærblader. Jeg bruker ofte gulrotskiver og purre også.

Jeg lar det trekke i ca. 30 minutter, før jeg siler av kraften og lar den koke videre til halv mengde, så det tar mindre plass i fryseren. Jeg heller kraften i passe store bokser, som jeg tar opp igjen og bruker i sauser og supper.

 

Om du vil abonnere på nyheter fra bloggen, kan du melde deg på ved å sende oss e-postadressen din her. Nyhetsbrevet er helt gratis.

Du kan også følge bloggen på Facebook.