Tilbehør er en viktig del av et måltid. Her finner du både tilbehør fra fjern og nær, i tillegg til hjemmelagde krydderblandinger og tips.
- 5-spice (5-krydder)5-spice (5-krydder) er helt uunngåelig i kinesisk mat og det smaker så godt og spennende. Jeg får tak i det i butikken min, men i de fleste butikker har det ikke kommet enda, så her er oppskriften på å lage detFortsett å lese “5-spice (5-krydder)”
- Appelsinkokt løkAppelsinkokt løk kan brukes til mange slags kjøttretter. Det smaker ekstra godt til grillmat og fjærkre. 2 løk 3 dl økologisk juice 2 ss smør Skjær løken i skiver og surr den i 1 ss smør i 3 min. Tilsett juicenFortsett å lese “Appelsinkokt løk”
- BalsamicoløkBalsamicoløk smaker godt til biff, hamburger, pølser og det meste av grillmat. Den egner seg også godt til legge i fryseren og kan tas opp igjen når den skal brukes. 4 rødløk i strimler 2 ss smør 4 ss olje 4Fortsett å lese “Balsamicoløk”
- BerbereBerbere er en krydderblanding fra Afrikas horn og brukes i Etiopia, Eritrea, Djibouti og Somalia. 1 dl chilipulver 1/2 dl paprikapulver 1 ss cayennepepper 1 ts løkpulver 1 ts malt ingefær 1 ts spisskummen 1 ts malt koriander 1 ts maltFortsett å lese “Berbere”
- Beregne matmengde per personBeregne matmengde per person er ikke alltid like enkelt. To unge, aktive menn spiser f.eks. gjerne mye mer enn en eldre kvinne. Denne tabellen viser hvordan jeg beregner matmengden, men jeg justerer alltid for hvem som kommer. Jeg beregner bl.a. dobbel Fortsett å lese “Beregne matmengde per person”
- Brioche pølsebrødBrioche pølsebrød er luftige og saftige pølsebrød med franske aner. Brioche er fransk gjærbakst, som har en lekker gulfarge. Det sies at fargen kommer av mye egg og mye smør i deigen, men jeg har gitt denne deigen litt ekstra hjelp,Fortsett å lese “Brioche pølsebrød”
- Cacık – jajik – jajeek – tarator – ταλαττούρι – mast o khiar – ovdukhCacık – jajik – jajeek – tarator – ταλαττούρι (talattour) – mast o khiar – ovdukh er samme rett, men navnet er forskjellig ut i fra hvilket land som serverer den. For å få litt variasjon, kan du tilsette andre ingredienser,Fortsett å lese “Cacık – jajik – jajeek – tarator – ταλαττούρι – mast o khiar – ovdukh”
- Chimichurri – en litt annen variantChimichurri – en litt annen variant passer godt til alle typer stekt eller grillet kjøtt. Her har jeg brukt den over grillet indrefilet av kalv. 3 ss hvit balsamicoeddik (Olivenlunden 1830) 3 ss god olivenolje 4 fedd hvitløk 1 fersk rødFortsett å lese “Chimichurri – en litt annen variant”
- Dulce de lecheDulce de leche er karamellisert melk som smaker fantastisk godt. Du kan bruke den på havregrøten eller på brødskiva eller som tilbehør til dessert. Du trenger bare en boks søtet kondensert melk og en kjele med vann. Dulche de leche kommerFortsett å lese “Dulce de leche”
- Eple- og pærechutneyEple- og pærechutney er nydelig tilbehør til kjøttretter. Ordet chutney er indisk, og lages av grønnsaker eller frukt, tilsatt søte og sure elementer og ev. chili. 1 løk, finhakket 2 epler, skrelt og delt i små terninger 2 pærer, skrelt ogFortsett å lese “Eple- og pærechutney”
- Eple- og plommechutneyEple- og plommechutney er nydelig tilbehør til kjøttretter. Ordet chutney er indisk, men du finner chutney under mange forskjellige navn over store deler av verden, f.eks. chammanthi, chatney, chatni, satni, upsecanam, thuvayal, aachar og pacchadi. Chutney lages av grønnsaker eller frukt,Fortsett å lese “Eple- og plommechutney”
- EplechutneyEplechutney er nydelig tilbehør til kjøttretter. Ordet chutney er indisk, og lages av grønnsaker eller frukt, tilsatt søte og sure elementer og ev. chili. 1 løk, finhakket 4 epler, skrelt og delt i små terninger 1/2 dl eplesidereddik 1 dl vannFortsett å lese “Eplechutney”
- Eriks eplegeléEriks eplegelé er broderns spesialitet og den smaker helt nydelig. Den kan brukes som pålegg, men passer også perfekt til kjøttretter, som f.eks. and, kylling, biff og vilt. 1 ltr friskpresset eplejuice 1 vaniljestang av god kvalitet 1 ts sukker 1Fortsett å lese “Eriks eplegelé”
- EspressosirupEspressosirup passer til kaffeelskere, lunken eller kald som tilbehør til iskrem. Du behøver ganske lite til en porsjon, siden den har en ganske konsentrert smak. Espressosirup kan også brukes i drinker. 3 dl vann 3 ts espresso (instant pulver) 220 gFortsett å lese “Espressosirup”
- EstragonsmørEstragonsmør smaker deilig i bakt potet og spesielt godt sammen med kylling, svin eller en biff. 1 bunt estragon 2 ss mild eddik 100 g smør (romtemperert) Salt og pepper Plukk bladene av estragonen og kjør dem finhakket i blender fint.Fortsett å lese “Estragonsmør”
- Farget sukkerFarget sukker er dekorativt og enkelt å lage. Det er lekkert å dekorere glass og desserter med det og noen av dem smaker i tillegg veldig godt. Konditorfarget sukker: 100 g sukker 1-6 dråper konditorfarge 2 dråper vaniljeekstrakt En tett plastposeFortsett å lese “Farget sukker”
- GrønnsaksrisGrønnsaksris er supert tilbehør til stekte og grillede kjøttretter. 2 porsjoner ris kokt etter anvisning på pakken 1 boks mais 1 paprika, gjerne flere farger, finhakket Når risen er ferdig kokt, blander du den med mais og paprika, rett før duFortsett å lese “Grønnsaksris”
- GuacamoleGuacamole er viktig tilbehør til tex/mexmat. Om du vil ha den sterkere, tilsetter du bare mer chili. Denne oppskriften er passe til 4 personer. 2 avokado Saften av 1/2 lime 1 ss veldig finhakket løk 2 ts finhakket rød chiliFortsett å lese “Guacamole”
- Guacamole – en litt mer spennende variantMan kan nesten ikke lage meksikansk uten guacamole og her er en litt mer spennende variant. 2 moste avocado 1/2 finhakket løk 10 minitomater, delt i 4 deler 1 finhakket fedd hvitløk 1 potte finhakket koriander Saften av 1 lime AltFortsett å lese “Guacamole – en litt mer spennende variant”
- Guros fylte bakepoteterGuros fylte bakepoteter smaker veldig godt alene, som en smårett, en liten kveldsrett, lunsjrett eller som deilig tilbehør til kjøttretter, som for eksempel biff. Jeg bruker en vellagret ost, for å få mer smak, men du kan bruke hvilken gulost duFortsett å lese “Guros fylte bakepoteter”
- Hjemmelaget fiskekraftHjemmelaget fiskekraft er enkelt og billig å lage selv. Når jeg kjøper fisk i fiskedisken og de skjærer ut filetene for meg, tar jeg alltid med avskjæret. Dette legger jeg i en kjele når jeg kommer hjem, heller på vann ogFortsett å lese “Hjemmelaget fiskekraft”
- Honningglasert frukt og valnøtterHonningglasert frukt og valnøtter er nydelig tilbehør til smaksrike oster. Det er enkelt å lage og ser imponerende ut, så hvorfor ikke pynte et glass og gi det bort som gave? 4 tørkede aprikoser 2 fiken 4 dadler 1 dl flytendeFortsett å lese “Honningglasert frukt og valnøtter”
- Hummus – lettvint og godtHummus er en deilig puré, som blir laget av kikerter. Den blir mye brukt i de arabiske landene, enten som tilbehør til middagen i stedet for potet, eller som dip til grønnsaker eller brød. Du kan gjerne bruke den som enFortsett å lese “Hummus – lettvint og godt”
- InjeraInjera er en pannekake fra pannekaker fra Etiopia og Eritrea, som er laget av teffmel. Om du ikke får tak i det, kan du bruke 50/50 hvetemel/byggmel. Injera brukes som tilbehør til mange retter i Etiopia og Eritrea og de stekesFortsett å lese “Injera”
- Kantareller med løk og baconKantareller med løk og bacon er perfekt tilbehør til vilt og andre stekte kjøttretter, som f.eks. biff eller svinefilet. Du kan også legge det på brødskive og bruke som en liten kveldsrett. 1 løk 200 g kantareller 100 g baconterninger StekFortsett å lese “Kantareller med løk og bacon”
- Karamellisert løkKaramellisert løk er godt til mange slags stekte og grillede kjøttretter og til pølser. 5 mellomstore løk 1 ts brunt sukker (om du vil at løken skal bli raskere ferdig) 5 ts olivenolje 5 ts smør Balsamicoeddik Skjær løken i skiver.Fortsett å lese “Karamellisert løk”
- Kimchi – hurtigvariantenKimchi – hurtigvarianten er kjekk i en hektisk hverdag. Kimchi er en viktig del av den koreanske maten og det er ikke alltid jeg tar meg tid til å lage den fra bunnen. Jeg har forsøkt noen ferdige varianter på boks,Fortsett å lese “Kimchi – hurtigvarianten”
- Koke kraft på kalvebeinDet er veldig praktisk å ha kraft i fryseren. Den kan brukes til bl.a. sauser og supper. Å koke kraft er billig og enkelt og det er morsomt å lage mat med egenprodusert kraft. Jeg lager alltid mye, så jeg kan fryseFortsett å lese “Koke kraft på kalvebein”
- Konjakkstuet soppKonjakkstuet sopp passer godt til mye forskjellig, f.eks. biff, and og vilt. Den kan gjerne erstatte sausen i retten. 1 finhakket løk 1 beger aromasopp i skiver 3 dl fløte 1 neve finhakket persille 10 ml konjakk Salt og pepper BrunFortsett å lese “Konjakkstuet sopp”
- KrydderKrydder er en viktig del av matlagingen og er en fellesbetegnelse på først og fremst planter med sterk smak eller lukt. De brukes for å endre lukt, smak og farge på mat og drikke. Jeg har fått noen spørsmål om krydderbeholdningenFortsett å lese “Krydder”
- KryddersirupKryddersirup kan brukes i drinker, både med og uten alkohol og passer godt som saus over desserter. Oppskriften gir ca. 2 dl ferdig sirup. 1 dl vann 2,5 dl sukker 4 hele sorte pepperkorn 1 kanelstang 2 hele nellik 1 stjerneanisFortsett å lese “Kryddersirup”
- KryddersmørKryddersmør kan varieres i nesten det uendelige og er deilig som tilbehør til f.eks. bakt potet, biff og all slags grillmat. Her har jeg trykket smøret ned i pepperkakeformer, men det går også fint å ha det i en liten bolle,Fortsett å lese “Kryddersmør”
- KryddersmørKryddersmør smaker godt til bakt potet, men kan også brukes i stedet for saus til f.eks grillmat. Hjemmelaget kryddersmør smaker selvfølgelig best og du kan tilpasse det din egen gane. 250 g smør, romtemperert 2 ss finhakket gressløk 2 ss finhakketFortsett å lese “Kryddersmør”
- KryddersmørKryddersmør smaker godt til bakt potet, men kan også brukes i stedet for saus til f.eks grillmat. Hjemmelaget kryddersmør smaker selvfølgelig best og du kan tilpasse det din egen gane. 250 g smør, romtemperert 2 finhakkede chili 1/2 ts grovmalt pepperFortsett å lese “Kryddersmør”
- Lemon curd (sitronkrem)Lemon curd er en britisk sitronkrem, som smaker godt til f.eks. makroner, cupcakes, gjærbakst, kakefyll, vafler eller til iskrem. Den er kjapp å lage og holder seg lenge hvis den får stå kaldt. 4 eggeplommer 150 g sukker 1 dl (120Fortsett å lese “Lemon curd (sitronkrem)”
- Libanesisk 7-krydderLibanesisk 7-krydder brukes til mat fra Midtøsten. Den er full av det vi i Norge kaller julekrydder, men det passer perfekt til denne typen mat. 1 ss finmalt svart pepper 1 ss allehånde 1 ss malt kanel 1 ts malt muskatnøtt 1Fortsett å lese “Libanesisk 7-krydder”
- Limesyltet løkLimesyltet løk passer ekstra godt til mat fra Mellom- og Sør-Amerika, men er også nydelig som tilbehør til annen stekt eller grillet mat. 450 g rødløk i veldig tynne skiver 1/2 ts salt 2 ts sukker 2 dl ferskpresset limejuice (ellerFortsett å lese “Limesyltet løk”
- Marinert ostMarinert ost passer godt i salater og på tapasbordet. Jeg startet å lage den, da Tine sluttet å lage en tilsvarende, for noen år siden. Jeg har ofte tatt den med meg til jobben, som et populært tilbehør til salaten iFortsett å lese “Marinert ost”
- PeppersmørPeppersmør er godt til mange slags retter, f.eks. grillmat, biff og bakt potet. Du får kjøpt syltet pepper i velassorterte matforretninger. 1 ss syltet rosépepper 1 ss syltet grønn pepper 100 g smør 1 ss finhakket gressløk 1 ss hvitløk fraFortsett å lese “Peppersmør”
- Perfekt rekesalat til pølser og annen grillmatPerfekt rekesalat til pølser og annen grillmat er lettvinn å lage om du har rekerester og har lyst på godt pålegg eller tilbehør til pølsene. Om du ikke har ferske eller frosne reker, kan du bruke reker fra lake, men daFortsett å lese “Perfekt rekesalat til pølser og annen grillmat”
- PicklesPickles smaker godt, både på brødskiva og til mange slags middagsretter. Farmoren min lagde fantastisk pickles. Jeg har dessverre ikke fått tak oppskriften hennes, men prøver meg stadig frem for å finne den perfekte oppskriften. Denne synes jeg blir veldig god.Fortsett å lese “Pickles”
- Pickles er mer enn sylteagurkPickles er mer enn sylteagurk og smaker godt, både på brødskiva og til mange slags middagsretter, f.eks. julematen. Farmoren min lagde fantastisk pickles, men jeg har dessverre ikke fått tak oppskriften hennes. Jeg prøver meg stadig frem for å finne denFortsett å lese “Pickles er mer enn sylteagurk”
- Preserverte sitronerPreserverte sitroner brukes i mange retter rundt Middelhavet. De er enkle å lage og holder seg i noen måneder når de oppbevares på et sterilisert glass. 5 sitroner til preservering 2 sitroner, kun saften 5 dl havsalt Vask 5 sitroner iFortsett å lese “Preserverte sitroner”
- QuinoaQuinoa passer til både kjøtt- og fiskeretter. Det finnes mange oppskrifter på quinoa på nettet, men jeg har ikke funnet en som ligner på min, eller smaker like godt. 1 finhakket løk 2 dl quinoa 1 ss smør 1 ss oljeFortsett å lese “Quinoa”
- RaitaRaita er en selvfølgelig del av måltidet om du skal servere mat fra India, Pakistan, Nepal eller Bangladesh. Den er enkel å lage og kan gjerne lages dagen før, om du skal ha gjester. 3 dl yoghurt naturell 1 reven agurkFortsett å lese “Raita”
- Raita med granatepleRaita med granateple er en vri på den vanlige raitaen. Raita er en selvfølgelig del av måltidet om du skal servere mat fra India, Pakistan, Nepal eller Bangladesh. Den er enkel å lage og kan gjerne lages dagen før, om duFortsett å lese “Raita med granateple”
- RisottoJeg husker risotto som noe tørt og trist fra kjøkkenskolen i barndommen, men risotto laget på riktig måte, smaker nydelig. Du kan bruke den alene, som en forrett eller lunsjrett eller som tilbehør til kjøtt eller fisk. Risotto: 2 ss olivenoljeFortsett å lese “Risotto”
- RødbetepuréRødbetepuré smaker godt til både vilt og til fiskeretter av hvit fisk. 3 rødbeter Fløte, så det nesten dekker betene 1 ss grønnsaksfond Salt og pepper Skrell og del rødbeter i terninger. Legg dem i en kjele og hell over fløte,Fortsett å lese “Rødbetepuré”
- RødløkskompottRødløkskompott smaker godt til mange slags kjøttretter og spesielt godt til grillmat og pølser. Den bør helst serveres lun. 2 ss smør 4 rødløk i strimler 2 ss brunt sukker 0,6 dl god balsamicoeddik 0,5 dl rødvin La løken surre iFortsett å lese “Rødløkskompott”
- Rødløkskompott til fjærkre og julematRødløkskompott til fjærkre og julemat passer godt til jul, men er også deilig til mange kjøttretter resten av året. Den smaker et fantastisk til andebryst, gås og kalkun. 2 rødløk 1 ss smør 2,5 dl rødvin 1 bit kanelbark 2,5 ssFortsett å lese “Rødløkskompott til fjærkre og julemat”
- Rødvinskokte pærer – deilig tilbehør til svin og fjærkreRødvinskokte pærer kan brukes til dessert, sammen med is, men er også deilig tilbehør til både svin og fjærkre. 6 pærer 1 flaske rødvin 4 dl solbærsirup Saft og skall av 1 båt sitron 1 kanelbark 1 stjerneanis Noen kvister friskFortsett å lese “Rødvinskokte pærer – deilig tilbehør til svin og fjærkre”
- SalsaSalsa kommer fra Mellom- og Sør-Amerika og smaker nydelig til det meste av stekt og grillet kjøtt/fisk. 1,25 dl olivenolje 3 ss sitroneddik 1 neve koriander, finhakket 1 neve bladpersille, finhakket 1/2 purre, finhakket 5 fedd hvitløk, finhakket 1 chili, finhakketFortsett å lese “Salsa”
- Salsa verdeSalsa verde betyr grønn saus på spansk. Du finner variasjoner av grønn saus i både Spania, Italia, Frankrike, Tyskland og Mexico. Denne salsaen passer veldig godt til grillmat, lam og fisk og er både sunn og god. 1 neve bladpersille 1Fortsett å lese “Salsa verde”
- Salte kjekspinnerSalte kjekspinner kan være godt til både supper og andre forretter. De kan varieres med å tilsette forskjellige urter, som passer til det de skal brukes sammen med. De er raske å lage og holder seg godt, om de oppbevares tørtFortsett å lese “Salte kjekspinner”
- Siste dag av ferien og spekemat til middagI dag skal vi ha spekemat til middag og jeg lager potetsalaten min. Poteter, kokt og delt i terninger 1 boks rømme 1 pose majones 4 ss agurkmiks 2 finstrimlede vårløk Litt sitronsaft Salt og pepper Bland alt godt, smak tilFortsett å lese “Siste dag av ferien og spekemat til middag”
- Soppstuing med løkSoppstuing med løk kan lages av de fleste typer spiselig sopp. Det smaker nydelig til både grillet og stekt kjøtt, eller på brødskiva. 3 pakker med strimlet sopp, f.eks. kantarell, aromasopp og sjampinjong 2 ss smør 2 løk i strimler 1Fortsett å lese “Soppstuing med løk”
- Soppstuing med parmesanSoppstuing med parmesan får en smak av Italia, grunnet parmesanen. Den er nydelig til både grillet og stekt kjøtt og hvit fisk. 3 pakker med strimlet sopp, f.eks. aromasopp og sjampinjong 2 ss smør 1 finhakket løk 1 ss kyllingfond ev.Fortsett å lese “Soppstuing med parmesan”
- Spiselige blomsterSpiselige blomster kan gjøre mye for matopplevelsen. Noen smaker veldig godt og andre er lekre å pynte maten med, både desserter og for eksempel salater. Jeg sår spiselige blomster hver sommer. Det er stort sett kronbladene man spiser. Det betyr ikke atFortsett å lese “Spiselige blomster”
- Steam buns – Gua baoSteam buns – gua bao kommer opprinnelig fra Kina, men brukes over store deler av østen og fylles gjerne med langtidsstekt kjøtt. 60 g smør 2,5 dl melk 2 ts tørrgjær 60 g sukker 450 g mel 2 ts bakepulver 1/2Fortsett å lese “Steam buns – Gua bao”
- Stekte epler, jordskokk, kantarell og tranebærStekte epler, jordskokk, kantarell og tranebær er deilig tilbehør til vilt og er i tillegg rask og enkel å lage. 100 g kantareller 1 pose tørkede epleskiver 300 g jordskokk, skrelt og delt i terninger 1 neve tranebær 1 kvast timian, frisk,Fortsett å lese “Stekte epler, jordskokk, kantarell og tranebær”
- Stuffing til kalkun – vår favorittstuffingDet finnes uendelig mange muligheter for stuffing til kalkun, men dette er vår favoritt. 500 g svinedeig 500 g kjøttdeig 2 rødløk, finhakket 100 g lutefiskbacon 2 dl rosiner 2 dl portvin 100 g hasselnøtter, grovhakket 2 egg 1 ts pepperFortsett å lese “Stuffing til kalkun – vår favorittstuffing”
- Syltede grønnsakerSyltede grønnsaker er ikke så vanlig, med det smaker nydelig til fisk og kan gjerne lages dagen i forveien. Siden det har kommet gulrøtter i flere spenstige farger, har jeg brukt tre varianter her. 2 gulrøtter 1/2 purre 3 dl vannFortsett å lese “Syltede grønnsaker”
- Syltet rødløkSyltet rødløk kan brukes til tapas og de fleste stekte eller grillede kjøttretter. Syltet rødløk får en nydelig sødme, og jeg kan anbefale det til biff, hamburger, pølse, pulled pork, poke bowl og taco. 4 rødløk, skrelt og delt i 4Fortsett å lese “Syltet rødløk”
- Syltet rødløkSyltet rødløk er både godt, holdbart og anvendelig. Den smaker godt til f.eks. svinestek, burger og div. pålegg, som leverpostei og andre kjøttpålegg. 1 dl rødvinseddik 2 dl sukker 1 pose sursildkrydder 3 dl vann 1 laurbærblad 1 stjerneanis 3 rødløkFortsett å lese “Syltet rødløk”
- Syltet sjalottløkSyltet sjalottløk er nydelig tilbehør til både kjøtt og fisk. Jeg har forsøkt å sylte sjalottløk noen ganger, med varierende hell, men denne oppskriften gir en balansert smak til løken. Sjalottløk 1 del hvitvinseddik 2 deler sukker 3 deler vann SkrellFortsett å lese “Syltet sjalottløk”
- Tartarsaus – remulade – en lettvinn og veldig god variantTartarsaus – remulade – en lettvinn og veldig god variant passer til mye, som f.eks. fish n’ chips, roastbiff, cabaret, fiskepinner og annen panert fisk. Den er rørt sammen på et par minutter og smaker veldig godt. 1 pose majones 1Fortsett å lese “Tartarsaus – remulade – en lettvinn og veldig god variant”
- Tarte tartin med sjalottløkTarte tartin med sjalottløk er helt nydelig. Den kan serveres alene, som en lunsjrett med litt salat til eller som tilbehør til storfe, lam eller vilt. Den kan også serveres som en del av et tapasmåltid. 500 g sjalottløk 3 ssFortsett å lese “Tarte tartin med sjalottløk”
- TomatcouscousTomatcouscous er deilig tilbehør til Middelhavsmat eller den kan brukes som en del av et tapas, eller mezemåltid. 2 løk 4 ss olivenolje 4 porsjoner couscous 2 ss grønnsaksfond, ev. buljongterning 1 pk minitomater delt i 2 1 neve persille, finhakketFortsett å lese “Tomatcouscous”
- Tuvas gode frøkjeksTuvas gode frøkjeks smaker veldig godt, både med og uten ost på. De holder seg lenge også, om du oppbevarer dem tørt, i en tett boks. 2 dl solsikkekjerner 1 dl sesamfrø 1 dl linfrø 6 dl havregryn 1,5 dl sukkerFortsett å lese “Tuvas gode frøkjeks”
- Tzatziki med fetaostTzatziki med fetaost smaker veldig godt til nesten all slags grillmat og til bakt potet og meze, som er den greske varianten av tapas. 1 glass avsilt fetaost 5 dl gresk yoghurt 1 reven slangeagurk 1 fedd hvitløk Salt og pepperFortsett å lese “Tzatziki med fetaost”
- Urtesaus til grillmatUrtesaus til grillmat smaker nydelig i sommervarmen. Den passer både til kjøtt, skalldyr og fisk og kan gjerne lages dagen i forveien om du skal ha gjester. 1 boks creme fraiche 1 pose majones 2 ss sennep med pepperrot 1 neveFortsett å lese “Urtesaus til grillmat”
- VaffelchipsburgerbrødVaffelchipsburgerbrød en en ny og spennende burgerbrødvariant. Den er enkel å lage og smaker skikkelig godt. Du kan enten lage dem i vaffeljernet, eller i toastjernet. Jeg har ganske stort toastjern, så jeg ganger oppskriften med 4 og deler brødet iFortsett å lese “Vaffelchipsburgerbrød”
- VaniljekremVaniljekrem er nydelig til både forskjellige desserter og kaker, f.eks. eplekake. Denne oppskriften gir ca. 10 dl vaniljekrem, som smaker mye bedre enn ferdigkjøpt. 8 eggeplommer 1 dl sukker 2 ss vaniljeekstrakt ev. 2 vaniljestenger eller 2 ts vaniljesukker 8 dlFortsett å lese “Vaniljekrem”
- ViltkrydderViltkrydder kan kjøpes ferdig, men denne hjemmelagde varianten smaker mye bedre. 20 stilker rosmarin 20 stilker timian 5 tørkede laurbærblader 20 tørkede einebær 1/2 ts anisfrø 5 hele pepperkorn Knus alt godt sammen i en morter. Oppbevares tørt til det skalFortsett å lese “Viltkrydder”
- WaldorfsalatWaldorfsalat smaker nydelig til kalkun og kylling. Det passer også godt til mange slags kjøttpålegg. 4 røde epler, skrelt og i terninger 3 stilker stangselleri i terninger 1/2 ananas i terninger 100 gr røde, steinfrie druer, delt i to 2 dlFortsett å lese “Waldorfsalat”
- WaliWali er ris som brukes som tilbehør til middagen i mange land i den østlige delen av Afrika. 3 dl basmatiris, skylt, bløtlagt i vann i tjue minutter og silt av 6 dl kokosmelk 1/2 ts salt 1 finhakket vårløk tilFortsett å lese “Wali”