Pitka er et luftig og velsmakende brød fra Bulgaria. Det bakes alltid til jul, men passer å bruke hele året, som tilbehør til supper, gryteretter, eller til tapas/meze. Fremgangsmåten er litt som kanelsnurrer og blir garantert en suksess på matbordet. Jeg får tak i kashar(bulgarsk ost) på en asiatisk butikk i nærheten, men du kan ev. brule litt norvegia eller en annen rivbar ost.
Deigen:
3 egg (1 av eggeplommene skilles fra og brukes til pensling senere)
4 dl melk (lunken)
7 g tørrgjær
1 ss salt
1 ts sukker
Ca. 750 g mel
Elt alle ingrediensene godt sammen til en jevn deig, som klistrer seg litt til hånden din. Tilsett mer vann eller mer mel til du har riktig konsistens. Dekk til bollen og la den heve på et lunt sted i min. 1 time.
Kjevle ut deigen på en lett melet overflate et stort rektangel (ca. 90 cm x 25 cm).
Ostefyllet:
150 g smør (mykt nok til å smøre)
100 g fetaost (smuldret i små biter)
100 g kashar ost (revet)
Fordel det myke smøret utover deigen.
Bland sammen fetaost og kasharost og dryss det over deigen.
Rull deigen stramt fra langsiden og det den i 20 like store deler med en skarp kniv.
Sett dem med litt mellmrom på et bakepapirdekket stekebrett på ca. 30 cm x 21 cm.
Topping:
1 eggeplomme, lett sammenpisket
Nigellafrø (løkfrø)
Pensle med eggeplomme, dryss på nigellafrø og dekk brettet med plastfolie eller et rent koppehåndkle. La pitka heve på et lunt sted i minimum 30 minutter. Steker det midt i ovnen på 180 grader i 35 – 40 minutter eller til pitkaen er gyllenbrun og avkjøl på rist.
Pitka smaker helt fantastisk når det er lunkent, men egner seg til nedfrysing.

Om du vil abonnere på nyheter fra bloggen, kan du melde deg på ved å sende oss e-postadressen din her. Nyhetsbrevet er helt gratis.
Du kan også følge bloggen på Facebook.