Potet- og purresuppe med hvitløkssnurrer

Potet- og purresuppe med hvitløkssnurrer er en mettende og god lunsjrett, som de aller fleste vil like.

Potet- og purresuppe:

3 ss smør

2 store purre, bare de hvite og lysegrønne delene, grovhakket

3 fedd hvitløk, skrelt og knust

1 kg poteter, ikke kokefaste, skrelt og delt i terninger

1,5 ltr kyllingkraft (vann og kyllingfond eller vann og kylling/hønebuljong)

4 laurbærblad

3 kvister fersk timian

1 ts salt

1/2 ts malt svart pepper

2,5 dl fløte

Gressløk, finhakket

Smelt smøret over middels varme i en stor gryte. Tilsett purre og hvitløk og la det koke seg mørt i ca. 10 min. under jevnlig omrøring. Det skal ikke bli brunt, så juster varmen etter behov for ikke å bli brun.

Tilsett poteter, kraft, laurbærblad, timian, salt og pepper og kok opp. La potenene småkoke til potetene er veldig myke (ca 15 min.).

Fisk ut timiankvistene og laurbærbladene, og kjør suppen med stavmikser til den er helt jevn.

Tilsett fløte og gressløk og la det koke opp. Smak til salt og pepper. Hvis suppen er for tynn, la det småkoke til den tykner. Hvis den er for tykk, tilsett melk for å tynne den ut. Server med sprøstekte baconterninger og godt brød. Pynt med friske spirer eller urter.

Hvitløkssnurrer:

1 kg hvetemel

6 dl melk

100 g smør

2 ts salt

1 pose tørrgjær

4 store hvitløksfedd, finhakket

Smelt smøret. Tilsett 4 finhakkede hvitløsfedd. La det surre på svak varme i 3-4 minutter. Tilsett melk og kjenn etter at væsken er passe temperert (maks 37 grader).

Elt væsken, salt, gjær og mel i en kjøkkenmaskin i 10 minutter eller elt godt sammen for hånd. Sett til heving i minimum 1 time, gjerne lenger.

100 g romtemperert smør

1 neve hakkede urter (timian, rosmarin, oregano)

2 finhakkede hvitløksfedd

Kok hvitløken i 3-4 minutter i 50 g av smøret. La det avkjøles, før det blandes med resten av smøret og urtene.

Kjevle ut deigen i 30 × 60 cm. Bre smørblandingen utover. Rull sammen og skjær 2 cm tykke skiver og legg på en plate med bakepapir. Etterheves i  1 time inder rent håndkle. Pensle de deretter med melk og sett dem midt forvarmet ovn på 200 g i 10 – 15 minutter.

Om du vil abonnere på nyheter fra bloggen, kan du melde deg på ved å sende oss e-postadressen din her. Nyhetsbrevet er helt gratis.

Du kan også følge bloggen på Facebook.

Oppdag mer fra AperitivoMat.no

Abonner nå for å fortsette å lese og få tilgang til hele arkivet.

Fortsett å lese