Sprø kylling i bao buns

Sprø kylling i bao buns er vår favoritt rett med bao buns eller steam buns. Bao buns kommer opprinnelig fra Kina, men er populært i mange andre land i Sør-Øst-Asia også. Kyllingen blir sprøstekt og sammen med myke buns og de gode smakene, er denne retten en fryd for ganen. Du får kjøpt alle ingrediensene til denne retten i velassorterte matbutikker. Grunnen til at jeg har valgt sauser fra Flying goose, er at de er enkle å dosere med. Du kan selvfølgelig velge andre merker eller andre typer saus, om du foretrekker det. Sriracha Mayo Sauce kan være litt sterkt, så sjekk det, før du tar på for mye. Oppskriften er passe til 3-4 personer.

Kyllingen:

600 g kyllingbryst i strimler

1 ss hvitløk fra tube eller glass

1 ss ingefær, knust fra glass

2 ts kinesisk 5-krydder (5-spice)

1 sammenpisket egg

2 ss soyasaus

1 dl maisenna

1 dl nøytral olje

Bland kyllingen med soyasaus, hvitløk, ingefær og 5-krydder. Tilsett egg og maisenna, rør godt sammen og la det marinere i kjøleskapet i 20 minutter.
Hell oljen i langpannen, fordel kyllingbitene utover og stek midt i ovnen til de er sprø og gjennomstekte.

Til servering:

2-4 bao buns per person

1 paprika i tynne strimler

½ agurk i tynne strimler

1 vårløk, i strimler

Frisk koriander

Hoisinsaus (Flying goose)

Sriracha Mayo Sauce (Flying goose)

Damp bao buns i en bambusdamper og legg tilbehøret i hver sine boller, så gjestene kan forsyne seg selv, med det de ønsker. Sett bambusdamperen med bao buns på bordet, så de holder seg varme.

Fyll baobuns med det dere liker og risle over hoisinsaus og sriracha mayo Sauce.

Bao buns med sprø kylling
Sprø kylling i bao buns

 

Du finner flere tips og retter med bao buns her.

 

Om du vil abonnere på nyheter fra bloggen, kan du melde deg på ved å sende oss e-postadressen din her. Nyhetsbrevet er helt gratis.

Du kan også følge bloggen på Facebook.

Spennende matkalender

Spennende matkalender med nasjonaldager og forskjellige matdager finner du her

Vet du for eksempel hvilken dag, som er den internasjonale dagen for lykke? Sjekk hvilke begivenheter som forbindes med din fødselsdag og få tips til hva du kan servere.

 

Spennende matkalender

Om du vil abonnere på nyheter fra bloggen, kan du melde deg på ved å sende oss e-postadressen din her. Nyhetsbrevet er helt gratis.

Du kan også følge bloggen på Facebook.

Pai med middelhavssmak

Pai med middelhavssmak er kjempegodt både for liten og stor, enkelt å lage og kan brukes både til forrett, hovedrett og lunsj. Om du vil, kan du lage den i porsjonsformer i stedet for i en stor form og om du har dårlig tid, kan du bruke ferdigkjøpt paideig fra butikken.

Mørdeig:

125 g smør
250 g mel
Ca. 1 dl vann

Visp sammen mel og smør med en mikser til smøret er godt fordelt i melet. Tilsett litt og litt vann og videre til du får en fin deig. Pakk den inn i plastfolie og la den hvile i kjøleskapet minimum en time.

Kjevle ut deigen, så den passer i paiformen. Press den godt inntil sidene og litt over kanten på formen, så du kan skjære det bort og få en fin, rett kant på paien. Legg et bakepapir på paibunnen og fyll med tørka erter, så den holder seg flat under første steking. Stek den på 200 grader i 15 minutter, før du løfter ut ertene og lager fyllet. Ertene kan du bruke om og om igjen, når du lager pai.

Pai med middelhavssmak på gang
Pai med middelhavssmak på gang
Fyll:

1 løk,  grovhakket

300 g kyllingfileter i strimler

100 g sopp i skiver, f.eks. aromasopp eller sjampinjong

100 g bacon i terninger

1/2 glass sorte oliven i skiver, avsilt

3 store egg

2 dl crème fraîche

1 pk brokkolini, kun toppene

1/2 glass fetaost, avsilt

1/2 glass soltørket tomat, avsilt

Salt og pepper

100 g revet ost, gjerne vellagret

Brun kylling, løk og bacon i litt smør, sil av og fordel det utover paibunnen. Legg på brokkolini, feta, soltørket tomat og oliven, før du fordeler den revne osten over.

Visp sammen egg og crème fraîche, salt og pepper.

Hell på eggeblandingen og stek paien videre i cirka 30 minutter, til fyllet har stivnet.

 

 

Du finner flere velsmakende paier her.

Om du vil abonnere på nyheter fra bloggen, kan du melde deg på ved å sende oss e-postadressen din her.  Nyhetsbrevet er helt gratis.

Du kan også følge bloggen på Facebook.

Bucatini carbonara

Bucatini carbonara er en videreutvikling av en gammel rett fra Lazio i Italia. Den er rask og lettvinn å lage og smaker godt. Det spesielle med carbonara, er at sausen er basert på eggeplommer og kokevann fra pastaen, så ikke hell det rett i vasken, når du siler av pastaen. Resultatet er en nydelig kremaktig saus, uten bruk av meieriprodukter. Bucatini er en annen pastavariant, som er litt tykkere enn spagetti  og hul i midten. Du kan selvfølgelig bruke andre typer pasta om du ønsker det. Oppskriften er passe til 2 pers.

200 g bucatini

60 gram baconterninger

3 eggeplommer romtemperatur

25 gram revet parmesan eller pecorino (eller kjøp ferdig i pose)

Kokevann fra pastaen

Salt og pepper

Brun baconterningene lett i en sautépanne eller stor gryte. Pisk eggeplommene sammen med sort pepper og nesten all osten.

Kok bugatonien til al dente etter anvisningen på pakken.

Visp inn 1 ss av kokevannet fra pastaen inn i eggeblandingen. Resultatet skal være kremaktig.

Eggeblanding til carbonara
Eggeblanding til carbonara

Sil av pastaen, men spar på kokevannet og hell pastaen over i sautépannen sammen med 3 ss pastakokevann. La alt koke i 1 minutt på høy varme.

Slå av varmen og hell eggeblandingen over mens du rører i ca. 30 sekunder.

Rør inn resten av osten sammen med 2 ss til av det varme pastavannet for å gjøre den kremet.

Smak til og smak til med mer salt og pepper, rør inn finhakket persille og server gjerne bugatoni carbonara med litt urter, f.eks. basilikum og mer parmesan, som de som ønsker kan høvle over selv.

Bugatini carbonara
Bucatini carbonara

 

Du finner flere spennende og velsmakende pastaretter her.

Om du vil abonnere på nyheter fra bloggen, kan du melde deg på ved å sende oss e-postadressen din HER. Nyhetsbrevet er helt gratis.

Du kan også følge bloggen på Facebook.

Ukemeny 11

Ukemeny 11 ligger klar. Du kommer inn på oppskriftene ved å følge linkene, enten i overskriftene, eller ved å trykke på bildene. Jeg håper menyen faller i smak.

Mandag: Libanesisk lam og ris
Libanesisk lam og ris
Libanesisk lam og ris
Tirsdag: Spagetti med villreker
Spagetti med villreker
Spagetti med villreker
Onsdag: Appelsinkylling
Appelsinkylling
Appelsinkylling
Torsdag: Hjortekarbonader med potetpuré
Hjortekarbonader med potetpuré
Hjortekarbonader med potetpuré
Fredag: Tradisjonell spansk paella
Tradisjonell spansk paella
Tradisjonell spansk paella
Lørdag:
Forrett: Gratinerte sjøkreps
Gratinerte sjøkreps
Gratinerte sjøkreps
Hovedrett: Helstekt kalvefilet med røstipoteter, aromasopp og blåskimmelsaus
Helstekt kalvefilet med røstipoteter, aromasopp og blåskimmelsaus
Helstekt kalvefilet med røstipoteter, aromasopp og blåskimmelsaus
Dessert: Sjokoladeterrin
Sjokoladeterrin
Sjokoladeterrin
Søndag:
Forrett: Grøntrand
Grøntrand
Grøntrand
Hovedrett: Lammefrikassé
Lammefrikassé
Lammefrikassé
Dessert: Minas fantastiske eplepai
Minas fantastiske eplepai
Minas fantastiske eplepai

Ukemeny for uke 11 er bare et forslag og du finner masse andre spennende oppskrifter HER.

Du finner flere menyer HER.

Om du vil abonnere på nyheter fra bloggen, kan du melde deg på ved å sende oss e-postadressen din her.  Nyhetsbrevet er helt gratis.

Du kan også følge bloggen på Facebook.

 

Finnbiff

Finnbiff eller reinskav er en deilig viltgryte med reinsdyrskav, som du finner i frysedisken i matbutikken. Jeg liker å lage en stor porsjon, som jeg fryser ned i porsjoner som vi bruker på hektiske hverdager.

1 kg reinsdyrskav

4 ss smør til steking

500 g fersk sopp, f.eks. kantareller eller sjampinjong i skiver

300 g bacon i terninger

4 løk i strimler

3 dl seterrømme

3 dl fløte

2 ss viltfond

100 g brunost

1 laurbærblad

2 ss tyttebærsyltetøy

10  knuste einebær

4 kvister fersk timian eller 1 ts tørket

Ta reinsdyrskavet ut av fryseren og la det ligge noen minutter i romtemperatur.

Brun sopp og bacon i litt av smøret og legg det over i en gryte. Stek reinsdyrskavet i to omganger i resten av  smøret og hell det over i den samme gryten. Kok ut pannen med litt vann og hell dette også over i gryten.

Tilsett rømme, fløte, brunost, tyttebærsyltetøy, viltfond, knuste einebær, laurbær og timian, og la gryten koke til kjøttet er mørt. Smak til med salt og pepper og server med poteter, valgfrie grønnsaker og tyttebærsyltetøy.
Jeg har brukt friske bønner, som har fått et raskt oppkok i vann tilsatt smør.

Finnbiff
Finnbiff

 

Du finner flere velsmakende og varierte retter med reinsdyr og annet vilt her.

 

Om du vil abonnere på nyheter fra bloggen, kan du melde deg på ved å sende oss e-postadressen din her. Nyhetsbrevet er helt gratis.

Du kan også følge bloggen på Facebook.

Bacardi cocktail

Bacardi cocktail har vært populær helt fra avisen Oakland Tribune skrev om den allerede i 1913. Den har som mange andre drinker sitt opphav i USA. Denne drinken er rask å lage og lett å like.

6 cl Bacardí Ocho rum

2,5 cl limejuice, nypresset

2,5 cl grenadin

Rist sammen alle ingrediensene i en shaker med is og sil over i et avkjølt cocktailglass.

 

Bacardi cocktail
Bacardi cocktai

 

Du finner mange spennende drinker, både med og uten alkohol her.

 

Om du vil abonnere på nyheter fra bloggen, kan du melde deg på ved å sende oss e-postadressen din her.  Nyhetsbrevet er helt gratis.

Du kan også følge bloggen på Facebook.

Bombetta med risotto

Bombetta med risotto er en italiensk spesialitet, hvor du ruller ost inn i flatbanket svinenakke og pakker den inn i skiver av spekepølse. Servert med risotto smaker det kjempegodt. Du får kjøpt coppa hos flere matkjeder og Provolone i spesialforretninger for Italiensk og middelhavsmat. Du får kjøpt hel svinenakke hos Meny og den er enkel å dele i skiver. Oppskriften er beregnet til 4 personer.

Bombetta:

12 skiver svinekjøtt (svinenakke)

12 skiver capocollo (ev. coppa)

10 g halvmyk ost, fersk Caciottina (ev. vellagret Provolone, vellagret Norvegia eller vellagret Jarlsberg)

Strøkavring

Olivenolje til steking

Bank kjøttskivene flate med en biffbanker. Del hver skive i to, til lange strimler og legg på ost i skiver, rull sammen kjøttet, pakk det inn i coppaskiver og rull dem i strøkavring. Stek bombetta i olivenolje, enten i en stekepanne eller i langpanna i en forvarmet ovn i ca. 30 minutter på 200 grader. Tiden avhenger av hvor store bombettaer du har laget.

Steinsopprisotto:

1 finhakket løk

1/2 dl olivenolje

1 pk risottoblanding

1 neve tørket steinsopp

2 fedd hvitløk, finhakket

1 l varm kraft

100 g smør

50 g finrevet parmesan

1/2 sitron, kun saften

Skyll steinsoppen i kaldt vann. Kok opp vann, trekk til side og legg i steinsoppen. La soppen ligge i vannet i 15 min, før du siler vannet over i litermål, tørker av soppen og legger den til side til senere

Kraft:

Avsil fra soppen

Vann

2 ss sjalottløkfond

Fyll litermålet avsil fra soppen, fond og vann, hell blandingen tilbake til kjelen og kok opp, når den skal brukes.

Steinsopprisottoen:

Finhakk soppen, brun den i litt olivenolje og sett til side.

Varm en sautépanne eller gryte og tilsett olje. Fres løk og hvitløk til løken er myk og blank. Tilsett risen og la den frese med et par minutter. Sett platen på middels varme og tilsett soppen.

Kok opp kraften i en egen kjele og hold den varm. Hell én øse av den varme kraften over risen. Fortsett å røre og riste på kjelen mens risottoen koker. Spe med mer kraft når det meste er absorbert i kjelen og fortsett å spe til du har ønsket konsistens. Riktig tilberedt risotto skal være kremaktig og tyktflytende (som en grøt), og glir lett utover tallerkenen. Rør ekstra godt mot slutten av koketiden. Når risottoen har fått perfekt konsistens, tilsettes sitronsaft, smør og parmesan. Smak til med litt salt og pepper. Risottoen vil tykne om den blir stående.

Bombetta med risotto
Bombetta med risotto

Du finner flere spennende og velsmakende retter fra Italia her.

Om du vil abonnere på nyheter fra bloggen, kan du melde deg på ved å sende oss e-postadressen din her. Nyhetsbrevet er helt gratis.

Du kan også følge bloggen på Facebook.

 

Dubaisjokolade

Dubaisjokolade er deilig godteri fra Dubai, som har spredd seg over hele verden i rekordfart. Den er ganske dyr, men mye billigere å lage selv og det er ikke vanskelig heller. Du får kjøpt pistasjkrem og kataifi i asiatiske butikker.

400 g melkesjokolade
440 g pistasjkrem
220 g kataifi

 

Dubaisjokolade - ingredienser
Dubaisjokolade – ingredienser

 

Smelt halvparten av sjokoladen i en bolle over en kjele med varmt vann, før du heller den over i en form, dekket med bakepapir. Fordel den flytende sjokoladen jevnt utover og sett den kaldt, til den har stivnet igjen.
Fordel kataifi utover er stekebrett og sett i ovnen på 180 grader, til den blir gyllen og sprø.

Rør sammen kataifi og pistasjkrem i en bolle og fordel blandingen jevnt over den stivnede sjokoladen.

Smelt resten av sjokoladen og fordel den over, så pistasjkremen blir helt dekket.

Sett formen kald igjen og la sjokoladen stivne helt. Del opp etterhvert som den skal nytes.

Dubaisjokolade
Dubaisjokolade

Om du vil abonnere på nyheter fra bloggen, kan du melde deg på ved å sende oss e-postadressen din her. Nyhetsbrevet er helt gratis.

Du kan også følge bloggen på Facebook.

Laks med Clotildes ovnsbakte poteter og eplesaus

Laks med Clotildes ovnsbakte poteter og eplesaus kan gjerne serveres som selskapsmat, siden det både smaker godt og ser lekkert ut. Sausen kan gjerne lages klar i forkant og varmes opp når den skal brukes. Oppskriften er passe til 6 personer.

Clotildes ovnsbakte poteter:

1,2 kg poteter

4 ss olje

Havsalt

Dersom potetene har glatt skinn, skrubb dem skikkelig og skrell dem slik at de får et stripete mønster (la halvparten av skallet være på). Om potetene ikke er glatte, skrelles de helt.

Del potetene i biter i munnfullstørrelse. Kok dem, med 1 ts salt i fem minutter.

Hell halvparten av oljen i en ildfast form. Sett det i ovnen slik at oljen og formen varmes opp.

Hell av potetvannet og la potetene dampe av seg, så de blir helt tørre. Sett på lokk, bruk grytekluter og hold lokket tett mens du rister skikkelig i noen sekunder til overflaten på potetene blir ujevn/ruglete. Dette vil gjøre overflaten sprø.

Legg potetene i den varme formen, strø over salt og resten av oljen. Vend godt, så at potetene dekkes med olje.

Stek potetene i 210 grader i  ca. 30 minutter. Snu potetene etter omtrent halve tiden. Kjenn etter om de er ferdige. De skal være gylne og sprø utenpå og myke inni. Bruk eventuelt grillelementet på slutten. Serveres med en gang.

Eplesaus:

1 løk, finhakket

4 fedd hvitløk, finhakket

3 ts karripulver

2 ss kyllingfond

2 dl eplechutney eller eplesyltetøy

1/3 ltr fløte

2 ss kyllingfond

1 nevefinhakket kjørvel

Fres løken og hvitløken i smør til løken er blank og litt gjennomsiktig. Tilsett resten av ingrediensene og la det koke inn til passe konsistens, før du kjører sausen helt jevn med en stavmikser. Tilsett finhakket kjørvel og server.

Laksen:

200 g laks per person

Salt og pepper

Smør til steking

Del laksen i porsjonsbiter, krydre den med salt og pepper og stek den på begge siden i smøret.

Du kan servere med hvilke grønnsaker du vil. Jeg har brukt frisk asparges, som har fått en rask runde i stekepanna, sammen med smør og litt salt. Om du ønsker andre grønnsaker, kan du få litt inspirasjon her.

 

Laks med Clotildes ovnsbakte poteter og eplesaus
Laks med Clotildes ovnsbakte poteter og eplesaus

 

Om du vil abonnere på nyheter fra bloggen, kan du melde deg på ved å sende oss e-postadressen din her. Nyhetsbrevet er helt gratis.

Du kan også følge bloggen på Facebook.