Taiwanske kulinariske historie litt merkelig og intrikat pga. diverse migrasjoner og kolonisering. Tradisjonelt dannet ris grunnlaget for de fleste taiwanske måltider og de foretrekker generelt ris som er lubben, aromatisk, litt fast og søt. Taiwansk mat inneholder også mye svinekjøtt, sjømat, kylling og soya.
Mattradisjonene er påvirket av Japan og Kina. Storfe har vært for kostbart og er derfor ikke utbredt i tradisjonell mat, men har blitt mer populært de siste årene.
På grunn av sin subtropiske beliggenhet har Taiwan mye ulike frukter, som papaya, stjernefrukt, meloner og sitrus. Det er enkelt å få tak i ferske ingredienser fra markeder.
Taiwanerne vist sin kreativitet i sitt utvalg av krydder og sauser, som f.eks. soyasaus, risvin, sesamolje, fermenterte svarte bønner, syltet reddik, peanøtter, chilipepper, koriander og en lokal variasjon av basilikum.
En viktig del av det taiwanske kjøkkenet er xiaochi , som er deres svar på tapas.
Bubble tea, som har blitt populært i Norge, sommer også fra Taiwan.
- Popcornkylling
- Fersk tunfiskbiff
- Fisk i bao buns
- Dressing til bao buns
- Indrefilet med asiatisk chimichurri
- Kokosis med vanilje
- Asiatisk chimichurri
- Tunfisk med smak av Øst-Asia
- Svinefilet med honning- og soyaglace
- Langtidskokt “pulled beef”
- Hot kyllingsalat
- Kylling chop suey
- Asiatisk biffpizza
- Biffwok
- Kylling i svartpeppersaus
- Steam buns – Gua bao med oksekjøtt
- Karamellsaus med peanøtter
- Asiatisk kylling med ris
- Mongolsk biff
- Nudelsuppe med biff
- Buble tea – boblete
- Pandanis