Spiselige blomster kan gjøre mye for matopplevelsen. Noen smaker veldig godt og andre er lekre å pynte maten med, både desserter og for eksempel salater. Jeg sår spiselige blomster hver sommer. Det er stort sett kronbladene man spiser. Det betyr ikke at det er farlig å spise senteret på blomsten, men de er gjerne ikke spesielt delikate.
Om du ikke vil så spiselige blomster selv, har i hvetfall Meny-kjeden flere varianter, som du kan høre om de vil ta inn.
Hva kan spises?
Om du er usikker på hva du kan bruke, har jeg en liste her. Du kan også spørre på et hagesenter, de har ofte god oversikt.
Agurkurt (Orago officinalis) | Isbiter og kake og salatpynt | Nellik (Dianthus) | Kakepynt, i isbiter eller kandisert |
Blomkarse (Tropaeolum majus) | Kald eller varm i salat, har en pepperaktig smak | Ringblomst (Calendula officinalis) | Drysse kronbladene over salat, bakes inn i kake, krydder |
Blomster fra salattyper og urter | Salat | Roser (Rosea) | Rosevann, kandisert, rosegele, som pynt på kaker |
Daglilje (Hemerocallis) | Varm eller kald i salat | Ryllik | Unge, små blader setter en frisk smak på grønnsaker og passer godt som krydder i salat, brød, øl og vin. Bladene kan også serveres sammen med fet fisk, pølser og fete kjøttslag |
Hestemynte (Monarda didyma) | Varme og kalde grønnsaksretter, fiskeretter eller som krydder og smak til oljer | Rødkløver (Trifolium pratense) | Kronbladene drysses over salat |
Hvitkløver (Trifolium repens) | Kronbladene drysses over salat | Squash og gresskarblomster (Cucurbita) | Pynt salaten, lag fylte squashblomster. |
Jordbær – ville og hagebær (Fragaria) | Kakepynt og pynt i jordbærsalaten | Stemor og fiol (Viola) | Kandisere, fryse inn i isterninger, pynte kake og dessert |
Kornblomst (Centaurea cyanus) | Pynte salat eller dessert | Stokkrose (Althaea) | Kakepynt |
Lavendel (Lavandula angustifolia) | Tørket som krydder, bakes inn i kaker og desserter | Svarthyll (Sambucus nigra) | Svarthyllsaft |
Løvetann (Taraxacum officinale) | Salat | Syrin (Syringa vulgaris) | Syrinsaft, isbiter og i olje som salatdressing |
Om du vil abonnere på nyheter fra bloggen, kan du melde deg på ved å sende oss e-postadressen din her. Nyhetsbrevet er helt gratis.
Du kan også følge bloggen på Facebook.