Spiselige blomster

Spiselige blomster kan gjøre mye for matopplevelsen. Noen  smaker veldig godt og andre er lekre å pynte maten med, både desserter og for eksempel salater. Jeg sår spiselige blomster hver sommer. Det er stort sett kronbladene man spiser. Det betyr ikke at det er farlig å spise senteret på blomsten, men de er gjerne ikke spesielt delikate.

Om du ikke vil så spiselige blomster selv, har i hvetfall Meny-kjeden flere varianter, som du kan høre om de vil ta inn.

Hva kan spises?

Om du er usikker på hva du kan bruke, har jeg en liste her. Du kan også spørre på et hagesenter, de har ofte god oversikt.

Agurkurt (Orago officinalis)Isbiter og kake og salatpyntNellik (Dianthus)Kakepynt, i isbiter eller kandisert
Blomkarse (Tropaeolum majus)Kald eller varm i salat, har en pepperaktig smakRingblomst (Calendula officinalis)Drysse kronbladene over salat, bakes inn i kake, krydder
Blomster fra salattyper og urterSalatRoser (Rosea)Rosevann, kandisert, rosegele, som pynt på kaker
Daglilje (Hemerocallis)Varm eller kald i salatRyllikUnge, små blader setter en frisk smak på grønnsaker og passer godt som krydder i salat, brød, øl og vin. Bladene kan også serveres sammen med fet fisk, pølser og fete kjøttslag
Hestemynte (Monarda didyma)Varme og kalde grønnsaksretter, fiskeretter eller som krydder og smak til oljerRødkløver (Trifolium pratense)Kronbladene drysses over salat
Hvitkløver (Trifolium repens)Kronbladene drysses over salatSquash og gresskarblomster (Cucurbita) Pynt salaten, lag fylte squashblomster.
Jordbær – ville og hagebær (Fragaria)Kakepynt og pynt i jordbærsalatenStemor og fiol (Viola)Kandisere, fryse inn i isterninger, pynte kake og dessert
Kornblomst (Centaurea cyanus)Pynte salat eller dessertStokkrose (Althaea)Kakepynt
Lavendel (Lavandula angustifolia)Tørket som krydder, bakes inn i kaker og desserterSvarthyll (Sambucus nigra)Svarthyllsaft
Løvetann (Taraxacum officinale)SalatSyrin (Syringa vulgaris)Syrinsaft, isbiter og i olje som salatdressing

Om du vil abonnere på nyheter fra bloggen, kan du melde deg på ved å sende oss e-postadressen din her.  Nyhetsbrevet er helt gratis.

Du kan også følge bloggen på Facebook.

 

Oppdag mer fra AperitivoMat.no

Abonner nå for å fortsette å lese og få tilgang til hele arkivet.

Fortsett å lese