Pai kommer opprinnelig fra Egypt, men ble første gang beskrevet av en romer, og besto av geitost og honning i et paiskall av rug. Paien har etter hvert blitt en suksess over store deler av verden og finnes både som forretter, hovedretter, desserter og som deilig tilbehør til kaffen.
- Eple- og rabarbrapai med vaniljeisEple og rabarbrapai med vaniljeis, karamelliserte nøtter og urtesukker er en dessert som tar litt tid å tilberede, men den er verdt det. Karamelliserte nøtter: 2 dl sukker 4 dl grovhakka nøtter, f.eks. eb blanding av valnøtter, mandler, pistasjnøtter og hasselnøtter 1 klype finknustFortsett å lese «Eple- og rabarbrapai med vaniljeis»
- Honningbakte epler med mandellokkHonningbakte epler med mandellokk er en skikkelig favoritt her i huset. For å skålde mandler, gir jeg dem et oppkok i vann, venter til de er litt avkjølt og klemmer skallet av hver mandel. Det går overraskende fort. I noen butikker selger de ogsåFortsett å lese «Honningbakte epler med mandellokk»
- Kantarellpai med chèvre og skinkeKantarellpai med chèvre og skinke kan brukes til forrett, lunsj, hovedrett eller en deilig kveldsrett. Du kan selvfølgelig lage paibunnen selv, men jeg bruker frossen butterdeig og sparer mye tid. Bunnen: 1 pk frossen butterdeig Tin butterdeigen, trykk den ut i en paiform ogFortsett å lese «Kantarellpai med chèvre og skinke»
- Kokos- og mangopaiKokos- og mangopai er en perfekt avslutning på et måltid, med en paibunn laget av nøtter, en deilig kokoskrem og tilslutt et lag med frisk mango. Du kan lage den som én stor pai, eller i porsjonsformer. Oppskriften er passe til 8-10 personer. Paibunn:Fortsett å lese «Kokos- og mangopai»
- LammefilopaiLammefilopai er en litt anderledes pai, med sprøstekt filodeig og en nydelig kjøttblanding med varme krydder inni. Den er ikke sterk, men om du ønsker, kan du tilsette finhakket chili. Oppskriften er passe til 6 personer. 800 g lammekjøttdeig 2 rødløk, finhakket 1 glassFortsett å lese «Lammefilopai»
- Minas fantastiske eplepaiMinas fantastiske eplepai, både ser fantastisk og smaker også helt nydelig. 150 g smør 150 g sukker 1 egg 1/2 ts bakepulver 300 g Toro bakemiks 6 epler skrelt og delt Saft av 2 lime 100 g brunt sukker 3 ss kanel 50 hakkedeFortsett å lese «Minas fantastiske eplepai»
- Minas glutenfrie eplepaiMinas glutenfrie eplepai både ser fantastisk ut og smaker godt, også for oss uten cøliaki. 150 g smør 150 g sukker 1 egg 1/2 ts bakepulver 300 g Toro glutenfrie bakemiks 6 epler skrelt og delt Saft av 2 lime 100 g brunt sukkerFortsett å lese «Minas glutenfrie eplepai»
- Minas rabarbrapaiNår rabarbraen begynner å komme smaker det ekstra godt med en rabarbrapai. Denne er så lekker at det er en fryd å sette den frem til gjestene, med litt god is til. Bunn: 225 g mel 1 ts vaniljeekstrakt 130 g smør 2 eggFortsett å lese «Minas rabarbrapai»
- Rekepai med aspargesRekepai med asparges er kjempegodt både for liten og stor, enkelt å lage og kan brukes både til forrett, hovedrett og lunsj. Om du vil, kan du lage den i porsjonsformer i stedet for i en stor form og om du har dårlig tid,Fortsett å lese «Rekepai med asparges»
- Smuldrepai (eller crumble om du vil)Smuldrepai eller crumble er en veldig praktisk dessert, når man skal ha gjester. Det er dessuten veldig godt. Du gjør den nesten klar på morgenen, tar frem is og setter paien i ovnen under middagen, så er den klar når gjestene er det. Det erFortsett å lese «Smuldrepai (eller crumble om du vil)»
- Smuldrepai med bær og pistasjSmuldrepai med bær og pistasj er både god og enkel å lage. Den kan også lages på grillen, men da må du bruke en form som tåler det. 200 g bringebær 200 g blåbær 3 ss sukker 2 ts ekte vaniljesukker 80 g smørFortsett å lese «Smuldrepai med bær og pistasj»
- Smuldrepai med eple eller apple crumbleSmuldrepai eller apple crumble er en veldig praktisk dessert, når man skal ha gjester. Det er dessuten veldig godt. Du gjør den nesten klar på morgenen, tar frem is og setter paien i ovnen under middagen, så er den klar når gjestene er det.Fortsett å lese «Smuldrepai med eple eller apple crumble»
- Søtpotet- og marshmallowpaiSøtpotet- og marshmallowpai er en mektig dessertt, så en liten bit til hver er nok. Toppen blir deilig sprø og er min favorittdel av denne paien. Pecanbunn: 3 dl hvetemel 90 g pekannøtter 3 ss melis 1 klype salt 60 g smør i terningerFortsett å lese «Søtpotet- og marshmallowpai»
- Tex/mexpaiTex/mexpai er en deilig variant av fredagstacoen eller om du har rester fra fredagstacoen, kan du lage paien av det. Om du vil lage paien på en lettvinn måte, kan du kjøpe ferdig paibunn. Du kan bruke ferdig tacokrydder, men jeg kan anbefale åFortsett å lese «Tex/mexpai»
- Västerbottenpai med bacon, purre og løkVästerbottenpai med bacon, purre og løk er en svensk klassiker og kan varieres med f.eks. laks i stedet for bacon. Västerbottenpai med bacon og løk passer godt på koldtbordet eller til forrett, eller lunsj eller som litt kveldskos. Västerbottenost minner litt om parmesan iFortsett å lese «Västerbottenpai med bacon, purre og løk»