Shabu shabu

Shabu shabu, også kalt hot pot,  er den asiatiske versjonen av fondue. Navnet på retten er en etterligning av lyden av tilberedingen av maten. Biffen er enklest å dele i tynne skiver, om du fryser den i et par timer, før du deler den opp. Om du har lyst til å prøve denne fantastiske retten, og ikke har verken hot pot eller fonduegryte, har jeg sett mange fonduesett veldig billig i bruktbutikker.

Kraften:

1 ltr. vann

1 neve tørket shiitakesopp i skiver

175 g miso

Bland alt i en kjele og la det bli langsomt varmt. Det er viktig at soppen får kose seg i min. 1 time i vannet, så den avgir smak til kraften. Kok opp og sil av, rett før servering. Kraften helles over i en hot pot eller fonduegryte rett før servering.

Shabu shabu
Kraft til shabu shabu på gang
Sesam- og soyasaus:

3 ss tahini

1 ss sesamolje

1 ss riseddik

2 ss soyasaus

1 ts chilisaus

2 vårløk, finstrimlet

1 ss sesamfrø

Bland alt, bortsett fra sesamfrøene og litt av det grønne på vårløken, godt sammen. Dryss over resten av vårløken og sesamfrøene og pynt med et blad med koriander.

Soyasaus med ingefær:

1 hvitløksfedd, finrevet, eller presset gjennom hvitløkpresse

1 ss ingefærpuré, ev. 3 cm fersk, finrevet

1/2 dl riseddik

1/2 lime, kun saften

2 ss sesamolje

1 klype chiliflak, tørkede

1/2 dl soyasaus

1 ss honning

Bland alt sammen i en bolle.

Servering:

800 g biff, delt i løvtynne skiver, gjerne entrecôte

1 pk udonnudler

Kinakål delt i 3 x 3 cm biter

1 gulrot i tynne skiver

1 pk tofu i 2 x 2 cm terninger

2 vårløk i 5 cm lengder

1 pk shiitakesopp

Sausene

1 potte friske korianderblader

Shabu shabu
Shabu shabu

Det er viktig å legge ingrediensene i kraften i en rekkefølge, så alt blir ferdig samtidig. Legg kun i litt om gangen, så ikke kraften blir for kald.

Start med gulrot og sopp, som tar 3 min. Deretter legger du i udon og tofu, som tar 1 min. Til slutt legger du i kinakålen og kjøttet, som tar 1/2 min. Løft alt over i en bolle og bland med din favorittsaus, eller bruk forskjellige sausen på de forskjellige ingrediensene og topp med litt frisk koriander.

Japanerne spiser gjerne opp resten av kraften til slutt, med nudler oppi og et dryss finstrimlet vårløk på toppen.

Du finner flere spennende oppskrifter fra Japan HER.

Om du vil abonnere på nyheter fra bloggen, kan du melde deg på ved å sende oss e-postadressen din her. Nyhetsbrevet er helt gratis.

Du kan også følge bloggen på Facebook.

 

Oppdag mer fra AperitivoMat.no

Abonner nå for å fortsette å lese og få tilgang til hele arkivet.

Fortsett å lese