Perfekt ribbe er en litt spesiell utfordring hjemme hos oss. Jeg MÅ koke ribba, for å få mølje og mannen min MÅ ha sprø svor. Jeg fulgte en oppskrift en gang, for å få sprø svor på den kokte ribba, med en popcorneffekt som resultat. Nesten all svoren satt fast i toppen av komfyren og der gjorde den ikke særlig nytte. Heldigvis har vi pyrolyse, så etter en runde med det, var svoren forvandlet til grå aske, som lett kunne fjernes.
Etter dette har vi kjøpt og tilberedt to ribber hver jul. Her er oppskriften på den perfekte ribba med sprø svor.
Ribbe
Salt
Pepper
1/2 ltr vann
1/2 ltr mørkt øl
1 hvitløk, delt i fedd
2 stjerneanis
1 hakket gulrot
5 nellikspiker
1 kanelbarkebit
2 løk i båter
Sånn gjør du det:
Gni inn ribba med salt på svoren, og salt og pepper på den andre siden.
La ribba ligge kaldt i tre døgn, med svorsiden opp, tildekket med plastfolie.
Pass på at det ikke kommer pepper på svorsiden, siden svidd pepper ikke er godt.
La ribba ligge i en time i romtemperatur før steking. Legg den i en langpanne med svorsiden opp, tilsett vann og øl.
Tilsett hvitløk, stjerneanis, gulrot, nellikspiker, kanelstang og løk.
Legg en liten ball med sammenkrøllet aluminiumsfolie under ribba slik at kraften renner av. Pakk langpannen inn med flere lag aluminiumsfolie slik at det blir helt tett. Damp ribba i 45 min på 240 grader på varmluft. Ta ut ribba og fjern aluminiumsfolien, sett ovnen på 85 grader med over og undervarme. Stek ribba i 6 timer. En time før ribba skal være klar, setter du ovnen på 240 grader og varmluft, da skal du få en fin sprø svor. Ta ut ribba når svoren er klar, la ribba hvile før servering.
En perfekt ribbe trenger selvfølgelig godt tilbehør og det finner du HER.
Om du vil abonnere på nyheter fra bloggen, kan du melde deg på ved å sende oss e-postadressen din her. Nyhetsbrevet er helt gratis.
Du kan også følge bloggen på Facebook.