Machboos

Machboos er opprinnelig fra Bahrain og der er den også nasjonalretten. Risretten kan minne om pilaffris og er utbredt over hele Midtøsten. Machboos passer som tilbehør til kjøttretter og som del av meze, som er Midtøstens svar på tapas. For at retten skal bli autentisk, er det viktig å bruke basmatiris. Oppskriften er passe til 4-6 personer.

1 løk i tynne strimler

6 ss olivenolje

1/2 ts fennikelfrø

1/4 ts nellik

1/4 ts gurkemeie

1,5 ts malt koriander

1,5 ts sort pepper

1 ts malt kardemomme

1/2 ts spisskumen

1/2 ts kanel

3 fedd finhakket hvitløk

Revet skall av 1/2 sitron, kun det gule

2 dl basmatiris

3 gulrøtter, skrelt og delt i bittesmå terninger

5 dl vann

4 ss grønnsaksfond

1 granateple, kun frøene

80 g ristede pinjekjerner

1 neve frisk finhakket koriander

Legg alle krydderne i en morter og knus dem sammen til fennikelen er helt oppmalt.

Fres løken i oljen til den er myk og blank. Tilsett hvitløk, krydder og sitronskall og rør det godt sammen, mens det fortsetter å steke. Når alt er blandet, rører du inn risen, så den blir helt dekket av løk- og krydderblandingen. Tilsett vann, fond og gulrøtter og la machboos koke under lokk til den er klar, det tar ca. 20-25 min. Rør inn halvparten av granateplefrøene og pinjekjernene. Hell machboos over i en serveringsbolle, dryss over koriander og resten av granateplefrøene og pinjekjernene og server.

Om du vil abonnere på nyheter fra bloggen, kan du melde deg på ved å sende oss e-postadressen din her.  Nyhetsbrevet er helt gratis.

Du kan også følge bloggen på Facebook.

En slags gresk lasagne

En slags gresk lasagne er en lasagne jeg har tatt helt ut av eget hode, uten inspirasjon fra noe sted. Jeg tenkte at en slags gresk lasagne burde fungere og jeg synes denne smaker skikkelig godt.

2 finhakkede løk

500 g lammekjøttdeig

1 boks hakkede tomater (helst Mutti)

2 gulrøtter i små terninger

4 finhakkede soltørka tomater

1 ss kyllingfond

1 ss tzatzikikrydder

4 finhakkede marinerte artisjokkhjerterter

1 laurbærblad

1 kanelbark

2 finhakkede fedd hvitløk

1 ts pepper

1 kvast oregano

6 lasagneplater

1 glass fetaost

1 pk reven ost

Brun lammekjøttdeigen sammen med løken i litt av oljen fra fetaosten. Tilsett gulrøtter, hakkede tomater, finhakkede soltørka tomater, artisjokk, laurbærblad, kanelbark, oregano, kyllingfond, hvitløk og krydder. La det småkoke i 1 time.

Legg litt av kjøttsausen i bunnen av en ildfast form og legg på halvparten av fetaostterningene. Legg på 3 lasagneplater og deretter mer saus, nytt lag med lasagneplater og deretter resten av sausen. Strø ost på toppen og stikk resten av fetaosten innimellom den revne osten. Stekes langt ned i ovnen på 180 grader i ca. 45 minutter, til osten har fått fin farge.

Serveres med gresk salat og tzatziki.

Du finner flere greske oppskrifter her.

 

En slags gresk lasagne
En slags gresk lasagne

 

Om du vil abonnere på nyheter fra bloggen, kan du melde deg på ved å sende oss e-postadressen din her. Nyhetsbrevet er helt gratis.

Du kan også følge bloggen på Facebook.

 

 

Hjemmelaget kebab av lammedeig

Hjemmelaget kebab av lammedeig er mer enn det du får kjøpt på norske gatekøkken. Prøv å lage det selv og få en helt annen opplevelse. Det er ikke mye jobb og det smaker så mye, mye bedre.

1/2 kg lammedeig (eller karbonade)

2 egg

1 ss kebabkrydder

2 ts mynte

1 ts pepper

Elt alt godt sammen og stek en liten prøvebolle i stekepanne, for å kjenne om den trenger mer krydder. Pakk deigen rundt grillspyd, ca. 200 g på hver og legg dem på grillen. Når de har fått fin farge på undersiden, kan du snu dem og grille dem ferdig.

Kebaben kan gjerne serveres med en frisk salat og ønsket dressing, kanskje cacik, som er tyrkias svar på tzatziki:

1/2 hvitløksfedd

250 ml yoghurt

1 ts tørket mynte

150 g agurk, skrelt og finhakket

salt

Mos hvitløksfedd med litt salt i en morter. Bland yoghurt, hvitløk og mynte i en bolle. Vend inn agurken og smak til med salt.

Om du vil ha pita til kebaben din, kan du kjøpe halvstekte, eller gjøre som meg, lage dem selv. Du finner oppskrift HER.

Kebab av lammedeig
Kebab av lammedeig

Om du vil abonnere på nyheter fra bloggen, kan du melde deg på ved å sende oss e-postadressen din her. Nyhetsbrevet er helt gratis.

Du kan også følge bloggen på Facebook.

Pyttibiff

Pyttibiff er super restemat, om du har biff- og potetrester. Jeg har valgt å røre eggene inn i blandingen, men om du vil, kan du steke egg i en annen panne og legge på toppen. Denne oppskriften er passe til 4 personer.

2 løk strimler

8 mellomstore, kokte poteter

1 pk. aromasopp eller sjampinjong i skiver

500 g biffkjøtt i terninger

4 sammenpiskede egg

Salt og pepper

Stek løken i smør til den er gyllen, før du tilsetter rester av f.eks. sopp, poteter og grønnsaker og steker videre til alt har fått fin farge. Tilsett kjøttet og stek på lav varme til alt er gjennomvarmt. Rør inn sammenpisket egg, smak til med salt og pepper og dryss over litt urter.

Om du ønsker, kan du steke eggene for seg og servere pyttibiff med speilegg på toppen.

Server med ketsjup, sennep, eller min favoritt BBQ-saus.

 

Pyttibiff
Pyttibiff

 

Om du vil abonnere på nyheter fra bloggen, kan du melde deg på ved å sende oss e-postadressen din her. Nyhetsbrevet er helt gratis.

Du kan også følge bloggen på Facebook.

Kinesisk nuddelsuppe

Kinesisk nuddelsuppe er varmende og godt, enten som forrett eller som en lunsjrett. Du får kjøpt ao gan ma, som er crispy chilipaste (og veldig godt), i asiatiske butikker. Oppskriften er passe til  8 personer, som forrett, eller til lunsj til 4 personer.

Kraften:

200 g shitakesopp i skiver

4 sjalottløk, finhakket

3 fedd hvitløk, finhakket

Litt nøytral olje til steking

1 l kyllingkraft (lag selv eller kjøp ferdig)

2 cm ingefærbit, kuttet i 3 skiver

4 ss soyasaus

4 ss mirin

Brun soppen i oljen, tilsett løken og fres videre til løken er blank og litt gjennomsiktig. Tilsett hvitløken og fres videre i ett par minutter. Tilsett resten av ingrediensene og la det småkoke i 10 minutter.

Topping og nudler:

60 g eggnudler per person

2 store bok choy

3 vårløk i strimler

1 glass ao gan ma

Kok nudlene etter anvisningen på pakken. Skjær bok choy på langs, så du får 4 kvarte og skyll dem godt.
Plukk hvitløk og ingefær ut av suppen. Kok nudlene i vann etter anvisning på pakken og bok choi i kraften i 1 min.
Fordel nudlene i suppeboller. Topp  bok choy, hell over suppe, pynt med vårløk og server med lao gan ma, så gjestene selv kan bestemme mengden.

Kinesisk nuddelsuppe
Kinesisk nuddelsuppe

 

Du finner oppskrifter på flere spennende, kinesiske retter her.

 

Om du vil abonnere på nyheter fra bloggen, kan du melde deg på ved å sende oss e-postadressen din her. Nyhetsbrevet er helt gratis.

Du kan også følge bloggen på Facebook.

Mangopudding

Mangopudding er en vanlig dessert i Sør-Øst-Asia og faller i smak hos de fleste. Det er viktig å bruke søt og moden mango. Oppskriften er passe til 6 personer.

1 boks mangopuré (850 g)
1 boks kondensert melk (397 g)
4 ark gelatin
Vann
Mangoterninger og kondensert melk til servering

Legg gelatinarkene i kaldt vann i en bolle og sett til side
Rør sammen mangopuré og kondensert melk, kok opp ca. 1/2 dl vann, klem det kalde vannet ut av gelatinplatene og rør dem ut i det kokende vannet. Hell gelatinen over i mangoblandingen mens du rører godt. Hell mangopuddingen over i serveringsglass og sett kaldt i min. 2 timer
Før servering heller du over litt kondensert melk og mangobiter. Pynt gjerne med et mynteblad.

Mangopudding
Mangopudding

 

Du finner mange spennende dessertoppskrifter fra fjern og nær her.

 

Om du vil abonnere på nyheter fra bloggen, kan du melde deg på ved å sende oss e-postadressen din her. Nyhetsbrevet er helt gratis.

Du kan også følge bloggen på Facebook.

 

Ukemeny 12

Ukemeny 12 ligger klar. Du kommer inn på oppskriftene ved å følge linkene, enten i overskriftene, eller ved å trykke på bildene. Jeg håper menyen faller i smak.

Mandag: Risotto med aromasopp og trøffel
Risotto med aromasopp og trøffel
Risotto med aromasopp og trøffel
Tirsdag: Seibiff med løk
Seibiff med løk
Seibiff med løk
Onsdag: Thaisalat med biffstrimler
Thaisalat med biffstrimler
Thaisalat med biffstrimler
Torsdag: Tagine med kjøttboller og tabouleh
Tagine med kjøttboller og tabouleh
Tagine med kjøttboller og tabouleh
Fredag: Tacopizza med kylling
Tacopizza med kylling
Tacopizza med kylling
Lørdag:
Forrett: Østers med smak av Østen
Østers med smak av Østen
Østers med smak av Østen
Hovedrett: Innbakt svinefilet med sursøt saus
Innbakt svinefilet med sursøt saus
Innbakt svinefilet med sursøt saus
Dessert: Yoghurtis med mango- og pasjonsfrukt
Yoghurtis med mango og pasjonsfrukt med salsa
Yoghurtis med mango og pasjonsfrukt med salsa
Søndag:
Forrett: Ørretrøre med rogn
Ørretrøre med rogn
Ørretrøre med rogn
Hovedrett: Hjortelapskaus
Hjortelapskaus
Hjortelapskaus
Dessert: Nøtteterte
Nøtteterte – min yndlingskake fra barndommen
Nøtteterte – min yndlingskake fra barndommen

 

Ukemeny 12 er bare et forslag og du finner masse andre spennende oppskrifter HER.

Du finner flere menyer HER.

 

Om du vil abonnere på nyheter fra bloggen, kan du melde deg på ved å sende oss e-postadressen din her.  Nyhetsbrevet er helt gratis.

Du kan også følge bloggen på Facebook.

Stekt flesk med persillesaus

Stekt flesk med persillesaus er Danmarks nasjonalrett og kan ligne veldig på den norske varianten, flesk og duppe og den svenske retten stekt fläsk med löksås. Oppskriften er passe til 4 personer.

Stekt flesk:

800 g flesk i tykke skiver
Smør

Tørk fleskeskivene og trykk dem lett flate, med håndflaten eller en kjevle.

Varm opp en panne på høy varme og brun svineskivene på begge sider. Hvis svinekjøttet er veldig magert, kan det tilsettes litt smør.
Skru ned varmen til middels og stek svinekjøttet til det er sprøtt. Det tar vanligvis 4-6 minutter på hver side. Hvis svineskivene slipper mye fett under tilberedningen, hell det bort. Dette gjør det lettere å få sprøstekt svinekjøtt. old dem eventuelt varme i ovnen i en ildfast form på 60 grader. Du kan også steke flesket i ovnen på 200 grader til det har fått fin farge.

Persillesaus:

2 ss smør
2 ss hvetemel
5 dl melk
1 håndfull persille, finhakket
Salt og nykvernet pepper
1 ts malt muskatnøtt

Smelt smøret i en kjele på middels varme, rør inn melet og spe med litt og litt melk, mens du rører hele tiden.
Smak til sausen med salt og nykvernet pepper og eventuelt litt revet muskatnøtt. Rør inn persillen og server med kokte poteter og valgfrie grønnsaker. Jeg har brukt bønner, som har fått et oppkok i vann tilsatt litt smør.

Stekt flesk med persillesaus
Stekt flesk med persillesaus

Du finner flere velsmakende danske retter og drinker her.

Om du vil abonnere på nyheter fra bloggen, kan du melde deg på ved å sende oss e-postadressen din her. Nyhetsbrevet er helt gratis.

Du kan også følge bloggen på Facebook.

 

Hvit lumumba

Hvit lumumba også kalt hvit, død tante er kakao for voksne og er super en kald høst, eller vinterkveld. Den passer også å bruke til voksendessert. En Lumumba (Død tante, Tote Tante) er en longdrink oppkalt etter den kongolesiske politikeren Patrice Lumumba. Begrepet Død tante/Tote Tante brukes på vestkysten av Danmark, Nord-Tyskland og Nederland. Oppskriften er passe til 2 personer.

4 cl mørk rom
Varm kakao av 1 plate hvit kokesjokolade, kokt opp med 1/2 ltr melk
Pisket krem

Hell varm kakao i en kopp, tilsett rom og topp med krem. Et lite dryss med kanel smaker godt på toppen.

Hvit lumumba
Hvit lumumba

 

Du finner mange spennende drinker, både med og uten alkohol her.

Om du vil abonnere på nyheter fra bloggen, kan du melde deg på ved å sende oss e-postadressen din her.  Nyhetsbrevet er helt gratis.

Du kan også følge bloggen på Facebook.

Ostefylt kyllingfilet med potetpuré og en nydelig appelsinsaus

Ostefylt kyllingfilet med potetpuré og en nydelig appelsinsaus er en av favorittrettene mine med kylling. Appelsinsausen smaker også perfekt all annen slags fjærkre, svin, hvit fisk og til grillspyd.

Oppskriften er passe til 4 personer.

Kyllingen:

4 store kyllingfileter

80 g ost i 4 staver

Salt og pepper

8 strimler bacon

Skjær en lomme i kyllingfileten og trykk inn en stav med ost i den, enten en vellagret ost, en Jarlsberg eller en annen ost etter eget ønske. Krydre fileten med salt og pepper. Snurr 2 skiver bacon rundt hver filet og legg dem i en smurt ildfast form. Sett filetene i ovnen på 200 grader til filetene er gjennomstekte.

Du finner oppskrift på potetpuréen HER.

Sausen:

Skall og saft av 4 appelsiner

1,5 dl sukker

3 ss vann

3 ss eplesidereddik

2 ss soyasaus

1 ss kalve- eller kyllingfond

2 ss brun maisennajevner

75 g smør

Skyll appelsinene i lunkent vann. Skrell dem med ostehøvel eller potetskreller. NB! Kun det gule. Del skallet i tynne strimler.

Kok sukker og vann på lav varme til det er nesten karamellisert. Hell i eddiken og la det koke i noen minutter. Tilsett appelsinsaften og skallet og la det koke i noen minutter før de siles av. Spar på strimlene.

Tilsett soyasaus og fond. Visp inn maisenna og la det koke i min. 1 minutt. Tilsett smøret, rør til det er oppløst og server.

Server med valgfrie grønnsaker, f.eks. romanesco, som jeg har brukt her eller blomkål eller brokkoli. Romanesco kokes opp i vann, tilsatt salt, settes til side med lokk på, til den har blitt myk, men fortsatt har tyggemotstand, ca. 5 min. Pynt med appelsinskall på toppen.

Ostefylt kyllingfilet med potetpuré og en nydelig appelsinsaus
Ostefylt kyllingfilet med potetpuré og en nydelig appelsinsaus

 

Du finner flere velsmakende retter med kylling her.

 

Om du vil abonnere på nyheter fra bloggen, kan du melde deg på ved å sende oss e-postadressen din her. Nyhetsbrevet er helt gratis.

Du kan også følge bloggen på Facebook.