Sør-afrikansk gryte har litt uvant smak, men er veldig god. Den består av flere elementer, en peanøttsaus, harissa-ajvar, maisris og yoghurt. Harissa-ajvar er veldig sterkt, så det er fint at den lages i en egen bolle, slik at alle kan røre inn den mengden som passer til sine smaksløker.
Peanøttsausen:
300 g grovhakkede peanøtter
1 glass sataysaus
1 dl ananasjuice
Alt blandes sammen, helles i en bolle og pyntes med litt peanøtter og litt knust, tørket chili.
Harissa-ajvar:
25 g harissa
150 g mild ajvar relish
1 finstrimlet vårløk
Alt blandes sammen, helles i en bolle og pyntes med litt finstrimlet vårløk.
Maisris:
1 finhakket løk
Litt smør
3 dl basmatiris
1/4 ts pepper
1/4 ts salt
1 liten boks mais
Vann iht. anvisningen på rispakken
Fres løken i litt smør, tilsett basmatiris, pepper, salt og fres blandingen litt til, før vannet tilsettes. Kokes til risen er klar og vannet fordampet. Bland den ferdige risen med mais, før servering.

Gryta:
1/2 kg oksekjøtt i terninger
1/2 kg kyllingfilet i terninger
2 finhakkede fedd hvitløk
2 gulrøtter i terninger
1 finhakket løk
3 ss tomatpuré
8 dl oksekraft (ev. fond eller buljongterning og vann)
1 kanelbark
4 knuste kardemommekapsler (eller 1 ts malt)
1 ts pepper
2 laurbærblader
Litt hvetemel til jevning
1 strimlet, rød paprika
1 boks kikerter
Revet skall av 2 lime
1 pk. rensede sukkererter, delt i 2
2 finstrimlede vårløk
Brun kjøttet i smør i en gryte, før du tilsetter hvitløk, 2 gulrøtter og løk. Brun det videre i noen minutter. Tilsett tomatpuré, kraft, kanelbark, kardemomme, pepper og laurbærblader og la det koke under lokk i 1 time. Ta litt av kraften over i en kopp, rør den sammen med litt hvetemel, for å tykne sausen, og hell den tilbake i gryten. Kok opp for å sjekke om sausen er passe tykk og gjenta ev. prosessen. Tilsett paprika, kikerter, limeskall og sukkererter. Dryss over vårløk ved servering.
Sør-afrikansk gryte serveres med elementene i hver sin bolle, så hver enkelt kan blande sammen den mengden av hvert element som passer til seg. Harissa-ajvar er veldig sterkt, så det er lurt å si fra om det, så man smaker på det, før man blander det med resten av maten.