Provencalsk lammegryte kommer fra Provence, som ligger sør-øst i Frankrike. Den blir aller best om den får koke i noen timer. Oppskriften er passe til 4 personer.
3 ss olivenolje
2 løk i båter
4 fedd hvitløk i skiver
1 stilk stangselleri, finhakket
3 ss rapsolje
500 g lammestrimler
100 g smårettbacon
1 pk skivet sjampinjong
4 dl fransk rødvin
1 ss tomatpuré
1 boks finhakka tomater
2 laurbærblader
1 ltr. lammekraft, ev. vann og fond eller buljongterninger
2 ts tørket oregano
2 ts tørket timian
1 rødbete i terninger
2 gulrøtter i terninger
1 persillerot i terninger
1/2 sellerirot i terninger
4 kokefaste poteter i terninger
Salt og pepper
1 pk bladpersille, finhakket
Fres løk, hvitløk og stangselleri i olivenoljen i en gryte til det er blankt og sett til side.
Brun lammestrimler, sopp og smårettbacon i rapsolje. Hell kjøttblandingen over i gryta med grønnsaker og tilsett vin og la det koke i 5 min. Tilsett resten av ingrediensene, bortsett fra persillen og la det koke i 3 timer, til kjøttet er mørt. Om du synes gryta er for flytende, kan du koke deler av tiden uten lokk, så noe av væsken fordamper. Rett før servering rører du inn persillen.
Server gjerne provencalsk lammegryte med godt brød, for eksempel baguette. Du kan selvfølgelig kjøpt ferdige baguetter i matbutikken, men om du vil lage dem selv, finner oppskrift på dem, i tillegg til masse andre velsmakende franske retter her.
Om du vil abonnere på nyheter fra bloggen, kan du melde deg på ved å sende oss e-postadressen din her. Nyhetsbrevet er helt gratis.
Du kan også følge bloggen på Facebook.