Glaserte gulrøtter og purre er deilig tilbehør til både kjøtt og fisk. Pannen du bruker skal ha en størrelse som gjør at grønnsakene ikke må ligge oppa hverandre. Oppskriften er passe til 4 personer.
8 middels store gulrøtter, skrelt og delt i jevne biter
2 små purrer, godt vasket og delt i jevne biter
Vann til koking
2 ss smør
2 ss olivenolje
1 ts salt
2 ts sukker
Litt frisk gressløk, finhakket
Legg gulrøtter og purre i en sautépanne eller en annen stor stekepanne. Hell på vann, så det står 1 cm over grønnsakene. Tilsett smør, olje, sukker og salt. La det koke til væsken er fordampet og grønnsakene er møre og blanke.
Glaserte gulrøtter og purre
Om du vil abonnere på nyheter fra bloggen, kan du melde deg på ved å sende oss e-postadressen din her. Nyhetsbrevet er helt gratis.
Brennende kjærlighet med elg er en viltvariant av en dansk rett fra 80-tallet, som jeg nesten hadde glemt. Jeg satt og kikket i gamle kokebøker og tenkte det var på tide å trekke den frem fra glemselen. Brennende kjærlighet faller i smak både hos de voksne og hos de minste barna også.
Potetmosen:
Skrell og kok poteter møre. Hell av vannet, mos potetene og tilsett smør og fløte eller melk. Rør det sammen og smak til med salt og pepper. Det smaker godt med finhakket gressløk eller vårløk i også.
Kjøttet:
1 finhakket løk
1 fedd finhakket hvitløk
500 g kjøttdeig av elg
1 boks hakkede tomater (helst Mutti)
2 ss tomatpuré
1 laurbærblad
2 ts salt
1 ts oregano
2 ts basilikum
1 ts pepper
200 g reven ost etter eget ønske
Brun elgdeigen sammen med løk og hvitløk i smør eller olje. Tilsett hakkede tomater, tomatpuré, laurbærblad, oregano, basilikum, salt og pepper. La det koke i minimum 30 minutter. Hell kjøttblandingen over i en ildfast form, bre potetmosen utover og strø ost på toppen.
Stek brennende kjærlighet midt i ovnen på 200 grader, i ca. 30 minutter, til osten har fått fin farge. Jeg serverer brennende kjærlighet med en frisk salat til.
Brennende kjærlighet med elg
Du finner mange flere spennende og varierte oppskrifter med vilt her.
Om du vil abonnere på nyheter fra bloggen, kan du melde deg på ved å sende oss e-postadressen din her. Nyhetsbrevet er helt gratis.
Ukemeny 9 ligger klar. Du kommer inn på oppskriftene ved å følge linkene, enten her, i overskriftene eller ved å trykke på bildene. Jeg håper menyen faller i smak.
Skinkestek med eplesaus og sprøstekte poteter er en deilig søndagsmiddag. Den vanligste måten å servere skinkestek på er med surkål og brun saus og kan kanskje bli litt kjedelig i lengden. For å variere litt er skinkestek med eplesaus og sprøstekte poteter veldig annerledes og veldig populært i vår familie. Vi serverer den med ertepuré, men du kan bruke de grønnsakene du liker best. Beregne 300 gram skinkestek per person, men jeg kan anbefale å beregne det dobbelte, så du har middag til 2 dager.
Skinkestek:
4 kg rå skinkestek med svor
200 g smør
1 l eplejuice av god kvalitet
2 løk, hakket
2 ss fond, ev. grønnsaksbuljong
4 fedd hvitløk, finhakket
Salt og pepper
Dag 1: Skjær ruter i svoren i ca. 1,5 cm x 1,5 cm, krydre med salt og pepper og gni det godt inn med hendene. Legg steken i en langpanne, dekk til med aluminiumsfolie og sett i kjøleskapet til dagen etter.
Dag 2: Hell eplejuice rundt steken og tilsett løk, hvitløk og grønnsaksfond eller buljong. Legg skinkesteken på siden når du damper, så svoren ikke kommer i kontakt med aluminiumsfolien. Sett langpannen ovnen på 240 grader varmluft og la steken dampe med folie over i 45 minutter.
Ta av folien, sett inn steketermometer og sett ovnen på 90 grader. La steken kose seg til den har en kjernetemperatur på 70 grader, i ca. 5 timer.
Ta langpanen ut av ovnen, sett den på 240 grader med grillelement. Sil av kraften i bunnen over i en kjele, sett steken inn igjen, så du får sprø svor. Det tar ca. 15 minutter, men pass på så den ikke blir brent. La steken hvile mens du lager sausen, minimum 25 minutter så saftene får satt seg, før du deler den i skiver.
Skinkestek
Sprøstekte poteter:
500 g mandelpoteter
2 ss rapsolje
1 ss smør
1 ts salt
Nykvernet sort pepper
Finhakkede friske urter, for eksempel timian, oregano, eller rosmarin
Gi potetene et raskt oppkok, hell av vannet og del dem først i 2 og deretter tvers over igjen, så du får kvarte poteter. Varm oljen og smøret i en stor stekepanne og legg i potetene med snittflaten ned. Det er viktig at alle potetene får ligge på bunnen av stekepannen. Sett på lokk og stek til potetene er møre og bunnene gyllenbrune. Sjekk av og til og etter hvert som de får fin farge, flytter du rundt på dem, så elle blir jevnt stekt. Det tar ca. 20 – 30 minutter.
Snu alle potetene med snittflaten opp og dryss over salt, pepper og urter. Stek videre uten lokk til den andre siden er gyllenbrun, ca. 10 minutter til.
Sprøstekte poteter serveres rykende varme.
Sprøstekte poteter
Eplesaus:
Avsilt kraft fra stekingen
4 epler, skrelt og i delt terninger
3 ts karripulver
1/3 ltr fløte
1 laurbærblad
1-2 ss kyllingfond
Ev. lys maisennajevner
Hell alle ingrediensene, bortsett fra maisenna i en kjele og la det koke inn i 30 minutter. Ta ut laurbær og kjør resten til en jevn saus og smak til med salt og pepper. Om du ønsker en tykkere saus, kan du røre inn litt maisenna.
Skinkestek med eplesaus og sprøstekte poteter
Du finner mange flere spennende og varierte svineretter, fra fjern og nær, her.
Om du vil abonnere på nyheter fra bloggen, kan du melde deg på ved å sende oss e-postadressen din her. Nyhetsbrevet er helt gratis.
Krydret te er full av smak og kan anbefales på kalde vinterdager. Flere land sør i Asia lager te på denne måten og oppskriften gir 4 porsjoner.
7 dl vann
2 dl helmelk
2 grønne kardemommefrø
1 ss anisfrø
2 kanelstenger
6 nellikspiker
6 hele, sorte pepperkorn
2 ss sort te, helst Assam
Sukker etter smak
Knus krydderet med en morter, eller bruk en kjevle, eller undersiden av en kjele. Hell vannet i en kjele, tilsett krydderet og la det småkoke i 30 minutter på svak varme. Tilsett melk og te og la det få et raskt oppkok, før du tar kjelen av platen og lar det trekke i 15 minutter. Sil av og server teen varm. Om du ønsker, kan du tilsette sukker etter hver og en sin smak.
Krydret te
Du finner mange spennende drinker, både med og uten alkohol her.
Om du vil abonnere på nyheter fra bloggen, kan du melde deg på ved å sende oss e-postadressen din her. Nyhetsbrevet er helt gratis.
Mousselinegratinerte reker er en nydelig forrett eller lunsjrett. Det er litt jobb med den, men den er verdt hvert eneste minutt. Oppskriften er passe til 4 porsjoner.
Essens:
4 ss kaldt vann
1 ss hvitvinseddik
1/2 ts kvernet pepper
Bland vann, eddik og pepper i en liten kjele, kok opp og kok inn til 1/3 mengde, før du lar den avkjøles. Sil av, så du har en ren, klar essens.
Klaret smør:
250 g smør
Smelt smøret, fjern bunnfallet og sett til avkjøling.
Krem:
1/2 dl kremfløte
Pisk fløten til krem og sett til side.
Mousselinesaus:
Essens
4 eggeplommer
3 ts karripulver
1 ts Dijonsennep
Klaret smør
Pisket krem
Hell essensen over i en liten kjele, tilsett eggeplommer, karri og sennep. Visp godt sammen til eggene blir lyse og luftige. Sett kjelen i vannbad og visp hele tiden, mens du gradvis øker varmen på vannbadet. Bruk termometer, så ikke eggeblandingen blir varmere enn 61 grader. Pisk inn smøret, litt etter litt, mens du fortsetter å vispe. Rør til slutt inn nypisket krem.
Reker og topping:
Gressløk, finhakket
Bladpersille, finhakket
Reker (så mange du vil)
Mousselinesaus
Revet gulost
Plasser noen krepsehaler og urter i hver grop i snegleformer av porselen (ev. i andre ildfaste porsjonsformer). Bre over mousselinesaus og dryss over revet gulost. Sett i ovnen under grillelement på 250 grader, til osten har smeltet. Server umiddelbart.
Om du skal servere retten som lunsjrett, smaker det godt med ristet brød, som er smurt med en blanding av olivenolje og hvitløk før den brunes i tørr panne eller i toastjern.
Tacopizza med biff er en skikkelig deilig avveksling til den vanlige fredagstacoen. Jeg serverer den med tacochips og guaccamole til.
Pizzabunnen:
550 g mel, helst tipo 00
1 ts salt
1/2 pk pizzagjær
1 ss honning
1 ss olivenolje
Ca. 3 dl kaldt vann
Elt alt godt sammen og la den heve. Deigen er perfekt, når den er så fuktig at du akkurat klarer kjevle eller trykke den ut, så tilsett nok vann.
Når jeg lager pizza, lar jeg deigen kose seg i lang tid, gjerne i kjøleskapet natten over. Jeg tar den ut ca. 1 time før jeg skal bruke den og lar den heve seg ferdig på benken, før jeg trykker/kjevler den ut og lar den etterheve i ca. 30 minutter. For italiensk pizza, kjevles den veldig tynn og for pizza med amerikansk bunn litt tykkere. Om du lager pizzadeigen samme dag, som du skal bruke den, kan den få stå på benken og heve i minimum 1 time. Jeg steker alltid bunnen på høy temperatur i noen få minutter, før jeg tar på fyllet.
Pizzafyll:
1 glass tacosaus, styrke etter egen gane
1 løk, finhakket
2 ss hjemmelaget tacokrydder, ev. 1 pose ferdigkjøpt
Jalapeños (om du ønsker et hottere pizza)
400 g biffkjøtt i strimler
1 paprika i fine strimler
1 pk reven ost, gjerne vellagret
Legg biffkjøttet i en pose, tilsett krydderet og rist, så kjøttet blir dekket på alle kanter. Bre tacosausen utover bunnen, dryss på løk, ev. jalapeños og ost. Legg på paprika og biffkjøtt og stek midt i ovnen på 200 grader til pizzaen er gyllen og lekker.
Guaccamole:
2 avokado
Saften av 1/2 lime
1 ss veldig finhakket løk
2 ts finhakket rød chili
1 fedd finhakket hvitløk
Alt moses med stavmikser. Smak til med salt og pepper.
Server texmexpizza med biff sammen med koriander, guaccamole og tacochips.
Texmexpizza med biff
Du finner flere spennende texmexoppskrifter her og nesten 50 oppskrifter på velsmakende pizza her.
Om du vil abonnere på nyheter fra bloggen, kan du melde deg på ved å sende oss e-postadressen din her. Nyhetsbrevet er helt gratis.
Kjøttpudding som er hjemmelaget er mye bedre enn den du kjøper i butikken. Prøv denne hjemmelagde varianten og du vil oppleve en helt ny verden og den faller også i smak hos de minste barna.
600 g karbonadedeig
1 finhakket paprika
1 finhakket løk
2 ts salt
2 sammenpiskede egg
3 dl melk
1 ts muskat
1 ts pepper
1,5 ss potetmel
1 pakke tørrsaltet bacon i skiver
Elt alt, bortsett fra baconet, godt sammen og hell det i brødform. Legg på 1 pakke tørrsaltet bacon i skiver og stek kjøttpuddingen i vannbad på 180 grader i 1 time.
Hjemmelaget kjøttpudding før steking
Hjemmelaget kjøttpudding serveres med brun saus og poteter i ønsket form, her hadde jeg kokte poteter etter gårsdagens middag, som jeg har skjært i skiver, krydret og stekt i smør i langpanna på 200 grader. Grønnsakene kan også varieres. Kraften som skilles ut fra puddingen under steking, bruker jeg alltid i den brune sausen.
Ensaladilla rusa er en russisk salat, som lages i Russland, i mange av landene i nærheten av Russland, men den lages også som en tapasrett i Spania. Den passer veldig godt som en liten godbit til en drink, eller et glass vin. Den passer også godt som en forrett, lunsjrett eller til frokost. Server den på litt brød, loff eller kjeks.
2 store poteter
3 gulrøtter
1/2 dl olivenolje
2 egg
50 g grønne erter
100 g majones
100 gram tunfisk i olje (ikke bruk oljen)
Kok poteter og gulrøtter møre i vann. Mos dem med olivenoljen. Hardkok eggene og del dem i terninger. Rør eggene inn i mosen sammen med ertene, majonesen og tunfisken.
Ensaladilla rusa
Du finner flere velsmakende småretter fra fjern og nær her.
Om du vil abonnere på nyheter fra bloggen, kan du melde deg på ved å sende oss e-postadressen din her. Nyhetsbrevet er helt gratis.
Kylling kabsa er nasjonalretten til Yemen, men spises i de fleste landene i nærheten. Kabsa kan lages med andre typer kjøtt eller fisk også. Oppskriften er passe til 4 personer.
1-2 kyllinglår per pers. avhengig av størrelsen
Marinaden:
1/2 ts salt
1/2 ts sort pepper
1 ss sitronsaft
1/2 ss fersk ingefær
1/2 ss hvitløkspasta
Bland alle ingrediensene godt og gni dem inn i kyllingen, dekk til og la stå i ca. 30-45 minutter. Skyll av rett før du skal legge dem i risvannet.
Risen og kyllingen:
1 ss smør
2 ss olivenolje
1 løk i terninger
1 ts revet fersk ingefær
1/4 ts nellik
1 ts kardemommepulver
1 ts spisskummen pulver
1/2 ts gurkemeiepulver
1 ts kanelpulver
1/2 ts sort pepper
1/2 ts hvit pepper
2 ts salt
2,5 dl hakkede tomater (fra boks)
10 minitomater, delt i 4
1 kopp revne gulrøtter
Noen tråder safran (valgfritt)
1 ltr. vann
5 dl basmatiris
Vask, skyll risen og bløtlegg den i ca. 20-30 minutter før koking.
Brun løk og revet ingefær i oljen, til løken har en gyllen farge. Tilsett de tørre krydderne, rør godt og stek i ca 2-3 minutter. Tilsett tomater fra boks, bland godt og tilsett tomater i terninger. La det koke i ca. 5 minutter. Tilsett kyllingbitene, vann og gulrøtter, kok opp, reduser varmen, dekk til og la det småkoke i ca. 20 minutter. Ta ut kyllinglårene og legg dem over i en ildfast form. Sil vannet av risen og legg den over i kyllingkraften. La det koke under lokk til risen er mør.
Smør kyllingen med litt olje og sett formen med kyllingen i ovnen på 200 grader til den får gyllen, fin farge.
Løft kyllingen ut av formen, hell i risen og legg kyllingen på toppen. Pynt gjerne med friske urter og la hver enkelt gjest drysse over toppingen selv.
Topping:
Mandler i skiver
Rosiner
Pinjekjerner
Cashewnøtter
Pistasj
1 ss olje
Brun alt utenom rosiner i oljen på middels varme, rør jevnlig, rør inn rosinene og server.
Kylling kabsa
Om du vil abonnere på nyheter fra bloggen, kan du melde deg på ved å sende oss e-postadressen din her. Nyhetsbrevet er helt gratis.