Stjerneskud er et nydelig dansk smørrebrød med en deilig saus, panert rødspette, kokt rødspette, røkelaks, reker, rogn, asparges, salat, sitron og dill. Jeg panerer rødspetta med panko, for å få et saftig og crispy resultat, men du kan bruke kavring eller knust tørr loff. Oppskriften er passe til 4 deilige smørrebrød.
Saus:
Det finnes flere varianter av saus, som kan brukes til stjerneskud, men dette er min favoritt og den røres sammen på under 5 minutter.
1 pose majones
2 ss agurkmix
2 ss finhakket kapers
Saften av 1 lime
1/2 ts salt
1/4 ts pepper
1 neve frisk persille
Alt røres godt sammen og settes kaldt til det skal brukes.
Panert rødspette:
4 rødspettefileter
Salt og pepper
3 ss hvetemel
2 egg, sammenvispet
100 g panko eller knust loff
Frityrolje
Om du bruker loff, kjører du den til fine smuler med hurtigmikser eller stavmikser.
Hell melet i én bolle, egget i en annen og panko eller loffesmuler i den tredje.
Krydre flyndrefiletene med salt og pepper og dypp dem først i mel på begge sider, før du rister av overskuddsmel. Vend deretter filetene i egg, tilbake i mel, tilbake i egg og tilslutt i panko/brødsmuler.
Stek fisken gyllen i frityrolje.
Kokt rødspette:
4 rødspettefileter
Salt og pepper
4 cocktailpinner
Sitronsaft
Krydre filetene med salt og pepper og rull dem sammen fra bakenden. Stikk en cocktailpinne gjennom hver av dem, så de holder fasongen. Damp de sammenrullede filetene i 3 minutter i litt vann, tilsatt salt og litt sitronsaft.
Om du vil tilberede dem i mikrobølgeovnen, er det også mulig. Legg filetene i en suppetallerken, tilsett 4 ss vann og 2 ss sitronsaft, dekk med plastfolie og damp rødspettene i mikrobølgeovnen i 2-3 minutter, avhengig av størrelse.
De skal være hvite og faste i kjøttet. Ta cocktailpinnene før du legger dem på smørrebrødet.
Asparges:
1 bunt grønne asparges
1 ss smør
Litt sitron
Skjær av den nederste delen av aspargesen. Kok opp en kjele med lettsaltet vann, smør og litt sitronsaft og damp den grønne aspargesen i 2 minutter. Hell av vannet og hell iskaldt vann over, så kokingen stopper og aspargesen holder seg sprø.
Du kan bruke grønn asparges fra glass, men da skal den ikke kokes.
Øvrig tilbehør:
4 sitronskiver
4 skiver landbrød
Salatblader i rause mengder
4 skiver røkelaks
100 g reker
1 glass rød rogn, helst med litt størrelse på
Litt fersk dill
Salt og pepper
Smørrebrødet:
Fordel brødskivene på 4 tallerkener og smør dressing på brødskivene. Legg på salatblader og grønne asparges, før du legger den stekte og deretter den dampede fisken.
Fordel mer dressing på toppen av fisken og legg på sammenrullet røkelaks, reker og rogn. Pynt med fersk dill og en sitronskive.
Du finner oppskrifter på flere varierte og deilige matretter fra Danmark her.
Om du vil abonnere på nyheter fra bloggen, kan du melde deg på ved å sende oss e-postadressen din her. Nyhetsbrevet er helt gratis.
Du kan også følge bloggen på Facebook.