Koking av hummer

Koking av hummer er en øvelse som moren min gjør til perfeksjon og hun har delt hemmeligheten med meg. Kok opp rikelig med vann tilsatt 50 g salt per liter vann i en stor kjele. Når vannet koker, legger du hummeren i kjelen. Gi vannet et raskt oppkok skru ned varmen så hummeren kan trekke videre. Nb! Hummeren skal ikke koke, kun trekke!!!

Koking av hummer
Koking av hummer

La den trekke i 10-15 minutter, avhengig av størrelsen på hummeren. Ta kjelen av platen, sett den kaldt og la hummeren avkjøles i kokevannet.

Koking av hummer
Koking av hummer

 

Ta opp hummeren av vannet, knekk klørne med en nøtteknekker, del den i to og ta ut paven (magesekken) og de grå gjellene, før servering.

Hummer kan serveres på mange måter. Den enkleste er med loff, sitron, majones og frisk dill. Mange liker å bruke baguette, aioli eller nylaget pesto til.

Du finner spennende og varierte oppskrifter med hummer her.

Om du vil abonnere på nyheter fra bloggen, kan du melde deg på ved å sende oss e-postadressen din her.  Nyhetsbrevet er helt gratis.

Du kan også følge bloggen på Facebook.

 

Coco Loco

Coco Loco er en cocktail fra Colombia og skal helst lages av fersk kokosnøtt, som både gir deg kokosvann og et kokosnøttbeger til å servere drinken i.

1 cl rom

1 cl vodka

4 cl kokosvann

1 cl tequila

8 cl kokosmelk

1.5 cl limesaft, ferskpresset

Knust is

Ha alle ingrediensene i en blender med knust is og kjør til sørpeaktig konsistens. Server i glass eller en halv kokosnøtt.

Coco Loco
Coco Loco

 

Du finner mange spennende drinker, både med og uten alkohol her.

Om du vil abonnere på nyheter fra bloggen, kan du melde deg på ved å sende oss e-postadressen din her.  Nyhetsbrevet er helt gratis.

Du kan også følge bloggen på Facebook.

Laks med pasta og tomatsaus

Laks med pasta og tomatsaus smaker nydelig. Denne oppskriften kan også lages med andre fiskeslag og er passe til 4 personer.

600 g laksefilet

Litt olje til steking

1 finhakket løk

2,5 dl hvitvin

20 minitomater, delt i 2

2 finhakkede hvitløksfedd

1 ss fiskefond

1 ts oregano

Salt og pepper

1 neve bladpersille, finhakket

1 ss kjørvel, finhakket

Ev. litt parmesan

Blank løken i olje i en stekepanne, før du tilsetter hvitløk, tomater, vin, fond og krydder. La det kose seg i noen minutter, så tomatene går i oppløsning. Kok pasta etter anvisning på pakka, rør den sammen med resten, 3-4 skjeer av kokevannet og urtene. Krydre laksen med italiensk krydder, stek den kjapt på begge sider og legg den på toppen av pastaen. Pynt med litt kjørvel og server med revet eller høvlet parmesan.

Laks med pasta og tomatsaus
Laks med pasta og tomatsaus

 

Du finner flere velsmakende pastaretter her.

Om du vil abonnere på nyheter fra bloggen, kan du melde deg på ved å sende oss e-postadressen din her. Nyhetsbrevet er helt gratis.

Du kan også følge bloggen på Facebook.

 

Kje som i Bulgaria

Kje som i Bulgaria er smaksrikt uten å være sterkt. Sausen inneholder aivar, som er en slags paprikapuré. Om du ikke får tak i kje, kan du bruke lammelår. Kjelår er ofte små, så ett lår er vanligvis passe til 2 personer. Akkurat denne gangen har jeg fått ett som passer til 4 personer. Oppskriften er passe til 4 personer.

2 kjelår (eller 1 stort)

1 boks Mutti, hakkede tomater

1 glass aivar (om du vil ha litt mer fart i sausen, kan du bruke den som er hot)

2 ss kyllingfond

2 dl vann

3 finhakkede hvitløk

1-2 glass oliven

4 løk i strimler

1 aubergin i terninger

1 squash i terninger

500 g minipoteter, delt i 2 eller 4, avhengige av størrelsen

Salt og pepper

Start med å helle hakkede tomater, aivar, vann og fond i en langpanne. Tilsett hvitløk, oliven, løk, aubergin, squash og poteter. Dryss over salt pepper.

Kjeet:

1-2 kjelår, avhengig av størrelsen

2 never bladpersille

1 neve frisk oregano

1 neve frisk mynte

1/2 dl olivenolje

2 fedd hvitløk

Salt og pepper

Kjør bladpersille, oregano, mynte, olivenolje og hvitløk til en jevn masse. Smak til med salt og pepper og smør blandingen utover kjeet. Det kan gjerne stå med blandingen på seg noen timer eller over natten, for å marinere.

Legg kjeet på toppen av grønnsakene og sett i ovnen på 180 grader i 2-3 timer. Det er klart, når potetene er gjennomkokte. Om du ønsker, kan du drysse over litt bulgarsk ost mor slutten av steketiden, det smaker ekstra godt. Du får kjøpt bulgarsk ost i noen butikker som har spesialisert seg på mat fra Øst-Europa.

Kje som i Bulgaria før steking

 

Du finner flere oppskrifter på kje her.

Om du vil abonnere på nyheter fra bloggen, kan du melde deg på ved å sende oss e-postadressen din her. Nyhetsbrevet er helt gratis.

Du kan også følge bloggen på Facebook.

 

Middelhavskylling

Middelhavskylling er enkel å lage. Når du har satt den i ovnen, gjenstår det bare å snu kyllingen en gang og dekke bordet.

2 bokser hakkede tomater (helst Mutti)

3 finhakkede hvitløk

1 glass oliven

4 løk i strimler

1 aubergine i terninger

1 squash i terninger

500  mandelpoteter, delt i fire

1 glass fetaost i marinade

Oreganokrydder, salt og pepper

4 – 6 kyllinglår, avhengig av størrelse, ev. kyllingbryst eller hel kylling

Start med å helle hakkede tomater i en langpanne. Tilsett hvitløk, oliven, løk, aubergine, squash og poteter og fetaosten inkludert marinaden. Dryss over masse oregano, litt salt og pepper. Sett formen i ovnen i 30 minutter på 250 grader.

Krydre kyllinglårene (ev. kyllingbryst eller hel kylling) med salt, pepper og oregano og legg dem på toppen av grønnsakene. Sett i ovnen på 180 grader og la det steke i ca. 45 minutter til. Når lårene (ev. brystene/kyllingen) får farge på den ene siden, snus de og stekes ferdig på den andre siden.  Det er klart, når potetene er gjennomkokte. Om du bruker hel kylling, er det lurt å bruke steketermometer og kyllingen er klar når termometeret viser 68 grader.

 

Om du vil abonnere på nyheter fra bloggen, kan du melde deg på ved å sende oss e-postadressen din her. Nyhetsbrevet er helt gratis.

Du kan også følge bloggen på Facebook.

Lettvinn kyllingform som i Østen

Lettvinn kyllingform som i Østen er en velsmakende kyllingrett og når den først står i ovnen, gjør den seg nesten selv. Du må kun drysse over litt koriander før den serveres og koke litt ris.

3 strimlede rødløk

4 strimlede vårløk

3 paprika (rød, gul og grønn) i strimler

1 mango i terninger

800 g strimlet kyllingfilet gjerne lårfilet

1 boks kokosmelk

1 boks kokoskrem

4 ss kyllingfond

2 ts paprikakrydder

1 ts hvitløkskrydder

1 finhakket chili

2 ss red curry paste

2 ts karri

Salt og pepper

1 pose cashewnøtter

Fres rødløken lett i smør i en stekepanne, den skal kun bli blank og myk og ikke brunes. Fordel løken, vårløk, paprika, mango og kyllingfilet i en ildfast form.
Bland sammen ingrediensene til sausen: kokosmelk, kokoskrem, kyllingfond, paprikakrydder, chili, red curry paste, karri, hvitløkskrydder, salt og pepper i en kjele og la det koke opp. Smak til om du ønsker sausen sterkere og tilsett ev. mer finhakket chili.

Hell sausen over kyllingblandingen, dryss over litt cashewnøtter og stek midt i ovnen i 30 – 40 minutter på 180 grader.

Kok ris etter anvisning på pakken. Dryss litt koriander over kyllingen rett før servering og om du ønsker, kan du gjerne servere en salat til den lettvinte kyllingformen også, men det er egentlig ikke nødvendig, når den har så mye frukt og grønnsaker i seg.

Om du vil abonnere på nyheter fra bloggen, kan du melde deg på ved å sende oss e-postadressen din her. Nyhetsbrevet er helt gratis.

Du kan også følge bloggen på Facebook.

Persillesaus

Persillesaus er en dansk saus som brukes til stekt flesk, men den passer også til andre salte kjøttretter, som for eksempel sommerkoteletter, sommer- eller påskeskinke, bayonneskinke og stekt fisk.

2 ss smør
2 ss hvetemel
5 dl melk
1 håndfull persille, finhakket
Salt og nykvernet pepper
1 ts malt muskatnøtt

Smelt smøret i en kjele på middels varme, rør inn melet og spe med litt og litt melk, mens du rører hele tiden.
Smak til sausen med salt og nykvernet pepper og eventuelt litt revet muskatnøtt. Rør inn persillen og server med kokte poteter og valgfrie grønnsaker. Jeg har brukt bønner, som har fått et oppkok i vann tilsatt litt smør.

Persillesaus
Persillesaus

Du finner flere velsmakende danske retter og drinker her.

Om du vil abonnere på nyheter fra bloggen, kan du melde deg på ved å sende oss e-postadressen din her. Nyhetsbrevet er helt gratis.

Du kan også følge bloggen på Facebook.

Elgburger

Elgburger er kjempegodt og med syltet rødløk, tyttebærrømme og ovnspoteter er den en super middag. Burgerbrødene kan du lage selv, eller kjøpe ferdig. Om du ikke får tak i elgdeig, kan du bruke vanlig karbonadedeig. Syltet rødløk kan du enten lage selv, du finner oppskrift her, eller du kan kjøpe det ferdig.

Ovnspoteter:

200 g poteter per person

Risle litt olivenolje i en langpanne, del potetene i båter, legg dem i langpanna, ta på salt og pepper og ev. annet krydder du har lyst på, for eksempel paprika, risle over litt mer olje, bland godt og sett dem i ovnen på full guffe. Når potetene begynner å få litt farge, skrus de ned til 200 grader og la dem steke til de er sprø utenpå og myke inni.

Elgburgere:

1 kg kjøttdeig av elg

1,5 ts salt

1/2 ts pepper

1 ss viltkrydder

1/2 dl farris

Smør til steking/grilling

Elt sammen alle ingrediensene. Dersom du bruker ferdigkjøpt viltkrydder, er det ikke sikkert du trenger salt i tillegg.

Form deigen til burgere og stek dem i smør i panna eller legg dem på grillen. Dersom du griller dem, legges en klatt smør på hver burger. Dette er fordi deigen er veldig mager og fort kan bli tørr.

Når burgerne er ferdig stekt på den ene siden, snus de og får en vellagret osteskive på toppen, som kan smelte nedover burgeren og gjøre den ekstra god.

Burgeren servers enten med hjemmebakte, grove burgerbrød, som du finner oppskrift på HER. eller fine burgerbrød.

Det smaker godt med stekte selvplukkede kantareller til. Du får også kjøpt i butikken, deler av året, om du ikke er trygg på selvplukk.

Tytteebærrømme:

Rør sammen 1/2 boks rømme med 2 toppede ss med tyttebærsyltetøy. Ferdig!!!

Elgburger
Elgburger

Om du vil abonnere på nyheter fra bloggen, kan du melde deg på ved å sende oss e-postadressen din her.  Nyhetsbrevet er helt gratis.

Du kan også følge bloggen på Facebook.

Ukemeny 14

Ukemeny 14 ligger klar. Den er en blanding av både velkjente og mindre kjente matretter fra fjern og nær. Du kommer inn på oppskriftene ved å følge linkene, enten i overskriftene eller ved å trykke på bildene. Jeg håper menyen faller i smak.

Mandag: Potet- og purresuppe med hvitløkssnurrer

Potet- og purresuppe med hvitløkssnurrer
Potet- og purresuppe med hvitløkssnurrer
Tirsdag: Bacalao
Bacalao
Bacalao
Onsdag: Sloppy Joe
Sloppy Joe
Sloppy Joe
Torsdag: Biffsalat

Biffsalat

Biffsalat

Fredag: Pizza vindaloo

Pizza vindaloo

Pizza vindaloo

Lørdag:
Forrett: Baconsalat med sennepsdressing
Baconsalat med sennepsdressing
Baconsalat med sennepsdressing
Hovedrett: Lammekoteletter med rødvinssaus og potetroser
Lammekoteletter med rødvinssaus og potetroser
Lammekoteletter med rødvinssaus og potetroser
Dessert: Sjokoladepannacotta med karamelliserte nøtter, urtesukker og pikekyss
Sjokoladepannacotta med karamelliserte nøtter, urtesukker og pikekyss
Sjokoladepannacotta med karamelliserte nøtter, urtesukker og pikekyss
Søndag:
Forrett: Blomkål- og squashsuppe
Blomkål- og squashsuppe
Blomkål- og squashsuppe
Hovedrett: Elggryte med bacon
Elggryte med bacon
Elggryte med bacon
Dessert: Sjokolademousse
Sjokolademousse
Sjokolademousse

 

Ukemeny for uke 14 er bare et forslag og du finner masse andre spennende oppskrifter HER.

Du finner flere menyer HER.

Om du vil abonnere på nyheter fra bloggen, kan du melde deg på ved å sende oss e-postadressen din her.  Nyhetsbrevet er helt gratis.

Du kan også følge bloggen på Facebook.

Finnbiff med potetmos

Finnbiff med potetmos, eller reinskav med potetmos er deilig som søndagsmiddag. Du finner reinskav i frysedisken i matbutikken. Jeg liker å lage en stor porsjon, som jeg fryser ned i porsjoner som vi bruker på hektiske hverdager.

Finnbiff:

1 kg reinsdyrskav

4 ss smør til steking

500 g fersk sopp, for eksempel kantareller eller sjampinjong i skiver

300 g bacon i terninger

4 løk i strimler

3 dl seterrømme

3 dl fløte

2 ss viltfond

100 g brunost

1 laurbærblad

2 ss tyttebærsyltetøy

10  knuste einebær

4 kvister fersk timian eller 1 ts tørket

Ta reinsdyrskavet ut av fryseren og la det ligge noen minutter i romtemperatur.

Brun sopp og bacon i litt av smøret og legg det over i en gryte. Stek reinsdyrskavet i to omganger i resten av  smøret og hell det over i den samme gryten. Kok ut pannen med litt vann og hell dette også over i gryten.

Tilsett rømme, fløte, brunost, tyttebærsyltetøy, viltfond, knuste einebær, laurbær og timian, og la gryten koke til kjøttet er mørt. Smak til med salt og pepper og server med poteter, valgfrie grønnsaker og tyttebærsyltetøy.

Potetmos:

500 g mandelpoteter, eller andre melne poteter

150 g smør

6 ss fløte

Salt og pepper

Skrell mandelpoteter og kok dem møre i usaltet vann. Hell av kokevannet og la potetene dampe av seg uten lokk, slik at de blir tørre på overflaten.

Mos potetene, og rør inn smeltet smør og fløte. Pisk til du får en jevn og luftig potetmos og smak til med salt og pepper.

 

Finnbiff med potetmos
Finnbiff med potetmos

 

Du finner flere velsmakende og varierte retter med reinsdyr og annet vilt her.

 

Om du vil abonnere på nyheter fra bloggen, kan du melde deg på ved å sende oss e-posten din her. Det er helt gratis.

Du kan også følge bloggen på Facebook.